altmarius

cultură şi spiritualitate

Biografia zilei: Alexandru Duiliu Zamfirescu

http://www.crispedia.ro

Alexandru Duiliu Zamfirescu (25 februarie / 18 martie 1892, Roma - 24 februarie 1968, Bucureşti) este un prozator şi traducător. Numit la naştere Alexandru-Antonio-Lascar-Cesare, Zamfirescu este fiul Henriettei (născută Allievi) şi al scriitorului Duiliu Zamfirescu. Îşi începe învăţătura la Roma, unde va face şi o parte a liceului, pe care îl termină la „Janson de Sailly" din Paris, în 1909. Obţine o licenţă în litere (1912) şi alta în drept (1913). La Paris urmează şi Ecole des Sciences Politiques (1914). Voluntar în războiul din 1913, activează din 1915 în Ministerul Afacerilor Străine. I se încredinţează misiuni diplomatice: ataşat, secretar şi prim-secretar de legaţie la Roma şi Berlin (1919-1928), însărcinat cu afaceri la Haga (1929-1932), ministru plenipotenţiar la Rio de Janeiro, însărcinat cu organizarea legaţiilor României în Chile, Argentina şi Brazilia, precum şi în Portugalia (1933-1936), ministru plenipotenţiar la Varşovia (1937-1938), Roma (1938) şi Copenhaga (1939). În 1944 se vede destituit, iar în 1948 pensionat. Cu toate acestea, în 1957 e desemnat delegat al României în Brazilia. Ca scriitor se afirmă abia în 1947, când îi apare jurnalul de călătorie Pe căi de miazăzi. A tradus din Francesco Jovine, precum şi din Mihail Sadoveanu în franţuzeşte.

 

Scrise, probabil, după al doilea război mondial, când sunt şi editate, ceea ce explică, în parte, pasta groasă a caracterologici, naraţiunile lui Zamfirescu refac ambianţe şi reînvie o tipologie din proza începutului de secol XX, dar într-un stil cu amprente proprii. Nuvelele din Fără frac şi joben (1952) şi Perfecţii diplomaţi (1962) aduc situaţii şi personaje din mediul funcţionăresc, în speţă din al Ministerului de Externe, şi din protipendada provincială munteană; epicul din romanul Domnul Daltaban de Seraschier (1965) include şi mediul legaţiilor României în diverse capitale, îndeosebi din cea de la Roma, toate scrierile având o bogată sursă autobiografică. Multe proze, dacă nu toate, sunt vădit apropiate de unele producţii ale tatălui său, Duiliu Zamfirescu. Astfel, personajele negative intră tipologic în categoria ciocoiului din Subprefectul, desăvârşit portretizat apoi în Tănase Scatiu, şi a impostorilor din Lume veche şi lume nouă, iar o seamă de situaţii din Domnul Daltaban... se petrec în climate analoage celor din Nuvele romane.

 

Ceea ce diferenţiază scrisul lui Zamfirescu e un mod mai lejer de a povesti şi o propensiune mai accentuată spre umor şi satiră. Tenta umoristică îl apropie uneori de D.D. Patraşcanu, iar comicul cu tăiş satiric e asemănător celui din schiţele lui G. Brăescu. Lumea „perfecţilor diplomaţi" relevă o faună compusă, potrivit chiar indicaţiilor auctoriale, din „lichele", „licheluţe", „hoţomani", „caiafe", „vulpoi" şi alte asemenea specimene, caracteristice fiindu-i ciocoismul, veleitarismul, impostura, snobismul, indolenţa, servilismul, ipocrizia, invidia, delaţiunea, hoţia legalizată, corupţia. Şefii de legaţii şi alţi funcţionari superiori îşi dau aere aristocratice, îşi atribuie origini nobiliare, chiar princiare. Ambasadorul interimar State Daltaban, fiul unui „fioros bivolar" de la Zimnicea, fost hoţ de cai, obţine prin tertipuri cognomenul „de Seraschier" şi visează să figureze în Almanahul de la Gotha, din care îi citeşte încântat, după cină, consoartei. Un subaltern al său se pretinde descendent din Porfirogeneţi şi semnează Theodore Trascano-Porphyrogenete, în realitate fiind nepotul unei Profira, preoteasă în satul Trăscău din Vale.

 

Cu foarte rare excepţii, nu numai diplomaţii, ci şi alţi deţinători ai vreunei dregătorii sunt suflete pervertite, arivişti odioşi, demnitari obtuzi, aroganţi, cruzi, obstinaţi în a căuta mijloace de îmbogăţire rapidă, iscusiţi în a trage sfori şi a obţine profituri exorbitante, experţi în a se implica, oricând se iveşte ocazia, în afaceri oneroase, încasatori de sinecure, comisioane. Tipic în acest sens e prefectul Leonte Haleală(Pe Dunăre), care, neagreând, ca moşier, construirea de silozuri şi diguri, organizează unei delegaţii olandeze venite în acest scop o primire fastuoasă, cu muzici, discursuri şi ospeţe, spre a o împiedica să lucreze. Pe fondul comun al psihologiei, îngroşate, a unor ipochimeni de acest fel, probabil iniţial „copii după natură", trăsăturile individualizante se înscriu între viclenie şi imbecilitate. Dacă un faimos avocat, conu Năiţă (La Excepţional sau Vulpea şi vulpoii), îşi construieşte edificii din onorariile stoarse de la o văduvă înstărită, iar fiul lui, tot avocat, odată cu fiica îi ia bătrânei întreaga avere, un director din Ministerul Afacerilor Străine suferă de senilitate precoce.

 

Dar semnificaţia istorisirilor ce constituie suportul epic al textelor lui Zamfirescu nu depăşeşte nivelul unor fapte diverse, al relatărilor gazetăreşti, naraţiunea exploatând nu o dată anecdoticul şi aşezând în prim-plan teza şi finalitatea etică. Cât priveşte arta narativă, aceasta se realizează la nivelul meşteşugului. Cozeur prin vocaţie, autorul povesteşte agreabil, antrenant. Într-un judeţ oarecare urmează să vină un ambasador, însoţit de prim-ministru. Un înalt funcţionar al prefecturii e însărcinat să le organizeze primirea. Dar în preziua sosirii o anonimă îl înştiinţează că soţia îl înşală. Buimăcit, nu mai vrea să facă nimic şi îşi dă demisia, revenind însă asupra hotărârii de îndată ce prefectul îi promite avansare şi decoraţii (Lin ambasador ne vizitează judeţul!). Unele anecdote au tâlcuri mai substanţiale. Primind de la ministrul de Externe o listă de studenţi propuşi pentru burse în străinătate, ministrul Educaţiei, neatent la ce i se spune, crede că tabelul i se restituie în semn de protest pentru că aici figurează doar fii de demnitari, în frunte cu propriii copii ai celor două excelenţe, înfuriat, se răsteşte la primul său consilier, care, la rândul lui, îşi dojeneşte imediat subalternul, iar dojana se transmite ierarhic, fiecare dând vina pe cel inferior lui în grad. În cele din urmă, se dovedeşte că alerta era falsă: ministrului nu i se reproşa nimic, doar i se solicita avizul (Nepărtinire).

 

Cu toate că în intenţia lui Zamfirescu cărţile ar fi format un ciclu, tema, câteva personaje fiind prezente şi în nuvele, şi în roman, Domnul Daltaban de Seraschier e de un caracter mai aparte. Aparent, textul însumează numeroase fragmente memorialistice, chiar dacă unele episoade se desfăşoară în afara mediului diplomatic. Cu o rudă îndepărtată a lui State Daltaban, pictoriţa şi sculptoriţa Miruna Năvodaru, autorul pătrunde în lumea artistică a Romei ori nimereşte într-o speluncă, altcândva aduce elemente legate de confruntările între socialiştii şi fasciştii italieni sau descrie excursii la mare şi la munte, ultima agrementată de un moment cinegetic. Plenar, vocaţia turistică şi implicit darul descriptiv al prozatorului se desfăşoară în Pe căi de miazăzi şi în Macumba-Carioca (1968), roade ale cutreierării unor spaţii europene (Olanda, Italia) şi latino-americane. Mai ales ultima carte e pe cât de atractivă, tot pe atât de instructivă, cu derularea de peisaje naturale şi imagini ale unor oraşe, cu informaţii privind flora şi fauna, cu frecvente comentarii de natură etnografică şi sociologică (momentul central e un ceremonial nocturn de magie desfăşurat într-o pădure braziliană), cu incursiuni istorice.

 

Opera literară

 

• Pe căi de miazăzi, Bucureşti, 1947;

• Pară frac şi joben, Bucureşti, 1952;

• Perfecţii diplomaţi, Bucureşti, 1962;

• Domnul Daltaban de Seraschier, Bucureşti, 1965;

• Macumba-Carioca, Bucureşti, 1968.

 

Traduceri

 

• Mihail Sadoveanu, Le Hachereau, cu ilustraţii de A. Demian, Bucureşti, 1955; ediţie îngrijită şi introducere de Pierre Abraham, Paris, 1965, Vie d'Etienne le Grand, Bucureşti, 1957;

• Francesco Jovine, Pământuri blestemate, prefaţă de Alexandru Balaci, Bucureşti, 1962.

Vizualizări: 125

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor