altmarius

cultură şi spiritualitate

Biserica Sfanta Paraschevi - Constantinopol

Biserica Sfanta Paraschevi - Constantinopol

Prikidion - Prichidion

Biserica Sfanta Mucenita Parachevi - Paraskevi - este una dintre minunatele bisericute ortodoxe din Constantinopol. Asezata in cartierul Haskoy, pe strada Kalayci Bahcesi, nr. 2, biserica este ingrijita si slujita de catre Parintele Silviu State, un roman ce mangaie comunitatea de romani ce se aduna aici.

Locasul de cult al comunitatii ortodoxe romane din Turcia se afla situata in partea europeana a orasului Istanbul, pe malul rasaritean al golfului "Cornul de Aur", astazi numit Halyc, in vechiul cartier bizantin "Prikidion" - in prezent, Cartierul Haskoy.

Biserica Sfanta Mucenita Paraschevi - Prichidion, Constantinopol

Hramul bisericutei este Sfanta Mucenita Paraschevi, praznuita in data de 26 iulie. Aceasta sfanta este cunoscuta si cinstita drept tamaduitoare de boli oculare. Aceasta sfanta este ocrotitoarea tuturor crestinilor ortodocsi care locuiesc pe partea rasariteana a Golfului Cornul de Aur, in vechile asezari bizantine Pereea si Prikidion, astazi cartierele Galata si Haskoy din marea metropola Istanbul. Biserica mai poarta insa si hramul Sfintilor Martiri Brancoveni, Constantin Brancoveanu si fiii sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei, impreuna cu Sfetnicul Ianache.

Biserica Sfanta Paraschevi din Prikidion - scurt istoric

Biserica Sfanta Paraskevi a fost reconstruita, din temelie, in anul 1692, cu ajutorul donatiei facute de vrednicul domnitor Sfantul Constantin Brancoveanu, pe locul in care se aflase vechea biserica bizantina a cartierului Prikidion. Arhitectura bizantina a vechii biserici se gaseste mentionata la Skarlatos Byzantios.

Biserica Sfanta Mucenita Paraschevi - Prichidion, Constantinopol

Patriarhia Ecumenica de Constantinopol marturiseste o restaurare a bisericutei intre anii 1724 si 1752, cu ajutorul daniilor ramase de la Sfantul Constantin Brancoveanu si de la mai multi fanarioti instariti. Terminarea lucrarilor s-a savarsit in vremea pastoririi Patriarhului Chiril al V-lea.

Din vechea biserica, anterioara ctitoriei brancovenesti, s-au pastrat cele patru Icoane Imparatesti aflate pe catapeteasma sfantului locas: Mantuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu Domnul Iisus Hristos Prunc, Sfantul Ioan Botezatorul si Sfanta Mucenita Paraschevi, ocrotitoarea bisericii. Aceste icoane, veche mostenire bizantina, au fost mentionate mai tarziu, in secolul al XVI-lea (1561 si 1577), ca facatoare de minuni.

Moastele Sfintei Arghira

In naosul bisericii se afla o racla din marmura ce pastreaza Moastele Sfintei Noi Mucenite Arghira, ocrotitoarea croitoreselor si a femeilor nedreptatite, martirizata la 30 aprilie 1735 si inmormantata atunci in cimitirul de langa acest sfant locas. In cimitirul vechi al bisericii, in secolele XVI – XVIII, au fost inmormantati patriarhi, mitropoliti, preoti, crestini greci, dar si domnitori si boieri romani.

Sfanta Noua Mucenita Arghira

Fantana bisericutei - Aghiasma - se afla pe un deal inconjurat de cimitire grecesti, turcesti si evreiesti. Gedeon este un cercetator, istoric si arheolog, ce insista asupra includerii acestui loc intr-un antic apeduct. Aceasta este construita din piatra, iar pentru a ajunge la ea, pelerinul trebuie sa treaca printr-o pestera boltita, cu adancimea (lungimea) de 25 de metri.

Stravechea basilica bizantina, rectitorita, in anul 1692, de Sfantul Domnitor Martir Constantin Brancoveanu, Biserica Sfanta Mucenita Paraschevi din Constantinopol a devenit din luna mai a anului 2004 locasul de inchinare al crestinilor ortodocsi romani. Cu ocazia sarbatoririi Inaltarii Domnului, Patriarhia Ecumenica a prelungit acordul greco-roman de folosinta al bisericii, de catre romani, pana in anul 2014.

Mormantul Sfintei Arghira

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului viziteaza biserica de doua ori pe an, oficiind sau asistand la Sfanta Liturghie, savarsita in limbile greaca si romana, pentru a cinsti astfel vechea comunitate bizantina si actuala comunitate ortodoa romana.

Sfanta Mucenita Paraschevi - Paraskevi - viata

Sfanta Mucenita Paraschevi - Paraskevi a trait pe vremea imparatului Antonin, fiind originara din Italia. Tanara, nascuta intr-o zi de vineri (paraskevi) a manifestat interes pentru tainele credintei crestine, citind carti si participand la rugaciuni, in biserica.

Dupa moartea parintilor, ea si-a impartit averea saracilor, s-a calugarit si a inceput sa propovaduiasca, reusind sa intoarca multi eleni la credinta in Dumnezeu. Minunandu-se de frumusetea si priceperea ei, imparatul a incercat s-o determine sa se lepede de credinta crestina. Sfanta Paraskevi a refuzat si de aici au inceput chinurile si suferintele ulterioare, ce aveau s-o transforme in mucenita.

Sfanta Mucenita Paraschevi

Astfel, se spune ca i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; ca a fost aruncata intr-o caldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se racorea; mai mult, ca l-a stropit pe imparat cu ulei incins, din care cauza acesta a si orbit. Lovit in lumina ochilor, imparatul a strigat: "Miluieste-ma pe mine, roaba adevaratului Dumnezeu, si da-mi mie lumina ochilor mei; ca atunci voi crede in Dumnezeul pe Care Il propovaduiesti tu." Sfanta a spus o rugaciune si indata imparatul Antonin a vazut si impreuna cu toti din casa lui au crezut in adevaratul Dumnezeu, botezandu-se in numele Preasfintei Treimi.

Plecand de acolo, sfanta s-a dus prin cetati si sate, a propovaduit numele Domnului, i-a insemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci si a marturisit ca este crestina. Pentru credinta ei nestramutata, s-au mai incercat si alte cai de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vatamarea cu foc incins etc. Nu a putut fi clintita in nici un fel de la dreapta credinta.

Pana la urma, la 26 iulie, i s-a taiat capul cu sabia. Sfanta Paraschevi - Paraskevi, sarbatorita in Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundata cu Sfanta Cuvioasa Parascheva, cea mai populara dintre sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei, cu hramul pe 14 octombrie.

Vizualizări: 325

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor