altmarius

cultură şi spiritualitate

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Pe langa hramul inchinat Maicii Domnului, biserica ii mai praznuieste si pe Sfintii fara-de-arginti Cosma si Damian, alaturi de Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica.

Biserica este situata la cativa pasi de Policlinica Titan, in cartierul cu acelasi nume, la aproximativ 500 de metri de statia de metrou Titan. In fata bisericii opresc si autobuzele cu numerele 101, 102 si 311.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului din Titan - scurt istoric

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului a luat fiinta in anul 2001, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, prin rezolutia Arhiepiscopiei Bucurestilor nr. 276 din 19 iunie 2001. Pentru rezolvarea problemelor privind obtinerea terenului, a documentatiei necesare a fost investit preotul Mihai Stavara.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 3 au binevoit a acorda in acest scop, spre folosinta gratuita, terenul intravilan de 2800 mp, situat la adresa Strada Prisaca Dornei, nr. 2, conform HCM PB 135 din 18 Mai 2000.

Avand toata documentatia necesara si cu binecuvantarea Prea Fericirii Sale, parintele Paroh Mihai Stavara a pus inceput bun vietii Parohiei nou infiintate, cu rugaciuni staruitoare si sfinte slujbe, care s-au tinut intr-o Biserica provizorie, alcatuita din corturi militare, acordate prin bunavointa Ministerului Apararii Nationale.

Astfel, "Cortul nostru de rugaciune" a fost pozitionat cu vedere la Bulevardul Nicolae Grigorescu, in partea stanga a Policlinicii Titan si a Parcului Titanii, iar Parohiei i s-au arondat primul rand de blocuri ce inconjoara aceste locatii.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan  Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Proiectul Bisericii noi, intocmit de arh. Alin Negoescu si ing. Radu Stefanescu, a fost pus in aplicare la 21 Mai 2002, iar Parintele Patriarh Teoctist insusi, dimpreuna cu Inalt Prea Sfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Prea Sfintitul Sebastian, atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu mare sobor de preoti si diaconi, au venit cu mare bucurie la noua Parohie la data de 29 August 2002, in ziua praznicului Sfantului Ioan Botezatorul, unde au fost intampinati de popor mult, avandu-l in frunte pe parintele paroh si pe domnul primar de atunci al Sectorului 3, Eugen Plesca. S-a savarsit sfanta slujba pentru punerea pietrei de temelie a Bisericii cu hramurile Acoperarantul Maicii Domnului si Sfintii Doctori fara de arginsi Cosma si Damian.

Pentru ridicarea noii Biserici parohiale credinciosii ortodocsi din aceasta zona a cartierului Titan au participat cu multa rugaciune si danii, si an de an Biserica s-a inaltat spre lauda lui Dumnezeu si marea bucurie a credinciosilor.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan  Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Astfel, am ajuns ca in anul 2006, la 10 martie, cand Ministerul Apararii Nationale a cerut inapoi corturile militare pentru casare, sa fim nevoiti a ne muta cu savarsirea sfintelor slujbe in Biserica cea noua, care era acoperita dar neterminata inca. Tot in acest an s-au ridicat pe langa Biserica doua cladiri anexe: una care este alcatuita dintr-un Pangar, un Lumanarar si o Capela mortuara si o alta, cu Trapeza, in curs de finisare, si Cancelarie.

Prin bunavointa actualului domn Primar, Liviu Negoita, in urma unei vizite ocazionale la biserica noastra, s-au daruit Bisericii noastre inca 500 mp, ca o prelungire a terenului pe care il avem deja in posesie.

In luna martie a anului 2007, Parohia noastra a primit un nou slujitor al Sfantului Altar in persoana Diaconului Mina - Emilian Stavara, fiul parintelui paroh Mihai Stavara, hirotonit fiind prin punerea mainilor Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Parohia noastra isi desfasoara misiunea sociala acordand o atentie speciala persoanelor varstnice, singure, cu situatii deosebite, unora oferindu-li-se la trapeza Bisericii o masa calda, altora, pachete alimentare, impartite prin voluntarii Bisericii; printre acestia avem si elevi ai scolilor din Parohia noastra cu aprobarea profesorilor si parintilor. Acest obicei il practicam la sarbatorile mari bisericesti: Nasterea Mantuitorului, Invierea Mantuitorului, la hramurile Bisericii noastre, la alte sarbatori ale Maicii Domnului si altele.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

In cuprinsul Parohiei se gasesc doua scoli generale, nr. 196 (Frederico Garcia Lorca) si nr. 200, cu care colaboram foarte bine: luam parte la fiecare sarbatoare a scolilor, binecuvantam fiecare inceput de an scolar cu sfanta slujba a Aghiasmei, primim cu bucurie desfasurarea festivitatilor de premiere a elevilor chiar in Biserica.

Biserica noastra a mai gazduit concursuri si expozitii de arta Bisericeasca si populara, de icoane, obiecte din ceramica si altele; premierea elevilor olimpici la Disciplina Religie. In cateva randuri, Biserica noastra a rasunat in acordurile corurilor Harisma si Divina Armonie, in concerte ocazionale: la Nasterea si Invierea Domnului, respectiv la sfintele slujbe, amintind credinciosilor de armoniile ceresti.

Lacasul sfintei Biserici este ridicat sub forma de cruce, cu mai multi stalpi pe interior, de pe care se inalta cele trei turle, dimensiunile numarand 38 m lungime, 18 m latime si 28 m inaltime. Catapeteasma este sculptata in lemn de stejar, sculptura executata de mesterul Marian Mircea din Alba Iulia.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Pe fatada Bisericii s-au aplicat in mozaic icoane cu hramurile bisericii, alaturi de care s-au adaugat cele ale Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ale sfintilor Apostoli Petru si Pavel, lucrare executata de compania Art Georgies din Iasi.

In prezent, sfintele slujbe se oficiaza in Biserica cea noua, nedepartandu-ne de indrumarile de factura liturgica si pastorala ale Centrului Eparhial, si astfel ne straduim a pregati Biserica pentru primirea vestmantului iconografic, iar pe credinciosii Parohiei noastre pentru aceasta mare bucurie a Tarnosirii sfantului lacas.

Pentru aceasta cerem la fiecare sfanta slujba ajutor, putere si nadejde de la Dumnezeu pentru implinirea, astfel, a gandului sfant pus la temelia acestui sfant lacas.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Programul slujbelor in Biserica Acoperamantul Maicii Domnului din Titan

Luni
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in sector.
10.00 - Slujba agheasmei mici. Program administrativ.

Marti
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in sector. Program administrativ.

Miercuri
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 8.00 Servicii in parohie. Program administrativ.
18.00 - Slujba acatistului si cateheza.

Joi
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in parohie. Program administrativ.

Vineri
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in parohie. Program administrativ. Taina Sfantului Maslu si cateheza.

Sambata
07.00 Deschiderea bisercii.
08.00 - 10.00 Santa Liturghie s Parastas.
10.00 - 13.00 Servicii in parohie.
18.00 Vecernie si cateheza.
14.00 - 15.00 Taina Sfantului Botez.
15.00 - 20.00 Taina Sfintei Cununii.

Duminica
07.00 Deschiderea bisercii.
08.00 - 12.00 Utrenie si Sfanta Liturghie. Program administrativ.
14.00 - 15.00 Taina Sfantului Botez.
15.00 - 20.00 Taina Sfintei Cununii.

Text pregatit de diaconul Mina Emilian Stavara si verificat de parintele Mihai Stavara.
Multumim domnului profesor universitar Dan Gheorghe Somnea.

Despre autor

Dan Gheorghe SomneaDan Gheorghe Somnea

Colaborator

Vizualizări: 223

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor