altmarius

cultură şi spiritualitate

Angelus. Papa Francisc: adevăratul discipol al Domnului este smerit, nu se împăunează

2020.01.12 AngelusPapa Francisc la rugăciunea ”Angelus” din 12 ianuarie 2020, sărbătoarea ”Botezul Domnului”.  (Vatican Media)

”Mulți, este trist să o spunem, se împăunează ca fiind discipoli ai Domnului! Un bun discipol este smerit, blând, unul care face binele fără să fie văzut”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 12 ianuarie 2020, împreună cu romanii și pelerinii în Piața San Pietro.

Cetatea Vaticanului – A. Dancă
12 ianuarie 2020 – Vatican News. ”După cum Isus este Fiul iubit al Tatălui, și noi, fiind renăscuți [la botez] din apă și din Duhul Sfânt, suntem fii iubiți în care Dumnezeu își găsește mulțumirea și frați ai multor frați, învestiți cu marea misiune de a da mărturie și de a vesti tuturor oamenilor iubirea nemărginită a Tatălui”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 12 ianuarie 2020, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. În duminica în care Biserica de rit roman sau latin celebrează sărbătoarea ”Botezul Domnului”, papa a amintit că în cursul dimineții a botezat 32 de copii în Capela Sixtină și a îndemnat participanții la ”Angelus” să afle ziua în care au fost botezați și să o sărbătorească la fel cum sărbătoresc ziua de naștere. Vorbind despre stilul mărturiei, pontiful a spus că ”în activitatea misionară, comunitatea creștină trebuie să vină cu propuneri, nu cu impuneri, dând mărturie și împărtășind viața concretă a oamenilor”.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Angelus” de duminică, 12 ianuarie 2020, sărbătoarea Botezul Domnului:

«Am avut încă o dată bucuria de a boteza câțiva copii în sărbătoarea de astăzi a Botezului Domnului. Astăzi au fost treizeci și doi. Să ne rugăm pentru ei și pentru familiile lor.

Liturgia din acest an ne propune evenimentul botezului lui Isus după narațiunea Evangheliei de la Matei (cf. 3,13-17). Evanghelistul descrie dialogul dintre Isus, care cere botezul, și Ioan Botezătorul, care vrea să refuze și observă: ”Eu trebuie să fiu botezat de tine și tu vii la mine?” (v. 14). Această decizie a lui Isus îl surprinde pe Botezător. Într-adevăr, Mesia nu are nevoie să fie curățat; El este cel care curăță. Dar Dumnezeu este Cel sfânt, căile lui nu sunt căile noastre, și Isus este Calea lui Dumnezeu, o cale imprevizibilă. Să ne amintim că Dumnezeu este Dumnezeul surprizelor.

Ioan recunoscuse că între el și Isus există o distanță abisală, de neacoperit: ”Nu sunt vrednic să-i duc încălțămintea” (Mt 3,11), a spus el. Dar Fiul lui Dumnezeu a venit tocmai pentru a acoperi această distanță dintre om și Dumnezeu. Dacă Isus este cu totul de partea lui Dumnezeu, este cu totul și de partea omului, reunind ceea ce era despărțit. De aceea, El îi răspunde lui Ioan: ”Lasă acum, căci așa se cuvine ca noi să împlinim toată dreptatea” (v. 15). Mesia cere să fie botezat pentru ca să se împlinească toată dreptatea, să se realizeze planul Tatălui care trece pe calea ascultării filiale și a solidarității cu omul slab și păcătos. Este calea umilinței și a deplinei apropieri a lui Dumnezeu față de fiii săi.

Profetul Isaia anunță, la rândul său, dreptatea Slujitorului lui Dumnezeu, care împlinește misiunea sa în lume cu un stil contrar spiritului lumesc: ”Nu va striga, nu-şi va ridica glasul şi nu se va auzi pe uliţe vocea sa. Trestia frântă nu o va rupe şi fitilul fumegând nu-l va stinge. El va aduce dreptatea cu fidelitate” (42,2-3). Este atitudinea blândeții, blândețea este ceea ce ne învață Isus prin smerenia sa, atitudinea simplității, a respectului, a moderației și a discreției, atitudine care și astăzi este cerută de la discipolii Domnului. Este trist să o spunem, dar cât de mulți discipoli ai Domnului se împăunează ca fiind discipoli ai Domnului! Nu este un bun discipol cel care se împăunează. Bun discipol este cel smerit, blând, cel care face binele fără să fie văzut. În activitatea misionară, comunitatea creștină este chemată să meargă în întâmpinarea celorlalți cu propuneri, nu cu impuneri, dând mărturie și împărtășind viața concretă a oamenilor.

După ce Isus a fost botezat în râul Iordan, s-au deschis îndată cerurile și a coborât asupra lui Duhul Sfânt ca un porumbel, în timp ce de sus a răsunat un glas care spunea: ”Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit mulțumirea” (Mt 3,17).

În sărbătoarea Botezului lui Isus să redescoperim Botezul nostru. După cum Isus este Fiul iubit al Tatălui, și noi, fiind renăscuți din apă și din Duhul Sfânt, știm că suntem fii iubiți – Tatăl ne iubește pe toți – destinatari ai mulțumirii lui Dumnezeu, frați ai multor frați, învestiți cu o mare misiune pentru a da mărturie și a vesti tuturor oamenilor iubirea nemărginită a Tatălui.

Sărbătoarea Botezului lui Isus ne face să ne aducem aminte de botezul nostru. Și noi am fost renăscuți la botez. La botez, Duhul Sfânt a venit ca să rămână în noi. De aceea, este important să știm care este data botezului nostru. Noi știm care este data noastră de naștere, dar nu întotdeauna știm care este ziua botezului nostru. Cu siguranță unii dintre voi nu o cunosc... O temă de făcut acasă. Când vă întoarceți acasă, întrebați: eu când am fost botezată, botezat? Și să sărbătorim în inimă data botezului în fiecare an. Faceți această sărbătoare! Este și o datorie de dreptate față de Domnul care a fost atât de bun cu noi.

Preasfânta Maria să ne ajute să înțelegem tot mai mult darul botezului și să-l trăim de o manieră coerentă în situațiile de fiecare zi.»

La saluturile finale, papa a menționat grupurile de romani și de pelerini din diferite țări, în special tinerii din Mișcarea Focolarelor din Columbia, Brazilia, Paraguay și Coreea de Sud, care au venit la Roma pentru un curs de formare la o sută de ani de la nașterea Slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich.

Rugăciunea ”Angelus” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

12 ianuarie 2020, 13:26

Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor