altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfintii Chir si Ioan

Sfintii Chir si Ioan

Sfintii Chir si Ioan au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Chir era originar din Alexandria, iar Sfantul Ioan din Edesa. Chir ii invata pe bolnavi sa se fereasca de pacate, pentru ca ele se faceau pricinuitoare bolilor. Din cauza persecutiei impotriva crestinilor, declansata de imparatul Diocletian (284-305), Chir ajunge in Arabia unde se va calugari, iar Ioan pleaca la Ierusalim. Chir va lasa mestesugul sau doctoricesc, pentru ca va lua de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Astfel, nu cu doctorii, ci cu rugaciuni si prin cuvant tamaduia toate bolile.

Auzind de minunile pe care le savarsea Chir, Ioan merge sa-l cunoasca. Cei doi vor deveni prieteni si o vor incuraja pe Atanasia, cu cele trei fiice ale ei: Teoctista, Teodosia si Eudoxia sa nu lepede credinta in Hristos. Acesta va fi motivul pentru care in ziua de 31 ianuarie li se vor taia capetele.

Potrivit Sinaxarului din data de 31 ianuarie, crestinii au luat trupurile lor si le-au ingropat in biserica Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu. In vremea imparatului Teodosie cel Tanar (408-450), Sfantul Chiril, patriarhul Alexandriei (412-444), a dus moastele Sfintilor Mucenici Chir si Ioan in satul Manutin, spre izgonirea demonilor si spre slava lui Hristos.

Troparul Sfintilor Chir si Ioan

Darurile Treimii salasluindu-se in inimile voastre cele curate, preafericitilor Chir si Ioane, infricosati izgonitori duhurilor celor necurate v-ati aratat si ati fost tamaduitori neputintelor, nu numai celor descoperite, ci si celor ascunse. Drept aceea indrazneala avand catre Dumnezeu cel iubitor de oameni, prin rugaciunile voastre cele neincetate, tamaduiti patimile noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintei Mucenite Atanasia si a celor trei fiice ale sale: Teodota, Teoctista si Eudoxia;
- Sfintilor Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion si Papia;
- Sfantului Mucenic Hie Ardunul;
- Sfintei Mucenite Trifina.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:

Sfântul Ier. GEMINIAN, episcop al Modenei şi mărturisitor (Italia, +348); 
Sfânta Cuv. MARCELA, văduvă din Roma, ucenică a Fericitului leronim (n. 325-+411);
Sfinţii IULIU preot şi IULIAN diacon, fraţi buni şi apostoli ai regiunii Lombardia (Italia, sec. V);
Sfântul Cuv. WILGILS, pustnic (Anglia, sec. VII);
Sfântul Cuv. AIDAN (sau MAEDOC), episcop de Ferns (Irlanda, +626); 
Sfântul Cuv. ADAMNAN, monah la Coldingham (Scoţia, cca +680);
Sfânta Cuv. ULFIA, pustnică lângă Amiens (Franţa, sec. VIII);
Sfântul Ier. BOBINUS, episcop de Troyes (cca +766);
Sfântul Ier. ATANASIE din Sicilia, episcop de Methon (Grecia, cca +880); 
Sfântul Cuv. Mc. EUSEBIE, monah şi pustnic (+884);
Sfântul Cuv. IOAN ANGEL, monah la Pomposa (cca +1080);
Sfântul Ier. NICHITA Zăvorâtul de la Peşterile din Kiev, episcop de Novgorod (+1108);
Sfântul Cuv. PAHOMIE, întemeietorul Mănăstirii din Kiensk (+1525); 
Sfântul Cuv. ARSENIE cel Nou din Păros (+1877);

Adormirea IPS VARTOLOMEU Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Cri... (n. 1921 - +2011).

Maine, 1 februarie, facem pomenirea Sfantului Mucenic Trifon.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Sfantul Arsenie din Paros

Sfantul Arsenie din Paros

Sfantul Arsenie din Paros - Atanasie Sergiu Sergiadis, dupa numele sau de mirean - s-a nascut in data de 31 ianuarie 1800, in orasul Ioannina, capitala regiunii Epir, Grecia. Parintii sai, fiind crestini, l-au asezat pe copil sub ocrotirea Sfantului Atanasie. La varsta de noua ani, micutul Atanasie a ramas orfan, parintii sai trecand la cele vesnice.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Atanasie a fost luat in grija de ieromonahul Grigorie Sarafis, directorul Scolii din Kydonia, din Asia Mica. In al cincilea an de studiu,tanarul l-a cunoscut pe Cuviosul Daniel din Zagora. Impreuna cu acesta din urma, la varsta de cincisprezece ani, Atanasie a plecat in Sfantul Munte Athos.

Odata ajuns in Sfantul Munte, nu dupa multa vreme, tanarul Atanasie a primit schima monahala, cu numele Arsenie. Cei doi asceti practicau si popovaduiau deasa impartasire cu Sfintele Taine, urmand traditiilor apostolice, lucru care a dus la mari conflicte. In cele din urma, dupa sase ani de vietuire athonita, datorita controverselor privind colivele si deasa Impartasanie, Cuviosul Daniel si Sfantul Arsenie au fost nevoiti sa paraseasca Sfantul Munte.

Dupa un timp petrecut in Manastirea Pendeli, in Atica, cei doi s-au retras in arhipelagul insulelor Ciclade. La scurta vreme dupa plecarea lor din Atica, manastirea in care statusera a fost atacata si distrusa de turci. Odata ajunsi in insula Paros, cei doi asceti athoniti au fost intimpinati de Cuviosul Filotei Zervakos, egumenul Manastirii Longovarda.

Cuviosul Daniel, cunoscand vremea sfarsitului sau, l-a rugat pe Sfantul Arsenie ca, dupa adormirea sa, sa-i dupa trupul in Sfantul Munte Athos. Pana la implinirea dorintei duhovnicului sau, Sfantul Arsenie a vietuit o vreme in manastirea din Síkinos si, apoi, mai multi ani, in manastirea din insula Folegandros, unde a fost hirotonit diacon si numit profesor.

La vremea potrivita, Sfantul Arsenie a mutat cinstitul trup al Cuviosului Daniel in Sfantul Munte. Intorcandu-se in Paros, spre a-l intalni ultima data pe Cuviosul Filotei Zervakos, el a fost convins de acesta sa nu mai mearga in Sfantul Munte, ci sa ramana la Manastirea Sfantul Gheorghe, din insula Paros.

In obstea Manastirii Sfantul Gheorghe slujea arhimandritul Ilie Georgidis, mare predicator al insulelor Ciclade. Aici, el si-a sporit viata ascetica, rugandu-se neincetat, citind mult din Sfanta Scriptura si mancand extrem de putin.

Pentru curatia vietii lui - dragoste, rabdare, smerenie, blandete, evlavie, asceza, rugaciune - impotriva voii sale, la insistentele mitropolitului Daniel al Cicladelor, Sfantul Arsenie din Paros a fost hirotonit preot. Dupa adormirea Cuviosului Ilie, Sfantul Arsenie a fost ales staret al Manastirii Sfantul Gheorghe. Dupa putin timp, el se va retrage din activitatile administrative si se va dedica in intregime lucrarii duhovnicesti. A fost numit duhovnic si al Manastirii Schimbarea la Fata.

Sfantul Arsenie din Paros a trecut la cele vesnice in ziua de 31 ianuarie 1877, la varsta de 77 de ani, in Manastirea Schimbarea la Fața, din Paros. El si-a cunoscut din vreme sfarsitul, spunand ucenicilor sai ca Liturghia savarsita in ziua de 30 ianuarie este ultima pe care o va savarsi in aceasta viata. Ultimele sale cuvinte au fost urmatoarele: "Doamne, predau in mainile Tale aceasta turma pe care mi-ai incredintat-o. Mantuieste-ma, Doamne, ca indreptarile Tale am cautat!"

Cinstitele sale Moaste au fost scoase spre inchinare in anul 1938. Abia mai tarziu, in anul 1967, datorita minunilor savarsite la mormantul sau, evalviei tot mai mari a poporului si eforturilor depuse de Cuviosul Filotei Zervakos spre a arata lumii viata plina de sfintenie a vrednicului Arsenie din Paros, el a fost canonizat de Patriarhia din Constantinopol.

Sfantul Cuvios Arsenie din Paros este praznuit in ziua de 31 ianuarie, cand a trecut la cele vesnice, si in ziua de 18 august, cand i-au fost scoase spre inchinare cinstitele Moaste.

"Multimile calugarilor iti aduc tie lauda prisositoare, caci te-ai aratat rau al intelepciunii celei luminatoare! Cu picaturile rugaciunilor tale, Cuvioase Arsenie, stinge vapaia sufletelor noastre si candela inimii o aprinde spre vederi duhovnicesti luminoase!"

Cinstitele sale Moaste se afla asezate in biserica mare a Manastirii Schimbarii la Fata, din insula Paros. O parte din cinstitele sale Moaste se afla asezate in biserica Manastirii Dionisiu, din Sfantul Munte Athos. Viata Sfantului Arsenie din Paros a fost intocmita de Cuviosul Filotei Zervakos, iar Slujba si Acatistul i-au fost intocmite de Parintele Gherasim Micraghiananitul.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Bartolomeu Anania

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a nascut pe 18 martie 1921, in comuna Glavile, judetul Valcea. A trecut la cele vesnice pe 31 ianuarie 2011.

Mitropolitul Bartolomeu Anania

In mediile bisericesti si culturale din Romania este arhicunoscut Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania. De aceea, nu-mi propun sa trec in revista - si nici n-as putea-o face complet - misiunea duhovniceasca, scriitoriceasca si administrativa a inalt Prea Sfintiei Sale. Si totusi, ma voi referi, in treacat, la monumentala editie jubiliara a Sfintei Scripturi din 2001, pe care a diortosit-o si adnotat-o dupa Septuaginta, lucrare mare care i-a solicitat peste zece ani de "munca de ocnas", cum singur marturiseste.

Inalt Prea Sfintia Sa, insa, n-a fost doar metaforic "ocnas" al lui Hristos, ci si in modul propriu al cuvantului. A facut ani grei de temnita pentru convingerile sale, in vremea cand cei fara de Dumnezeu doreau sa anihileze tot ce era spiritual si romanesc. Dupa ce, in anul 1947, a fost expulzat din Universitatea din Cluj, in urma grevei studentesti pe care o condusese, a ratacit fugar din loc in loc "urmarit de poterele politiei politice", pentru o vreme a ajuns ucenic al vrednicului de pomenire Patriarh Justinian. Ii era diacon si bibliotecar. Ca sa nu-i tihneasca nici la palatul patriarhal, securitatea il urmarea cu o "vigilenta" draceasca. In acest sens primea sau smulgea informatii de la cei ce ajungeau in tangenta cu dansul. Voi da cateva exemple.

Mitropolitul Bartolomeu Anania

Maica Olimpiada Litescu de la Manastirea Viforata ajunsese arestata. Pe 20 mai 1958 era supusa la o ancheta strasnica, care a durat de la orele 10 pana la orele 13. Nu era singura, ci una dintre nenumaratele anchete, instrumentata in asa fel incat s-o duca la epuizare fizica si sufleteasca, cu scopul de a o determina sa relateze cat mai multe amanunte care-i interesau pe anchetatori.

Printre altele, referitor la ierodiaconul Bartolomeu Anania, maica Olimpiada Litescu declara: "Imi reamintesc ca prin 1955-1956 a tinut un alt simpozion literar cu piesa "Miorita" la care au luat parte mai multe calugarite ca: Stareta Veniamina Raducu, Filareta Lilovici, Fevronia Constantinescu, Cipriana Lichintau, Maftidia Grancea, Anastasia Stoica, Florica loan, Trifilia Enache si eu. De asemenea, a mai luat parte inginerul Radu Georgescu din Targoviste, fata preotului Bisericii Cutitul de Argint din Bucuresti, al carei nume nu-l cunosc, un functionar de la Patriarhie cu fiul sau, al caror nume nu-l cunosc."

Pana aici totul e in regula. Nu se putea sa nu recunoasca lucruri pe care poate, pe alte cai, securitatea le cunostea. Ce urmeaza insa este o marturie a starii de labilitate la care poate fi adusa persoana umana prin tortura si teama. "Dupa felul cum Anania Bartolomeu, continua maica Olimpiada, ne-a expus piesa "Miorita" - compozitie a sa - am observat ca avea un substrat politic reactionar, prin faptul ca eroina care era "Miorita" cerea sa fie "eliberata". Eroina care, de fapt, intruchipa - dupa felul exprimarii - pe oamenii care nu agreeaza regimul din R.P.R."

O alta amintire "pretioasa" a maicii Olimpiada, smulsa in aceleasi conditii, spune ca "acum un an (1947), primavara, in timp ce veneam dinspre via manastirii eu, Veniamina, si preotul Teofil, precum si Anania Bartolomeu, am discutat despre evenimentele politice internationale si, intrebat Batolomeu in legatura cu aceste probleme, a raspuns ca dupa cum citeste in ziare situatia se prezinta destul de incalcit si crede ca are sa se faca razboi. Alte discutii n-am mai purtat, fiindca am observat dupa felul raspunsului ca este un om retinut."

Un alt anchetat, al carui nume n-am reusit sa-l descifrez, i-a relatat anchetatorului ca "in jurul Patriarhiei s-au adunat foarte multi fosti politicieni eliberati din inchisoare sau care inca nu au fost descoperiti. Acestia se afla atat in randul preotilor, a personalului administrativ, a salariatilor din intreprinderea Patriarhiei, cat si in corala. A pomenit de insasi bibliotecarul Patriarhiei, care indeplineste si functia de secretar personal al Patriarhului Justinian."

Mitropolitul Bartolomeu Anania           Mitropolitul Bartolomeu Anania

Ii interesa pe securisti si implicarea ierodiaconului Bartolomeu Anania in "activitatea subversiva desfasurata la gruparea clandestina condusa de Teodorescu Alexandru (Sandu Tudor)". In acest sens l-au interogat pe venerabilul duhovnic si teolog Benedict Ghius, cunoscut participant la intalnirile de la Rugul Aprins. La un moment dat anchetatorul i-a poruncit: "Vorbeste dumneata despre participarea lui Anania Vartolomeu la discutiile si activitatea dusmanoasa pe care ati desfasurai-o in cadrul grupului subversiv." Raspunsul a fost admirabil: "Anania Valeriu nu a avut nici o atitudine dusmanoasa la intrunirile subversive la care a participat. El nu a luat parte nici la ascultarea emisiunilor posturilor de radio imperialiste."

Si totusi, ce facea Anania Valeriu de nu le era pe plac celor de la Interne. A fost nevoit sa raspunda parintele Benedict Ghius: "Numitul Anania Valeriu a luat parte la intrunirile subversive care au avut loc la domiciliul lui Mironescu Alexandru si Joja Constantin. In cadrul intrunirilor respective, Anania Valeriu a participat la discutiile ce erau purtate in legatura cu evenimentele politice din perioada respectiva. De asemeni, Anania Valeriu a luat parte la citirea unor lucrari scrise de unii membri ai grupului cum a fost Voiculescu Vasile, care a citit o piesa cu un subiect istoric."

Erau foarte "curiosi" cum s-au cunoscut cei doi si cum au ajuns prieteni. Le-a raspuns parintele Benedict: "Preotul Anania Valeriu-Vartolomeu este bibliotecarul Patriarhiei. Pe susnumitul l-am cunoscut in anul 1942 la Manastirea Antim din Bucuresti cand s-a calugarit, pe atunci fiind absolvent al Seminarului Teologic din Bucuresti. Dupa ce s-a calugarit, Anania Valeriu s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti, insa datorita unor dificultati cu un profesor, a fost nevoit sa paraseasca Facultatea si a plecat la Cluj, unde s-a inscris la Facultatea de Medicina. Din cate cunosc eu, insa, nici la Cluj nu a stat prea mult, intrucat participand la niste manifestari studentesti, nu cunosc cand au avut loc si care era scopul lor, a fost luat in urmarire de catre organele de stat, mutandu-se la Sibiu, unde si-a continuat studiile teologice, dupa care s-a reintors la Bucuresti la Patriarhie, unde a primit diferite insarcinari". Cam schematic, dar real.

In mare incurcatura a fost pus parintele Benedict Ghius ascunzand faptul ca poetul Radu Gyr a fost adus la el pentru spovedanie de catre Parintele Anania. Pe 14 iunie 1958 a negat acest lucru si, totusi, pe 5 august a fost nevoit sa recunoasca: "Subsemnatul, in procesul verbal de interogatoriu din 14 iunie 1958 cu privire la legionarul Radu Gyr, nu am aratat adevarul, ascunzand faptul ca mai inainte de-a veni acesta la mine mi-a vorbit despre el Parintele Anania Vartolomeu, cu care am organizat intalnirea cu Radu Gyr, asa dupa cum am declarat. Am ascuns acest fapt cu scopul de a nu fi arestat Parintele Anania Valeriu - Vartolomeu."

Mai greu o fi tras in balanta amanuntul smuls unui anume Nicolae Vasile Veniamin care amintea despre o valiza cu carti si materiale "compromitatoare" pe care Parintele Anania i-ar fi dat-o sa o duca la Manastirea Polovragi. Oricum, curajul de a infrunta sistemul ce se instala, chiar asa cu mijloace spirituale, era mare. Si l-a platit cu varf si indesat.

Pentru cele ce se pot intelege din succintele relatari de mai sus, pentru faptul ca a dorit sa-L slujeasca cu darzenie pe Hristos si Biserica Lui, pentru ca a condus greva antirevizionista si anticomunista din 1946 de la Cluj, Tribunalul Militar Ploiesti l-a condamnat in 1958 la 25 de ani munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale". L-a tinut Dumnezeu sanatos si, in 1964 - cand au fost amnistiati detinutii politici - a iesit din Penitenciarul de la Aiud, reintrand in slujba Domnului, fiind astazi Mitropolit al Clujului.

IPS Andrei Andreicut

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului s-a nascut pe 18 martie 1921 in localitatea Glavile, judetul Valcea. A urmat scoala primara intre anii 1927-1933, iar in perioada 1933-1941 a fost elev al Seminarului Central din Bucuresti. Pe 2 februarie 1942 a fost tuns in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti, primind numele Bartolomeu. Pe 15 februarie este hirotonit ierodiacon. In perioada 1941-1948 urmeaza studii superioare de Teologie la Bucuresti, Cluj si Sibiu, fiind absolvent al Academiei Teologice "Andreiane" din Sibiu.

A fost asistent la Catedra de Istorie bisericeasca Universala de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, intre anii 1950-1951, decanul Centrului de indrumare misionara si sociala a clerului de la Curtea de Arges, intre 1951 si 1952, si directorul Bibliotecii patriarhale, in perioada 1952-1958. In anul 1958 este condamnat politic la 25 de ani de munca silnica, pentru "uneltire contra ordinei sociale"; inchis la Securitate, Jilava, Pitesti si Aiud; eliberat dupa sase ani si doua luni, in 1964, prin decret general de gratiere. In 1964 este numit, din nou, director al bibliotecii patriarhale.

Din 1965 pana in 1976 functioneaza, in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada, ca secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Cancelariei eparhiale, director al Departamentului Publicatiilor, reprezentant al relatiilor interbisericesti. Este membru in doua comisii ale Conferintei Permanente a Episcopilor Ortodocsi din America de Nord si de Sud: Comisia Ecumenica si Comisia de Studii si Proiecte.

Pe 29 octombrie 1967 primeste harul preotiei, fiind hirotonit de episcopul Victorin al Americii. Mai tarziu, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ii acorda rangul de arhimandrit. Ulterior, este distins - pe linie bisericeasca - cu "Crucea patriarhala", "Ordinul Sfantului Mormant" al Patriarhiei Ierusalimului, "Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel" al Patriarhiei Antiohiei.

Intre anii 1976 - 1982 este directorul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, la Bucuresti. In anul 1982 s-a pensionat de la Directia Institutului Biblic din Bucuresti si s-a retras ca pensionar la Manastirea Varatec. A vietuit aici pana in anul 1993, caci pe 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. In urma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 4 noiembrie 2005 de infiintare a unei Mitropolii la Cluj, initiativa validata de Adunarea Nationala Bisericeasca la 1 martie 2006, Bartolomeu Anania este instalat pe 25 martie Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, de catre Patriarhul Teoctist al Romaniei.

Bartolomeu Anania - Predici Audio

Redam una dintre omiliile mitropolitului Bartolomeu Anania despre sensul vietii:
Viata tine de biologic, adica de ceea ce este efemer, trecator, iar sufletul tine de eternitate. Viata este un act biologic. Respir, si aceasta este o dovada ca am in mine viata. Nu acelasi lucru este cu sufletul. Viata este biologica si trecatoare, sufletul, insa, este metafizic si nemuritor. Noi tinem la viata noastra din instinct. Important este sa tinem mai mult la suflet. De aceea, cand ne rugam pentru morti, noi nu ne rugam pentru viata, pentru ca mortul s-a dus. Viata nu mai este in el. Ci ne rugam pentru sufletul lui: "cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletul adormitului robului Tau unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit", adica viata sufletului. Ele nu pot fi confundate si nici nu trebuie sa le confundam. Partea biologica cu ceea ce este etern in om. Tinem la eternitatea sufletului nostru si de aceea il cultivam. Daca ar fi numai aceasta viata nu am mai veni la biserica, nu am asista la Sfanta Liturghie, nu am mai sta in picioare atata vreme. Viata se traieste si la sosea, insa omul care isi traieste viata asa este omul care si-o petrece petrecand. Acesta nu are nici un fel de grija pentru ceea ce se intampla dupa moartea lui. Or, important este ca sa fim constienti intotdeauna de ceea ce se intampla dupa ce se termina viata fizica. Sufletul are o alta respiratie care nu mai tine de biologic. Este respiratia pe care i-o da Duhul Sfant. De aceea, daca viata tine de incidenta biologicului, sufletul tine de ceea ce in om este vesnic si pe care el nu poate coordona in afara lui Dumnezeu. Noi de acest suflet trebuie sa avem grija. Viata vine si se duce. Important este ce facem cu putina viata pe care o avem, pentru ca in comparatie cu eternitatea, viata noastra este scurta. Este bine sa retinem ca bunul nostru cel mai de pret este sufletul nostru nemuritor. Pentru el traim, pentru ca altfel, daca am trai doar pentru viata, am duce-o tot intr-o petrecere prin carciumi si prin restaurante. Dar daca justificam viata prin existenta sufletului, atunci trebuie sa avem grija de el si sa il cultivam. Si il cultivam prin virtutile pe care le recomanda Evanghelia: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau si pe aproapele tau ca pe tine insuti". In aceasta consta toata legea si toti proorocii. Iubirea de Dumnezeu si iubirea de aproapele. Aceasta inseamna iesirea omului din biologic si invecinarea lui cu eternitatea. Este marele castig pe care ni-l da credinta, pe care ni-l da Biserica pe care ni-l dau slujbele religioase si pe care ni-l dau Tainele Bisericii, incepand cu Taina Spovedaniei. Spovedania este primenirea sufletului. Pacatele le faci pentru ca esti om. Important este sa nu te lasi rob pacatului la infinit. De ce primavara se regenereaza natura? Pentru ca altfel ar fi o toamna eterna. Asa este si viata crestinului.

Vizualizări: 59

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor