altmarius

cultură şi spiritualitate

A kapu szerepét tölti majd be az újjáépülő Honvéd Főparancsnokság a budai Várban

Írta: Bukovszki Péter
Hatalmas kupolájával százhúsz éve még a Dísz tér éke volt, hetven éve azonban visszabontott torzóként keresi funkcióját a budai Vár egyik legviharosabb sorsú épülete, a Honvéd Főparancsnokság egykori székhelye. De már nem sokáig: a 2012 és 2014 között részben felújított építmény ugyanis a jövőre kezdődő rekonstrukció során megszűnik torzónak lenni, visszakapja eredeti formáját és a jövőben a Várba látogatókat szolgálja majd.

A budavári Dísz tér déli részén 1895-1897 között felépült Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz épületét a Budai Vigadó és a budavári evangélikus templom építésze, Kallina Mór tervezte. Nem okozott senkinek meglepetést, hogy a megbízást ő kapta: a hatalmas kupolával, az azt övező trófeumokkal, valamint a háború és béke allegorikus szobraival díszített háromemeletes palota ugyanis egy épülettömböt alkotott a mögötte álló (Szent György térre néző) 1881-re elkészült, szintén Kallina tervezte Honvédelmi Minisztériummal.

A helyszínválasztás nem volt véletlen: a közelben ugyanis Buda török alóli felszabadítása óta hadászattal kapcsolatos épületek álltak. A Fehérvári rondella, a Főőrséget szolgáló Teleki-palota és a Dísz tér déli részén álló barokk, szintén főőrségi épület, valamint a Budavári Királyi Palota mai Szent György tér felőli épületének A-szárnya helyén terpeszkedő Zeughaus mind katonai rendeltetésűek voltak.

Az eredeti épület elkészültekor a Vasárnapi Ujság 1896. március 22-i számában

A Kallina-féle Honvédelmi Minisztérium és Honvéd Főparancsnokság épületegyüttesének helye azonban a XIX. század végéig alapvetően a budai polgárvároshoz tartozott. A Honvéd Főparancsnokság épületének telkén az 1880-as években lebontott barokk főőrségi épület mellett a Vár XIX. század közepén emelt evangélikus temploma és iskolája állt (a Színház utca felé néző bejárattal). Ettől délre a budai vízmű mellett egyszerű polgárházak sorakoztak, ezt megelőzően pedig a Szent Zsigmond prépostsági templom, Mátyás király első feleségének, Podjebrád Katalinnak nyughelye, amely az 1686-os ostromkor megsérült, végleg azonban csak Mária Terézia idején bontották le (ennek később feltárt alapjait láthatjuk ma).

Az épület déli szomszédja, az egykori Honvédelmi Minisztérium a Szent György tér felől nézve 1904 körül. Mellette jobbra a Várszínház, ma a felújított Karmelita épületegyüttes, a miniszterelnöknek és legközelebbi hivatali apparátusának munkahelye (Fotó: Fortepan/Képszám: 115769)​

A Honvéd Főparancsnokság tulajdonképpen a honvédséget szolgáló jókora épülettömb befejezésének, északi része lezárásának tekinthető: ennek megfelelően a ház illeszkedett a Honvédelmi Minisztérium párkánymagasságához, követte az első két szint kváderezését és az azok fölött húzódó övpárkányt is. 

Ezen az 1935-ös képen jól látszik, hogyan illeszkedett egymáshoz a Honvédelmi Főparancsnokság és a Honvédelmi Minisztérium épülete egykor (Fotó: Fortepan/Képszám: 129302)

A Honvéd Főparancsnokság épülete Divald Károly fotóján. A kép a ráírt felirat ellenére az 1890-es években készült (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A hatalmas honvédelmi épülettömb azonban ötven évet sem élt meg épségben. A II. világháborúban ugyanis, miután pincéjében a Koronaőrség tűzharcba keveredett egy betörni készülő SS-alakulattal, találatot kapott, és bár sérülései nem voltak végzetesek, az 1947-től berendezkedő kommunista hatalom koncepciójába már nem fért bele, így a helyreállítás helyett az első emeletig visszabontották az épületet.

A megrongálódott épület 1948-ban (Fotó: Magyar Rendőr/Fortepan/Képszám: 16439)

Az épület 1963-ban, bontás közben. Háttérben Budavári Palota épülő kupolája látszik (Fotó: Fortepan/Képszám: 5221)​

A Honvéd Főparancsokság és a Honvédelmi Minisztérium romjai a Fehérvári kapu felől nézve 1958 körül (Forrás: Fortepan/Képszám: 51553)

A ház a 2012-es felújításkor új ablakokat és tetőt is kapott, falait megtisztították, a sérüléseket kijavították (Fotó: Várkapitányság Nzrt.)

Az egykor impozáns Honvéd Főparancsnokság torzóján ezután, ma már bátran mondhatjuk, meglehetősen barbár átalakításokba kezdtek. Belső válaszfalait a főfalak kivételével kiszedték, csakúgy, mint a földszinti födémeket, a vakolatot a díszlépcsőház és az előcsarnok kivételével leverték, elpusztítva ezzel a stukkókat, a belső díszítőelemeket is. Az eredeti padlózat is csak néhány helyen maradt meg (ilyen például az előcsarnok keramitburkolata), csakúgy, mint a díszlépcső.

Az egykori előtér a díszlépcsőházzal a Vasárnapi Ujság 1896. március 22-i számában

Az előcsarnokot a 2012-es nagy rekonstrukció során újították föl (Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

A Honvéd Főparancsnokság torzóját végül 2004-ben műemlékké nyilvánították, aztán záporoztak az ötletek a budai Vár egyik leghányatottabb sorsú épületének hasznosítására: lehetett volna koncertterem, Szent Korona-múzeum, kávéház. Végül egyik sem lett.

Az épület különlegesen szép eleme a rácsos kovácsoltvas kapu (Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

A változásra egészen 2012-ig kellett várni, amikor a mai Várkapitányság egyik elődszervezete végül felújította az épületet. A munkával a Mátyás-templom felújítását vezető tervezőként végigkísérő Deák Zoltán építészt bízták meg, aki a tervezés időszakában vezető építész volt, és ma is szakmai tudásával, tapasztalatával segíti a Várkapitányság munkáját.

A ház szép arányú belső udvara (Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

Ezzel tulajdonképpen el is dőlt a torzó sorsa, amely immár végleg megmenekült a lebontástól. Mivel a 2008-ban, illetve 2012-ben végzett statikai vizsgálatok kimutatták, hogy a főparancsokság megmaradt része jó állapotban van, a falak stabilak és terhelhetőek, megszületett a döntés, hogy az épületet újjáépítik a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

Az épületet a Szent György tér felé kibővítik (Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

Mint a Várkapitányságtól megtudtuk, a beruházás során az épület hasznos területe a jelenlegi, mintegy 2500 négyzetméterről körülbelül 9000 négyzetméterre nő majd. Jelenleg a munka tervezési szakasza zajlik, az azonban már tudható, hogy a Honvéd Főparancsnokság északi, nyugati és keleti homlokzata az eredetinek megfelelő külsővel épül majd fel. Mivel a Honvédelmi Minisztériumot nem építik vissza, a torzó déli lezárása kihívást jelentett a tervezők számára. Végül az a megoldás született, hogy a főparancsnokság jelenlegi épületét kiegészítik egy új toldalékkal, amely stílusát és funkcióját tekintve is átvezet majd a múltból a jelenbe.

A tervek szerint így fog kinézni a helyreállított épület a jövőben (Fotó: Várkapitányság Nzrt.)

A kapu szerepét betöltő Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve a nyugati oldalról (Forrás: Várkapitányság Nzrt.)

Az épület a jövőben – központi elhelyezkedésének köszönhetően – látogatóközpontként, a kulturális és turisztikai kapu szerepét tölti majd be a Várban, mely a Budavári Palota felé igyekvők számára kínál majd különféle kiállításokat, rendezvényeket és szolgáltatásokat. Az étkezési és vásárlási funkciók mellett információs központként is működik majd, ezenkívül a Vár történetével kapcsolatos állandó és időszaki kiállíásoknak is helyet biztosít a jövőben. A kupolaszinten kilátóterasz létesül, ahonnan soha nem látott, új perspektívából szemlélhetjük majd meg a budai Vár és a város látképét.

A Dísz tér 17-es számú épületének sorsa tehát úgy tűnik, hetvenévnyi hiábavaló ötletelés után eldőlt: az egykori Honvéd Főparancsnokság turisztikai és kulturális központként születik újjá. A kivitelezési munkálatok jövőre kezdődnek el.

Nyitókép: A Honvéd Főparancsnokság eredeti épülete 1896-1901 között, illetve a jövőbeli állapot látványterve (Archív fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény, Látványterv: Várkapitányság Nzrt.)

Vizualizări: 93

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

203 state 

(ultimul: Cabo Verde)

Numar de steaguri: 265

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 39

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA CASA CĂRȚII

https://www.casacartii.ro/editura/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/noutati/filtre/edituri/polirom/

25. DAFFY'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor