altmarius

cultură şi spiritualitate

A Holdba csapódott egy meteorit a fogyatkozás idején

FÖLD

Különleges eseményről készültek felvételek a világ számos pontján: a 2019-es januári teljes holdfogyatkozást figyelők egy apró meteorit becsapódását észlelhették a Hold vörösbe burkolózott felszínén.

Petr Horálek cseh csillagász a Zöld-foki-szigetekről figyelte a holdfogyatkozást s örökítette meg a becsapódást, amelyet a Spaceweather.com oldalán tett közzé nagy méretben is.

Holdunk, a Földhöz hasonlóan időről időre találkozik a világűrben száguldó kisebb-nagyobb „kavicsokkal”, ezek azonban, légkör híján nem égnek el, hanem leérkeznek a felszínre. Az ilyen becsapódásokat megfelelő körülmények közt megfigyelhetjük a Földről is, aprócska, pillanatnyi felvillanások formájában. Több projekt foglalkozik jelenleg a módszeres és rendszeres megfigyelésükkel. Egyik a NASA működtette Lunar Impact Monitoring, vagyis Holdi Becsapódások Megfigyelése, amely mintegy 12 éve működik. A másik egy spanyol kutatóprogram, a MIDAS szintén sok éve folytatja sikeres megfigyeléseit.

Világszerte több további projekt is elkezdte már a működését, így egyre nagyobb időszakot vagyunk képesek globálisan átfogni ezek segítségével. A programokban földi távcsövekkel követik a Hold égi mozgását, s a távcsövekhez csatlakoztatott érzékeny kamerarendszerek rögzítik az esetleges eseményeket, felvillanásokat, amelyeket számítógépes szoftver válogat ki a sok órányi felvételből. Az így születő adatbázisban néhány dekástól több kilónyi meteoritokat regisztrálnak. A megfigyeléseket a Hold éjszakai oldalán végezhetik csak, mivel a másikon túl világos van ahhoz, hogy észlelni lehessen az aprócska villanásokat, így az újhold előtti és utáni 1-1 hét során tudják rögzíteni az eseményeket, azokban az órákban, amikor a Hold a megfigyelési helyről látható is. Több százra rúg mindkét, régebb óta működő projektben a már megörökített becsapódások száma, 2013-ban egy megfigyelt nagyobb becsapódás után még egy 19 méteres kráter is maradt, amelyet később a Hold körül keringő LRO szonda is lefotózott.

A világűrt benépesítő törmelékek, porszemcsék, nagyobb sziklák átlagos gyakorisága, a méretük eloszlása olyan kérdés, amelyre földi körülmények közt a légkörben felizzó meteorok, illetve a leérkező meteoritok adnak részleges választ. A holdi felvillanások ugyanezekből az űrben száguldó törmelékekből, szemcsékből erednek, s így a Földünkkel is potenciálisan találkozó meteoroidokról (ezek a 10 mikron és 10 méter közti, vagyis aszteroidánál kisebb, űrben száguldó égitestek) adnak tájékoztatást. Ezeket a mi légkörünk legnagyobb részben megsemmisíti, mielőtt elérhetnék a felszínt, a hozzánk csillagászati értelemben igen közeli, légkör nélküli Holdba viszont becsapódhatnak. Azonos területre vetítve ezek aránya is azonos Földünk és a Hold esetében, így a holdi megfigyelésekből a földiek gyakoriságra és a nagyságra is lehet következtetni. A felvillanások fényerejéből megbecsülhető a meteorit mérete és sebessége is, és számos felvillanást már ismert meteorrajokkal is összefüggésbe tudtak hozni a mért adatok alapján.Christian Fröschlin@chrfrde

I had already posted the raw data of the lunar impact event because science but finally got around to doing the beauty process as well. Stack of 20 x 1 sec RGB in Celestron 8" + 0.33x reducer. The impact of course occurs in only one frame but the Moon itself looks much nicer.

111 ember beszél erről

A teljes holdfogyatkozás különleges alkalom volt a megfigyelésre, mivel, bár ilyenkor telihold van, így a napfény égi kísérőnk teljes, tőlünk látható felületét bevilágítja, a Föld árnyékkúpja miatt mégsem érte el a fény a Holdat. Akik látták a teljes fogyatkozást, megfigyelhették, hogy vöröses, tompa fényben úszott a Hold, ezt a színt a földi légkörön átszűrődő – szóródó napfény okozza. A fogyatkozást világszerte milliók nézték, számos szervezet élő videós közvetítéssel segítette azokat, akik saját maguk pl. az időjárás miatt nem gyönyörködhettek a látványban. Hivatásos és amatőrcsillagászok sokasága szegezte távcsövét, fényképezőgépét a Holdra, a fogyatkozást rendkívül sok helyről egy időben követték. A videós közvetítések közt háromban is észrevettek egy kis villanást a nézők, s több amatőrcsillagász is sikeresen rögzítette, illetve egy hazai amatőrcsillagász épp látta is távcsövén át a villanást. Jelenleg kb. egy tucat felvétel került már elő! Mivel a világ sok pontjáról is ugyanakkor, és a Hold felszínének ugyanazon pontján látszott a villanás, az egyértelmű volt, hogy az esemény magán a Holdon történt. A MIDAS projekt kamerái is gőzerővel dolgoztak ekkor, s szerencsére innen is érkezett megerősítés a többi felvétel és megfigyelés mellé.

A felvillanás igen rövid ideig tartott, így jó adag szerencse kellett hozzá, hogy pont a megfelelő pillanatban fotózzon valaki. Nagyobb esélye volt annak, aki videokamerával rögzítette a fogyatkozást. A már ismert felvételek alapján kb. 4 kilométeres bizonyossággal ki tudták már mérni a holdfelszín azon pontját is, ahová a meteorit leérkezett, így, amennyiben ez elég nagy volt ahhoz, hogy látható nyomot hagyjon a felszínen, az LRO űrszonda esetleg majd le is fotózhatja a becsapódáskor létrejött aprócska krátert. A MIDAS projekt kutatója, Jose M. Madiedo (Huelvai Egyetem) előzetes becsléssel a becsapódást létrehozó meteoritot kb. 2 kilogramm tömegűnek véli, így a nagyobbak közé .

Sajnos ezek az apró villanások csak megfelelően nagy nagyításban, távcsövön keresztül láthatóak, így a szabad szemmel nem láthatóak, ahhoz rendkívül nagy becsapódásra lenne szükség. Egy történelmi feljegyzés alapján korábban gyanakodtak ilyen eseményre, 1178-ban néhány angol szerzetes látott egy igen nagy felfénylést a lenyugodni készülő holdsarlón, azonban ennek a nyomát nem sikerült felfedezni, vagyis nem találtak ennyire fiatal holdi krátert. A szerzetesekkel minden valószínűség szerint a véletlen játszott, és a földi légkörben felizzott meteor fénylését észlelték, ami az ő nézőpontjukból pont a holdsarló előtt történt.

Vizualizări: 49

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor