altmarius

cultură şi spiritualitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frank Owen Gehry
Guggenheim Bilbao Noche 3.jpg
Cea mai faimoasă dintre operele lui Frank Gehry, Muzeul Guggenheim din BilbaoȚara BascilorSpania1997.
Informații personale
Nume complet Ephraim Owen Goldberg
Naționalitate canadianamerican
Data nașterii 28 februarie 1929
Locul nașterii TorontoOntarioCanada
Alma Mater Los Angeles City College
University of Southern California
Harvard Graduate School of Design
Lucrări
Clădiri semnificative Vitra Design MuseumWeil am RheinGermania1987
Frederick Weisman Museum of ArtUniversity of Minnesota,MinneapolisMinnesota1990
Dancing HousePraga1995
Muzeul GuggenheimBilbao1997
Walt Disney Concert HallLos AngelesCalifornia2004
Design semnificativ Easy Edges

Frank Owen GehryCC (născut Ephraim Owen Goldberg la 28 februarie 1929 în TorontoCanada) este unul dintre cei importanți arhitecți contemporani, cunoscut în special pentru perspectiva sa aproape sculpturală a designului clădirilor sale. Frank Gehry este în același timp unul din arhitecții care au promovat deconstructivismulca unul din curentele majore în arhitectura de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, fiind un important exponent al acestuia. Operele sale sunt ușor de recunoscut datorită structurilor neliniare, multiplu curbate și circumvolute ale tuturor clădirilor, care sînt adesea acoperite cu largi suprafețe metalice reflectorizante. Lucrarea sa cea mai celebră este fără îndoială Muzeul Fundației Guggenheim din BilbaoSpania, care ilustrează vibrant stilul său arhitectural, clădire acoperită integral în folii de titan.

Date generale

Note biografice

Născut în TorontoCanada, într-o familie de evrei, Gehry s-a mutat în California la vîrsta de 17 ani, unde a studiat mai întîi la Los Angeles City College, pentru ca ulterior să studieze arhitectura la Școala de arhitectură a University of Southern California. Ulterior a studiat planificare urbană la Harvard Graduate School of Design. Frank Gehry este cetățean naturalizat al Statelor Unite ale Americii, locuind în Los Angeles. Gehry este un respectat pedagog, fiind Distinguished Professor of Architecture la Columbia University din New York City. În trecut a predat arhitectura și la Yale University.

Sala de concerte Disney Hall

Stilul arhitectural Gehry

Stilul arhitectural al lui Gehry este derivat din modernismul tîrziu. Formele continuu curbate, aparent haotic distribuite, ale întregii structuri a unei clădiri designate de Gehry, sunt de asemenea considerate ca aparținînd școlii deconstructiviste (uneori prescurtată DeCon) a arhitecturii moderniste. Mișcarea DeCon se îndepărtează de modernism datorită accentuării funcționalității clădirilor, care sunt realizate în funcție de nevoile existente ale societății.

Spre deosebire de alte curente moderniste timpurii, structurilor DeCon nu li se cere să reflecte anumite idei sociale (așa cum ar fi viteza și universalitatea formei) și, mai ales, nu reflectă vechiul "postulat arhitectural" al formei care este determinată de funcție. Deconstructivismul, pe care Gehry a continuat să-l rafineze și să îl nuanțeze la înalte cote de rafinament artistic, mai este cunoscut și sub numele aditițional de Școala de arhitectură Santa Monica (conform originalului Santa Monica school of architecture), pentru că zona din jurul localității Santa Monica din California a produs cea mai mare concentrație de clădiri experimentale deconstructiviste, fiind totodată și locul unde există cel mai mare număr de clădiri realizate în stil deconstructivist.

Există voci care consideră Notre Dame du Haut, faimoasa structură a lui Le Corbusier, care sugerează mai mult o operă de sculptură abstractă decît o clădire, ca fiind adevăratul punct de plecare al stilului lui Gehry, precum și o posibilă sursă de inspirație a ideilor sale arhitecturale. Pe de altă parte, Frank Gehry însuși, în filmul documentar "Sketches of Frank Gehry", realizat în 2005, afirmă că opera sculptorului român Constantin Brâncuși respectiv operele arhitectului și designerului finlandez Alvar Aalto și arhitectului american Philip Johnson, au constituit sursa majoră a inspirației sale (vedeți secțiunea Influențe a prezentului articol.

Frank Gehry, celebritate contemporană

Gehry este considerat pe bună drepate o celebritate a arhitecturii moderne. Pentru prima dată s-a impus în ochii opiniei publice în 1972, datorită seriei sale de mobilier realizat din carton presat (în engleză cardboard), numită Easy Edges. A apărut de asemenea în campania firmei Apple intitulată "Think Different", realizată în alb-negru. A apărut chiar în propriul său rol într-unul din episoadele (intitulat The Seven-Beer Snitch)popularei serii de animație "The Simpsons". În serialul de televiziune "Arthur" a ajutat pe Arthur și prietenii săi să proiecteze o casă nouă într-un pom. Clădirile sale, incluzând propria sa casă rezidențială, au devenit atracții turistice. Indiferent de ceea ce Gehry poate sau ar putea să facă, prezența sa constituie un nume de marcă pentru multe muzee, firme, orașe sau alte entități.

Criticarea operelor lui Gehry

Muzeul muzicii din Seattle, statul Washington din SUA, (Seattle's EMP Music Museum) reprezintă fenomenul celebrității lui Frank Gehry împinsă la extrem. Paul Allen, unul din fondatorii Microsoft l-a ales pe Gehry ca arhitect al unei structuri urbane care urma să găzduiască colecția sa publică de artefacte din istoria muzicii. Deși rezultatul final a fost unic și inconfundabil ca aparținînd lui Gehry, reacții critice, dintre care unele vehemente, nu au întîrziat să apară. Printre argumentele cele mai frecvent aduse s-au enumerat folosirea unor "culori bizare", nerespectarea armoniei arhitecturale a locului, dimensiunea "de mamut" a clădirii și altele de aceeași natură. Totul a condus în final la acuzarea lui Gehry de "a fi luat-o pur și simplu razna [de-a binelea]" (conform citatului, "Gehry had simply got it [totally] wrong."). Admiratori ai construcției au argumentat că atacuri de o factură similară au fost adresate lui Gustave Eiffel, unul din realizatorii Statuii Libertății din New York City, pentru opera sa cea mai reprezentativă, Turnul Eiffel din Paris. Exact ca și în cazul celebrului Turn, admiratorii construcției au argumentat că valoarea clădirii se va stabili în timp.

Mult mai recent, Gehry a fost criticat din nou pentru că s-ar fi autopastișat în folosirea mult prea frecventă a acoperirii clădirilor sale în folii de titan, întrucît multe din structurile sale construite în ultimul deceniu ar fi fost derivate din foarte cunoscuta și aclamată clădire a Muzeului Guggenheim din BilbaoSpania. Trebuie menționat, că deși muzeul din Bilbao a fost executat și finalizat în 1996 - 1997, iar clădirea Disney Hall din Los Angles a fost finalizată în 2004, proiectul Disney Hall a fost designat anterior muzeului din Țara Bascilor. Mai mult chiar, suprafețele reflectorizante concave ale clădirii de concerte din Los Angeles este acuzată a fi responsabilă de crearea a zone termice extrem de fierbinți pe străzile și clădirile din vecinătatea acesteia.

Lucrări

Complete

În construcție

Premii

Chiat/Day Building, in Venice, California. Designed with help fromClaes Oldenburg and Coosje van Bruggen. It is said that the designers were using a model while trying to decide how to treat the entrance to the building when Oldenburg placed his binoculars in the model. Everyone liked the effect, so it was incorporated into the design.

Doctorate onorifice

 • Of Visual Arts; California Institute of the Arts (1987)
 • Of Fine Arts; Rhode Island School of Design (1987)
 • Of Engineering; Technical University of Nova Scotia (1989)
 • Of Fine Arts; Otis Arts Institute (1989)
 • Of Humanities; Occidental College (1993)
 • Whittier College (1995)
 • Of Architecture; Southern California Institute of Architecture (1997)
 • Of Laws; University of Toronto (1998)
 • University of Edinburgh (2000)
 • University of Southern California (2000)
 • Yale University (2000)
 • Harvard University (2000)
 • The School of The Art Institute of Chicago (2004)

Galerie de imagini suplimentare

Următoarele imagini sînt suplimentare la opera lui Gehry.

Influențe conform unui citat Frank Gehry

Convingerea că "arhitectura este artă ("architecture is art") a fost o parte însemnată a ființei lui Frank Gehry pentru toată viața sa. Întrebat care sînt mentorii săi în arhitectură, răspunsul arhitectului a fost indicarea unei fotografii a lui Constantin Brâncuși, aflată pe biroul său, replicând, "De fapt, tind să gîndesc mai mult în termenii unui artist ca acesta. El a avut o influență mai mare asupra operei mele decît majoritatea arhitecților. De fapt, cineva a sugerat că unul din zgârie-norii mei, care a cîștigat o competiție în New York, seamănă cu o sculptură de Brâncuși. Aș putea numi pe Alvar Aalto din lumea arhitecturii pentru care am un respect deosebit, și, desigur, Philip Johnson".

În engleză, în original, textul afirmă, "Actually, I tend to think more in terms of artists like this. He has had more influence on my work than most architects. In fact, someone suggested that my skyscraper that won a New York competition looked like a Brancusi sculpture. I could name Alvar Aalto from the architecture world as someone for whom I have great respect, and of course, Philip Johnson." (conform [20] - Pagina dedicată lui Frank Gehry la web site-ul Premiului de arhitectură Pritzker).

Legături externe (toate în limba engleză)

Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate deFrank Gehry

Vizualizări: 96

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor