altmarius

cultură şi spiritualitate

Bisericuța monument istoric de la Burghelești

Reportaj
Fotografii: Otilia Bălinișteanu

Următoarea vizită pe care v-o propun prin Moldova vă va duce într-o biserică de lemn atipică. Ne oprim, deci, la Burghelești, cătun răsărit al comunei vasluiene Tanacu, pentru a admira unul dintre puținele locașuri transformate în muzeu parohial din această parte de țară.

Spre Burghelești, cătun ce n-a existat niciodată pe hartă, azi parte a satului Tanacu, drumul cotește pe ulițe întortocheate, stârnind colbul și pietrele ce-i ies în cale. Apoi, bosumflat din cauza prea scurtei călătorii, se oprește în fața unei curți largi, ce coboară, printre cruci bătrâne, de lemn, spre un platou pe care ghicesc, printre crengile ce-au țesut adevărate rețele, trupul greu cercat, de aproape două veacuri, al bisericii de lemn. O alee de ciment ne conduce, printre vișini, până în prag.

Construită la 1819, folosită ca biserică a parohiei până în urmă cu 21 de ani, bisericuța este astăzi un depozitar a ceea ce sensibilitatea și sufletele acestor localnici au plămădit de veacuri. Declarată monument istoric, amenajată ca muzeu parohial și conservată ca atare, găzduiește o colecție importantă de obiecte de cult și de icoane. Toate obiectele expuse sunt etichetate, datate și aranjate pe minisecțiuni, după toate rigorile amenajărilor muzeografice. Ba chiar are și muzeograf, ceea ce-i dă o notă cu totul particulară în rândul puți­nelor, prea puținelor muzee parohiale din Moldova. „Acum, aici facem slujbă o singură dată pe an, pe 6 decembrie, când îl sărbă­torim pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii”, explică tânărul paroh Mihail Pleșca.
Locașul a intrat în conservare în anul 1994, când în această parte a satului Tanacu a fost ridicată o biserică nouă, de zid. Reparat periodic, acesta impresionează prin felul în care bârnele au fost modelate la interior, dând ctitoriei valențele unei capodopere a artei populare a lemnului. „Motivele pe care le vedeți, de sorginte populară, sunt sculp­ta­te chiar de meșterii locului”, spune părintele Mihail Pleșca.

Stilul arhitectural

Biserica de la Burghelești ce poartă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” este construită din bârne de stejar, încheiate la colțuri „în cheotori”, așezate pe talpă de stejar și pe temelie de piatră de râu. În timp, pereții de bârne au fost blă­niți cu scândură la exterior, iar la interior cu lambriu de placaj, pentru protecție. Pridvorul a fost adă­ugat construcției în anul 1983, din necesitatea de a mări spațiul bise­ricii. Acoperi­șul, inițial de șindrilă, este astăzi de tablă galvanizată. Biserica a suferit mai multe in­tervenții în decursul celor două veacuri de existență. Ultimele re­parații capitale au avut loc în 1975, când s-a schimbat acoperișul, și în 1983, când construcției i-a fost adăugat un pridvor.

Tezaurul interiorului

În interior, primul lucru de admirat este felul în care meș­terii au lucrat cu lemnul, căci e uluitoare știința lor de a-i da viață, de a-l transforma din simplu material de construcție în obiect de decor. Nici un colț de bârnă, nici un centimetru de lemn n-a rămas nesculptat, neincizat, neînfrumusețat.

Peretele despărțitor dintre naos și pronaos, făurit din lodbe groase, de stejar, cioplite numai din bardă, este sugerat de doi stâlpi sculptați măiastru, pe care se sprijină, în partea centrală, o delicată acoladă, iar pe cele două laterale, două bolți mici, bogat ornamentate.

Grațiosul perete ce separă cele două spații are toate virtuțile unei cărți de etnografie, căci pe el sunt incizate străvechi motive românești: soarele și luna, rozeta stilizată, motivul „în unghie”, funia răsucită, spicul, motivul „dinți de fierăstrău”, motive florale, între care se remarcă unul de mare vechime, cel al lalelei. Toate la un loc spun o poveste despre oameni de demult, despre semnele după care se ghidau și despre motivele în care acestea au fost încifrate. Potrivit tradi­ției, catapeteasma nu a păstrat decât suportul original, pictura fiind refăcută la începutul secolului trecut de zugravul Zamfirachi din Huși, cel care a lucrat și pe catapeteasma de la biseri­cuța de lemn din Tanacu. Cu toate acestea, intervențiile sale nu au alterat iremediabil stilul pictural, aceasta putând fi restaurată.

Bisericuța se bucură însă de o zestre iconografică semnificativă, aici fiind expuse icoane de secole XVIII-XIX. De asemenea, se păstrează un set de Sfinte Vase din argint, o serie de veșminte preoțești, precum și țesături și covoare specifice zonei.

Cătunul neamurilor Milianei

Legenda lui Tanacu și a soției sale, Miliana, e vie aici, ca și la Tanacu. Cătunul Burghelești ar fi fost atestat documentar abia în 1764, însă el a fost închegat tot în perimetrul satului Tanacu, întemeiat de cei doi mai sus pome­niți. „Oamenii așa știu din bătrâni, că neamurile lui Tanacu stau din sus de sat (la Tanacu), iar neamurile Milianei din jos de sat, aici adică, unde se află locul acesta, Burghelești cum îi zicem noi. Știm că ar fi existat o piele de vițel pe care chiar Tanacu a scris aproape toată istoria satului, care și cum, unde a avut proprie­tăți. Însă acum nimeni nu mai știe. Oamenii aveau pământurile dintr-un capăt al dealului până în celălalt capăt. Inclusiv al parohiei așa este. Se dădeau «pe trupuri», cum se spunea odată”, po­vestește parohul de la Burghelești.

Așezat pe partea de sud a satului Tanacu, întinși pe dealurile Mereni, până sub pădure, Bur­gheleștii sunt un cartier al comunei Tanacu și se află la circa 20 de kilometri distanță de ora­șul reședință de județ.

Galerie foto:
   

Vizualizări: 56

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor