altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Apostol Iacov

Sfantul Apostol Iacov

Sfantul Apostol lacov, fratele Sfantului loan Evanghelistul, a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mantuitorului. Atat Sfantul Apostol Iacov, cat si fratele sau, l-au parasit pe tatal lor, Zevedei, precum si activitatea de pescar, pentru a urma lui Hristos. Sfintele Evanghelii amintesc faptul ca Apostolul Iacov a fost de fata la Schimbarea la fata, de pe Muntele Tabor, dar si la cele intamplate Mantuitorului in gradina Ghetsimani.

Dupa Cincizecime, Sfantul Apostol lacov a predicat Evanghelia in mai multe locuri, ajungand pana in Spania. Intors in Ierusalim, avea sa patimeasca multe chinuri din partea iudeilor. Sfantul Apostol Iacov, prin cuvatarile sale, pline de harul Duhului Sfant, a reusit sa aduca multi iudei si pagani la credinta in Hristos. Dintre acestia, traditia i-a consemnat pe vrajitorul Hermoghen, pe ucenicul acestuia, Filip, si pe Iosia, toti opozanti a Apostolului. Acesta din urma a fost chiar condamnat la moarte, impreuna cu Sfantul Apostol Iacov, luand amandoi cununa muceniciei in anul 45.

Troparul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 3

Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Condacul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 2

Cele de sus căutând...

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea şi ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai şi învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului.


Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Ignatie Briancianinov;
- Sfantului Clement;
- Sfantului Mucenic Maxim;
- Sfantului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei;
- Sfantului Donat, episcopul Evriei;
- Sfinta Mucenita Arghira;

Maine, 1 mai, facem pomenirea Sfantului Proroc Ieremia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Sfantul Ignatie Briancianinov

Sfantul Ignatie Briancianinov este praznuit pe 30 aprilie. Sfantul Ignatie Briancianinov s-a nascut in anul 1807, dintr-o familie de nobili rusi, in provincia Vologda.

Din botez s-a numit Dimitrie. De mic se arata foarte intelept si evlavios, iubind mai ales linistea, rugaciunea, slujbele Bisericii si citirea cartilor sfinte.

Dotat cu o inteligenta de exceptie, tanarul Dimitrie este remarcat in scurta vreme de marele duce Nicolae, viitorul tar, si este luat sub protectia acestuia. Totusi, succesul sau in cercurile inalte ale societatii nu ii dadea implinire sufleteasca. Mangaierea sa o gasea doar in slujbele Bisericii si in scrierile Sfintilor Parinti, in care afla indrumari sigure spre mantuire. In cele din urma, demisionand din functia de ofiter in armata tarului, paraseste lumea si in anul 1827 intra impreuna cu un prieten in nevointa monahala la Manastirea Sfantul Alexandru Svirski, sub povatuirea Sfantului Leonid, viitorul staret de la Optina. La inceput a facut ascultare la bucatarie, sub porunca unui fost iobag al tatalui sau, gustand pentru prima oara din roadele adevaratei smerenii. Fiind supus intru totul tuturor, tanarul ucenic era iubit de toti parintii din manastire pentru smerenia si ascultarea sa.

In anul 1829 se stabileste, impreuna cu staretul sau, in obstea Manastirii Optina, o vestita sihastrie a Rusiei pravoslavnice. Este nevoit apoi sa treaca prin mai multe manastiri, suferind de boli, de foame, de frig, insa fara sa cada in deznadejde. In anul 1832 a primit tunderea monahala sub numele de Ignatie si a fost numit egumen la Manastirea Lopotov. Apoi, in 1834, este numit staret la Manastirea Sfantul Serghie, aproape de Petersburg, unde a innoit in intregime viata duhovniceasca si a crescut mai multi fii sufletesti.

Lucrarea sa nu a fost lipsita de multe osteneli, necazuri, ispite si dusmani - o cruce pe care arhimandritul Ignatie a purtat-o cu multa rabdare si despre care avea sa scrie mai apoi: „Acolo m-a invrednicit Domnul cel milostiv sa cunosc aceascta bucurie si aceasta pace a sufletului, pe care cuvintele nu pot sa o exprime. Acolo m-a invrednicit sa gust iubirea si dulceata duhovniceasca, chiar in momentul in care imi intalneam dusmanul care voia sa-mi ia viata, si fata dusmanului se facea in ochii mei ca fata unui inger luminat. Ce privilegiu sa fii jertfa, asemenea lui Hristos sau, mai degraba, ce privilegiu sa fii rastignit langa Mantuitorul.”.

Dobandind darul lacrimilor, al smereniei si al sfintei rugaciuni cea din inima, Cuviosul Ignatie a adunat in jurul sau multe suflete cu viata aleasa, arzand ca o faclie nestinsa in mijlocul lor, fiind cautat de toti ca un mare dascal al rugaciunii lui Iisus. Inca a scris cu mare intelepciune si cateva carti de zidire duhovniceasca, aratand tuturor calea dobandirii sfintei rugaciuni a inimii.

In anul 1857 a fost hirotonit episcop de Stavropol, un oras din Caucaz. Insa, dupa patru ani, din cauza bolii se retrage iarasi la liniste, devenind doctor iscusit de suflete, cautat de multi fii. La 30 Aprilie 1867, isi da duhul in mainile Domnului, lasand in urma numerosi ucenici. Dupa sfarsitul sau fericit, Sfantul Ignatie a aparut in mijlocul unei lumi orbitoare unuia dintre fiii sai duhovnicesti, spunandu-i: „Tot ce am scris in cartile mele este adevarat!”.

Pentru sfintenia vietii lui, Sfantul Ierarh Ignatie Briancianinov a fost canonizat in anul 1988 de Biserica Ortodoxa Rusa, cu zi de praznuire la 30 aprilie.

Rugaciune catre Sfantul Ierarh Ignatie Briancianinov 


O, mare, prea minunate si bine placutule al lui Hristos, Parinte Ierarhe Ignatie! Primeste cu milostivire rugaciunile pe care cu dragoste si recunostinta ti le aducem! Auzi-ne pe noi, cei sarmani si neajutorati, care cu credinta si iubire la tine cadem si cerem calduroasa ta solire pentru noi inaintea Scaunului Domnului Slavei. Stim ca mult poate rugaciunea dreptului, care milostiv face pe Stapanul. Tu, din anii prunciei tale, pe Domnul cu inflacarare L-ai iubit si numai Lui a-I sluji voind, toate cele frumoase ale lumii acesteia intru nimica le-ai socotit. Tu, lepadandu-te de tine si luandu-ti crucea ai urmat lui Hristos. Tu de voie ai ales calea cea stramta si mahnicioasa a vietii monahicesti si pe aceasta cale virtuti mari ai dobandit. Tu, prin scrierile tale, inimile oamenilor de cea mai adanca evlavie si supunere catre Atotputernicul Ziditor le-ai umplut, iar pe pacatosii cei cazuti cu inteleptele tale cuvinte a-si cunoaste nimicnicia si a alerga intru pocainta si smerenie la Dumnezeu, afara nicicand nu i-ai scos, ci parinte iubitor de fii si bun pastor tuturor le-ai fost; nici acum nu ne parasi pe noi, care tie cu osardie ne rugam si ajutorul si la acoperamantul tau scapam.
Cere pentru noi de la Domnul Cel iubitor de oameni, sanatate trupului si sufletului; neclintita fa credinta noastra, intareste puterile noastre care slabesc intru ispitele si intristarile veacului acestuia, incalzeste cu focul rugaciunii sufletele noastre cele reci, ajuta-ne ca prin pocainta fiind curatiti, sfarsit crestinesc vietii noastre sa primim si in camara cea prea impodobita a Mantuitorului sa intram dimpreuna cu toti cei alesi, si impreuna cu tine sa ne inchinam Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin!

.

Vizualizări: 11

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor