altmarius

cultură şi spiritualitate

Publicat: Ieri, 11:25

 1870 moare Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens s-a născut la 7 februarie 1812, la Portsmouth, pe coasta de sud a Angliei, fiind al doilea dintre cei opt copii ai familiei. În ciuda eforturilor părinților săi, familia s-a confruntat cu mari lipsuri materiale. În 1816, s-au mutat la Chatham, în Kent, iar în 1822, s-au mutat din nou, de data aceasta la Camden Town, o suburbie a Londrei. La vârsta de 9 ani a fost trimis la școală, dar în scurt timp a fost nevoit să renunțe la studii, pentru că tatăl său a fost întemnițat din cauza datoriilor acumulate. Întreaga familie, cu excepția lui Charles, a fost trimisă la închisoarea Marshalsea pentru datornici, notează site-ul bbc.co.uk. Charles a fost nevoit atunci să lucreze la o fabrică care producea cremă de ghete. A fost o perioadă extrem de dificilă din viața sa, în care a experimentat diferite stări, de la singurătatea apăsătoare până la disperare, momente pe care nu avea să le mai uite niciodată și pe care avea să le ilustreze, mai târziu, în romanele ''David Copperfield'' și ''Marile speranțe''. Trei ani mai târziu, familia a intrat în posesia unei moșteniri care a permis achitarea datoriilor și reîntoarcerea lui Charles la școală.

La ieșirea din închisoare, tatăl lui, proaspăt beneficiar al unei moșteniri substanțiale, s-a ocupat de educația fiului său, plasându-l într-un birou de avocatură. L-a ajutat, în paralel, să învețe stenografia, iar tânărul a devenit reporter, mai întâi la publicațiile ''The Mirror of Parliament'' și ''The True Sun''. Din 1833, a devenit jurnalist parlamentar pentru publicația ''The Morning Chronicle'', relatând dezbaterile parlamentare și călătorind prin Anglia pentru a scrie despre campaniile electorale. De asemenea, în aceeași perioadă începe să publice o serie de schițe și povestiri sub pseudonimul Boz, reunite ulterior în volumul ''Sketches by Boz'' (Schițe de Boz, 1836), notează www.biography.com.

În aprilie 1836, s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, devenind capul unei familii numeroase, cu 10 copii. Cei doi au divorțat, însă, în 1858.

După apariția 'Schițelor de Boz', talentatul eseist a atras atenția cercurilor editoriale, propunându-i-se să scrie textul pentru o serie de desene umoristice înfățișând niște orășeni pasionați de sport. Așa s-a născut ideea "Clubului Pickwick". Publicarea romanului "Documentele postume ale Clubului Pickwick" (în foiletoane, între 1836-1837) l-a făcut celebru.

Între timp, Dickens devenise editor al publicației Bentley's Miscellany, în care a început să publice primul său roman, ''Oliver Twist'', care spune povestea unui copil orfan, pe care Dickens l-a înzestrat cu propriile sale trăiri, emoții și sentimente, experimentate de el în anii grei ai copilăriei și ai adolescenței, când era nevoit să trudească pentru a-și câștiga existența. Dickens a continuat să publice ''Oliver Twist'' în revistele pe care le-a editat ulterior, printre care ''Household Words'' și ''All the Year Round'', fiind și fondatorul celei din urmă. Romanul a fost foarte apreciat atât în Europa, cât și în America.

 

Din 1838 până în 1841, a publicat ''The Life and Adventures of Nicholas Nickleby'', ''The Old Curiosity Shop'' și ''Barnaby Rudge''. În 1842, Dickens împreună cu soția sa au efectuat o călătorie de cinci luni în Statele Unite, iar la întoarcere, a publicat ''American Notes for General Circulation'', o carte de călătorie sarcastică, în care critică cultura americană. A ținut o serie de conferințe pe continentul american, în care și-a exprimat dezacordul față de sclavie. În 1843, Dickens a scris romanul ''The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit'', în care prezintă eforturile de supraviețuire ale unui bărbat, la frontiera americană, carte ce a fost publicată în anul următor. În perioada 1867-1868, întreprinde un nou turneu american, de data aceasta promițând să elogieze Statele Unite în reeditările celor două volume: ''American Notes for General Circulation'' și ''The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit''.

După prima vizită în SUA, Dickens petrece un an în Italia (1845), unde scrie ''Pictures from Italy''. Următorii doi ani, publică, în foileton, următorul roman, ''Dealings with the Firm of Dombey and Son''. Din 1849 până în 1850, a lucrat la ''David Copperfield'', roman în care abordează din nou propriile sale experiențe, de la copilăria marcată de greutăți până la cariera de jurnalist. Deși ''David Copperfield'' nu este considerată opera de referință a lui Charles Dickens, este romanul preferat al autorului, notează biography.com.

În anii '50, Dickens a suferit două pierderi devastatoare, pe cea a fiicei sale și pe cea a tatălui, iar în 1858 divorțează și de soție. Nu se știe dacă o cunoscuse deja pe actrița Ellen "Nelly" Ternan, sau dacă pe aceasta a cunoscut-o abia după divorț, dar a păstrat cu ea o relație strânsă pentru tot restul vieții, notează biography.com. În această perioadă, romanele sale au căpătat o perspectivă sumbră. În ''Bleak House'', publicat tot în foileton între 1852 și 1853, tratează ipocrizia societății britanice, fiind considerat romanul cel mai complex al autorului. A urmat ''Hard Times'' (1854) și ''Little Dorrit'', care fac parte din același registru.

Depășind această perioadă sumbră, în 1859 Dickens publică, în ''All the Year Round'', romanul istoric ''A Tale of Two Cities'', a cărui acțiune se petrece în perioada Revoluției Franceze, urmat de ''Great Expectations'' (1860-1861), considerat una dintre cele mai mari realizări literare ale scriitorului. Câțiva ani mai târziu, Dickens scrie ''Our Mutual Friend'', roman ce analizează impactul psihologic al bogăției în societatea londoneză.

În 1865, Dickens a suferit un accident de cale ferată, căruia i-a supraviețuit, dar fără să-și mai revină vreodată complet. În pofida stării fragile de sănătate, a continuat să călătorească până în 1870. La 9 iunie 1870, pe când se afla la reședința sa, Gad's Hill Place, din comitatul Kent, Anglia, a suferit un accident vascular cerebral, care i-a curmat viața, la vârsta de 58 de ani, lăsând ultimul său roman, ''The Mystery of Edwin Drood'', neterminat. A fost înmormântat în Colțul Poeților din Catedrala Westminster Abbey.

Deși este un scriitor care aparține perioadei victoriene, opera lui Dickens transcende dincolo de aceasta, influențând literatura universală până în contemporaneitate. Romanele sale reprezintă surse de inspirație pentru numeroase producții cinematografice și continuă să provoace dezbateri literare și alte manifestări artistice în lumea întreagă. Anul 2012 a marcat bicentenarul nașterii marelui scriitor, ocazie cu care au fost organizate numeroase evenimente de celebrare a vieții și operei sale.

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor