Petre Anghel, născut în 1944, 3 februarie, în Băilești – Dolj, este absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română (1969), dându-și doctoratul în filologie în anul 1978, cu o lucrare despre sociologul și eseistul Mihai Ralea. Poet și prozator, a publicat numeroase volume și articole de teoria literaturii, istorie literara și stilistica limbii române.
Este doctor în teologie și doctor în sociologie. Profesor la mai multe facultați, în prezent este profesor emerit al Universitații din București și conducător de doctorat în Științe ale comunicarii.
Volumele sale de specialitate și de beletristică s-au bucurat de aprecierea criticilor și istoricilor literari, precum și de a publicului cititor. Este prezentat în istorii ale literaturii române semnate de Ion Rotaru, Dumitru Micu, Marian Popa, Laurențiu Ulici etc., în dicționare și în antologii.
Asupra operei lui Petre Anghel s-au pronunțat istorici și critici literari prestigioși ca Alexandru Piru, Eugen Simion, Pompiliu Marcea, Mircea Zaciu, Valeriu Cristea, Dana Dumitriu, Mircea Vaida, Virgil Cutitaru, Paul Dugneanu, Aurel Sasu, Costin Tuchila, Alex Ştefănescu, Dan Cristea, Ioan Holban, Constantin M. Popa etc.
Este autorul masivului ciclu românesc din care fac parte volumele: Lupii la stână, Sita lui Mamona, Întoarcerea fiilor risipitori, Oaspeții bătrânului Catul, Moștenitorul. Studiile sale despre influența literaturii sapiențiale asupra literaturii române sunt primele cercetări asupra acestui fenomen de transculturalitate. Pentru romanul Fratele nostru Emanuel a primit Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociația Scriitorilor din București. Scrisă cu „uneltele“ specialistului, respectând adevărul istoric, dar și cu nerv de romancier, Istoria politică a literaturii române postbelice este mai mult decât panorama unei epoci, este și un veritabil instrument de lucru pentru tinerii cercetători, o citești „cu sete“, faci pauze și, deși ți se limpezește perspectiva asupra epocii, tot îți mai pui întrebări. Aurel Sibiceanu, scriitor
Între scriitorii care au ajuns la maturitate, Petre Anghel face figură aparte. El își găsește oarecum sorgintea în acel tip de literat român dintre cele două războaie care aborda, cu egal interes, poezia, proza și critica literară, nerefuzând în același timp, nici publicistică. Această fervoare în acapararea formelor de expresie este aici simptomul unui spirit neliniștit, în permanenta căutare și mișcare, mai mult decât tentația unui virtuoz de a plasticiza aceleași teme și motive în cadrele unor genuri cât mai diverse. Dumitru Radu Popa, Director of the Law Library and Assistant Dean, New York University School of Law
A murit în aprilie 2015
Romane:
- Fratele nostru Emanuel, Editura Cartea Românească, 1976.
- Lupii la stână, Editura Cartea Românească, 1978.
- Prindeți vulpile, Editura Eminescu, 1978.
- Școala pedepselor, Editura Junimea, 1978.
- Sita lui Mamona, Editura Cartea Românească, 1980.
- Dincolo de iubire, Editura Junimea, 1980.
- Întoarcerea fiilor risipitori, Editura Cartea Românească, 1982.
- Oaspeții bătrânului Catul, Editura Cartea Românească, 1984.
- Moștenitorul, Editura Cartea Românească, 1986.
- Dealul Viilor, Editura Cartea Românească, 1988.
- Zodia vărsătorului de plumbi, Editura Militară, 1989.
- Umbra lui Ionatan, Editura Omega-Ideal, 2005.
- Carraria, Editura Limes, 2009.
Poezie:
- Duhul pământului, Editura Cartea Românească, 1971.
- Davidiada, Editura Viață și Sănătate, 1998.
- Pe prag de seceră, Editura Graphé, 2006.
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !
Alătură-te reţelei altmarius