altmarius

cultură şi spiritualitate

Calendarul zilei de 10 noiembrie

1483: Se năştea teologul german Martin Luther, ale cărui reforme au stat la baza cultului evanghelic-luteran (d. 1546)

1688: Se încheia tipărirea primei traduceri a Bibliei în limba română

1925: Se năștea actorul galez Richard Burton (d. 1984)

1928: Partidul Naţional-Ţărănesc formează un nou guvern, condus de Iuliu Maniu

1928: Hirohito urca pe Tronul Crizantemiei, devenind împărat al Japoniei (d. 1989)

1928: Se năștea compozitorul italian Ennio Morricone

1938: Murea Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul statului turc modern (n. 1881)

1940: Se năștea regretatul regizor Tudor Mărăscu (d. 2012)

1968: Se năștea actorul american Tracy Morgan

1969: Se năștea actrița americană Ellen Pompeo, cunoscută pentru rolul Meredith Grey din serialul Grey’s Anatomy

1977: Se năștea actrița Brittany Murphy (d. 2009)

1978: Se năștea cântăreața americană Eve Jihan Jeffers-Cooper

1978: Se năștea dj-ul american Thomas Wesley Pentz, al cărui nume de scenă este Diplo

1983: Antreprenorul american Bill Gates prezenta sistemul de operare Windows 1.0

1989: Începea demolarea Zidului Berlinului, simbol al Războiului Rece

1989: Liderul comunist bulgar Todor Jivkov demisiona

2009: Se stingea din viaţă marele actor Gheorghe Dinică (n. 1933)

2013: Un marş al susținătorilor monarhiei reunea peste 1.000 de persoane la București

2014: Pe fondul scandalului provocat de proasta organizare a prezidențialelor în străinătate, social-democratul Titus Corlăţean demisiona de la conducerea Ministerului de Externe

Vizualizări: 117

Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 10, 2017 la 5:55pm

Cronologia evenimentelor zilei de 10 noiembrie :

sursa: Portal:Calendar Metapedia

Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 10, 2017 la 6:00pm
10 Noiembrie în istoria României
 
Ziua Artileriei
 
1444 – Bătălia de la Varna
Parte a cruciadei antiotomane, promovată de Papa Eugen al IV-lea şi condusă de Vladislav, rege al Ungariei şi al Poloniei, şi de Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Imperiul Otoman condus de Sultanul Murad al II-lea a învins armatele Poloniei și Ungariei, sub conducerea lui Vladislav al III-lea al Poloniei și Ungariei și Iancu de Hunedoara, consolidându-și în acest fel controlul asupra Constantinopolului și marcând pierderea speranţei obţinerii independenţei de către popoarele balcanice şi ascensiunea otomană fără precedent
1508 – A apărut, din inițiativa domnitorului Radu cel Mare, Liturghierul
Tipărit în limba slavonă decălugărul sârb Macarie, este prima carte tipărită înȚara Românească. Din epilogul Liturghierului aflăm că "S-au început această sfîntă carte, numită Liturghier, după porunca domnitorului Io Radu voievod, să-i fie lui veşnică pomenire, şi s-au săvîrşit această carte din porunca întru Hristos Dumnezeu binecredinciosului şi de Dumnezeu păzitului şi prealuminatului domnitor Io Mihnea, marele voievod a toată ţara Ungrovlahiei şi a părţilor de la Dunăre, fiul marelui Io voievod Vlad, în anul întîi al domniei sale, ostenindu-se şi smeritul monah şi preot Macarie. În anul 7016 (1508) [...] luna noiembrie 10 zile."
1688 – S-a terminat tipărirea Bibliei de la Bucureşti sau Biblia lui Șerban Cantacuzino
Este prima traducere integrală a Bibliei în limba română, un monument al limbii române vechi, jucând un rol major în dezvoltarea limbii literare. George Călinescu: „Biblia românească (1688) reprezintă pentru poporul român ceea ce a reprezentat Biblia lui Luther pentru germani”. A fost tipărită la Bucureşti prin grija şi cu cheltuiala domnitorului Șerban Cantacuzino şi a urmașului său, Constantin Brâncoveanu.
1843 – S-a înfiinţat prima baterie de artilerie a Ţării Româneşti
Actul simbolizează constituirea artileriei ca armă de sine stătătoare
1859 – S-a născut Ion Găvănescul
Dramaturg, publicist şi memoralist, unul din creatorii pedagogiei în România, profesor universitar și decan al Facultății de Litere și Filosofie de la Universitatea din Iași (1888-1932) și director al seminarului pedagogic Iași. A aderat la ideile politice de extremă dreapta fiind un membru marcant al Mișcării legionare. Dintre lucrările sale: Ideile pedagogice ale lui John Locke, Partidele politice. Caracterizare prin ele înșile, Istoria pedagogiei. Teoriile și instituțiile de educație din timpurile vechi pînă în zilele noastre, în legătură cu istoria culturii, Din durerile și luptele românilor din Transilvania. Mișcarea de la 1848, Meditaţiile lui Gr. Alexandrescu, Amintiri. Momente şi siluete (d.1951)
1887 – S-a născut Elisa Leonida Zamfirescu
Ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume. Cu părinți intelectuali, 10 frați, toți intelectuali, dintre care: Gheorghe Leonida (sculptor, a realizat capul celebrei statui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro), Adela (medic oftalmolog, directoarea spitalului Vatra Luminoasă ), Dimitrie Leonida (inginer energetician, creator al Muzeului Tehnic care îi poartă numele). Deși i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa s-a întors în țară, ocupând un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din București. În Primul Război Mondial merge pe front, unde desfășoară o intensă activitate în cadrul organizației Crucea Roșie, ajutând la diminuarea suferințelor soldaților răniți. I s-a încredințat conducerea unor spitale de campanie în apropiere de Mărășești. Pentru activitatea sanitară, a fost decorată cu ordine și medalii românești și străine. S-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor, semnând 85 000 buletine de analize, ale căror rezultate au fost publicate în seria Studii economice, editată de Institutul Geologic (d. 1973)
1895 – A încetat din viață Alexandru Odobescu
Scriitor, arheolog și om politic, membru titular (din 1870) și secretar general (1879) al Academiei Române, membru corespondent al Institutului arheologic din Roma (n. 1834)
1898 – Biblioteca Academiei Române a devenit publică pentru cercetători
S-a deschis prima sală de lectură a Bibliotecii cu 32 de locuri şi o sală de studiu a manuscriselor
1899 – S-a născut Alexandru Colfescu
Magistrat, publicist, solist vocal, violonist și interpret de romanțe, primar al orașului Alexandria de două ori (1934–1937 și 1939–1940), prefect al județului Teleorman (1942–1944) (d. 1976)
1907 – S-a născut Mihail Fărcășanu
Jurist, politician și scriitor. A fost președintele organizației Tineretului Național Liberal (1940–1946). Urmărit de autorități pentru acțiunile sale anti-comuniste, a reușit să fugă din țară în 1946, fiind ulterior condamnat la moarte în contumacie. A fost membru în Comitetul Național Român și în Liga Românilor Liberi, fiind ales președinte al acesteia în 1953 și primul director al secției române a postului de radio Europa Liberă. Principala sa operă literară este romanul Frunzele nu mai sunt aceleași, publicat în 1946 sub pseudonimul Mihail Villara, roman care a fost distins cu premiul editurii Cultura Națională. (d. 1987)
1911 – S-a născut Emil Turdeanu
Filolog, și istoric literar din exil, profesor la Catedra de limba română de la Sorbona, cercetător la Centrul Național de Cercetări Științifice din Paris, membru de onoare (din 1994) al Academiei Române, editor a două prestigioase reviste ale exilului românesc: Revue des etudes roumaine, Fiinţa românească (d..2001)
1916 – Șarja de la Robănești
Reprezintă un moment eroic dintr-o luptă din timpul Primului Război Mondial, defășurată între cavaleria română şi trupele germane. La 8 noiembrie, când trupele germane intrau în Craiova, trupele române începuseră retragerea din Oltenia. Brigada 2 Roşiori de la Caracal a primit misiunea de a acoperi aripa stângă a trupelor române care se retrăgeau din spre Slatina, pe valea Olteţului. A rămas în istoria militară a României datorită spiritului de jertfă demonstrat de cavaleriştii români şi a pierderilor foarte mari pe care le-au suferit în această ciocnire
1918 – Proclamația către ostași a Regelui României, Ferdinand I
Îi îndeamnă să ia din nou armele pentru a înfăptui „visul nostru de atâtea veacuri: unirea tuturor românilor, pentru care în anii 1916-1917 ați luptat cu atâta vitejie”
https://istoriiregasite.wordpress.com/2010/12/27/proclamatia-regelu... 

 
1927 – S-a născut Nicolae Florei
Solist de operă, bas, unul dintre soliștii de marca ai Operei Naționale Române. A debutat în 1950, la Teatrul Excelsior din București și în 1955 la Opera Română, cu Rigoletto' de Verdi. Avea să interpreteze pe prima scenă lirică a țării, până în 1984, roluri în opere celebre din repertoriul universal: Bărbierul din Sevilla, Lucia di Lammermoor, Traviata, Aida, Faust, Carmen, Tosca, Boema, Peleas și Melisande și în opere ale compozitorilor români: Ion Vodă de Gheorghe Dumitrescu, Fata de la Cozia de Emil Monția, Năpasta de Sabin Drăgoi, Horia de Nicolae Bretan. În afară de operă, s-a remarcat și ca un neîntrecut interpret de romanțe, cântece populare, mai ales din folclorul bănățean (d. 2000)
Frumoasa mea cu ochii verzi

 
1928 – S-a format primul guvern naţional-ţărănesc (1928–1933)
Condus de Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc
1928 – A apărut la București Kalende. Revistă lunară, literară și științifică
Revista a apărut până în martie 1929, sub conducerea lui Vladimir Streinu, Șerban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu ș.a.
1929 – S-a născut Carol Isac
Istoric şi critic literar român din Israel (d. 2008)
1932 – S-a născut Ştefan Cazimir
Critic şi istoric literar, profesor al Facultății de Litere a Universității din București, membru al Uniunii Scriitorilor din România, om politic, întemeietor al Partidului Liber Schimbist, deputat în Parlamentul României în trei legislaturi succesive. Este unul dintre caragialeologii de frunte. A debutat cu versuri în 1943 în Ziarul copiilor. Dintre scrierile sale: Pionierii romanului românesc, Caragiale–universul comic, Tensiunea lirică, Nu numai Caragiale, Râsete în Parlament, Potcoave de purici
1934 – S-a născut Ovidiu Genaru (Ovidiu Bibire)
Poet, dramaturg, prozator, om politic, fost deputat PDSR (1992-1996). A fost redactor la revista Ateneu, profesor la Institutul pedagogic, muzeograf, a debutat în revista Luceafărul, în 1964, iar în 1966, îi apare primul volumul de versuri, Un șir de zile Alte opere: Week-end în oraș, Elegii, Madona cu lacrimi, Diverse cereri în căsătorie, Proces-verbal al unei crime
1937 – S-a născut Ioana Bantaș
Poetă din generația scriitorilor șaizeciști, a debutat în anul 1957 în revista Tânărul scriitor. În 1966 a debutat editorial cu volumul de versuri Memorie de iulie, cu o prefață de Alexandru Piru. Alte volume: Poarta spre vid, Scrisori către Orfeu, Dimineața primigeniei (d. 1987)
1939 – S-a născut Ioan Neacșu
Eseist, critic literar, profesor la Bacău, membru fondator al Asociației Ziariștilor Români. Debutează în 1962 în revista Iașul literar. Publică recenzii, studii și articole în revistele Ateneu, România literară, Cronica, Luceafărul, Limba și literatura română, Steagul roșu și la Radio România.
1940 – România a fost lovită de un cutremur puternic
Primul mare cutremur din România contemporană, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 dimineața, cu epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de circa 133 km, având o durată de 45 de secunde. Efectele lui au fost devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea în Moldova.
1940 – S-a născut Tudor Mărăscu
Regizor de teatru, film şi televiziune, profesor universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A realizat: _Bună seara, Irina, Învingătorul, Singur de cart, Miracolul, iar pentru TV: Mincinosul, Conu Leonida în față cu reacțiunea (d. 2012)
1940 – A încetat din viață Ilie Pintilie
Muncitor feroviar, lider comunist, a participat la organizarea marilor acțiuni greviste din februarie 1933, coordonând sindicatele de la Atelierele CFR din Iași, Cernăuți și Pașcani și ținând legătura cu comuniștii de la Atelierele CFR Grivița, mort în urma cutremurului din anul 1940 în închisoarea Doftana.
1945 – S-a născut George Țărnea
Poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în 1964 în publicația argeșeană Secera și ciocanul, cu poezia Drumeție, dar adevăratul debut în literatură a avut loc în 1967 când i-a fost publicat un grupaj de poezii în Viața românească. A colaborat la numeroase reviste de literatură: România literară, Contemporanul, Luceafărul, Convorbiri literare, Astra, Tribuna, Steaua, Ateneu, Orizont, Tomis, Orizont literar, Timpul, Ramuri etc. Volume: Păsările miresei, Drumul domnului de rouă, Baladă pentru vinul tînăr, Cartea Clara, Poeme supărate rău, Cartea Iluminării - Rugăciuni și viziuni, Exerciții de iubire (d. 2003)
1953 – S-a născut Laurențiu Eleodor Mihăileanu
Poet și prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, a debutat în1978, în Convorbiri literare. Scrieri: Pantofi de poet, Hăituiri de suflet, Ioan al nimănui, Dreptul la iarbă, Ce dacă?
1981 – A încetat din viață Sergiu Al-George
Filolog, orientalist, eseist şi traducător, medic. A luptat ca voluntar în Marele Război al Reîntregiri Neamului, fiind grav rănit, decorat și încadrat locotenent. Deţinut politic în timpul regimului comunist (n. 1922)
1994 – A încetat din viață Iozefini (Aurel Iozif)
Iluzionist, artist de circ; a condus Circul de Stat de la înființare până în 1989 (n. 1919)
1995 – A încetat din viață Vasile Mârza
Medic, histolog și biolog, profesor la Facultatea de Medicină din Iași, membru titular (din 1948) al Academiei Române (n. 1902)
1999 – A încetat din viață Romulus Vulcănescu
Scriitor şi etnolog, membru de onoare (din 1993) al Academiei Române (n. 1912)
2006 – Se înființează la Roma Partidul Românilor din Italia, Partidul Identitatea Românească
2009 – A încetat din viață Gheorghe Dinică
Actor de teatru și film, unul dintre cei mai importanți actori români. A jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative, motiv pentru care Horațiu Mălăiele l-a supranumit: "cel mai mare «rău» al cinematografiei românești" (n. 1934)
 
Biblia de la Bucuresti, 1688

Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 10, 2017 la 6:04pm

scriitori români - 10 noiembrie:

10.11.1895 - a murit Alexandru Odobescu (n. 1834) 
10.11.1907 - s-a născut Mihail Villara (M. Fărcășanu) (m. 1987) 
10.11.1925 - s-a născut Nicholas Catanoy 
10.11.1932 - s-a născut Claudia Dumitriu 
10.11.1932 - s-a născut Ștefan Cazimir 
10.11.1934 - s-a născut Ovidiu Genaru 
10.11.1936 - s-a născut Pavol Bujtar 
10.11.1937 - s-a născut Ioana Bantas (Elena Mustaţă) (m. 1987) 
10.11.1942 - s-a născut Dan Cristea 
10.11.1945 - s-a născut George Țărnea (m. 2003) 
10.11.1950 - s-a născut Ioan Flora ( m. 2005) 
10.11.1951 - s-a născut Werner Söllner 
10.11.1953 - s-a născut Laurențiu Mihăileanu 
10.11.1955 - s-a născut Adrian Botez 
10.11.1957 - s-a născut Ioan Negru 
10.11.1964 - a murit Aram Frenkian (n. 1898) 
10.11.1999 - a murit Romulus Vulcănescu (n. 1912)

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor