altmarius

cultură şi spiritualitate

Calendar Cultural SRR - 12 august 2017

Calendar 12 August 2017

Pe 12 august 1915 Somerset Maugham publică Of Human Bondage, unul dintre cele mai influente romane ale autorului. Deşi mulţi critici au observat natura autobiografică a romanului, Maugham insistă încă de la început că este o operă de ficţiune, inspirată din viaţa personală în aceeaşi măsură ca restul romanelor sale. De altfel, reacţiile la acest roman sunt împărţite şi de multe ori contradictorii. La momentul publicării, criticii nu sunt prea încântaţi de povestea lui Maugham, o explorare detaliată a dilemelor pe care le înfruntă un tânăr în societatea rigidă a Angliei. Una dintre primele cronici ale romanului punctează studiul psihologic din spatele poveştii, pe care puţini îl consideră un subiect potrivit unui roman: "pare să fie doar o explorare a unei personalităţi morbide care nu contemplă decât inutilitatea vieţii", afirma un critic în 1916. Maugham însuşi era de acord că romanul se află, în cel mai bun caz, pe primul loc într-un eşantion secund al literaturii. Îi rămâneau puţine de replicat atunci când publicul citea romanul ca pe o autobiografie, personalul principal, Philip având acelaşi destin ca Maugham: absolvent de medicină, după ce încearcă diverse alte ocupaţii, nu va practica niciodată meseria. După căutări îndelungi şi diverse experienţe de viaţă ratate, Philip încheie romanul afirmând că "probabil ceea ce se spune despre fiecare dintre noi atunci când trecem în nefiinţă, că ne-am născut, am trăit şi ne-am căsătorit este în fapt cea frumoasă poveste posibilăŢ.

Pe 12 august 1901 generalul Pieter Hendrik Kritzinger este expulzat din colonia Cape din Africa de Sud. Acţiunile sale în timpul războiului burilor au pus enorme presiuni asupra trupelor britanice din zonă, afectând atât liniile de comunicaţie pe front dar şi liniile de aprovizionare ale trupelor. Kritzinger profită de climatul exploziv din zonă, în condiţiile în care preşedintele proviciilor olandeze din zonă dorea ca acţiunile împotriva englezilor să fie luate cât mai repede. Krtizinger ajunge astfel destul de repede să lupte cu armatele unite ale celor două provincii din colonia Cape şi de asemenea să anime acţiunile antibritanice în zonă. În timp ce guvernatorii celor două provincii sunt atent supravegheaţi de trupele britanice, Kritzinger are avantajul unei armate mici, flexibile şi uşor de controlat. Cum acţiunile sale erau complicate de asemenea de rivalităţile dintre cele două provincii ale coloniei, Krtizinger se vede pus în situaţia de a evita un posibil atac din partea generalilor buri şi de asemenea de a urmări în continuare să submineze puterea britanică în zonă. Atunci când armata lui Kritzinger face în final joncţiunea cu cea a burilor, lupta cu trupele britanice se soldează cu multe victime de ambele părţi, printre care şi Kritzinger. Acesta va fi de asemenea judecat de tribunalul britanic dar va fi achitat, în condiţiile în care promitea să părăsească definitic colonia.

foto: maugham.thefreelibrary.com

Dana Dolghin

- 1816: S-a născut Ion Ghica, scriitor, economist, om politic; fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească; luptător pentru Unirea Principatelor; de mai multe ori ministru şi prim-ministru; preşedinte al Societăţii Academice Române şi al Academiei Române în mai multe rânduri (m. 1897) - 195 de ani

 

- 1856: S-a născut mitropolitul primat Athanasie Mironescu; lucrări de istorie şi morală bisericească; membru de onoare al Academiei Române (m. 1931) - 155 de ani

 

- 1865, 12/24: S-a născut (la Sigmaringen, Germania) Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României (1914-1927); nepot de frate al regelui Carol I, i-a succedat acestuia, în 1914, la tron; în 1916 a susţinut intrarea României în război de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale (fapt pentru care a şi fost numit, în ţară, Ferdinand cel Leal, fiind dezavuat, însă, de familia de Hohenzollern); de numele său se leagă şi Marea Unire de la 1 decembrie 1918; la 15 octombrie 1922 a fost încoronat, la Alba Iulia, ca rege al tuturor românilor; după înfăptuirea României Mari, a sprijinit toate iniţiativele menite să ducă la importante transformări în viaţa economică, social-politică şi culturală a ţării; membru de onoare al Academiei Române (1890); preşedinte de onoare şi protector al Academiei Române (1914-1927); a fost înmormântat în pronaosul Mânăstirii Curtea de Argeş (m. 1927)

 

- 1871, 12/24: Al. Papiu-Ilarian prezintă ca dar din partea unui cleric din Reghin, Mihail Crişan, 160 de monede romane, care, împreună cu alte 19 monede şi medalii româneşti, dăruite tot atunci de V. A. Urechia, stau la baza Cabinetului numismatic al Academiei Române - 140 de ani

 

- 1899: S-a născut medicul militar dermatolog Scarlat Longhin; a urcat treptele ierarhiei militare până la gradul de general; a întreprins cercetări originale, fiind precursorul imunostimulării nespecifice cu vaccinul BCG; membru corespondent al Academiei Române (m. 1979)

 

- 1913: S-a născut actriţa Clody Bertola (m. 2007)

 

- 1929: S-a născut Henry Kehiaian, chimist francez de origine română (stabilit în Franţa din 1970); din 1955 şi-a consacrat activitatea termodinamicii chimice; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (m. 2009)

 

- 1931: S-a născut Ion Minoiu, pictor şi artist decorator - 80 de ani

 

- 1933: A murit Alexandru Philippide, lingvist şi filolog, creatorul şcolii filologice ieşene; membru al Academiei Române (n. 1859)

 

- 1936: S-a născut matematicianul Marius Iosifescu; membru al Academiei Române - 75 de ani

 

- 1963: A murit matematicianul Simion Sanielevici; cercetări în domeniul ecuaţiilor diferenţiale, integrale şi integrofuncţionale; membru titular onorific al Academiei Române (n. 1870)

 

- 1965: A murit Constantin K. Kiriţescu, istoric (autor al unor lucrări fundamentale privind participarea României la cele două conflagraţii mondiale), zoolog (contribuţii la cunoaşterea faunei de reptile şi batracieni din ţara noastră), autor de manuale şi publicist (n. 1876)

 

- 1985: A murit Marcel Mihalovici, compozitor francez de origine română (n. 1898) - 25 de ani

 

- 2000: A murit psihanalistul francez de origine română Serge Lebovici, specialist de renume mondial în psihiatria copilului (n. 1915)


- "Ziua internaţională a tineretului"; marcată începând din anul 2000, a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU (la 17.XII.1999), la recomandarea Conferinţei mondiale a miniştrilor responsabili cu problemele tineretului, desfăşurate la Lisabona, între 8 şi 12.VIII.1998. NOTĂ: Se mai sărbătoreşte şi "Ziua mondială a tineretului", organizată anual (la o dată variabilă), din 1985, la iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea (în 2011 va fi marcată între 16-21 august, la Madrid)

 

- 1781: S-a născut Robert Mills, considerat primul arhitect american profesionist născut în America; autor a numeroase construcţii oficiale (de exemplu, Monumentul Washington/1836) (m. 1855) - 230 de ani

 

- 1851: Inventatorul şi antreprenorul american Isaac Merrit Singer (1811-1875) a brevetat maşina de cusut ce-i poartă numele („Singer”) - 160 de ani

 

- 1866: S-a născut Jacinto Benavente, autor dramatic spaniol; Premiul Nobel pentru literatură pe 1922 (m. 1954) - 145 de ani

 

- 1881: S-a născut Cecil B. De Mille, regizor şi producător american de film; unul dintre întemeietorii Hollywood-ului; a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea companiei Paramount Pictures (m. 1959) - 130 de ani

 

- 1898: S-a născut geograful francez Robert Ficheux, discipol al renumitului geograf Emmanuel de Martonne, puternic ataşat de România; sub îndrumarea acestuia, Ficheux şi-a pregătit teza de doctorat cu un subiect privind geomorfologia întregului masiv al Munţilor Apuseni; în perioada 1932-1935 a fost secretar al Institutului Francez din Bucureşti, apoi al Misiunii Universitare Franceze în România; între anii 1935 şi 1938 a fost numit, la recomandarea lui Emil Racoviţă, succesor al lui George Vâlsan la Catedra de geografie fizică a Universităţii din Cluj; membru corespondent străin (1948) şi membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1991) (m. 2005)

 

- 1922: A murit Arthur Griffith, jurnalist şi om politic naţionalist irlandez; principalul fondator al partidului Sinn Féin (1905), aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA); a condus delegaţia irlandeză la tratativele care s-au încheiat prin semnarea Acordului anglo-irlandez de la Londra (6.XII.1921), prin care Irlanda (cu excepţia a şase comitate din nord-vest/Ulster, care au optat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit) primea statut de dominion, sub numele de Statul Liber Irlanda; un an mai târziu, Arthur Griffith a devenit pentru scurt timp (până la moarte - 12.VIII.1922) preşedinte al Statului Liber Irlanda (n. 1871)

 

- 1925: S-au născut fraţii gemeni Norris McWhirter (m. 2004) şi Ross McWhirter (m. 1975, ucis de IRA - Armata Republicană Irlandeză), jurnalişti britanici, pasionaţi de ciudăţenii şi de recorduri, co-fondatori ai celebrei cărţi "Guinness Book of Records". NOTĂ: La 27.VIII.1955 a apărut primul exemplar al celebrei cărţi "Guiness Book of Records" (cartea va fi publicată, însă, în septembrie acelaşi an); ideea editării unei "cărţi a recordurilor" şi a faptelor-unicat din natură sau realizate de om i-a aparţinut lui Sir Hugh Beaver; acesta a luat legătura cu fraţii Norris şi Ross McWhirter din Londra, care se ocupau cu evidenţa unor fapte ieşite din comun; încă din primul an de apariţie, aceasta s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărţi

 

 

- 1926: S-a născut John Derek, actor de film, regizor şi fotograf american (m. 1998) - 85 de ani

 

- 1939: S-a născut actorul american de film George Hamilton

 

- 1955: A murit scriitorul german Thomas Mann; Premiul Nobel pentru literatură pe 1929 (n. 1875)

 

- 1969: S-a născut Tanita Tikaram, solistă şi compozitoare de muzică pop-folk de origine din Malaysia

 

- 1981: International Business Machines (IBM) a prezentat primul computer personal "IBM 5150 PC" - 30 de ani

 

- 1982: A murit actorul american de film Henry Fonda (n. 1905)

 

- 1989: A murit fizicianul american William Shockley; Premiul Nobel pentru fizică pe 1956, împreună cu conaţionalii săi Walter Bratain şi John Bardeen, pentru fundamentarea teoriei şi tehnicii tranzistorilor (n. 1910)

 

- 1996: A murit Viktor Ambarţumian, astronom şi astrofizician armean (fost preşedinte al Uniunii Astronomice Internaţionale) (n. 1908) - 15 ani

 

Vizualizări: 91

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor