altmarius

cultură şi spiritualitate

8 cărți de Michel Tournier pe care trebuie să le citești

Posted: 21 Jan 2016 08:23 AM PST

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-michel-tournier-header.png" alt="Michel Tournier, Hyperliteratura, recomandare de carte, articol" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

Michel Tournier (19 dec. 1924 − 18 ian. 2016) a fost unul dintre cei mai importanți romancieri francezi ai jumătății de secol XX, nominalizat la Premiul Nobel și câștigător în unanimitate al celui mai prestigios premiu literar francez, Premiul Goncourt.

Michel Edouard Tournier s-a născut la Paris într-o familie germanofilă. A fost un copil agitat și bolnăvicios, care n-a excelat la învățătură, nici ca elev și nici ca student, mai târziu. A studiat dreptul și filosofia la Sorbona sub călăuza a doi mari gânditori, filosoful Gaston Bachelard și etnologul Claude Lévi-Strauss, dar și la Universitatea din Tübingen, Germania.

S-a apucat de scris destul de târziu, după 40 de ani (și anume în 1967), când a câştigat Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze cu debutul său, Vineri sau Limburile Pacificului („Vendredi ou les limbes du Pacifique”), urmat la trei ani de Regele Arinilor („Le Roi des Aulnes”), câştigător al premiului Goncourt din 1970, apoi în 1975, a apărut Meteorii („Les Météorites”).

Deși s-a întâmplat să debuteze exact în perioada de culminație a curentului Noului Roman francez 1, scrierile sale sunt o anomalie față de predispozițiile epocii scriitoricești de la acea vreme, exaltată de noile reguli ale romanului teoretizate cel mai acerb de Alain Robbe Grillet. Tournier a declarat că nu-l interesează să revoluționeze forma romanului, așa cum intenționau contemporanii săi de atunci, ci, „prin cele mai tradiționale, conservatoare și certificate forme de scriere” (operele sale rămân astfel în paradigma clasică a treimii subiect – personaj – intrigă) să analizeze problematicile istorice, filosofice și sociologice ale timpului său.

Tournier a fost influențat de mișcarea suprarealistă a anilor ’20, de existențialismul lui Sartre, de teatrul absurd al lui Ionescu sau Beckett prin anii ’50, dar și de operele lui André Gide.

Nu a fost căsătorit niciodată și nu a avut urmași. Și-a scris în 1979 propriul necrolog în care spunea: „Dacă ar fi avut un mormânt, acesta este epitaful pe care și l-ar fi dorit îngravat: ‘Te-am adorat, iar tu mi-ai întors iubirea înmiit. Viață, îți mulțumesc!’”

A murit pe 18 ianuarie la 91 de ani în prezbiteriul unui sătuc (Choiseul) aflat la 40 de kilometri de Paris, în valea Chevreusei.

Iată câteva titluri de Michel Tournier pe care e musai să le citești:
 

Vineri sau Limburile Pacificului
Reinterpretare a poveştii naufragiatului Robinson Crusoe, romanul lui Tournier îl prezintă pe acesta ca un quaker fanatic, care nu poate trăi în afara ordinii bine definite a societăţii vremii sale. Un om perfect integrat în sistemul din care face parte va fi aruncat pe insula botezată mai târziu Speranza, pentru a se confrunta cu adevăratul său coşmar: lumea a încetat să mai existe. Tournier pune accent tocmai pe acest aspect: omul obişnuit, gentilomul în declin, aruncat în afara lumii sale şi nevoit să reconstruiască societatea.

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-vineri-sau-limburile-pacificului.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

 
Regele Arinilor
Acţiunea romanului se petrece între anii 1939-1945. Sunt evocate amintirile lui Abel Tiffauges: la colegiul Saint Christophe de Beauvais îl întâlneşte pe Nestor, elev ciudat şi privilegiat, care îl ia sub aripa sa, însă acesta moare în ziua în care colegiul ia foc. Dar cum izbucneşte cel de al Doilea Război Mondial, va trece printr-o serie de întâmplări nefericite şi va ajunge prizonier într-un lagăr nazist.

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-regele-arinilor.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

 
Fecioara și căpcăunul
Cum a putut Ioana d’Arc, o fiinţă aşa de lucidă şi sensibilă, să îl accepte ca tovarăş pe Gilles de Rais, care trebuie să fi fost un copil vicios, un adolescent pervers, un tânăr plin de cruzime, a cărui monstruozitate continuă să ne revolte şi să ne fascineze atât de mult timp? La această întrebare încearcă să răspundă Michel Tournier, creionând destinele acestor două personaje, încrucişându-le, reîntâlnindu-le sau despărţindu-le.

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-fecioara-si-capcaunul.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

 
Picătura de aur
În timp ce Idriss își păzea turma de capre şi oi, nu departe de oaza Tabbelbala, un Land Rover şi-a făcut apariţia. O tânără blondă foarte atrăgătoare i-a făcut o poză tânărului păstor, urmând să i-o trimită după ce va ajunge la Paris. În zadar a aşteptat Idriss. Poza nu i-a mai fost trimisă. Mai târziu, când va pleca spre nord şi chiar spre Paris pentru a-şi căuta de lucru, se va lovi de imagini ale propriei persoane pe care nu o va mai recunoaşte. Rătăcit într-un labirint al mirajelor, se pierde în derizoriu, asta până când descoperă scrisul. Singur, semnul abstract îl poate elibera de tirania imaginii.

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-picatura-de-aur.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

 

Vineri sau viața sălbatică
Robinson Crusoe pornește să facă avere în America de Sud. O furtună puternică îi zdrobește corabia de un recif, iar el, singurul supraviețuitor al naufragiului, eșuează pe o insulă pustie. Acolo îl întâlnește pe Vineri…

Michel Tournier adaugă istoriei deja cunoscute o adâncă dimensiune filosofică. Robinson devine un mit în care recunoaștem, sub o formă simbolică, diverse aspecte ale condiției umane. E pândit de aceleași riscuri ca noi: lenea, zgârcenia, drogurile, nebunia, sinuciderea. Dar cine n-ar dori să aibă propria lui insulă exotică, aparent pustie?

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-vineri-sau-viata-salbatica.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

 
Jurnal extim
Jurnalul intim este, pesemne, scrierea cea mai răspândită din lume… toți țin un astfel de jurnal, îl ascund, îl înconjoară cu afecţiunea lor și sfârșesc prin a visa să-l publice. Scriitorii cei mai respectabili nu fac excepție de la această tristă regulă.
Ca să nu alunece și el în ridicol, Michel Tournier ține un jurnal extim. Şi publică extrase din el, care alcătuiesc un adevărat „fals jurnal” surprinzător.

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-jurnal-extim.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

 
Celebrări
Cărticica de faţă celebrează bogăţia inepuizabilă a lumii. Modul de a păşi al patrupedelor – în buiestru sau în diagonală? – valoarea fundamentală a genunchiului, secretele plajei dezvăluite de reflux, hoinărelile nocturne ale aricilor, ura pe care arborii şi-o poartă unul altuia, precum şi figurile protectoare, Magii de la Răsărit, Moş Crăciun, Sfântul Cristofor, Ludovic cel Sfânt, şi mai ales femeile şi bărbaţii devoraţi de mass-media – Sacha Guitry, Lady Diana, Michael Jackson – şi, în sfârşit, prietenii care se află acum pe celălalt mal al fluviului şi care mă invită cu blândeţe să mă alătur lor, iată lucrurile despre care e vorba în aceste pagini. (Michel TOURNIER)

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-celebrari.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

 
Gaspard, Melhior & Balthazar
Povestea celor trei Magi veniţi la Betleem pentru a se închina Pruncului Isus a inspirat şi fascinat de-a lungul vremii pictori, scriitori, întreaga suflare artistică. Dar cine erau, cu adevărat, aceşti trei Magi? Pentru ce şi-au părăsit regatul? Ce căutau? Istoria şi legendele sunt deopotrivă neputincioase în faţa acestor întrebări, trimiţându-ne să căutăm răspunsurile în universul romanului. Prin intermediul acestui titlu, naiv şi violent deopotrivă, Michel Tournier ne poartă spre izvorul spiritualităţii occidentale.

http://hyperliteratura.ro/wp-content/uploads/2016/01/hyperliteratura-gaspar-melhior-baltazar.png" alt="" class="CToWUd a6T" tabindex="0" />

Vizualizări: 73

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor