altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob

Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob

Sfantul Efrem Sirul, supranumit “Harpa Duhului”, s-a nascut in jurul anului 306, in Nisibis, in Siria. In ciuda persecutiilor lui Diocletian, si in ciuda faptului ca in Nisibis isi aveau salas o multime de religii pagane, Sfantul Efrem a crescut intr-o atmosfera crestina autentica. Din imnele sale putem trage concluzia ca ambii sai parinti erau crestini. Mai mult, Sfantul Efrem a crescut sub indrumarea Sfantului Iacob, primul episcop din Nisibis, ales in 308. Efrem este botezat de tanar si apoi hirotonit diacon. Inzestrat cu darul lacrimilor si cu un enorm talent poetic pe care il pune in slujba lui Dumnezeu, Sfantul Efrem isi incepe astfel lucrarea sa de conducere a oamenilor spre Hristos.

Dupa ce orasul scapa de trei asedii ale persilor (Sfantul Efrem punandu-le pe seama rugaciunilor Sfantului Iacob), nevrednicul de pomenire imparat Iulian Apostatul, in urma unei campanii militare dezastruoase, este silit sa incheie o pace prin care cedeaza Nisibisul persilor. Sfantul Efrem se refugiaza astfel in Edessa, unde si trece la Domnul in 373 sau 379, dupa ce intr-o calatorie la Cezareea Capadociei se intalneste cu Sfantul Vasile cel Mare. A fost inmormantat fara pompa, in cimitirul unde erau inhumati strainii.

Sfantul Efrem Sirul a facut foarte multe comentarii la Sfanta Scriptura. In original se pastreaza cateva comentarii la primele doua carti biblice: Facerea si Iesirea. Mai multe comentarii din Vechiul si Noul Testament se pastreaza in traduceri diferite, cele mai multe in armeana.

De la Sfantul Efrem ne-au ramas peste 400 de imne. De asemenea de la el avem si predici, dar si cateva scrieri teologice. Dar cu siguranta cea mai cunoscuta compozitie a sfantului este rugaciunea care ii poarta numele si care a intrat si in slujbele Bisericii din Postul Mare. In ea simtim fara putinta de tagada duhul plin de smerenie si dragoste al celui pe care il cinstim ca pe unul din marii poeti traitori ai Bisericii Ortodoxe:

"Doamne si Stapanul vietii mele,
duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanie si al grairii in desert nu mi-l da mie.
Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-mi mie, slugii Tale!
Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin"

Citeste Talcuirea rugaciunii Sfantului Efrem Sirul

Troparul Sfantului Efrem Sirul

Harul ce izvoraste din gura ta, cuvioase, a umplut de apele vietii Biserica, si lumii a izbucnit rauri de cucernicie, revarsand asupra noastra apa pocaintei; ci invatandu-ne cu cuvintele tale, parinte Efrem, roaga-te lui Hristos, Dumnezeul nostru sa se mantuiasca sufletele noastre.

Mai multe informatii despre Sfantul Efrem Sirul

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Paladie;
- Sfantului Cuvios Iacov Sihastrul;
- Sfintei Haris;
- Sfantului Cuvios Isaac Sirul, episcop de Ninive.

Maine, 29 ianuarie, serbam aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul.

Sfantul Isaac Sirul

Sfantul Isaac Sirul

Sfantul Isaac Sirul (Sfantul Isaac de Ninive), alaturi de Sfantul Efrem Sirul care l-a precedat cu aproximativ doua secole, exprima cel mai fidel spiritualitatea ortodoxa siriaca. Despre viata Sfantului Isaac Sirul se cunosc putine lucruri. Nu se stie precis anul nasterii si al mortii sale, sigur in intervalul de timp al secolelor VI-VII. Provincia Qatar, locul nasterii Sfantului Isaac, era situata pe malul vestic al Golfului Persic (orasul actual Qatar din Emiratele Arabe Unite).

Informatii despre viata Sfantului Isaac Sirul se gasesc in doua surse siriace: Cartea Fecioriei, scurte biografii ale monahilor persi de istoricul sirian Isho’denah, episcop de Basra; si o sursa vest-siriana de origine si date incerte. Capitolul 124 din cartea lui Isho'denah se numeste "Despre Sfantul Ishaq, episcop de Ninive, care a renuntat la episcopat si a scris carti despre randuiala linistirii". Isho’denah spune despre Isaac: "A fost hirotonit episcop de Ninive de Mar Giwargis Catolicos in manastirea Beit’ Abe. Insa dupa ce a detinut slujirea de pastor al Ninivei pentru cinci luni…a renuntat la episcopat pentru un motiv numai de Dumnezeu stiut, si s-a retras in munti…A urcat muntele Matout care este imprejmuit de regiunea Beit Huzaye, si a vietuit in singuratate impreuna cu alti anahoreti care traiau in imprejurimi. Dupa aceasta a mers in Manastirea Rabban Shabur. Era vestit in scrierile dumnezeiesti, pana la punctul de a-si pierde vederea din cauza cititului si a ascezei aspre. A patruns adanc in tainele dumnezeiesti si a scris carti despre viata duhovniceasca si linistire….Cand a atins o varsta inaintata, a trecut la cele vesnice, iar trupul sau a fost dus in manastirea din Shabur. S-a nascut in Beit Qatraye." Sursa vest-siriana contine informatii similare.

Scrierile Sfantului Isaac Sirul

Opera teologica a Sfantului Isaac Sirul cuprinde un numar de 86 de Cuvinte Ascetice sau despre vointa si patru Epistole duhovnicesti, scrise in limba siriaca, ajunse pana la noi datorita traducerii in limba greaca facuta de calugarii Ava Patrichie si Ava Avramie, vietuitori in manastirea Sf. Sava de langa Ierusalim. In scrierile sale gasim dezvoltate aproape toate problemele vietii spirituale crestine, viata care formeaza insasi tema principala si consecventa a Cuvintelor Ascetice. In centrul invataturii sale sta viata crestina, traita dupa voia lui Dumnezeu cu El si cu semenii, in perspectiva dobandirii vietii vesnice si a nemuririi. "De voiesti sa afli viata, tine in tine credinta si smerenia".

Inaltpreasfintitul Kallistos Ware afirma despre scrierile Sfantului Isaac: " desi a fost un ascet, scrierile sale sunt universale in scop. Acestea sunt adresate nu doar desertului ci si orasului, nu doar monahilor ci tuturor celor botezati. El vorbeste despre teme relevante pentru fiecare crestin: despre pocainta si smerenie, despre rugaciune in multele ei forme, atat despre viata exterioara cat si despre cea interioara, despre singuratate si comunitate, despre liniste, minune si extaz. Impreuna cu accentul care cade pe "dragostea luminoasa" - pentru a folosi expresia sa - doua lucruri mai presus de toate marcheaza teologia sa duhovniceasca; simtirea lui Dumnezeu ca taina vie; ravna sa fierbinte fata de Mantuitorul Hristos."

Este foarte probabil ca Sfantul Isaac sa fi fost venerat ca sfant inca din timpul vietii sale. Dupa trecerea la cele vesnice faima sa a crescut iar scrierile sale s-au raspandit. Iosif Hazzaya, in secolul al VIII-lea il numeste “faimos intre sfinti". Un alt scriitor sirian il numeste "parintele si invatatorul tuturor monahilor". Din secolul al XI-lea, traducerea greceasca a scrierilor sale l-au facut pe Sfantul Isaac general cunoscut in rasaritul elenofon: in cunoscuta antologie de scriei ascetice, Everghetinos, pasaje din "Avva Isaac Sirul" se afla laolalta cu cele ale unor clasici ai spiritualitatii bizantine timpurii. Cand Sfantul Grigorie Sinaitul le-a recomandat ucenicilor sai ceea ce trebuie sa citeasca pentru a spori in viata duhovniceasca, acesta l-a mentionat si pe Sfantul Isaac Sirul: "Cititi lucrarile Parintilor legate de linistire si rugaciune, precum cele ale Sfantului Ioan Scararul, Sfantului Isaac, Sfantului Maxim …”

Sfantul Isaac Sirul este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 28 ianuarie.

Radu Alexandru

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor