altmarius

cultură şi spiritualitate

Florin Bogardo
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Florin Bogardo (n. 16 august 1942, Bucureşti - d. 15 august 2009) a fost un cunoscut şi apreciat muzician român, compozitor de muzică uşoară, autor de versuri pentru melodiile sale şi, ocazional, interpret al propriilor sale bucăţi muzicale, uneori în duet cu solista Stela Enache, soţia sa.

Este fiul unui avocat înscris la baroul din Drăgăşani ( Oranzo Bogardo ) [1] .

A început sa studieze pianul, încă de la vîrsta de cinci ani, cu renumita profesoară Cici Manta. În 1959 Bogardo compune fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni etc. Studiază la conservatorul „Ciprian Porumbescu”, unde este îndrumat de maeştrii Gheorghe Dumitrescu, Aurel Stroe, Lazăr Cosma şi mai ales Anatol Vieru, cel care l-a format şi i-a dezvăluit tainele compoziţiei. În această perioadă a compus lucrări camerale, dovedind un talent incontestabil, în acest sens evidenţiindu-se un cvartet pentru coarde.

Din 1963, tînărul compozitor Bogardo s-a dedicat muzicii uşoare, melodiile sale de mare succes fiind interpretate de cei mai valoroşi solişti: Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai ş.a. — şi nu în ultimul rînd de el însuşi, fiind beneficiarul unui timbru de excepţie şi devenind primul cantautor din muzica uşoară românească.

Începînd din 1972, Bogardo încredinţează majoritatea melodiilor sale Stelei Enache, uneori făcînd duet cu aceasta. A compus peste 300 de piese de muzică uşoară, marele său succes datorîndu-se faptului că piesele i se disting prin nobleţe, melodicitate deosebită, fantezie armonică bogată şi orchestraţie de rafinament aparte (care denotă că Bogardo a trecut prin şcoala franceză), o prospeţime care face ca acestea să nu se demodeze; şi nu în ultimul rînd: datorită grijii permanente ca versurile să fie la înălţime. Majoritatea cîntecelor lui Bogardo au fost compuse pe versurile celor mai mari poeţi români: Eminescu, Blaga, Alecsandri, Carianopol, Marin Sorescu etc. şi au obţinut o serie de premii la diverse festivaluri.

Florin Bogardo a compus şi muzică pentru filme, de un succes deosebit bucurîndu-se, între altele, coloanele sonore ale filmelor Liceenii, Declaraţie de dragoste etc.

Melodii selectate

* Tu, aprinsă stea
* Iarna
* Cîndva o luntre albă
* Ani de liceu
* Definiţie
* Apari, iubire
* N-ai să mă poţi uita
* Balada pescăruşilor albaştri
* Rugăciune
* E o poveste de amor
* Cum e oare?
* Mă uit la tine, toamnă
* Plop înfrînt
* Iubirea cea mare
* Ceramica
* Izvorul nopţii
* Să nu uităm trandafirii
* Un vis romantic
* Apa vieţii
* Într-o zi cînd m-am născut
* Tu eşti primăvara mea
* Luna pămînteană
* Adevărul despre alchimie
* Un fluture şi o pasăre
* Iertarea
* Dacă iubeşti fără să speri
* Dintre sute de catarge
* Tablouri
* La steua
* Vino la izvor
* Un om, o viaţă
* Orice om
* Strofe de-a lungul anilor
* O floare albă
* Obstacolul invizibil
* Să pot
* Eminescu, ţie!
* Trandafirul
* În numele iubirii
* Frumoaso cu ochi limpezi
* Cum plouă peste iubirea noastră
* Primul vals
* Dorul
* Dimineţile mele
* Nicăieri
* Raliul
* Un cîntec pentru ţara mea
* Iubirea mea, pămîntul românesc
* Onor soarelui
* O, te-am iubit
* Ca tine nu e nimeni
* Flori de cîmp
* Ca o chemare
* Miracolul iubirii
* Vraja sărutului
* ... Să compun
* Cînd amintirile..
* Ochiul tău iubit
* Ceas de taină
* E primăvara profesor
* Taci
* Între soare, între stele

Majoritatea melodiilor compuse pe muzica şi versurile lui Florin Bogardo au devenit parte integrantă a repertoriului Stelei Enache, multe fiind lansate în premieră de cîntăreaţă sau de duetul interpretă-compozitor.




Vizualizări: 92

Comentariu publicat de altmarius pe August 15, 2009 la 9:41pm
Sper sa nu se supere nimeni daca-l voi compara pe Florin Bogardo cu Leonard Cohen... Aceeasi muzica de o cantabilitate deosebita, bazata pe versurile proprii - in cazul lui Cohen - sau pe versuri clasice romanesti, aceeasi melancolie, aceleasi orchestratii bogate. Regret profund disparitia acestui cantautor de exceptie in istoria muzicii usoare romanesti.
Comentariu publicat de altmarius pe August 15, 2009 la 9:52pm
Nu am vazut-o, sincer: as fi incercat sa caut altceva. Datele sunt luate direct de pe Wikipedia, iar filmuletele de pe You Tube. Voi incerca daca aveti acelasi lucru sa modific eu postarea
Comentariu publicat de altmarius pe August 15, 2009 la 10:02pm
Unde se afla postarea dumneavoastra? Va inchipuiti ca in momentul aflarii vestii, nu am avut timp sa rasfoiesc toate NINGurile la care sunt abonat (peste 50 la numar), iar unele articole importante se pot repeta; articolul despre Bogardo l-am preluat de pe Wikipedia, iar filmele de pe You Tube, si nici nu am stiut ca ati postat si dumneavoastra pe aceeasi tema; oricum pagina altmariusmusic este strict dedicata muzicii usoare, asa ca articolul isi avea locul acolo
Comentariu publicat de judit ionescu pe August 15, 2009 la 10:06pm
Melodiile lui Flori Bogardo au incântat anii tinereţii mele.Ascultând postările parcă au dispărut anii, firele albe din păr ...cât de frumoase melodii! Regret din suflet dispariţia acestui om deosebit.Dumnezeu să-l odihnească!
Comentariu publicat de Doina Dragus pe August 15, 2009 la 11:59pm

Cu sufletele pline de regrete constatam ca incet, incet, se sting stelele noastre, stele care ne-au luminat drumul
de-a lungul timpului.Sotii Bogardo mi-au fost si clienti in P-ta Rosetti, niste oameni minunati.Sincere condoleante familiei indurerate.
Comentariu publicat de altmarius pe August 16, 2009 la 3:43am
@ Ale Rosu
Ma deranjeaza sa intram intr-o polemica si inutila, si paguboasa. In general, nu prea trimit notificari, decit atunci cind mi se pare ca este cazul. Va repet: sunt inscris in peste 50 de NINGuri, si nu fac fata sa postez in toate, desi as dori. Si Special Subjets si Suflet bun sunt doua retele foarte frumoase, dar in care pina in prezent nu am avut timp sa postez. Si in cazul meu, din 350 de membri ai retelei altmarius, nu posteaza curent decit maximum 30-40 - aceasta este situatia. Imi pare rau daca amindoi am gindit la fel: ca disparitia unui om de talia lui Bogardo trebuie consemnata - iar cele mai la indemina materiale erau Wikipedia si YouTube. In orice caz, atitudinea dvs. dura nu-si are loc intr-un asemenea context, ambele surse de informatie fiind de domeniul public. In ceea ce priveste participarea la NINGurile dvs., probabil ca voi participa in functie de timpul disponibil, si indiferent de acuzele pe care mi le aduceti.
Comentariu publicat de altmarius pe August 16, 2009 la 8:35am
Deci - discutia nu este ilara, intrucit nici pina acum nu am reusit sa gasesc articolul pe care l-ati fi publicat si dumneavoastra! Repet, articolul este in domeniul public, nu este lipsa de fair-play sa-l public, nici din partea mea, nici din partea dumneavoastra. Pe de alta parte, toate ID-urile pe care le folosesc au o radacina comuna, fotografia este aceeasi, deci este clar ca sunt o singura persoana si nu incerc sa ma ascund sub mai multe identittati. Insa mie nu-mi place sa amestec articole din teme diferite intr-un talmes-balmes. De aceea, am considerat ca Florin Bogardo isi are locul in altmariusmusic si nu in altmarius, sau altmariusclassic. Insa este strict treaba mea cum imi organizez activitatea proprie pe NING, si nu trebuie sa dau socoteala. Am incercat dimineata sa postez ceva pe Suflet bun, insa nu am reusit, datorita mentenantei in care se afla Ning.
Daca va deranjeaza atitudinea mea - care va reamintesc era lipsita de fair-play numai daca acel articol era semnat de dumneavoastra personal, nu si daca este din domeniul public - va puteti retrage oricind. Va mai spun un singur lucru, dupa care nu voi mai continua aceasta polemica ridicola: articole pe care le public in paginile mele, le reiau si pe alte NING-uri, sau imi sunt reluate de catre alte persoane, cu sau fara aprobarea mea, si acest lucru nu inseamna sa fac vreun repros cuiva. Daca doriti sa continuati acest gen de discutie, eu va anunt ca ma retrag din aceasta polemica, si nu voi mai continua sa va raspund, decit in momentul schimbarii tonului si ideilor.
Comentariu publicat de Nicoleta Cimpoae pe August 16, 2009 la 2:31pm
Sunt sigura ca multi dintre noi ascultam cu placere melodiile lui Florin Bogardo! Sensibilitatea lor si tonurile romantice ne invaluie intr-un vis frumos ... avem atata nevoie de visare!!!
Sa pastram vie amintirea anilor de liceu, sa nu uitam nicicand sa iubim trandafirii, sa continuam sa speram, in asteptarea acelei clipe rare, cand ne vom oglindi in ochii limpezi ai persoanei iubite ...
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
PS Am citit comentariile anterioare si mi-au lasat un gust amar ... In sensul ca aceasta polemica nu-si avea locul aici si acum! Fiind o discutie dedicata lui Florin Bogardo si trecerii lui in nefiinta, este de bun simt sa ne concentram asupra memoriei acestui om deosebit. La urma urmei, materialul postat nu are decat rolul sa ne informeze, punandu-ne la dispozitie date publice.
Comentariu publicat de altmarius pe August 16, 2009 la 4:57pm
Am ascultat acum un interviu cu Mihaela Mihai la telviziune si am retinut doua idei; "Bogardo era un print al muzicii, poate chiar acel print al lui Antoine de Saint-Exuperu, care iubea atit de mult trandafirii" si o alta referitoare la retragerea lui dupa 1990 din viata publica: "Bogardo ar fi spus:" Eu nu ma mai regasesc in aceasta lume" referindu-se la vulgaritatile care invadasera televiziunile si mass-media in general. Exceptional acest interviu.
Bogardo este depus pina miine la sediul Uniunii Compozitorilor din Romania, Calea Victoriei 141, sector 1, Bucuresti. Inmormintarea va avea loc tot miine.
Comentariu publicat de judit ionescu pe August 16, 2009 la 6:20pm
Ascultând melodiile lui Florin Bogardo parca am dus ceasul înapoi , în vremea când arta nu însemna exhibiţie, impercaţie, dezgust. S-a putut spune "te iubesc" pe româneşte, tandreţea însemna altceva decât mâna dusă pe posteriorul domnişoarei.Oare de ce s-au uitat adevăratele valori?De ce copiii de azi vor violenţă şi sex când şi ei simt cum am simţit şi noi la vârsta adolescenţei.Le e ruşine de sentimentele lor fiindcă nu e "modern"-importat.

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor