altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerian

Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerian

Sfantul Paramon a trait in secolul al III-lea, in timpul domniei lui Deciu. Achilin, dregatorul Rasaritului, a poruncit catre 370 de crestini sa jertfeasca zeului Poseidon. Pentru ca acestia au refuzat, au fost ucisi. In vremea patimirii acestora, a trecut pe lana ei Paramon, un crestin, care a strigat catre Achilin: "O, cat de multi drepti sunt injunghiati fara vina, de necuratul voievod, pentru ca nu se inchina idolilor lui celor fara de suflet si muti". La auzul acestor cuvinte, Achilin a poruncit ca Paramon sa fie ucis.

Inainte de a primi moartea, a fost supus la mai multe chinuri. I s-a smuls limba, apoi i s-au infipt in toate madularele trestii. In urma acestor chinuri, a fost sagetat cu sulitele si astfel, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Filumen;
- Sfantului Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului;
- Sfantului Mucenic Ioan din Persida;
- Sfantului Urban, episcopul Macedoniei;
- Sfantului Mucenic Valerin;
- Sfantului Dionisie, episcopul Corintului;
- Cuviosului Pancosmie;
- Sfantului Cuvios Pitirun;
- Sfantului Fedros.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi praznuim pe:
Sfântul Mc. APOLONIE, senator roman (+186);
Sfântul Sf. Mc. SATURNIN, de neam grec, primul episcop de Toulouse (Franţa, 1257);
Sfinţii Mc. SATURNIN bătrânul şi SISINIE diaconul, din Roma (+305);
Sfântul TIRIDATE, regele Armeniei (sec. IV);
Sfântul Cuv. BRENDAN, stareţul Mănăstirii Birr (Irlanda, +571);
Sfântul Cuv. ACACHIE Ascultătorul din „Scara" (sec. VI);
Sfântul Sf. Mc. AVIV, episcop de Nekresi (Georgia, sec. VI);
Sfântul SADWEN, ucenicul Sfântului Cadfan (Anglia, sec. VI)
Sfântul Cuv. EGELWINE, întemeietorul Mănăstirii Athelney (Anglia, sec. VII)
Sfântul Ier. HARDOIN, episcop de Saint Pol-de-Leon (Franţa, sec. VII);
Sfântul Cuv. WALDERIC, întemeietorul Mănăstirii din Murrhardt (Germania, cca +817);
Sfântul Ier. RADBOD, episcop de Utrecht (Olanda, +917);
Sfântul Cuv. GULSTAN, monah în Bretania (Franţa, cca +1010);
Sfântul Cuv. NECTARIE Ascultătorul, de la Pecerska (sec. XII);
Sfântul Sf. Nou Mc. SERGHIE, preot (Rusia, +1941);
Sfântul Sf. Nou Mc. FILUMEN de la Fântâna lui lacov, din Samaria - Palestina (+1979);
Sfinţii Mc. VLASIE şi DIMITRIE de la Veroli (Italia);
Adormirea lui LEONTE Radu din Sibiu, mărturisitor în timpul prigoanei comuniste, care a suferit 23 de ani în închisoare (România, n. 1914 - +2011)

Maine, 30 noiembrie, facem pomenirea Sfantului Apostol Andrei (dezlegare la peste).
 

.

Calendar Ortodox

Sfantul Filumen, Noul Mucenic de la Fantana lui Iacob

Sfantul Filumen cel Nou este cunoscut mai ales ca "Noul Mucenic de la Fantana lui Iacob". Arhimandritului Filumen a suferit moarte muceniceasca, din partea evreilor, in Biserica Ortodoxa de la Fantana lui Iacob, in ziua de 16/29 noiembrie 1979.

"Biruitor al diavolilor, izgonitor al puterilor intunericului, cu blandetea ta ai mostenit pamantul si Imparatia din Ceruri; mijloceste, astfel, la Milostivul Dumnezeu, ca sa mantuiasca si sufletele noastre" (Troparul Sfantului Filumen).

Sfantul Filumen, Noul Mucenic de la Fantana lui Iacob

Sfantul Filumen s-a nascut in ziua de 15 octombrie 1913, in parohia Sfantul Sava din Nicosia (Lefkosia), capitala insulei Cipru. Parintii sai, anume Gheorghe si Magdalena Hasapis, numiti si "Orundiotis", dupa locul natal (satul Orunda), au primit de la Dumnezeu 13 copii, dintre care au supravietuit insa numai zece, sapte baieti si trei fete. Dupa numele de mirean, Sfantul Filumen s-a numit Sofocle, el fiind frate geaman cu Alexandru, cel care avea sa devina Arhimandritul Elpidie, si el un parinte foarte iubit in insula Cipru.

Sfantul Filumen - Mucenicul de la Fantana lui Iacov

Familia sfantului era muncitoare si credincioasa. Tatal lui avea in proprietate un cuptor de paine si un han, in vreme ce mama lui se ocupa numai cu munca in jurul casei si cu cresterea copiilor. Intreaga familie era deosebit de crestina, una dintre camerele casei lor fiind amenajata pe post de paraclis de rugaciune. Alaturi de parintii lor, bunica Loxandra le-a servit copiilor drept prim model de viata duhovniceasca, ea traind in neincetate posturi, rugaciuni si privegheri.

Dintre toti copiii insa, baietii gemeni se vor dovedi a fi cei mai ravnitori. Astfel, in iulie 1928, la numai cativa ani dupa terminarea scolii primare, fara a spune nimic familiei, cei doi frati au plecat spre Manastirea Stavrovouni, renumita pentru vietuirea monahala inalta a calugarilor acesteia. Cand parintii lor au inceput sa ii caute pe cei doi, ei au aflat ca cineva ii vazuse indreptandu-se spre manastirea amintita.

Ajuns la manastire, tatal lor i-a chemat la sine, inaintea staretului, nu atat spre a-i convinge sa se intoarca acasa, cat spre a le cerceta inimile. Neintelegand intentia tatalui sau, raspunsul lui Alexandru, fratele sfantului, a fost prompt: "Ce rost are sa ne iei acasa, daca noi iarasi o sa fugim? Ai multi copii, lasa-ne sa mergem pe drumul nostru." Cei doi au primit mai apoi binecuvantarea tatalui, spre a ramane in manastirea aleasa. Randuiala aspra de la Stavrovouni a fost imbratisata de cei doi cu toata inima.

In anul 1934, la manastirea respectiva a poposit Timotei Themelis (1878-1955), Arhiepiscopul de atunci al Iordanului si viitorul Patriarh al Ierusalimului. Cu aceasta ocazie, episcopul, cu acordul staretului si al tatalui lor, i-a luat pe cei doi frati la Ierusalim, spre a isi continua studiile. Avand sanatatea insa putin slabita, in drumul lor spre Tara Sfanta, cei doi au poposit cateva luni acasa.

Ajunsi in Ierusalim, cei doi frati au urmat cursurile Scolii de la Sfantul Mormant, pe care le-au terminat cu bine, in anul 1939. Lecturile patristice au fost imbinate de catre cei doi, intr-un mod foarte practic, cu o viata ascetica monahala autentica.

In anul 1937, amandoi fratii s-au calugarit. Ca nastere intr-o noua viata, fratele Alexandru a primit numele de Elpidie, iar fratele Sofocle a primit numele de Filumen. Mai apoi, fiind hirotonit diacon si preot, parintele Elpidie avea sa plece din Ierusalim, in diverse misiuni bisericesti, in vreme ce Filumen avea sa ramana aici pana la moartea sa.

Sfantul Filumen - Mucenicul de la Fantana lui Iacov

In ziua de 5 septembrie 1939, parintele Filumen a fost hirotonit diacon, iar mai poi, in ziua de 1 noiembrie 1943, el a fost hirotonit preot. In anul 1940, sfantul a fost numit ghid la Patriarhia din Ierusalim. La cinci ani dupa hirotonia intru preot, in ziua de 20 martie 1948, el avea sa fie ridicat la cinstea de arhimandrit, dupa ce slujise deja in mai multe biserici din Tara Sfanta.

In perioada iunie 1940 - septembrie 1941, Sfantul Filumen s-a nevoit in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, din pustiul Iudeii. Mai apoi, el a indeplinit iarasi unele slujiri la Patriarhia din Ierusalim (supraveghetor al birourilor, ajutor de supraveghetor la bucataria centrala). Intre anii 1946 si 1953, sfantul a fost numit staret la Biserica Ortodoxa din Tiberiada. Mai apoi, in perioada martie 1953 - noiembrie 1959, sfantul a fost numit staret la Biserica Ortodoxa din Iope. La sfarsitul anului 1959, sfantul a fost numit director al Orfelinatului Patriarhal.

In perioada 9 mai 1961 - 23 februarie 1962, sfantul a fost numit staret la Manastirea ortodoxa Arhanghelos, iar mai apoi, intre 23 februarie 1962 si 7 august 1965, a fost staret la Biserica Ortodoxa din Ramalla. Intre 7 august 1965 si 12 august 1970, sfantul Filumen a fost numit staret la Manastirea Sfantul Teodosie, Intemeietorul Vietii de Obste. Intre 18 august 1970 si 14 ianuarie 1976, sfantul a fost iarasi staret in Ramalla.

Sfantul Filumen a trait in smerenie si liniste, respectand regulile monahale cele mai aspre. Astfel, in pofida tuturor functiilor detinute, principala lui grija a ramas tot timpul aceea de a vietui precum un calugar smerit si a spori duhovniceste. Vreme de opt ani, sfantul nu a sezut niciodata pe scaun, in vremea mesei, el mancand numai in picioare. Adesea, el se prefacea nebun, spre a nu fi laudat de oameni si a nu fi ispitit de mandrie.

In cele din urma, incepand cu ziua de 8 mai 1979, Sfantul Filumen a vietuit si a slujit la Biserica Ortodoxa de la Fantana lui Iacov, unde a si primit moarte muceniceasca. Biserica de la Fantana lui Iacov, vazuta de evrei drept un loc de rugaciune iudaic, a fost adesea vandalizata. Unul dintre evreii fanatici venea zilnic in biserica, pentru a se ruga. Spre a nu-l tulbura pe evreu insa, parintele Filumen intrerupea slujba cand acela intra in biserica, continuand-o abia cand acela pleca.

In ziua de 16/29 noiembrie 1979, in vreme ce slujea slujba Vecerniei, parintele Filumen a fost atacat cu toporul si omorat pe loc. Mai apoi, ucigasii au jefuit biserica si au distrus-o cu un material explozibil. Cand a fost descoperit trupul parintelui, s-a constatat ca acesta a fost de-a dreptul macelarit.

"Au navalit in manastire si l-au macelarit pe arhimandritul Filumen cu un topor, inchipuind o cruce: cu o lovitura de-a lungul, i-au despicat chipul, iar cu alta lovitura, de-a latul, i-au taiat obrazul, de la o ureche la alta. I-au scos ochii. I-au taiat in bucati degetele mainii sale drepte, iar pe cel mare l-au retezat dintr-o data. Erau degetele cu care parintele facea semnul Crucii."

Parintele arhimandrit Filumen a fost inmormantat in ziua de 4 decembrie 1979, in cimitirul comunitatii monahale de la Sfantul Mormant. La numai patru ani de la inmormantarea parintelui Filumen, cand calugarii i-au deschis mormantul, spre a ingropa alaturi pe un alt parinte trecut la Domnul, trupul sau a fost aflat neputrezit si raspandind un miros placut.

Sfantul Filumen - Mucenicul de la Fantana lui Iacov

In ziua de 17/30 noiembrie 1983, patriarhul Diodor al Ierusalimului, insotit de mai multi episcopi, arhimandriti, preoti si monahi greci, a deschis mormantul arhimandritului Filumen, ce fusese omorat cu salbaticie la Fantana lui Iacov, cu patru ani inainte. Trupul parintelui a fost spalat cu vin si infasurat intr-o panza, mai apoi savarsindu-se slujba de pomenire.

Trecand insa putini ani de la inmormantarea parintelui Filumen, mormantul sau a fost inchis la loc, pana in luna decembrie 1984, cand acesta a fost deschis din nou, spre a fi inmormantat Arhiepiscopul Claudiu din Pella. Iarasi, trupul sfantului s-a aflat neschimbat, ba inca si frumos mirositor. De aceasta data, Sfintele sale Moaste au fost luate si asezate (periodic) in partea nordica a Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.

Astfel, in ziua de 16/29 noiembrie 2009, Patriarhia Ortodoxa din Ierusalim, in urma unei Hotarari Sinodale, a savarsit slujba de canonizare a Noului Sfintit Mucenic Filumen Aghiotafitul, Egumenul de la Fantana lui Iacob, care a fost martirizat in locul istoric al Fantanii din Samaria, pe 16/29 noiembrie 1979, in timp ce savarsea slujba Vecerniei.

Teodor Danalache

Sfantul Filumen - Mucenicul de la Fantana lui Iacov

Vizualizări: 48

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor