altmarius

cultură şi spiritualitate

A 40 ÉVES ÁLOM, AMI MÉG MA IS ÉL

https://mupa.blog.hu/2021/07/08/a_40_eves_alom_ami_meg_ma_is_el?utm...

Így lett az ország egyik vezető táncegyüttese a Győri Balett

Minden egy tucatnyi fiatal táncossal és egy álommal indult. Egy álommal, hogy a diploma után is tovább táncolhassanak, együtt. Nem számított hogyan, nem számított, hol, csak együtt maradhassanak. Negyven évvel később az ország egyik vezető balett-társulataként is mernek nagyot álmodni: egy nem mindennapi jubileumi év után új igazgatóval és új célokkal, de változatlan hévvel és hittel vágnak neki az új évadnak, hogy újra elvarázsolják a közönséget, ahogyan tették az elmúlt negyven évben is.  

 

A 2021/22-es évad együttese, a Győri Balett
Fotó: Pályi Zsófia

Egy álom születése - egy társulat születése

A Győri Balett immáron négy évtizede a hazai táncélet meghatározó szereplője. Nemcsak a magyar táncművészeti életben, de Győr város kultúrtörténetében is mérföldkőnek számított, amikor 1979-ben a Magyar Állami Balettintézet végzős osztálya Markó Iván Tűzmadár-alakításától fűtve úgy döntött: társulatot alapítanak. „Annyira hittünk ebben az őrületben, hogy a falon is átmentünk volna” – nyilatkozta tavaly a Fideliónak Kiss János, a társulat alapítója és későbbi igazgatója. – „Nemsokára újabb akadályokba botlottunk, amikor az akkori miniszter kérésére a Táncművészek Szövetsége azt a szakvéleményt adta ki, hogy Győr egy iparváros, Győrnek nincsenek tánchagyományai, nem tartják támogatásra méltónak az elképzelést. De addigra már mindenkit meg tudtunk győzni a tervünkről, a győri döntéshozók is nagyon szerették volna, ha létrejön ez a társulat, így végül november másodikán, halottak napján megszülettünk.” A társulat az azóta sem retten meg a kihívásoktól: újra és újra képesek megújulni, évről-évre emelni a művészi mércét és egyre szélesebb horizontot tárni a közönség elé.

 alapitok.jpgA Kisfaludy Színház előtt Markó Iván és az újonnan alakult Győri Balett, köztük a későbbi igazgatóval, Kiss Jánossal (jobbról a negyedik)
Fotó: Urbán Tamás, forrás: Fortepan

Egy új korszak kezdete – indul a Velekei-éra

Minden társulat életében fordulópont, ha az együttes meghatározó alakja távozik. Így amikor 2020 nyarán Kiss János 29 év után átadtad a stafétát egykori táncosának, az addig művészeti vezetőként tevékenykedő Velekei Lászlónak, a Győri Balett életében is új fejezet nyílt. A váltás egyébként nem volt drámai, hiszen Kiss már korábban elhatározta, megbízatása lejártakor nem adja be újra pályázatát, hogy így Velekeit támogassa. „Mi egy család vagyunk, csak már nem én leszek a családfő" - nyilatkozta, hozzátéve, hogy eddig is az élete volt a Győri Balett és ez nem fog megváltozni. Velekei ars poeticája a tradíciót és az innovációt helyezi középpontba: úgy megújulni, hogy közben az elmúlt generációk értékeit nemcsak megőrzik, de méltóképp tisztelegnek is előttük.

 

A 2020/21-es évadban a Győri Balett kapta a kitüntető Évad Együttese címet, ám a járványhelyzet miatt a tervezett bemutatók elmaradtak
Fotó: Posztós János, Müpa

Újra az Évad Együttese

A Müpa 2012 óta minden évben egy muzsikust és egy együttest választ az adott évad művészének és az évad együttesének, akik a szezon során kiemelkedő figyelmet kapnak az intézmény programjában. Idén azonban rendhagyó módon, akárcsak a 2020/21-es évadban, a Győri Balett kapta ezt a kitüntető címet, hogy a pandémia sújtotta évben kényszerűségből elmaradt produkcióit végre a nagyközönség előtt is bemutathassa a legendás balettegyüttes. „Hogy ősztől mi leszünk az évad együttese a Müpában, a lehető legkomolyabb visszajelzés a munkánk minőségét illetően” – mondta Velekei László még tavaly márciusban a Müpa sajtótájékoztatója után.

 

A 2021/22-es évadban az együttes többszörösen is kárpótolja a közönséget, hiszen a GisL mellett két vadonatúj bemutatóval is érkeznek.
Fotó: Posztós János, Müpa

Képernyőről a színpadra – végre élőben is látható lesz a Bartók Tavaszt felrobbantó táncelőadás

Bár a GisL-t a Bartók Tavaszon a közönség már láthatta, az online premier után ezúttal nézők előtt is megelevenedik a romantikus balettirodalom egyik legismertebb története. A Lajkó Félix boszorkányos zenéjére készült dinamikus koreográfia májusban szinte felrobbantotta a képernyőket, így élőben még nagyobb katarzisra számíthatnak a nézők. Akinek pedig az előadást dicsérő kritikák nem lennének elég meggyőzőek, azoknak mindenképp ajánljuk a fesztivál Így készült… című videósorozatát, amelyben a próbateremtől a színpadig kísérhetjük végig a darab alakulását a koreográfus és a főszereplők tolmácsolásában.

Bartók és Stravinsky, a páratlan páros

Az októberi bemutatón rögtön a 20. század két nagyágyúja, Bartók és Stravinsky ad majd egymásnak randevút a balettszőnyegen. A párosítás már önmagában is izgalmas, hiszen mindkét zenész a kor meghatározó és rebellis figurájának számított, akik muzsikájukkal szinte lázba hozták a koncerttermeket. A csodálatos mandarin nem először kerül a Győri Balett programjára, hiszen 1981-ben az akkori igazgató, Markó Iván rendezésében állította színpadra az együttes, a főszerepben a leköszönt Kiss Jánossal. Velekei elárulta, Markóval ellentétben ő nem tér el annyira Lengyel Menyhért történetétől, ám, ahogy a cím is sugallja, a hangsúly ezúttal a női főszereplőre, Mimire helyeződik át.  Az est másik kulcsfigurája a társulat új művészeti igazgatója, a Seregi- és Harangozó-díjas Lukács András lesz, aki a 2017-ben Bécsben már nagy sikerrel bemutatott Movements to Stravinsky című koreográfiáját újította fel. Az orosz zeneszerző válogatott műveire készült letisztult, a klasszikus és a kortárs balett elemeit egyaránt magasba emelő produkció tökéletes kiegészítése Velekei darabjának.

 Lukács András 2017-ben, a Bécsi Nemzeti Balett számára készített Movements to Stravinksy koreográfiája a mozdulatokra koncentrál 

Érzelmek a színpadon és a zenében

Az évad másik bemutatójánál Velekei az ezredforduló utáni magyar könnyűzene talán legsikeresebb párosa, a Jamie Winchester és Hrutka Róbert alkotta duó fülbemászó dallamaihoz nyúlt inspirációért. Velekei saját bevallása szerint is inkább a cselekményes baletteket preferálja, így a One way to Heaven is egy történetet mesél majd el. A színpadon egy hol boldog, hol gyötrődő férfi élete elevenedik meg: és vele együtt az őt körülvevő szerelmek, és a nők, akik hol elhagyják, hol rajonganak érte, hol szeretik, hol elhagyják. Ezek a mindannyiunknak ismerős érzések pedig a kétezres évek mindenki számára ismert dallamaira kelnek majd életre.

Vizualizări: 4

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor