altmarius

cultură şi spiritualitate

Nicu Constantin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nicu Constantin în comedia La Telefon

Nicu Constantin (n. 31 iulie 1938, Eforie Sud, judeţul Constanţa, d. 15 septembrie 2009, Bucureşti) a fost unul din cei mai mari actori români, de comedie şi nu numai. A murit pe 15 septembrie 2009, la ora 16.45, după un stop cardiorespirator, la Spitalul Militar, unde era internat din 11 mai.

Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea (de unde se trag şi strămoşii lui Ion Caramitru, George Vraca şi Victor Eftimiu) şi a ajuns în România în anul 1910. Actorul Nicu Constantin îşi amintea că toate casele ce existau în fostul oraş Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său.

Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina şi sosise în Constanţa în 1913-1914, pentru a studia la Şcoala Greacă din localitate - considerată pe atunci cea mai bună instituţie de învăţămînt din Balcani cu predare în limba greacă.

Ecaterina şi Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 şi au avut 7 copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor, şi Lică. După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ştefan, ce avea apoi să devină căpitan pe unul din cele mai mari petroliere din lume, "Independenţa", găsindu-şi sfîrşitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor.

De mic practică tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vînzător de răcoritoare pe plajă, vînzător de lapte, vînzător de creveţi la cornet, vînzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc. Banii astfel cîştigaţi devenind o sursă serioasă pentru întreţinerea familiei sale şi, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiaşe din orăşel.


Studii

  • Şcoala primară din Constanţa.
  • Şcoala de Construcţii din Braşov (1942).
  • Şcoala Medie Tehnică de Marină din Constanţa - profil navigaţie şi motoare.
  • Şcoala Populară de Arte din Bucureşti.

Începuturile artistice

  • Pentru Nicu Constantin primele înclinaţii spre lumea artei încep să apară la vîrsta de 12 ani cînd avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artişti: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ştefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu etc.

Tot pe atunci învaţă de la sora sa, Constanţa, lungi poeme de cîte 30-40 de strofe, pe care le recită fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor făcîndu-se astfel imediat remarcat.

Primul spectacol a fost însă ţinut în Şcoala de Marină din Constanţa cînd Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul "Trio Scaramuţa", a prezentat momentul satiric "Mîine vom fi pe mare" în care lua peste picior pe cei din conducerea şcolii. Alături de el mai apăreau atunci colegii săi, Muller, Geanoglu, Muşat, Korfiadis şi viitorul actor Costel Drăgănescu.

Succesul fiind garantat Nicu Constantin a oferit apoi publicului o altă compoziţie a sa, "Melodia constănţeană".

Activitate profesională

În 2001, Nicu Constantin a devenit cetăţean de onoare al oraşului Eforie Sud fiind decorat cu Ordinul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică.

În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Roluri în teatrul de revistă (selectiv)

  • Pagini alese din revista de altădată
  • Revista dragostei
  • La Grădina "Cărăbuş"
  • Colibri music-hall
  • Nu aduce ziua ce aduce noaptea
  • Jos pălăria
  • Vino să ne vezi diseară
  • Costică, ne vede lumea!
  • Uite că nu tac!
  • Lasă supărarea-n hol
  • Grand Music-Hall de Bucarest
  • Nimic despre elefanţi
  • Cafeaua cu lapte de adio
  • Salutări de la Vasile
  • Mi se pare că mă-nsor!
  • Savoy, Savoy!

Filmografie

  • The Prophecy: Forsaken (2005)
  • Ministerul comediei (1999)
  • Harababura (1990)
  • Borvizomanii (1988)
  • Muşchetarii în vacanţă (1984)
  • Secretul lui Bachus (1983)
  • Întoarcere la dragostea dintâi (1981)
  • Grăbeşte-te încet (1981)
  • Am o idee! (1981)
  • Alo, aterizează străbunica! (1981)
  • Ora zero (1979)
  • Totul pentru fotbal (1978)
  • Septembrie (1977)
  • Lupuşor şi Mieluţu (1975)
  • Vin cicliştii (1968) ... Nicu
  • Împuşcături pe portativ (1966)

Albume

  • "Nicu... vede tot"
  • "Uite-l pe nea Nicu..."
  • "Nicu Constantin... o viaţă de artist"

Volume

  • "Ochelarii miraculosi. Nicu Constantin în dialog cu Cristian Brancu"

Vizualizări: 254

Comentariu publicat de altmariusscena pe Iulie 31, 2010 la 11:54am
Comentariu publicat de altmariusscena pe Iulie 31, 2010 la 11:55am

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Duminică.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor