altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Procopie Decapolitul; Sfantul Talaleu

Sfantul Procopie Decapolitul; Sfantul Talaleu

Sfantul Procopie Decapolitul

Sfantul Procopie Decapolitul, dupa cum ne arata numele sau, era din partile Decapolei, regiune situata langa Marii Galileii. Inca de tanar a imbratisat viata monahala. Sfantul Procopie s-a afirmat ca aparator al icoanelor in timpul perioadei iconoclaste din vremea imparatului Leon Isaurul. Din aceast motiv, Procopie a fost arestat si torturat cu salbaticie. Dupa moartea imparatului Leon, avand loc reabilitarea cultului sfintelor icoane in Biserica, Sfantul Procopie s-a intors la viata sihastreasca, unde a vietuit pana la o varsta inaintata. Sfantul Procopie a trecut la Domnul in veacul al IX-lea.

Troparul Sfantului Procopie

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Procopie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Sfantul Talaleu

Sfantul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumatate a veacului al VI-lea. Initial, Sfantul Talaleu a fost monah in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit de langa Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis sa-si traiasca restul vietii intr-un cimitir. In acest loc, timp de multi ani, a indurat numeroase atacuri si loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a invrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecand si alinand pe cei bolnavi si pe cei aflati in suferinta. Sfantul Talaleu a murit in jurul anului 460.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Leandru de Sevilla;

- Sfantului mucenic Ghelasie;

- Preacuviosului Stefan;

- Sfantului mucenic Nisiu;

- Cuviosilor Asclipiu si Iacob;

- Cuviosului Timotei cel din Cezareea;

- Sfantului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);
 

Maine, 28 februarie, facem pomenirea Cuviosilor Parinti Ioan Casian si Gherman din Dobrogea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfantul Leandru de Sevilla

Sfantul Leandru de Sevilla

Sfantul Leandru de Sevilla (540-601 d. Hr.), un mare parinte al Bisericii Spaniei, a fost Arhiepiscop al Sevillei. Sfantul Leandru este cinstit pe 27 februarie. A avut un rol important in raspandirea credintei sobornicesti in Apus, lui datorandu-i-se convertirea de la arianism la ortodoxie a vizigotilor ce stapaneau Spania in acele vremuri.

Acesta se tragea, asemenea Sfantului Vasile cel Mare, dintr-o familie sfanta, alaturi de el gasindu-se in calendarele Bisericii toti cei trei frati ai sai. Leandru era cel mai in varsta dintre ei, si pentru darurile lui a fost trimis de tanar la Constantinopol, unde a legat o prietenie stransa cu Sfantul Grigorie cel Mare, care se afla si el atunci acolo. Intorcandu-se in Spania, sfantul a fost ales Arhiepiscop de Sevilla si a inceput sa lucreze neobosit pentru binele pastoritilor sai, indreptand cartile de slujba, intrunind doua sinoade si nevoindu-se sa aduca la credinta neamul vizigot.

In munca sa, Leandru a fost ajutat si de fratele sau, Sfantul Fulgentie, episcop de Ecija (†633 d. Hr.), si de sora sa, Sfanta Florentina (†636 d. Hr.), care a ajuns stareta la peste o mie de calugarite. Insa cel mai cunoscut din aceasta familie aleasa a fost Sfantul Isidor al Sevillei (560-636 d. Hr.), unul dintre cei mai mari sfinti ai Spaniei. Isidor si-a primit invatatura de la Sfantul Leandru, caruia i-a urmat in scaunul de arhiepiscop la Sevilla, continuand si intarind lucrarea fratelui sau mai mare. Astfel, sfantul a starpit de tot erezia ariana, a intrunit mai multe sinoade, dintre care cel mai insemnat la Toledo in 633, a intemeiat peste tot scoli si manastiri si a terminat asa-numita Liturghie mozaraba, care astazi ii poarta numele. Tot el a scris multime nenumarata de carti, intre care si vietile sfintilor, iar pentru aceasta este socotit unul dintre Parintii Bisericii.

Ultimul dintre sfintii Spaniei pe care ii vom pomeni aici este Sfantul Ildefons de Toledo (600-667 d. Hr.), unul dintre ucenicii Sfantului Isidor si nepot al Sfantului Evghenie de Toledo. Tuns de tanar calugar, Ildefons a ajuns mai intai staret la manastirea Agli, iar apoi, dupa moartea unchiului sau, episcop in scaunul din Toledo. Avand mare dragoste si evlavie pentru Maica Domnului, sfantul a scris o carte in care apara pururea-fecioria Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.

Extras din "VIETILE SFINTILOR ORTODOCSI DIN APUS; SFINTII INSULELOR BRITANICE" de Vlad Benea

Sfantul Rafael din Brooklyn

Sfantul Rafael Hawaweeny, numit si "bunul pastor al oii celei pierdute in America", s-a nascut in ziua de 20 noiembrie 1860, in localitatea Damasc, din Siria, si a trecut la cele vesnice in ziua de 27 februarie 1915, in cartierul Brooklyn, din orasul New York, unde a slujit ca episcop. Sfantul Ierarh Rafael din Brooklyn, canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America, in ziua de 29 martie 2000, este praznuit in ziua de 27 februarie.

Sfantul Rafael din Brooklyn

Sfantul Rafael s-a nascut in ziua de 20 noiembrie 1860, in localitatea Beirut, din Lebanon. Cand, in vara anului 1860, preotul din parohie (Sfantul Iosif din Damasc, praznuit in ziua de 10 iulie) si sute de crestini din Damasc L-au slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca, Mihail si Maria Hawaweeney au fugit in Beirut, unde, cea din urma, care era insarcinata, l-a nascut pe Rafla, viitorul monah Rafael.

Dupa ce invata in scolile din Damasc, tanarul Rafla se inscrie la Seminarul Teologic de pe insula Halki, aflata langa Constantinopol, unde urmeaza primele studii de teologie. Dupa aceea, proaspatul teolog s-a inscris la Academia Teologica din Kiev, oras aflat pe atunci in Rusia.

Sfantul Rafael din Brooklyn

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, tot mai multi emigranti din Orientul Mijlociu, marturisitori ai dreptei credinte si posesori ai unei culturi arabe, au sosit in America. Comunitatea siro-araba din Statele Unite crestea tot mai mult. Formandu-se comunitati, a crescut si nevoia de conducatori duhovnicesti. Cand a fost infiintata "Societatea de Binefacere Ortodoxa Siriana", in New York, presedintele acesteia, afland despre arhimandritul sirian Rafael Hawaweeny, care slujea ca preot si profesor de limba araba, la Academia Teologica din Kazan, in Rusia, l-a rugat staruitor sa vina in America.

In anul 1895, pe cand era in Sankt Petersburg, parintele Rafael s-a intalnit cu episcopul Nicolae. La putin timp dupa aceasta intalnire, Sfantul Rafael a plecat in America, pentru a sluji in comunitatea siro-araba. Ascultand de cuvantul Mantuitorului, care spune: "Cel ce vrea sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia Crucea sa si sa-Mi urmeze Mie" (Matei 16, 24), parintele Rafael a ascultat indata chemarea celor lipsiti de pastor. Cunoscator al mai multor limbi si posesor al unei educatii teologice inalte, Sfantul Rafael a fost si a ramas, insa, un om de rugaciune, traind intr-o totala lipsa de preocupare fata de sine.

Sfantul Rafael din Brooklyn

Cand a ajuns la destinatie, Sfantul Rafael a fost randuit in fruntea Misiunii Ortodoxe Siriene, care isi avea sediul in New York. Cu aceasta ocazie, sfantul a inceput organizarea parohiei, a carei biserica, inchinata Sfantului Nicolae, va ajunge cunoscuta drept Catedrala Ortodoxa din Brooklyn. Intre timp, el va calatori foarte mult prin celelalte state vecine, intemeind parohii si biserici. Pana in anul 1898, sfantul publicase deja "Molitfelnicul Mare", in limba araba, pentru a fi de folos preotilor din parohii.

In iarna anului 1898, cand Sfantul Ierarh Tihon Bellavin a vizitat comunitatea ortodoxa din America, Sfantul Rafael l-a intampinat cu multa dragoste. Mai apoi, in anul 1903, cand Sfantul Tihon a plecat in Rusia, el a cerut Sfantului Sinod sa aprobe numirea Sfantului Rafael in slujirea de episcop-vicar. El a fost numit "episcop de Brooklyn" in ziua de 12 martie 1904, dupa slujba vecerniei, iar hirotonia a fost savarsita in ziua de 13 martie, in Catedrala Sfantului Nicolae, din Manhattan, de catre Sfantul Tihon si episcopul Inochentie de Alaska.

Sfantul Rafael din Brooklyn

In timpul slujirii sale ca ierarh, Sfantul Rafael a ctitorit 30 de biserici parohiale, a ctitorit Catedrala Sfantul Nicolae, din cartierul Brooklyn, a pus piatra de temelie a primei manastiri ortodoxe din America (Manastirea Sfantul Tihon, din South Canaan, Pensylvania), a infiintat ziarul "Cuvantul" (The Word Magazine, 1905), a scris-tradus in jur de 14 carti si multe alte articole, publicate in revista amintita. Cele mai mari realizari ale sale, insa, raman nenumaratele suflete pe care le-a intarit pe piatra credintei, la inmormantarea sa adunandu-se mii de credinciosi.

Sfantul Rafael din Brooklyn a trecut la cele vesnice in ziua de 27 februarie 1915, in resedinta episcopala din Brooklyn, la varsta de numai 55 de ani, dupa mai bine de 20 de ani de slujire misionara in America de Nord. Sfintele sale Moaste au fost asezate in cripta amenajata sub altarul Catedralei Sfantul Nicolae, din Brooklyn. In anul 1922, cinstitele sale Moaste au fost mutate in partea siriana a cimitirului "Mount Olivet", din Brooklyn, dupa care, in anul 1988, acestea au fost asezate in cimitirul "Invierea", din orasul antiohian, aflat langa Ligonier, in Pennsylvania.

Sfantul Rafael din Brooklyn

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Americane l-a canonizat pe Sfantul Rafael in ziua de 29 martie 2000, la Manastirea Sfantul Tihon, din South Canaan, Pensylvania. In acelasi an, in ziua de 4 noiembrie (prima sambata din luna noiembrie), Preasfintitul Demetri a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Sfantul Nicolae, din Brooklyn. Cu aceasta ocazie, in catedrala au fost asezate, spre inchinare, Moastele Sfantului Rafael, care este praznuit de doua ori pe an: 27 februarie (ziua adormirii sale) si prima sambata din luna noiembrie (asezarea Sfintelor sale Moaste spre inchinare).

Teodor Danalache

Sfantul Rafael din Brooklyn

Sfantul Rafael din Brooklyn

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Vizualizări: 79

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor