altmarius

cultură şi spiritualitate

Blogosfera şi Mass Media: două paralele care se intersectează

Numărul utilizatorilor de internet din România (estimat după numărul conexiunilor de IP) este, la ora actuală, de 12 milioane, adică mai mult de jumătate din populaţia ţării. Lumea internetului reprezintă aşadar un reper important în identificarea preferinţelor manifestate de populaţie pentru anumite ştiri, subiecte sau teme de interes public. Căci, în afară de comunicarea directă (prin e-mail şi chat), există şi o comunicare comunitară, prin intermediul blogurilor, portalurilor şi forumurilor de discuţii. Între acestea şi mass-media există o evidentă interdependenţă, dar şi diferenţe inexplicabile.

Astfel, de pildă, deşi internetul ar putea fi un instrument statistic foarte util de orientare a presei scrise şi de reglare a grilelor din audiovizual, semnalele de pe web se regăsesc destul de palid în paginile ziarelor şi în grila de programe. Pe portalurile Focus Blog, 9 AM News, EurActiv sau HotNews – unde sunt preluate ştiri din media scrisă şi audiovizual – sunt realizate topuri după criteriul celor mai vizionate sau celor mai comentate ştiri. Ierarhia acestor topuri nu se regăseşte în gradul de vizibilitate al acestora la sursă (publicaţia de pe care au fost preluate).

Biblia, mai dezbătută decât Băsescu
Forumurile aferente acestor portaluri (ca şi forumurile “solitare”) fac, la rândul lor, topuri săptămânale sau lunare ale celor mai dezbătute subiecte sau teme de discuţie. Nici acestea nu se află în prim-planul abordărilor mediatice. Pe forumul www.9am.ro, pe primul loc în top se afla, cu vreo două săptămâni în urmă, subiectul „diverse” (ceea ce este, psihologic vorbind, explicabil), dar urmăoarele ies deja din sfera „varietăţilor”. Asfel, pe locul doi (cu 8.497 de mesaje şi 32.461 de afişări) se afla subiectul „Biblia ca literatură” iar pe următoarele opt erau, în ordine: „Băsescu” (5.761 de mesaje, 41.801 afişări), „Verificaţi-vă cunoştinţele de cultură generală” (5.378 mesaje, 22.505 afişări), „Să ne cunoaştem credinţa ortodoxă” (4.811 mesaje, 35.270 afişări), „Monarhie sau republică” (3.634 mesaje, 33.586 afişări), „Am dreptate sau nu?” (3.250 mesaje, 24.755 afişări), „Jocuri de societate” (2.588 mesaje, 3.992 afişări), „Avortul este o crimă” (1.740 mesaje, 11.771 afişări) şi „Despre muzica adevărată” (1.713 mesaje, 16.578 afişări). Cam aceasta ar fi, aşadar, ponderea principalelor subiecte de discuţie pe forumul amintit, ceea ce vorbeşte de la sine despre ce vrea „poporul”. Ar mai fi de precizat că un forum este o comunitate de oameni care se întâlnesc (virtual) pentru a discuta probleme ce se axează pe subiectul VIAŢĂ. Dar cum acesta este mult prea complex şi prea vast, se aleg numai unele aspecte ale vieţii, cum ar fi relaţiile dintre şef şi angajat, dintre părinţi şi copii, problema relaţiilor de cuplu, antitezele creaţionism-evoluţionism, monarhie-republică, a fi sau a nu fi român, un forum auto, un forum dedicat web-design-ului etc. “Forumul – spun forumiştii – e un mod de viaţă pe internet!”

„Oracolul”, strămoşul blogului
Blogosfera reprezintă în esenţă totalitatea blogurilor. Acestea formează o reţea ce cuprinde bloguri din toate domeniile (design, personal, informatică, afaceri, ştiri etc.), dar şi bloguri „generaliste”. Se estimează că numărul total al acestora este în jur de 40.000, însă numai o parte dintre ele (aproximativ 20.000) sunt active, cu o durată de peste 6 luni şi un ritm al articolelor de cel puţin unul pe săptămână. Blogurile de calitate ale blogosferei sunt conectate între ele, formându-se astfel un cerc al bloggerilor, unde informaţiile importante sunt transmise aproape instantaneu de la unul la altul.
Blogul este, de fapt, varianta virtuală şi evoluată a vechilor „oracole” pe care le avea fiecare elev (în special fetele) în şcoala generală şi în primii ani de liceu. Era un jurnal public având ca „target” comunitatea unei clase, un caiet dictando în care fiecare coleg făcea însemnări, după un anumit tipic (romantic), cu rubrici bine definite („Ce e sărutul”), avataruri (poza „comment”-atorului) şi „emoticoane” (desene simbolice). Astăzi ele s-au transformat în bloguri, iar blogurile s-au constituit într-o uriaşă blogosferă.
Văzută din afară, această lume pare un haos uman care încearcă să se structureze şi să-şi găsească reperele. Limbajul bloggerilor, oricât ar fi de liber, are stil, nerv şi vibraţie emoţională, ceea ce face ca textele să fie originale şi interesante. Blogosfera s-a extins, în câţiva ani, atât de puternic (primele bloguri au apărut, în România, în 2001), încât s-a impus apariţia unui „barometru” al importanţei, audienţei şi credibilităţii acestor bloguri. Principalul „barometru” de audienţă se numeşte www.zelist.ro.

Puric, Piersic şi Sergiu Nicolaescu, cei mai comentaţi actori

Din „Barometrul Blogosferei” pe luna august (făcut de ZeList) aflăm, printre altele, care sunt cei mai comentaţi actori români de film. Topul primilor zece avea următoarea configuraţie: Dan Puric (1.008 comentarii), Florin Piersic (608), Sergiu Nicolaescu (601), Ştefan Iordache (519), Marius Bodochi (320), Dragoş Bucur (312), Victor Rebengiuc (264), Mircea Albulescu (220) şi Marcel Iureş (180).
Sistemul ZeList foloseste în principal un algoritm similar celui cu care Google calculează PR ranking-ul paginilor web, în funcţie de autoritatea site-urilor de pe care primesc linkuri. Sistemul permite observarea evoluţiei săptămânale, descoperirea unor bloguri care apar în blogroll-uri comune etc. ZeList a aparut în septembrie 2007, oferind comunităţii bloggerilor un instrument de măsura şi, în acelaşi timp, de promovare. „Este cel mai important top al blogosferei – spune Cristian Clita, PR Executive la TreeWorks, autorul . Ţinând cont de numărul foarte mare de bloguri înscrise în ZeList, topul reflectă cel mai bine starea blogosferei româneşti. Practic, ZeList este sursa pentru ziarişti şi profesioniştii comunicării, atât când este vorba de statistici generale (număr de bloguri, număr de posturi etc.) cât şi de statistici individuale (cât de influent/ vizibil este un blogger)”.

Liderii şi vedetele Blogosferei

Această lume virtuală numită Blogosfera are liderii ei, care s-au impus prin acurateţea, seriozitatea şi originalitatea abordării diferselor subiecte. Numele lor sunt, majoritatea, nickname-uri: Bobby Voicu, Zoso, Budha, Arhi, Manafu, McGogoo, Victor Kapra, Dobro, Clickio, Denisuca, Alter Ego, Visurât, Pitici Gratis etc. Există şi vedete, majoritatea descinse din televiziune, politică şi showbiz: Victor Ciutacu, Adrian Năstase, Cătălin Tolontan, Mihai Bendeac, Cabral, Mircea Badea, Tudor Chirilă etc. Venind dintr-o lume deja vizibilă, aceştia din urmă capătă rapid cotă de vizibilitate şi pe Blogosferă, ceea ce-i propulsează rapid în topuri. „Blogurile urmează de foarte multe ori temele dezbătute în presă - spune Cristian Clita. Acest lucru este de înţeles deoarece, în esenţă, blogul este modalitatea prin care o persoană îşi exprimă opiniile astfel încât, dacă în presă vor apărea anumite teme, bloggerii îşi vor spune opinia despre acestea. Există o influenţă şi în direcţia inversă, dar cu mult mai redusă. Asteptăm să vedem primii bloggeri care fac pasul invers, de pe Internet pe ecranele televizoarelor sau în politică”.

Restul articolului poate fi citit pe site-ul CERTITUDINEA

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor