altmarius

cultură şi spiritualitate

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Tesalonic

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Tesalonic


Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie 

Tesalonic

http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-sfantul-mare-mu...

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, sfant cunoscut si sub denumirea de"Izvoratorul de Mir", este o biserica ortodoxa din Tesalonic, Grecia. Biserica inchinata sfantului ocrotitor al orasului, dateaza inca din perioada in care Tesalonicul era cel de-al doilea mare oras din Imperiul Bizantin.

Biserica Sfantul <a href='/hramurile-lunii/68239-hramul-sf-mare-mucenic-dimitrie-izvoratorul-de-mir' _fcksavedurl='/hramurile-lunii/68239-hramul-sf-mare-mucenic-dimitrie-izvoratorul-de-mir' title='Hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir' class='linking auto'>Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul</a> de Mir din Tesalonic

Orasul Tesalonic, cel de-al doilea oras ca marime din Grecia si principalul oras din regiunea veche a Macedoniei, a fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei. Numele locului vine de la sotia lui Cassander si sora lui Alexandru cel Mare, cel din urma fiind si cel care a fondat orasul. Copila Tesalonica a primit acest nume dintr-un motiv interesant: vestea nasterii fetitei l-a gasit pe tatal ei imediat dupa cucerirea Tesaliei ("nike", care inseamna "cucerire" + "tesalia").

Biserica <a href='/sarbatorile-lunii/68270-sfantul-mare-mucenic-dimitrie-izvoratorul-de-mir' _fcksavedurl='/sarbatorile-lunii/68270-sfantul-mare-mucenic-dimitrie-izvoratorul-de-mir' title='Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir' class='linking auto'>Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul</a> de Mir din Tesalonic

Comunitatea crestina din Tesalonic a fost infiintata de catre Sfantul Apostol Pavel, in timpul celei de-a doua calatorie misionara, cand acesta a predicat in sinagoga evreilor din acest oras.

Viata de zi cu zi a membrilor acestei comunitati, asa cum este prezentata de Sfantul Apostol Pavel in cele doua epistole catre Tesaloniceni, poate fi considerata un adevarat model, deoarece viata si slujirea celor din Tesalonic a determinat pe Sfantul Apostol Pavel sa aduca todeauna multumiri lui Dumnezeu pentru ei. "Multumim todeauna lui Dumnezeu pentru voi toti, pe care va pomenim necurmat in rugaciunile noastre." (I Tesaloniceni 1, 2)

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Biserica Sfantului Dimitrie este unul dintre principalele puncte de atractie ale orasului Tesalonic, multime de pelerini venind aici sa se inchina moastelor sale izvoratoare de mir. Biserica face parte din sit-ul paleocrestin si al monumentelor bizantine din Tesalonic, fiind trecuta in lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1988.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir - scurt istoric

Prima biserica zidita pe acest loc a fost construita la inceputul secolului al IV-lea, la scurt timp dupa anul 313, aceasta inlocuind o baie romana existenta in acea zona. Un secol mai tarziu, un prefect numit Leontios - Leontie, avea sa inlocuiasca mica bisericuta cu una mult mai mare, rezultatul fiind o basilica cu trei abside.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Biserica lui Leontie avea sa cada prada mai multor incendii pana in anul 629, cand un nou proiect avea sa ia nastere. Intre anii 629 si 634, biserica cu trei abside avea sa fie reconstruita, rezultatul fiind o basilica cu cinci abside, probabil chiar mai mare decat catedrala orasului. Aceasta biserica, aproape identica cu cea pe care o vedem astazi, avea sa devina rapid cel mai important locas de cult din oras.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Biserica lui Dimitrie din Tesalonic prezinta o particularitate interesanta, si anume modul si locul in care sunt pastrate sfintele moaste. Intr-o laterala a navei, pe partea stanga, o structura interesanta pastreaza sfintele moaste: numita "ciborium", structura hexagonala este acoperita cu un acoperis de argint, are o usa si un pat de piatra pe care este asezata sfanta lacra. Structura este un fel de "biserica in miniatura". Initial, trupul sfantului nu era gasit, deci locul a fost construit mai mult in chip simbolic.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Basilica Sfantului Mare Mucenic Dimitrie este renumita si in lumea artei bizantine, in aceasta pastrandu-se sase panouri cu mozaic, pastrate de undeva din perioada dintre ultima reconstruire a bisericii si inaugurarea politicii iconoclaste, in anul 730.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Aceste mozaicuri murale, infatisandu-l pe Sfantul Dimitrie, alaturi de cei responsabili cu restaurarea bisericii - ctitorii, reprezinta un exemplu rar de acest fel din perioada de trista amintire ce a urmat mortii imparatului bizantin Iustinian. Una dintre inscriptiile gasite sub aceste mozaicuri da slava lui Dumnezeu pentru izbavirea orasului Tesalonic din calea unui atac al slavilor pagani, din anul 612.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Restul de mozaicuri ce impodobeau interiorul bisericii au disparut, fie in vremea celor patru secole in care cladirea a functionat ca moschee (1493-1912), fie in urma marelui incendiu din anul 1917, care, alaturi de acoperisul si partea superioara a peretilor, a distrus si o mare parte din oras. Exista o serie de fotografii alb-negru ce indica valoarea nepretuitului monument bizantin ce a pierit in urma marelui incendiu.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Pentru a restaura si a repara daunele cauzate de marele incendiu din anul 1917 a fost nevoie de mai bine de cateva decenii. Excavatiile, efectuate intre anii 1930-1940, au scos la lumina mai multe broderii in piatra si obiecte vechi, expuse astazi in muzeul din cripta subterana a bisericii.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Restaurarea completa a bisericii s-a incheiat abia in anul 1949. In coltul sud-estic al bisericii se afla Capela Sfantului Eftimie - Euthymios. Biserica cu cinci abside si un pronaos pastreaza o cripta subterana, unde, conform traditiei, a avut loc martiriul marelui mucenic.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Excavatiile au scos la lumina si ruinele baii romane, unde se crede ca Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost tinut prizonier si, mai apoi, executat de catre soldati. Tot aici a mai fost gasita si o fantana antica; se crede ca aceasta este fantana in care soldatii au aruncat trupul martirului Dimitrie.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic

Cripta Sfantului Dimitrie este considerata drept sit arheologic inca din anul 1918, cand a fost descoperita. Intre anii 1985-1988, o serie de excavatii au avut loc in partea nordica a acesteia, restaurandu-se astfel inca o latura a criptei.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir este praznuit la 26 octombrie.

 Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic     Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir din Tesalonic 

Teodor Danalache

Vizualizări: 194

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor