altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: "Eutihie - Patriarh"!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al sau la al V lea sinod ecumenic,  tinut in Constantinopol in anul 553.

Cand s-a adus in dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dati anatemei dupa moartea lor, Eutihie a aratat ca da, acest lucru se poate, in baza cuvintelor dumnezeiesti de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, dupa alte cronologii], 13: 1-8, si de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, dupa alte cronologii], 23:16. Cu prilejul acelui sinod imparatul Iustinian si Patriarhul Mina l-au indragit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe imparat ca Eutihie sa ocupe scaunul patriarhal dupa moartea sa. Acest lucru se va intampla, Sfantul Eutihie pastorind Biserica lui Hristos in pace timp de doisprezece ani. Dupa acesti ani, imparatul Iustinian a cazut in erezia monofizita. Patriarhul Eutihie pentru ca s-a impotrivit ereziei, a fost exilat la manastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a ramas timp de alti doisprezece ani si opt luni.

El s-a aratat a fi facator de minuni, caci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciunea si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Dupa moartea imparatului Iustinian, a fost imparat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie in scaunul patriarhal de la Constantinopol, in care Sfantul a ramas pana la moartea lui. Sfantul Patriarh Eutihie a trecut la cele vesnice in anul 582.

Troparul Sfantului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Eutihie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
- Sfintilor o suta douazeci de mucenici din Persida;
- Sfintei Cuvioase Platonida;
- Sfintilor doi Mucenici din Ascalon;
- Sfantului Cuvios Grigore Sinaitul;
- Sfantului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Gheorghe Marturisitorul, episcopul Mitilenei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

Sfantul Mucenic Irineu

Sfantul Mucenic Irineu.

Sfantul Mucenic Irineu este cinstit de Biserica pe 6 aprilie. Sfantului Mucenic Irineu a fost episcop in timpul domniei imparatului roman Diocletian (284-305), in cetatea Sirmium (prezenta in provincia romana Pannonia Inferioara, langa Singidunum - Belgradul de astazi). Aceasta cetate era locuita de stramosii nostri daco-romani si de traci romanizati.

Informatii despre viata sa avem din asa-numitele "Acte martirice", documente intocmite dupa procesele de judecata ale celor ce au patimit pentru credinta lor. Dintr-un Act martiric aflam ca a fost judecat si condamnat la moarte de guvernatorul Probus.



Sfantul Mucenic Irineu a fost casatorit. Regula privitoare la celibatul episcopilor avea sa fie prevazuta mai tarziu, in cadrul Sinoadelor Ecumenice.

Pentru ca nu a jertfit zeilor a fost supus la multe chinuri. Dorinta episcopului Irineu a fost sa fie ucis cu sabia, ca toti sa cunoasca "in ce fel s-au deprins crestinii sa dispretuiasca moartea pentru credinta lor in Dumnezeu". In Actul martiric care relateaza viata sa, se pastreaza si rugaciunea pe care Sfantul Irineu a rostit-o inainte de a fi ucis: "Doamne, Iisuse Hristoase, Care ai binevoit sa patimesti pentru mantuirea lumii, fa sa se deschida cerurile Tale, ca ingerii sa primeasca sufletul robului Tau Irineu, cel ce moare pentru numele Tau si pentru poporul Tau, care sporeste in Biserica Ta universala din Sirmium. Iti cer si ma rog milostivirii Tale sa ma primesti si pe mine si sa binevoiesti a-i intari si pe acestia in credinta Ta".

In ziua de 6 aprilie 304, a fost taiat cu sabia si aruncat in raul Sava.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfantul Grigorie Sinaitul

Sfantul Grigorie Sinaitul

Sfantul Grigorie Sinaitul este cinstit pe 6 aprilie. Sfantul Grigorie s-a nascut in anul 1280, din parinti evlavioși, in satul Koúkoulo de langa Smyrna. A vietuit un timp in Cipru, apoi in Sinai, de unde ii vine si numirea de Sinaitul. Mai tarziu ajunge la Ierusalim si in Creta. In aceasta insula a invatat de la ascetul Arsenie secretele vietii contemplative. In Sfantul Munte se nevoieste la Schitul Magoúla si in locuri din apropierea manastirii Simonopetras. Este silit sa plece din Sfantul Munte si astfel ajunge la Parória, in Bulgaria, unde zidește manastiri și strange multi ucenici.

De la Sfantul Grigorie Sinaitul avem minunate indrumari practice pentru lucrarea rugaciunii inimii, sfaturi prezentec in volumul 7 al Filocaliei. In spatiul romanesc monahal, traditia sinaita a fost foarte bine receptata, mai ales prin intermediul Sfintilor Vasile de la Poiana Marului si Paisie Velicicovschi de la Neamt.

Monahul este sfatuit sa isi inceapa rugaciunea stand pe un scaun lat cat o palma. „Sezand deci de dimineata pe un scaun ca de-o palma, aduna-ti mintea din partea conducatoare in inima si tine-o in ea. Aplecandu-te apoi cu incordare, ca sa simti durerea in piept, in umeri si in grumaz, striga staruitor cu mintea sau cu sufletul: «Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma!» Pe urma pentru ingustimea, osteneala si greutatea lucrului, ca unul ce e facut continuu, muta-ti mintea la cealalta jumatate si zi: «Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!»“ Parintele isihast sfatuieste ca incepatorul sa nu se miste foarte repede de la o formula a rugaciunii la cealalta, ci sa aiba osteneala foarte mare numai cu una din ele, si apoi sa o schimbe cand se simte biruit de oboseala.

In practica rugaciunii, Sinaitul spune ca respiratia nu trebuie sa fie lasata libera, ci controlata. „Infraneaza-ti si miscarea plamanilor ca sa nu sufli in voie, caci suflarea plamanilor, care porneste de la inima, intuneca mintea si risipeste cugetarea, rapind-o de acolo. Ca urmare, sau o preda roaba uitarii, sau o face sa cugete unele in locul altora, indreptandu-se, fara sa simta, spre cele ce nu trebuie.“

In practica rugaciunii neincetate, Sfantul Grigorie atrage atentia asupra nalucirilor si ispitelor care pot veni din afara. „Daca implinindu-ti lucrul vei vedea o lumina sau un foc din afara sau dinauntru, sau vreun chip, zice-se al lui Hristos, sau al vreunui inger, sau al altcuiva sa nu le primesti, ca sa nu suferi vreo vatamare.“

Viata Sfantului Grigorie Sinaitul a fost scrisa de ucenicul sau, Patriarhul Ecumenic Kállist I.
 

Vizualizări: 11

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor