altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Gherasim din Kefalonia; Sfantul Mucenic Artemie

Sfantul Gherasim din Kefalonia; Sfantul Mucenic Artemie

Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) are doua zile de praznuire in timpul anului bisericesc: 16 august si 20 octombrie. Acesta face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul sau, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1508 in satul Trikkala din Peloponez. De tanar, a fost calugarit in insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare in Muntele Athos. A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. In acest timp a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. Va petrece apoi o vreme in Creta si Zakyntos, iar in 1555 a soseste in Kefalonia ( insula in sud vestul Greciei, in Marea Ionica, nu departe de tarm).

In cele doua zile de cinstire, racla cu moastele sale este purtata in picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducand si astazi numeroase tamaduiri.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Gherasim din Kefalonia

Sfantul Artemie a fost duce al Alexandriei in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). El si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va iesi biruitor in lupta cu Maxentiu.

Dupa moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron imparatul Iulian Apostatul (361-363). In timpul acestuia au fost persecutati multi crestini. Artemie, privind la chinurile sfintilor si auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: "Pentru ce, o, imparate, chinuiesti fara omenie pe barbatii cei nevinovati si sfintii lui Dumnezeu si ii silesti sa se departeze de la dreapta credinta?” Iulian, plin de manie la auzul acestor cuvinte, a poruncit sa fie torturat. Ingerul Domnului I s-a aratat in temnita, l-a intarit in rabdarea chinurilor si i-a adus vindecare de rani in chip minunat.

Imparatul a poruncit taietorilor de piatra sa despice o piatra mare si sa-l puna pe Artemie spre chinuri intre cele doua bucati. Dupa o zi si o noapte petrecute intre cele doua pietre, Iulian a poruncit ca Artemie sa fie scos. Minune. Desi avea fata turtita, ochii cazuti, pentru ca era strans ca o scandura, putea sa umble si sa vorbeasca.

A trecut la cele vesnice prin taierea capului, in anul 362.

Troparul Sfantului Mare Mucenic Artemie

Luptand, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rusinat pe Paravatul. Caci, de piatra mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos si ranindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slava Celui Ce te-a intarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul Sfantului Mare Mucenic Artemie
Pe mucenicul cel cu dreapta credinta si purtatorul de cununa, care a ridicat semn de biruinta impotriva vrajmasilor, adunandu-ne toti, sa-l laudam cu cantari dupa vrednicie, pe marele intre mucenici, Sfantul Artemie, care este bogat datator de minuni. Caci se roaga Domnului pentru noi toti.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Evor si Evnoi;
- Sfintei Cuvioase Matroana din Hios;
- Sfantului Cuvios Gherasim cel Nou;
- Sfintilor Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin;
- Sfintei Mucenite Manato, fecioara;
- Cinstirii Icoanei Maicii Domnului din Philermos.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:
Sfântul Sf. Mc. MAXIM, diacon din Aquila (Italia, +250);
Sfântul Sf. Mc. CAPRASIE din Agen (Franţa, +303);
Sfinţii Mc. DAISIE, ZOSIMA, IANUARIE, DOROTEIA, SUSIMA şi IANUARIA, din Pozzoli (Italia, sec. IV);
Sfânta Cuv. IRIIMA, monahie din Portugalia (cca +653);
Sfântul Ier. IOAN al lll-lea, episcop de Como (Italia, +655);
Sfântul Cuv. SINDULF, pustnic de lângă Reims (Franţa, +660);
Sfântul Ier. ACCA, episcop de Hexam (Anglia, +740);
Sfântul Ier. VITALIE, arhiepiscop de Salzburg (Austria, +745);
Sfântul Mc. AIMDRONIC din Creta, apărător al Sf. Icoane (+767);
Sfântul Ier. AIDAN, episcop de Mayo (Irlanda, +768);
Sfântul Ier. BERNARD din Bagnorea, episcop de Vulcia (cca +800);
Sfântul Ier. VASILE, mitropolit de Trapezunt (sec. X);
Sfântul Cuv. ADERALD, întemeietorul Mănăstirii Sfântul Mormânt, la Samblieres (Franţa, +1004);
Sfântul Cuv. ARTEMIE din Verkola (+1545);
Sfântul Cuv. Nou Mc. IGNATIE cel Tânăr din Bulgaria şi Muntele Athos (+1814); mutarea Sf. moaşte de la Constantinopol la Athos;
Sfântul Sf. Nou Mc. NICOLAE (Liubomudrov), preot (Rusia, +1918);
Sfinţii Sf. Noi Mucenici (Rusia, +1937): Protoereu IOAN (Rodionov),
Preoţii: NICOLAE (Figurov),
IOAN (Gancev),LEONID (Nikolski), IOAN (Talâzin),
Diaconii: MIHAIL (Isev) şi PETRU (Kraveţ) împreună cu PAVEL (Bociarov), mirean;
Sfântul Sf. Nou Mc. HERMAN (KokeI), episcop de Alatyr (Rusia, +1937);
Sfinţii BRADAN şi ORORA (sau CRORA), cinstiţi în Insula Man;
Sfintele Muceniţe MARTA, SAULA şi cei împreună cu dânsele, din Cologne (Germania);
IOAN (Recikin), ALEXANDRU (Orlov), ZOSIMA (Pepenin),
Adormirea Preasfinţitului NICOLAE (Popovici), Episcopul Oradiei (Româ¬nia, n. 1903 - +1960);
Adormirea Cuviosului TEOFAN (Cristea), arhimandrit, ctitor şi stareţ al Mănăstirii Noul Neamţ (Basarabia, n. 1810 - +1883).

Maine, facem pomenirea Sfintilor Cuviosi Marturisitori Visarion, Sofronie si Sfantul Mucen....

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice

Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) are doua zile de praznuire in timpul anului bisericesc: 16 august si 20 octombrie. Acesta face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul sau, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1508 in satul Trikkala din Peloponez. De tanar a fost calugarit in insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare in Muntele Athos. A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. In acest timp a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. Va petrece apoi o vreme in Creta si Zakyntos, iar in 1555 a soseste in Kefalonia ( insula in sud vestul Greciei, in Marea Ionica, nu departe de tarm).

Primii cinci ani i-a petrecut intr-o pestera din regiunea Lassi. In anul 1560, Cuviosul Gherasim s-a mutat in Omala, o regiune centrala a Kefaloniei, unde a restaurat o veche biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului si a infiintat o manastire de maici pe care a numit-o "Noul Ierusalim”. Manastirea pe care a intemeiat-o avea un important rol social, purtand de grija celor saraci. In scurt timp, aceasta a devenit un important centru de caritate.

Sfantul Gherasim din Kefalonia

Sfantul Gherasim s-a invrednicit de la Dumnezeu de multe daruri, ajungand vestit pentru vindecarile trupesti si sufletesti pe care le savarsea, si mai ales pentru puterea de a alunga duhurile necurate. Sfantul Gherasim cunoscandu-si dinainte sfarsitul vietii pamantesti s-a mutat la Domnul pe 15 august 1579.

Dupa moartea sa, trupul a fost de doua ori inhumat si deshumat intact, ceea ce a si condus la canonizarea oficiala din partea Bisericii.

Sfantul Gherasim din Kefalonia

In ziua de 20 octombrie 1581, odata cu deschidere mormantului sau, sfintele sale moaste si vesmintele erau intregi, iar mormantul raspandea buna mireasma. Moastele Sfantului Gherasim se gasesc intr-o racla din sticla si argint, in manastire, fiind plasata langa mormantul sfantului.

Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice

Datorita multor minuni pe care le-a savarsit, Sfantul Gherasim din Kefalonia este cunoscut ca protector si tamaduitor atat al bolilor psihice, cat si al persoanelor demonizate. In zilele de praznuire ale Sfantului Gherasim - 16 august si 20 octombrie - , trupul sau este purtat in racla in picioare, pe deasupra persoanelor bolnave.

In anul 1953, imediat dupa ce s-a inregistrat puternicul cutremur de pamant, care a distrus insula Kefalonia in proportie de 90%, au fost foarte multe aratari ale Sfantului Gherasim de-a lungul intregii insule. Cei care au fost vatamati si au fost prinsi in interiorul locuintelor si al cladirilor au spus ca acesta i-a mangaiat si i-a intarit .

Sfantul Gherasim - ocrotitorul insulei Kefalonia

Multi locuitori ai insulei au dat numele copiilor lor, dupa cel al Sfantului Gherasim, avand mare evlavie catre sfant. Mica Biserica a Sfantului Gherasim a fost construita langa mormant si pestera unde a trait. O biserica noua, impunatoare, inchinata Sfantului Gherasim a fost finalizata in 1992.

Sfantul Gherasim Kefalonitul

O biserica cu hramul Sfantul Gherasim din Kefalonia a fost ridicata in New York de catre emigrantii proveniti din insula, la inceputul secolului al XX-lea.

Rugaciune pentru izbavirea de duhurile necurate

"Sfinte Gherasim, podoaba a Kefaloniei si ocrotitorule al ortodocsilor, primeste putina mea rugaciune pentru (numele), care mult se chinuieste. Stiu ca ai primit darul de a-i ajuta pe cei chinuiti de duhurile necurate, si pentru aceasta te rog sa ii dezlegi de legaturile diavolesti cu care este legat. Arata-ti si acum puterea, sfinte, ajutand aceasta faptura care mult patimeste. Stiu ca pe tanarul care vroia sa isi curme viata, aruncandu-se din clopotnita, nu doar ca l-ai tinut in viata, ci l-ai si izbavit de diavolul care il chinuia. Stiu ca pe femeia pe care diavolul voia sa o inece ai tinut-o in chip minunat deasupra apei pana ce maicile au venit sa o ajute. Si nu numai ca nu a murit, dar prin rugaciunile tale a si scapat din ghearele diavolului care o chinuia.

Sfantul Gherasim Kefalonitul

Mare este durerea parintilor care sufera vazandu-si copiii patimind, mare este durerea rudelor cand un om este bantuit de duhurile necurate. Vezi durerea inimii mele, sfinte nu ma lasa. Stiu ca rugaciunea mea este slaba, dar nu pentru credinta mea, ci pentru iubirea ta fata de neamul crestinesc te rog cu inima zdrobita : indura-te, sfinte, si alunga de la (numele) toata lucrarea draceasca , pentru ca el, cunoscand puterea dumnezeiasca, sa duca o viata bineplacuta lui Dumnezeu pana la sfarsitul vietii sale, multumindu-ti pentru ajutorul primit si laudandu-l pe Dumnezeu, Cel ce este minunat intru Sfintii Sai. Amin.”

Radu Alexandru

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor