altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfanta Mucenita Varvara

Sfanta Mucenita Varvara.

Sfanta Varvara a trait in timpul imparatului Maximian (284-305), la Heliopolis. Din cauza frumusetii sale trupesti este inchisa intr-un turn, de tatal sau Dioscor. Acest tata pagan considera ca poporul nu este vrednic sa vada frumusetea fiicei sale. In acest turn, Sfanta Varvara le vesteste pazitoarelor ei adevarul despre zei: "Zeii pe care ii cinsteste tatal meu sunt facuti de maini omenesti. Pe cei de aur si de argint i-au facut zlatarul (argintarul) si pe cei de piatra i-a facut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei facuti au putut zidi aceasta luminata inaltime cereasca si o frumusete ca aceasta pamanteasca, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mainile?".

Din Sinaxar aflam ca intr-una din zile, tatal sau a poruncit ca la o baie din palatul sau sa se faca doua ferestre. Sfanta Varvara i-a rugat pe lucratori sa faca trei, in numele Sfintei Treimi. In momentul in care a fost nevoita sa-i raspunda tatalui de ce a poruncit lucratorilor sa se faca trei ferestre a marturisit: "Mai bine este sa fie trei decat doua, caci tu, parintele meu ai poruncit sa se faca doua ferestre in chipul precum mi se pare - a doi luminatori ceresti, al soarelui si al lunii, ca sa lumineze baia, iar eu am poruncit ca sa se faca si a treia in chipul luminii celei intreite, pentru ca trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negraite, celei neapuse si celei neinserate, care lumineaza pe tot omul ce vine in lume".

Pentru ca nu s-a inchinat idolilor si a marturisit pe Hristos, a fost ucisa cu sabia chiar de tatal ei.

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Varvara 

Glasul 4
Pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmasului şi ca o vrăbioară s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstita.

Condacul Sfintei Mari Muceniţe Varvara 

Glasul 4
Cel Ce Te-ai Înălţat...
Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruinţă, ai nimicit templele idolilor; şi luptând în mijlocul locului de pătimire, Sfântă Muceniţă Varvara, nu te-ai temut de ameninţările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: cinstesc Preasfânta Treime, Dumnezeirea Cea Una.

Citeste mai multe informatii despre Sfanta Mucenita Varvara

In aceasta zi facem si pomenirea Sfantului Ioan Damaschin

Sfantul Ioan Damaschin (675-749) s-a nascut intr-o familie aristocrata care se afla in fruntea administratiei fiscale a Siriei. Se bucura de o educatie aleasa, avand drept tutore pe un calugar Cosma, venit din Italia. Cand califul Omar II (717-720) porneste persecutia impotriva crestinilor, se retrage la manastirea Sfantul Sava. Este hirotonit preot de Patriarhul Ioan V al Ierusalimului. Este anatemizat de sinodul iconoclast din 754, pentru ca va lupta impotriva dusmanilor icoanelor. Sfantul Ioan Damaschin trece la cele vesnice in anul 749, la Manastirea Sava.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan Damaschin

Glasul 8

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Ioan, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan Damaschin

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Înălţat...

Pe scriitorul de cântări şi cin­stitul grăitor de Dumnezeu, pe învăţătorul Bisericii, pe dască­lul şi luptătorul împotriva vrăj­maşilor, pe Sfântul Ioan să-l lăudăm. Că luând Crucea Domnului toată înşelăciunea eresurilor a alungat-o şi ca un cald mijloci­tor către Dumnezeu, tuturor cere iertare de greşeli.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Ioan, episcopul Polivatului;
- Sfintei Mucenite Iuliana;
- Sfintilor Hristodul si Hristodula;
- Sfantului Mucenic Serafim, episcopul Fanarului.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Ioan Damaschin

Maine, 5 decembrie, face pomenirea Sfantului Cuvios Sava cel Sfintit.

Calendar Ortodox

Sfantul Ioan Damaschin

Sfantul Ioan Damaschin s-a nascut in anul 675, in localitatea siriana Damasc, si a trecut la cele vesnice in ziua de 4 decembrie 749, in Manastirea Sfantul Sava, din Tara Sfanta, unde se afla si astazi chilia si mormantul sau.

Monah, teolog, imnograf si dogmatist, Sfantul Ioan Damaschin este un reprezentant de seama al monahismului palestinian. "Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri a lui Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata, Ioane intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te, lui Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre."

Sfantul Ioan Damaschin

Sfantul Ioan Damaschin s-a nascut in anul 675, in localitatea Damasc, Siria, intr-o familie instarita, cu functii deosebite in administratia fiscala a Siriei. Dupa o lunga si indarjita rezistenta, bunicul sau, Mansur, a tratat capitularea Damascului in mainile arabilor, in data de 4 septembrie 635, iar tatal sau, Sargum - Serghie, a fost consilierul califilor Moawia si Abd-el Melik.

Tatal sfantului a facut uz de pozitia sa pentru a-i apara pe crestini si diverse locuri sfinte crestine de la distrugere. Sfantul Cuvios Cosma de Maiuma a fost fratele de suflet al Sfantului Ioan Damaschinul, fiind cumparat dintre robi si crescut de tatal acestuia.

Dupa ce a primit o educatie aleasa, in anul 690, dupa moartea tatalui sau, tanarul Ioan a fost randuit in locul acestuia. El a fost consilier administrativ pana in anul 718, cand califul Omar al II-lea a initiat o politica anticrestina, fortand populatia sa treaca la mahomedanism si interzicand crestinilor sa ocupe functii in statul musulman.

In acest moment, Sfantul Ioan Damaschin si-a impartit averea saracilor, a eliberat sclavii familiei si, impreuna cu fratele sau adoptiv, monahul Cosma, s-a retras in Palestina. El a intrat in Manastirea Sfantul Sava, aflata mai jos de Betleem, in pustiul Neghev, unde s-a nevoit duhovniceste pana la sfarsitul vietii sale.

Dupa o vreme, Sfantul Ioan a fost hirotonit preot, de catre patriarhul Ioan al V-lea al Ierusalimului, fiind randuit predicator in Biserica Invierii - Sfantul Mormant, din Ierusalim. In anul 743, fratele sau, calugarul Cosma, a ajuns episcop de Maiuma, fiind praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 12 octombrie.

Aparator de seama al dreptei credinte !

Incepand cu anul 726, cand imparatul bizantin Leon Isaurul (717-740) a publicat edictul iconoclast, Sfantul Ioan Damaschin a devenit un aparator renumit al sfintelor icoane, combatand puternic erezia iconoclasta. In aceasta directie, sfantul a compus trei tratate privind cinstirea sfintelor icoane si a participat la un sinod anti-iconoclast, in care s-au intrunit episcopii orientali.

Lupta impotriva iconoclasmului i-a atras o condamnare, in sinodul iconoclast, intrunit in anul 754, dar el a fost reabilitat in anul 787, in ultimul Sinod Ecumenic, intrunit la Niceea.

Sfantul Ioan Damaschinul s-a facut simtit si in celelalte dispute teologice, aparand doctrina ortodoxa niceeana impotriva monofizitismului, nestorianismului, iacobismului, maniheilor si a islamului.

Potrivit lui Stefan Taumaturgul, cel care i-a scris viata, Sfantul Ioan Damaschin a trecut la cele vesnice in data de 4 decembrie 749, in Manastirea Sfantul Sava, unde se afla si astazi chilia si mormantul sau.

Potrivit lui Dionisie din Furna, Sfantul Ioan Damaschin, cel din ceata cuviosilor imnografi si melozi, trebuie zugravit (in icoana) ca un ieromonah foarte batran, avand barba despartita in doua, pe cap avand un acoperamant ca o gluga, iar in mana purtand scrierea: "Veseleste-te, Ierusalime, si praznuiti toti cei care iubiti Sionul." Cand este zugravit in tinda Bisericii, in "unghiul" turlei de nord, impreuna cu ceilalti sfinti melozi, el este reprezentat sezand pe scaun si avand in mana scrierea: "Pe Cel mai inainte de veci, nascut din Tatal..."

Opera si mostenirea Sfantului Ioan Damaschin

Opera acestui sfant carturar este deosebit de variata, ea fiind compusa din tratate filosofice, dogmatice, polemice, exegetice, morale, ascetice, omiletice si scrieri de imnografie. Sunt remarcabile cele trei cuvantari apologetice contra celor care resping sfintele icoane, precum si cele noua epistole autentice, din cele treisprezece, puse pe seama sa, care sunt compuse intr-un stil original.

Lucrarea sa fundamentala ramane, insa, "Izvorul Cunostintei", structurata in trei parti: "Dialectica" sau "Capitole filosofice", cuprinzand o serie de definitii filosofice preluate de la diversi filosofi vechi; "O istorie a ereziilor", conturata ca o introducere istorica in teologie, descifrand originea si dezvoltarea ereziilor, 103 la numar, pana la iconoclasm si islam; "Expunere exacta a credintei ortodoxe" sau "Dogmatica", structurata in o suta de capitole, aranjate, la randul lor, in patru parti: despre Dumnezeu, despre lucrarea lui Dumnezeu, despre intruparea Fiului lui Dumnezeu si, ultima parte, alte aspecte ale credintei crestine.

Sfantul Ioan a scris si cateva cuvinte ascetice scurte, deosebit de profunde. Unele dintre acestea pot fi aflate in volumul patru al Filocaliei, unde citim: „Iar radacinile tuturor patimilor acestora si, cum ar zice cineva, cele dintai pricini ale lor sunt: iubirea de placere, iubirea de slava si iubirea de argint, din care se naste tot raul. Dar nu savarseste omul nici un pacat, daca nu-l biruie si nu-l iau in stapanire mai intai acesti uriasi puternici, cum zice preainteleptul intre asceti Marcu, adica uitarea, nepasarea si nestiinta. Iar pe acestea le nasc placerea, odihna, iubirea slavei de la oameni si imprastierea. Dar pricina cea dintai a tuturor acestora si, asa zicand, maica cea mai rea a lor este, cum am zis, iubirea de sine, sau iubirea nerationala de trup si alipirea patimasa de el. Iar imprastierea si molesirea mintii, impreuna cu alunecarea la glume si la vorbe de rusine, pricinuiesc multe rele si caderi, ca si indrazneala si rasul."

Sfantul Ioan Damaschin s-a remarcat ca imnograf si compozitor, imnele si cantarile compuse de acesta ajungand cunoscute in intreaga Biserica Ortodoxa, pana astazi. Lui ii este atribuita marea carte liturgica a Bisericii Ortodoxe, numita "Octoih". Toti cantaretii si iubitorii Vecerniilor si Utreniilor se hranesc din teologia dogmatica si duhovniceasca cuprinsa in Octoih.

El a cultivat poezia clasica, bazata pe valoarea silabelor (canoanele la Nasterea Mantuitorului, la Boboteaza si la Pogorarea Duhului Sfant), si poezia ritmica, bazata doar pe accentul tonic al cuvantului (canoanele de la Inviere, la Inaltare, la Schimbarea la Fata si la Adormirea Maicii Domnului).

"Pe scriitorul de cantari si cinstitul graitor de Dumnezeu, pe invatatorul Bisericii si dascalul si luptatorul impotriva vrajmasilor, pe Ioan sa-l laudam. Ca, luand crucea Domnului, toata inselaciunea eresurilor a alungat-o, si, ca un cald mijlocitor, catre Dumnezeu, tuturor cere iertare de greseli."

Sfantul Ioan Damaschin nu s-a format si nu si-a scris opera imnografica in cadrul Imperiului Bizantin, cum s-a intamplat cu majoritatea Sfintilor Parinti, ci in lumea araba, ceea ce implica si o anumita influenta araba asupra operei sale. Fidelitatea sfantului fata de Traditia Bisericii a devenit, insa, reperul fundamental pentru lumea ortodoxa bizantina.

Teodor Danalache

Vizualizări: 41

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor