altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Apostol Andronic

Sfantul Apostol Andronic.

Sfantul Andronic a fost unul dintre cei Saptezeci de Apostoli si ruda a Sfantului Apostol Pavel. Despre Andronic, Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Romani, spune: "Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos“ (16, 7).

Sfantul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fara a avea tronul episcopal intr-un loc anume. El calatorea si predica Cuvantul pe intreg cuprinsul Panoniei.

Impreuna cu Sfanta Iunia, a luptat impotriva inchinarii la idoli si vindecau prin Sfantul Duh toate bolile si suferintele din popor.

Sfintele lor moaste s-au descoperit in regiunea Evgheniei, iar Sinaxarul face pomenire de ele pe 22 februarie.

Troparul Sfantului Apostol Andronic

Apostole sfinte Andronic, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Nicolae din Metsovo;
- Sfintei Iunia;
- Sfantului Mucenic Solohon;
- Sfintilor Mucenici Pamfamir si Pamfilon;
- Sfintilor Cuviosi Nectarie si Teofan, ctitorii Manastirii lui Varlaam, din Meteora.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Teodot.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Sfantul Nicolae din Metsovo

Sfantul Nicolae din Metsovo

Sfantul Nicolae din Metsovo este unul dintre Noii Mucenici ai Bisericii lui Hristos. El a primit de bunavoie moarte muceniceasca, din mana turcilor, in ziua de 17 mai 1617.

Sfantul Nicolae din Metsovo

Nicolae Basdasis, numit si Vlahul, s-a nascut in localitatea Metsovo, in regiunea Epir. Familia lui a intampinat mari greutati materiale, din pricina saraciei, insa pe toate le-a biruit, cu credinta si nadejdea in mila si ajutorul lui Dumnezeu. In acei ani, dupa ce mai multe revolte locale au fost infrante de turci, grecii au patimit grele incercari din mana cotropitorilor.

Crescand cu varsta, Nicolae a fost nevoit sa mearga in localitatea Trikala, din regiunea Tesalia, spre a-si castiga cele necesare vietii. Ajuns acolo, el s-a angajat sluga, in brutaria unor turci. Dupa multe amenintari din partea turcilor, tanarul Nicolae s-a lepadat de credinta crestina si a primit sa treaca la islam.

Nu dupa multa vreme, fiind cuprins de durere pentru fapta sa, Nicolae s-a intors in satul natal si s-a pocait vreme indelungata, ducand viata crestina si bineplacuta lui Dumnezeu. suferea pentru ca-l tradase pe Iisus Hristos, in care credea, precum si neamul sau grecesc, care patimea crunt din mana turcilor.

Sfantul Nicolae din Metsovo - Noul Mucenic

Din pricina saraciei, el a fost nevoit iarasi sa mearga in Trikala. De aceasta data, el a inceput sa vanda lemne de foc. Pe cand mergea pe strazi, Nicolae a fost recunoscut de un frizer turc, care era vecin cu brutarul la care lucrase odinioara tanarul crestin. Turcul l-a prins pe Nicolae si, tarandu-l pe jos, l-a batut vreme indelungata, pentru faptul ca a renuntat la islam. De frica mortii, Nicolae i-a promis turcului ca, daca-i va da drumul, ii va aduce cate o legatura de lemne fara bani, in fiecare an.

Intors in Metsovo, tanarul Nicolae a inceput din nou sa-si planga lasitatea si frica de a-L marturisi pe Hristos.

Cand si-a spovedit caderea din credinta catre duhovnicul sau, si-a marturisit si dorinta de a patimi pentru Hristos. Preotul l-a indemnat sa nu faca acest lucru, caci nu este inca pregatit, avand teama de a nu se lepada iarasi de credinta. Vazand insistenta cu care Nicolae isi dorea sa moara pentru credinta lui si setea de a da o astfel marturie paganilor, duhovnicul l-a binecuvantat si a continuat sa se roage pentru mantuirea lui.

Intarit cu binecuvantarea preotului sau, Nicolae a mers in Trikala. Cand a fost observat de frizerul turc, acesta din urma l-a intrebat daca i-a adus lemnele de foc, iar Nicolae i-a spus ca nu i le-a adus. Intunecat de manie, turcul l-a prins pe Nicolae si l-a denuntat turcilor cum ca s-a lepadat de islam.

Inaintea acestora, precum si inaintea judecatorului musulman, Sfantul Nicolae a marturisit cu multa indrazneala, dar plin de liniste: "Crestin m-am nascut, crestin sunt si crestin vreau sa mor." Turband de manie, turcii l-au batut cu salbaticie si l-au aruncat intr-o camera intunecoasa, pentru mai multe zile, fara apa si mancare. Adus iarasi inaintea judecatorului, sfantul a facut aceeasi marturisire a dreptei credinte.

In ziua de 17 mai 1617, turcii au aprins un foc mare, in piasa centrala a orasului Trikala, si l-au aruncat pe Sfantul Nicolae in mijlocul flacarilor. Noul Mucenic al lui Hristos a primit moartea avand chipul senin si inima plina de liniste. Cu ultimele puteri, Sfantul Nicolae l-a slavit pe Hristos, pentru ca l-a invrednicit sa dea o astfel de marturie inaintea paganilor si sa isi spele toate pacatele.

Sfantul Nicolae din Metsovo - Noul Mucenic

Un crestin simplu, care muncea prin casele oamenilor, a dat turcilor toti banii pe care ii avea stransi, iar acestia i-au dat voie sa ia din scrum cinstitul Cap al Sfantului Nicolae. Din teama ca turcii sa nu se razgandeasca si sa-l caute, omul a zidit Capul sfantului in peretele casei lui.

Dupa o vreme, murind acel crestin, casa lui a fost cumparata de un alt crestin, numit Melandru. Acesta, in noaptea de 17 mai 1618, cand s-a implinit un an de la moartea muceniceasca a Sfantului Nicolae cel Nou din Metsovo, a vazut o lumina neobisnuita stralucind din peretele cu pricina. Tot in vis, el a cunoscut ca acolo se afla Moastele sfantului omorat de turci in urma cu un an.

Dimineata, el a rupt indata peretele si a gasit nepretuitul dar. Socotind ca nu se cade a pastra pentru sine o asemenea comoara, el a dus cinstitele Moaste la Manastirea Varlaam, de la Meteora, unde se nevoia in viata calugareasca un frate de-al sau. Cinstitul cap al Sfantului Nicolae cel Nou din Metsovo se pastreaza si astazi in aceasta manastire, intr-o racla de argint. Toti cei care intra in biserica simt mireasma deosebita care iese din cinstitele sale Moaste.

Parti de trupul Sfantului Nou Mucenic Nicolae se pastreaza in Manastirea Maicii Domnului Eleusa, din Ioannina, in Biserica Sfantul Nicolae, din Ioannina, si in Manastirea Maicii Domnului, din Metsovo.

Sfantul Nicolae din Metsovo - Noul Mucenic

Sfantul Nou Mucenic Nicolae din Metsovo se arata a fi un mare facator de minuni, asemenea tuturor sfintilor lui Dumnezeu. Orasul Trikala, satul Deskati, din regiunea Grevena, si satul Kalarrytes, din Ioannina, au fost salvate de o cumplita molima care semana moarte in regiune, doar prin aducerea in ele a cinstitului Cap al Noului Mucenic Nicolae. El este cunoscut pentru faptul ca apara culturile de lacuste. Cand cinstitele sale Moaste sunt aduse pe camp, lacustele mor indata, spre mirarea celor necredinciosi.

Multe altele sunt minunile savarsite de acest sfant. O tanara care era muta a dobandit grai, iar o alta, care suferea de o forma de nebunie, s-a facut sanatoasa. Sfantul a tamaduit si mana paralizata de ani de zile a unei monahii, iar pe o fata care suferea de epilepsie a vindecat-o.

In localitatea Katochi se afla o biserica inchinata Sfantului Nicolae din Metsovo. Acum cativa ani, cand s-au facut lucrari de irigare, in timp ce se trasau liniile pentru drumuri si canale, sfantul a savarsit o noua minune. Cand s-a ajuns la dealul pe care se afla inaltata biserica, calculandu-se cel mai bun loc pentru statia de pompare, s-a tras concluzia ca acesta se afla pe locul bisericii, adica aceasta trebuie demolata.

Cand inginerul privea prin aparat, spre biserica, ca sa traseze liniile necesare acestei lucrari, el vedea prin obiectiv chipul unui calugar tanar. Apoi, cand se uita spre biserica, acesta nu se mai vedea. Acest lucru, repedandu-se, este marturisit de mai multe persoane. Chiar si asa, s-a hotarat ca buldozerul sa porneasca la daramarea bisericii. Indata, masina s-a stricat. Abia a putut fi reparata. Cand a pornit si s-a indreptat spre biserica, iarasi nu s-a mai putut misca. Intelegand ca este vorba despre o minune, inginerul a schimbat planurile, iar stasia de pompare pentru irigatii a fost asezata langa biserica, mai spre nord.

In anul 1800, in satul Metsovo a fost construit un paraclis inchinat Sfantului Nou Muncenic Nicolae. Acesta apartine Manastirii Sfantul Ierarh Nicolae. Pe locul casei natale a Sfantului Nicolae cel Nou a fost construit un mic Altar de inchinare.

Iulian Predescu

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor