altmarius

cultură şi spiritualitate

Apariţia manualului de istorie a României asumat de Mihail Roller et comp., în toamna anului 1947, precum şi alte realităţi ce ţineau de reforma comunistă a educaţiei şi a cercetării au stimulat inclusiv preocupările oficiale pentru elaborarea (supravegheată de putere) a unor sinteze şi manuale de istoria literaturii române.

Autorii acestor lucrări puteau folosi memoriile, jurnalele şi autobiografiile literare, însă doar la modul „ştiinţific“, nu ca în trecutul burghez. Chiar unul dintre rolurile preconizatului Institut de Istorie Literară ar fi fost să contribuie la realizarea unei astfel de sinteze în care sursele istorice să fie bine stăpânite, dincolo de orice subiectivitate „idealistă“. Dificultăţile erau la fel de mari ca în cazul sintezei de istorie, poate chiar mai vizibile, şi aceasta din cauza unui complex de factori. Din punct de vedere ideologic, sinteza călinesciană – reluată în 1946 sub formă de compendiu – stânjenea vizibil, deoarece ea nu corespundea tiparelor marxist-leniniste şi îi includea în analiză şi pe „fugari legionari“ precum Mircea Eliade. Discuţiile în jurul necesităţii unei istorii a literaturii au început chiar din 1947, iar unul dintre promotorii ideii şi „dezbaterii“ a fost, alături de Nicolae Moraru – un ideolog apropiat de Leonte Răutu – chiar Mihail Roller, deja exersat în alcătuirea de sinteze şi manuale. La începutul lui februarie 1948, la o şedinţă, Moraru îşi informa colegii din Biroul Agitprop că există speranţa ca la toamnă să fie în măsură a prezenta o modestă istorie a literaturii române care să se poată introduce în „liceele progresiste“. Erau în lucru şi două antologii, una pentru poezie, alta pentru proză, cu scurte biografii, precum şi lucrări despre Titu Maiorescu, Junimea, Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, Eminescu. „Aceste lucrări vor arăta în ce măsură putem şi vom putea aplica metoda ştiinţifică în Istoria literaturii“ – conchidea Moraru în „raportul asupra activităţii din ultimele două luni a Comitetului pentru Artă“ al Agitprop (vezi Arhivele Naţionale, fond CC al PCR – Secţia Propagandă şi Agitaţie, dosar nr. 6/1948, ff. 1-2; şedinţa Biroului din 4-5 februarie 1948).

La şedinţă au participat: Iosif Chişinevschi, L. Răutu, N. Moraru, Zaharia Stancu, Ladislau Vass, Sorin Toma. Cu toţii au fost de acord cu metoda „ştiinţifică“ a realismului socialist – afirmată din ce în ce mai apăsat din toamna lui 1947 – pusă în serviciul materialismului dialectic şi istoric şi menită să domesticească subiectivitatea, idealismul şi autobiograficul care contrazicea ideologicul. Cadrul instituţional de elaborare avea să fie mai clar începând din iunie 1948, odată cu crearea noii Academii (a RPR), instituţie care urma să patroneze şi un Institut de Istorie Literară (aprobat în octombrie 1948). Acesta este contextul în care, în presa culturală (mai ales „Contemporanul“), au apărut anchete pe teme literare. De fapt, aici începe şi cartea Oanei Purice, care pomeneşte de campania sus-amintitei reviste, lansată în numărul din 30 aprilie 1948, de colectare a „fişelor autobiografice pentru o istorie ştiinţifică a literaturii române“ (p. 16). Scriitorii consacraţi erau chemaţi să umple această nouă rubrică memorialistică (în cadru marxist-leninist) tocmai pentru a contribui la o „reconsiderare, într-un spirit ştiinţific, a istoriei noastre literare“ (p. 17). Pentru relatările autobiografice li se solicita o anumită disciplină şi respectarea unui punctaj. Au participat la anchetă, între alţii, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Eusebiu Camilar, dar mai ales Zaharia Stancu, care era cel mai iniţiat în tainele rescrierii istoriei literare, ca participant la şedinţele partinice deja amintite.

Pe parcursul cărţii – care iese în evidenţă prin consistenta dimensiune teoretică şi printr-o serioasă discuţie terminologică – autoarea se ocupă de formele pe care le-a luat genul autobiografic literar, de condiţiile în care a fost creat, publicat şi receptat şi de ecourile pe care textele autobiografice le pot transmite cititorului de astăzi. Oana Purice a urmărit discursul autobiografic în principal în texte semnate de Mihai Novicov, Eugen Barbu, Maria Banuş, Zaharia Stancu, Radu Cosaşu, Ion Ianoşi, Mircea Horia Simionescu, Costache Olăreanu, Radu Petrescu, Petre Stoica, Eugen Simion, Adrian Marino, Mircea Zaciu, dar a încercat să surprindă şi evoluţiile genului autobiografic în fostele ţări comuniste ale Europei Centrale şi de Est (pp. 429-466).

Concluzia sa este că genul autobiografic nu a fost eradicat, ci doar stânjenit şi aceasta mai degrabă în anii 1950. Din contra, dacă privim întreaga perioadă comunistă, vom constata că autobiografiile literare au proliferat; este adevărat că – sub impact politic – au căpătat „noi configurări şi direcţii de iradiere“.

Vizualizări: 7

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor