altmarius

cultură şi spiritualitate

Louis de Funès

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Louis de Funès într-o scenă din filmul "Jandarmul şi extratereştrii"

Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 – d. 27 ianuarie 1983) a fost un actor francez de film.

S-a bucurat de un succes enorm în majoritatea ţărilor Europei şi vestul Asiei timp de mai mulţi ani, dar a rămas aproape necunoscut în ţările anglofone.[necesită citare] Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez. [1] Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), sunt bazate pe gaguri vizuale (slapstick); deşi de Funès putea interpreta şi roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate.


Biografie

Părinţii săi, Carlos Luis de Funès de Galarza (de profesie avocat) şi Leonor Soto Reguera, s-au mutat din Sevilla, Spania, în Franţa în anul 1904, după ce familiile lor s-au opus căsătoriei. Louis s-a născut la Courbevoie, o suburbie a Parisului. După ce şi-a terminat studiile la Paris, el nu a avut succes înaintea carierei de actor, fiind mereu concediat din posturi modeste. A devenit pianist şi a cântat în localuri, talentul său muzical fiind evidenţiat mai târziu în filme precum Le Corniaud şi Le Grand Restaurant.

De Funès şi-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar şi în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma apariţiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme ca Ah! Les belles bacchantes şi Le Mouton à cinq pattes („Mielul cu cinci picioare”). A apărut în mai multe filme cu marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil (în La Grande Vadrouille (Marea hoinăreală) şi Le Corniaud) şi Jean Gabin (în Le Tatoué şi Le Gentleman d'Epsom). Ajuns la vârsta de 49 de ani, popularitatea i-a ajuns la apogeu în urma succesului imens al filmului Jandarmul din Saint-Tropez. Timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997, Marea hoinăreală a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franţa.

În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe caracteristici: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credinţă şi un temperament incontrolabil. Alături de statura mică şi contorsiunile faciale tip Jerry Lewis, această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil de om calm, binevoitor şi bine dispus.

Spre sfârşitul carierei sale, de Funès a suferit de o problemă cu inima, ca urmare a unui atac de cord provocat de intensitatea rolurilor sale. A încetat din viaţă din cauza unei comoţii cerebrale.

A fost înmormântat în grădina castelului soţiei sale; o specie de trandafir a fost numită în onoarea sa.

Unul din fiii săi, Olivier de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el (câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis), dar a renunţat la cariera de actor şi a devenit pilot de avion la compania Air France.

Skinner, personajul negativ din filmul animat Ratatouille, a fost bazat pe Louis de Funès[2].

Filmografie

  • 1982 : Le gendarme et les gendarmettes (Jandarmul şi jandarmeriţele);
  • 1981 : La soupe aux choux;
  • 1979 : L'avare (Avarul);
  • 1978 : Le gendarme et les extra-terrestres (Jandarmul şi extratereştrii);
  • 1978 : La zizanie
  • 1976 : L'aile ou la cuisse (Aripioară sau picior);
  • 1973 : Les aventures de Rabbi Jacob (Aventurile rabinului Iacob);
  • 1971 : Sur un arbre perché;
  • 1971 : Jo;
  • 1971 : La folie des grandeurs;
  • 1970 : Le gendarme en balade (Jandarmul în vacanţă);
  • 1970 : L'homme orchestre (Omul orchestră);
  • 1969 : Hibernatus;
  • 1968 : Le gendarme se marie (Jandarmul se însoară);
  • 1968 : Le tatoué;
  • 1967 : Le petit baigneur;
  • 1967 : Oscar;
  • 1967 : Les grandes vacances (Marile vacanţe);
  • 1966 : Fantômas contre Scotland Yard;
  • 1966 : Le grand restaurant;
  • 1966 : La Grande Vadrouille (Marea hoinăreală);
  • 1965 : Les bons vivants;
  • 1965 : Le gendarme à New York (Jandarmul la New York);
  • 1965 : Fantômas se déchaîne (Fantomas se dezlănţuie);
  • 1965 : Le corniaud;
  • 1964 : Une souris chez les hommes;
  • 1964 : Le gendarme de Saint-Tropez (Jandarmul din Saint-Tropez);
  • 1964 : Fantômas;
  • 1963 : Faites sauter la banque!;
  • 1963 : Carambolages;
  • 1963 : Pouic-Pouic;
  • 1963 : Des pissenlits par la racine;
  • 1962 : Le diable et les dix commandements (Diavolul şi cele zece porunci);
  • 1962 : Nous irons à Deauville;
  • 1962 : Les veinards;
  • 1962 : Le gentleman d'Epsom;
  • 1962 : Un clair de lune à Maubeuge;
  • 1961 : Candide ou l'optimisme au XXe siècle;
  • 1961 : La belle Américaine;
  • 1961 : Le crime ne paie pas;
  • 1961 : La Vendetta;
  • 1960 : Les tortillards;
  • 1960 : Le capitaine Fracasse;
  • 1960 : Dans l'eau qui fait des bulles;
  • 1959 : Mon pote le gitan;
  • 1959 : Certains l'aiment froide;
  • 1959 : Totò, Eva e il pennello proibito;
  • 1959 : I Tartassati;
  • 1958 : La vie à deux (Viaţa în doi);
  • 1958 : Ni vu, ni connu (Nevăzut, necunoscut);
  • 1958 : Taxi, Roulotte et Corrida;
  • 1957 : Comme un cheveu sur la soupe;
  • 1956 : Courte tête;
  • 1959 : La loi des rues;
  • 1956 : Bébés à gogo;
  • 1956 : Papa, maman, ma femme et moi;
  • 1956 : La Famille Anodin;
  • 1956 : La traversée de Paris;
  • 1955 : Mädchen ohne Grenzen;
  • 1955 : Frou-Frou;
  • 1955 : Si Paris nous était conté;
  • 1955 : Bonjour sourire;
  • 1955 : La bande à papa;
  • 1955 : Les hussards;
  • 1955 : L'impossible Monsieur Pipelet;
  • 1955 : Les impures;
  • 1955 : Ingrid - Die Geschichte eines Fotomodells;
  • 1955 : Napoléon;
  • 1954 : Tourments;
  • 1954 : Scènes de ménage;
  • 1954 : La reine Margot;
  • 1954 : Les pépées font la loi;
  • 1954 : Papa, maman, la bonne et moi;
  • 1954 : Le mouton à cinq pattes (Mielul cu cinci picioare);
  • 1954 : Mam'zelle Nitouche;
  • 1954 : Les intrigantes;
  • 1954 : Huis clos;
  • 1954 : Les hommes ne pensent qu'à ça;
  • 1954 : Fraternité (TV);
  • 1954 : Escalier de service;
  • 1954 : Les corsaires du Bois de Boulogne;
  • 1954 : Le chevalier de la nuit;
  • 1954 : Le blé en herbe;
  • 1954 : Ah! Les belles bacchantes;
  • 1954 : Poisson d'avril;
  • 1953 : Mon Frangin du Sénégal;
  • 1953 : Faites-moi confiance;
  • 1953 : Le secret d'Hélène Marimon;
  • 1953 : Capitaine Pantoufle;
  • 1953 : Légère et court vêtue;
  • 1953 : Au diable la vertu;
  • 1953 : Dortoir des grandes;
  • 1953 : L'étrange désir de Monsieur Bard;
  • 1953 : Le rire;
  • 1953 : La vie d'un honnête homme;
  • 1953 : Les compagnes de la nuit;
  • 1952 : La putain respectueuse;
  • 1952 : L'amour n'est pas un péché;
  • 1952 : Moineaux de Paris;
  • 1952 : Le huitième art et la manière;
  • 1952 : Monsieur Leguignon Lampiste;
  • 1952 : Monsieur Taxi;
  • 1952 : Je l'ai été trois fois;
  • 1952 : Elle et moi;
  • 1952 : Innocents in Paris;
  • 1952 : La fugue de Monsieur Perle;
  • 1952 : Agence matrimoniale;
  • 1952 : Les dents longues;
  • 1952 : Ils étaient cinq;
  • 1952 : Les sept péchés capitaux;
  • 1951 : Ma femme est formidable;
  • 1951 : Folie douce;
  • 1951 : L'amant de paille;
  • 1951 : Le dindon;
  • 1951 : Pas de vacances pour Monsieur le Maire;
  • 1951 : La poison;
  • 1951 : Le roi du bla bla bla;
  • 1951 : Champions Juniors;
  • 1951 : La rose rouge;
  • 1951 : Sans laisser d'adresse;
  • 1951 : Boîte à vendre;
  • 1951 : Boniface Somnambule;
  • 1951 : Bibi Fricotin;
  • 1951 : Un amour de parapluie;
  • 1951 : Les joueurs;
  • 1951 : Knock;
  • 1950 : Adémaï au poteau-frontière;
  • 1950 : La rue sans loi;
  • 1949 : Le jugement de Dieu;
  • 1949 : Je n'aime que toi;
  • 1949 : Un certain monsieur;
  • 1949 : Pas de week-end pour notre amour;
  • 1949 : Rendez-vous avec la chance;
  • 1949 : Au revoir M. Grock;
  • 1949 : Millionnaires d'un jour;
  • 1949 : Mission à Tanger;
  • 1949 : Mon ami Sainfoin;
  • 1949 : Vient de paraître;
  • 1948 : Du Guesclin;
  • 1947 : Croisière pour l'inconnu;
  • 1947 : Antoine et Antoinette;
  • 1946 : Dernier refuge;
  • 1946 : Six heures à perdre;
  • 1945 : La tentation de Barbizon;


Vizualizări: 127

Comentariu publicat de Alexandru AMOQ pe Iulie 31, 2010 la 10:10am
Vraiment superb !
Comentariu publicat de judit ionescu pe Iulie 31, 2010 la 2:55pm
Unic prin mimica, inegalabil prin satira subtila, memorabil prin umor:

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Duminică.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor