de ANNIE MUSCĂ

leopoldina balanuta evocare de annie musca

Leopoldina Bălănuță

10 decembrie 1934–15 octombrie 1998

O artistă fără egal născută sub semnul iernilor vrâncene în satul Păulești de pe malul drept al râului Putna, acum 80 de ani…

leopoldina-balanuta

Actrița Leopoldina Bălănuță despre tainele teatrului radiofonic și despre menirea radioului, într-un interviu apărut în cartea semnată de Monica Patriciu, Portrete paralele. Interviuri cu personalități ale teatrului și filmului românesc(București, Editura Curtea Veche Publishing, 2000).

„– Vă mai amintiți când ați ajuns la teatrul radiofonic?

– Cred că prin anii ’60. Am jucat rolul Annei Karenina cu George Vraca și Septimiu Sever. La radio am jucat roluri importante. Și în special am spus poezie. Mult, mult de tot.

 – Dar teatrul radiofonic  e văduvit de niște atuuri…

– Da, dar el câștigă în altceva. Câștigă în intimitate. Chiar pe un vârf de munte poți să ai un glas de actor spunându-ți poezia sau jucând un rol într-o piesă. Radioul e bunul prieten al sărmanilor, bunul prieten al bătrânilor, bunul prieten al copiilor care ascultă povestea de care au nevoie. Radioul are rostul lui teribil de important. Cuvântul rostit la urechea omului, cuvântul șoptit are o putere de penetrare extraordinară. Nu există nici un intermediar. Cuvântul aproape că își capătă dimensiunea lui adevărată. E ca o taină. Nu-ți ia ochii cu nimic. El e cuvântul pur. Alăturat de alt cuvânt. Și de alt cuvânt care creează imaginea. E un lucru foarte important.” (28 februarie 1997).

Leopoldina Bălănuță în Prometeu de Victor Eftimiu, regia artistică: Cristian Munteanu, 1984 – fragment

Leopoldina Bălănuță, fragment din recitalul Eminescu, Măcin, 15 ianuarie 2996

Fragment din emisiunea „La sfârșit de săptămână”, TVR, 1986. Recită Leopoldina Bălănuță

annie-musca-portrete-actori-biografii1

Annie Muscă

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.