altmarius

cultură şi spiritualitate

Amintiri cu și despre artiști plastici cu Roxana Păsculescu

Amintiri cu și despre artiști plastici cu Roxana Păsculescu

trimite pe mail

„Amintiri cu / și despre artiști plastici” este o emisiune care are deja tradiție și o semnificativă arhivă; și cu toate acestea își păstrează vitalitatea și prospețimea prin naturalețea convorbirilor pe care le inițiază cu artiști remarcabili ai culturii românești. Lucrurile amintite de plasticienii ori criticii invitați la microfon scot adeseori la iveală întâmplări vechi și oameni poate uitați, rescriind astfel pagini de istorie. În majoritatea interviurilor, actualitatea joacă și ea un rol semnificativ. Uneori întâlnirea unui artist la microfon este prilejuită fie de o amplă expoziție personală fie de o călătorie de studii care se dovedește a fi însemnată pentru creator.
 
Roxana Păsculescu


1 nov. 2013, orele 16.05 - Două personalități ale culturii românești: Karel Liman și Iosif Berman.

„Karel Liman, arhitectul ceh al Casei regale a României” și „Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelic” sunt titlurile celor două expoziții de la care s-a plecat în realizarea ediției.

În cadrul întâlnirii radiofonice se construiesc portretele celor doi, ca oameni și artiști. Invitați la microfon sunt prof.univ.dr. arhitect Sorin Vasilescu, istoricii de artă Mircea Hortopan și Ruxanda Beldiman care vorbesc în prima parte a ediției despre Karel Liman și despre realizările acestuia și în a doua parte a ediției prof.univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei George Oprescu și Adina Ștefan, jurnalistă și moștenitoare a arhivei familiei Berman, cei doi insistând asupra rafinamentului, umorului și profesionalismului de care dădea dovadă Iosif Berman.
 



15 nov. 2013, orele 16.05 - O întâlnire cu pictorița Cornelia Gherlan în peisajul artistic bucureștean este un fapt cât se poate de firesc. Căci, artista Cornelia Gherlan poate fi cunoscută oricând fie în calitate de expozantă, la manifestări culturale de grup, fie în calitate de invitată la evenimente, onorându-și cu drag colegii tineri sau maturi.

O întânire în atelierul artistei este un eveniment cu mult mai rar, căci Cornelia Gherlan își respectă cu strictețe timpul petrecut în intimitatea pigmenților și a materialelor de lucru.

Ușa atelierului său din Strada Doamnei a fost însă larg deschisă pentru Radio România Cultural și așa s-a născut ediția din 15 nov. 2013, de la ora 16.05, a emisiunii „Amintiri cu și despre artiști plastici”.


29 nov.2013

Ediția din 29 nov.2013 a emisiunii „Amintiri cu și despre artiști plastici” dezvăluie ce înseamnă pictura pentru artista Sanda Șărămăt și luminează câteva momente importante ale evoluției sale plastice.

Din evocările pictoriței se conturează pregnant mai ales portretele artiștilor care i-au fost profesori: Nicolae Dărăscu și Alexandru Ciucurencu și se deslușește din punct de vedere cultural, cu umbre și lumini a doua perioadă a secolului al XX-lea.

foto 1: pictorita Sanda Saramat si criticul Virgil Mocanu la vernisajul retrospectivei de la Galeria Artelor

foto 2: pictoritele Angela Popa Bradean si Mihaela Nica Craciun la expozitia Sandei Saramat

foto 3: criticul de arta Octavian Barbosa si pictura Sandei Saramat



13 decembrie 2013 

Graficianul si pictorul de biserici Vasile Anghelache se dovedeste a fi un adevarat povestitor care nu uita nimic din emotiile cunoscute de-alungul vietii, retinand datele esentiale formatoare si cu sinceritate edificatoare in constructia eului sau de luptator.

Interviul cu acest plastician seamana cu un ghem de lana ce se desfasoara usor, la cea mai fina atingere, ducandu-ne fie in spatii geografice dragi, fie in zone adanci ale sufletului, cu sentimentul ca adeseori ele se suprapun.



10 ianuarie 2014

Paul Gherasim - Studiu Venetia

Editia emisiunii din 10 ian.2014 este dedicata pictorului Paul Gherasim, intemeietorul Grupului Prolog in anul 1985, alaturi de artistii Mihai Sarbulescu, Cristian Paraschiv, Constantin Flondor si Horia Pastina.

Pictorul Paul Gherasim foto de Puiu PK

In aceasta editie il veti asculta pe pictorul Paul Gherasim intr-un interviu inedit pe care l-am realizat in vara anului 2013. In plus, vor contura profilul artistului: scriitoarea Iolanda Malamen, criticul de arta Octavian Barbosa, parintele Constantin Coman, scriitorul Horia Roman Patapievici si nu in ultimul rand, pictorul Mihai Sarbulescu.

Pictorul Paul Gherasim si colectionarul Puiu PK


24 ianuarie 2014


Invitatul acestei editii, pictorul Ion Lazar (n.1960, Bucuresti) ne vorbeste despre mediul sau de formare, despre parintii-artisti: Rodica Lazar (n.6 august 1931 Husi- d. 23 iunie 2009, Bucuresti) si Iacob Lazar (n.18 iunie 1931, Neamt) si despre profesorii de maestrie, creatori dragi sufletului sau: Mihai Horea, Liviu Lazarescu, Traian Bradean si Marius Cilievici.

Din acest dialog purtat in intimitatea atelierului sau din Str. Levantica aflam ce literatura prefera Ion Lazar si care a fost lungul demers in urma caruia artistul a ajuns la pictura de icoane.

Nu in ultimul rand, Ion Lazar ne destainuie cum s-a apropiat de scris. Cea mai recenta lucrare de specialitate a plasticianului este -"Iconografia Bizantina azi", Editura UNARTE 2013.



7 februarie 2014 - Stefania Paun

Un spirit tanar, o mina vesela si multe povestiri -asa mi s-a aratat de la bun inceput, artista decoratoare Stefania Paun, azi in varsta de 86 de ani.
Intr-o cladire frumoasa dar ruinata care realizeaza insa mult in sfera evenimentelor culturale bucurestene- Carol 53, intr-o sambata friguroasa din luna ianuarie a acestui an, la ora pranzului am cunoscut-o pe Stefania Paun. Mi-a vorbit imediat, curioasa sa stie ce vreau sa aflu despre ea, deschisa la intrebarile pe care i le puneam, gesticuland mult din dorinta de a ma face sa inteleg cum functionau valturile in industria imprimeurilor textile ori cum se dispersau culorile pe matase sau panza de bumbac.
 
In imagini:
1. Stefania Paun ian. 2014, Carol 53
2. icoane pictate de Stefania Paun
3. panou decorativ



21 februarie 2014 - Marinela Mantescu

Invitata editiei de vineri- 21 febr.a.c. a emisiunii “Amintiri cu si despre artisti plastici” pe postul Radio Romania Cultural la ora 16.05 este pictorita Marinela Mantescu a carei expozitie personala a putut fi vazuta la Galeria Artelor a Cercului Militar National in perioada 3- 20 februarie a.c.
 
Fosta studenta a maestrilor Corneliu Baba si Marius Cilievici, promotia anului 1979 a Institutului de arte plastice "Nicolae Grigorescu" (in 2014 se implinesc 150 de ani de la infiintarea acestei institutii de invatamant superior artistic), Marinela Mantescu ne dezvaluie in dialogul purtat in spatiul expozitional printre altele:  ce rol joaca arta in viata sa, ce insemnatate da subiectelor abordate pe panza si nu in ultimul rand care sunt  pictorii apropiati sufletului sau.
 fiul artistei in expozitia de la Cercul Militar National
 
La toate intrebarile adresate artistei Marinela Mantescu aflati raspunsurile urmarind editia 
de vineri-21 febr. 2014, ora 16.05 a emisiunii “Amintiri cu si despre artisti plastici” pe frecventele hertziene  ale postului Radio Romania Cultural sau pe site ul www.radioromaniacultural.ro
 

Vizualizări: 210

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor