altmarius

cultură şi spiritualitate

79. június 23. | Titus császár hatalomra kerül

Szerző: Tarján M. Tamás

79. június 23-án szerezte meg a császári hatalmat Titus (ur. 79-81), a Flavius-dinasztia második uralkodója, aki két évig irányította a Római Birodalmat.

Bár Titus apja, Vespasianus (ur. 69-79), korának egyik legtehetségesebb hadvezéreként 69-ben felülhetett a birodalom trónjára, a Flaviusok nem büszkélkedhettek előkelő ősökkel: a dédapa még százados volt a Julius Caesar ellen harcoló Pompeius légiójában, a császár születésekor pedig az apa még homo novus, azaz új szenátor volt Rómában. Titus szerencséjét Claudius (ur. 41-54) hatalomra jutása hozta meg, ekkor ugyanis bekerült a császári udvarba, és jó barátságot kötött a kiszemelt trónörökössel, Britannicusszal. Az idős uralkodó után aztán a trónt mégsem fia, hanem Nero (ur. 54-68) szerezte meg, a Flaviusok azonban mégis császári kegyben maradtak. A fiatal Titus ebben az időben harcolt a britanniai légióban, quaestori pozíciót töltött be, és kétszer is megházasodott, másodszor egy előkelő nőt, Martia Furnillát vett feleségül. Vélhetően az asszony családja részt vett a Nero elleni 65-ös összeesküvésben, ezért hamarosan elvált tőle, és többé nem nősült meg.

Titus karrierje 65-ben ívelt fel, miután Nero megbízta apját a júdeai felkelők elleni hadjárat vezetésével. Vespasianus két légióval indult el a lázongó klienskirályság megrendszabályozására, fia pedig kisvártatva követte őt egy harmadikkal. A Flaviusokhoz hamarosan csatlakozott II. Agrippa, Júdea elmenekült királya, az egyesült seregek pedig számos győzelmet arattak a zsidók országának északi részén. Időközben Nero megbukott Rómában, és az idős Galba lett a császár, akihez aztán Vespasianus – további utasításokért – a fővárosba küldte fiát. Mivel 69 januárjában a hatalmat a lusitaniai Otto, majd Vitellius szerezte meg, Titus inkább visszatért a Közel-Keletre, ahol Szíria és Egyiptom provinciák hamarosan apját kiáltották ki császárnak.

Vespasianus ekkor Rómába vonult – és hamarosan meg is szerezte a trónt – a Simon bar Giora és Gischalai János által vezetett felkelés leverésével pedig Titust bízta meg. Fia tehetséges hadvezérnek mutatkozott, 70-ben féléves ostrom után elfoglalta Jeruzsálemet, melyet nemsokára – a zsidók híres Templomával együtt – porig rombolt. Vezetésével a rómaiak hatalmas vérengzést hajtottak végre a szent városban, lakosságának nagy részét elhurcolták, és gladiátorként vagy rabszolgaként adták el a provinciák és a parthusok számára.

Szíriai és egyiptomi útja után a császár fia 71-ben tért vissza Rómába, ahol Vespasianus diadalmenetet – triumphust – szervezett neki, és a zsidó háborúban aratott győzelme emlékére a Forum mellett diadalívet is emeltetett számára. A princeps legidősebb fiát ekkor már örököseként kezelte: imperátori hatalommal ruházta fel Titust, consuli, néptribunusi címmel jutalmazta, és kinevezte a császári praetorianus gárda, azaz a testőrség prefektusává. A későbbi császár ezekben az években egyfelől fényűző életével és kegyetlenségével tűnt ki – emiatt sokan új Nerónak tartották – másfelől pedig a zsidó II. Agrippa király húgával, Berenikével folytatott viszonya miatt került az érdeklődés középpontjába. Titus még a júdeai hadjáratban ismerte meg a szépséges hercegnőt, akivel aztán nyíltan együtt élt, igaz, kapcsolatukat sohasem törvényesítette, és – talán Marcus Antoniusnak Kleopátrával való esete miatt – miután hatalomra jutott, elküldte szerelmét Rómából.

Titus 79. június 23-án szerezte meg a főhatalmat, és rövid idő alatt igazolta, hogy az uralkodásával kapcsolatos félelmek teljesen alaptalanok voltak: első intézkedései között elrendelte, hogy szabjanak határt a Tiberius (ur. 14-37) kora óta állandósuló felségsértési pereknek, melyek a principátus évei alatt főleg a szenátori rendet tizedelték meg. Uralkodása alatt egyetlen képviselőt sem ítélt halálra, ezzel együtt pedig lépéseket tett a pereket kiszolgáló besúgóhálózat megszüntetésére. Minden jóindulata ellenére azonban Titusnak komoly problémákkal kellett szembenéznie, melyeket nem ellenséges szándék, hanem a háborgó természet okozott: uralkodása idejére esett például a Vezúv híres kitörése, mely Pompeii és Herculaneum városokat örökre a lávatenger alá temette. A császár személyesen is ellátogatott a katasztrófa helyszínére, egyik útja alatt azonban Róma városát is rettenetes tűzvész sújtotta – már a második 15 éven belül.

A szerencsétlenségek és rövid uralma ellenére ugyanakkor – a felújítások mellett – Titusnak alkotni is maradt ereje: 80-ban ő fejeztette be az Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum monumentális épületét, ahol aztán a megnyitó ünnepségek keretében hónapokon keresztül gladiátorjátékokkal, kocsiversenyekkel, sőt, tengeri csatákkal is szórakoztatta Róma népét. Bár a Colosseum nagyban apja munkáját dicséri, a Titus után elnevezett új fürdők és Vespasianus templomának építése egyedül az ő érdeme volt – még ha utóbbit öccse és örököse, Domitianus (ur. 81-96) is fejezte be. A császár szívén viselte emellett a birodalom úthálózatának bővítését is.

Flavius Titus uralkodása alig két év után aztán váratlanul véget ért: miután felavatta a Colosseumot és híres thermáit, útnak indult a szabinok földjére, de első állomásán – állítólag abban a villában, ahol apja is meghalt – lázas betegségbe esett, majd nemsokára elhunyt. Az utókor természetesen élt a gyanúperrel, hogy öccse, Domitianus mérge végzett a császárral, amit látszólag az utolsó Flavius zsarnoki uralma is igazolt. Ezen hiedelmekkel szemben ugyanakkor az a tény áll, hogy az öcs első intézkedése éppen bátyja istenné avatása volt, amivel a kortársak túlnyomó része egyet is értett. Suetonius, az első princepsek életének krónikása például mind közül a legpozitívabb uralkodónak ábrázolta Titust, aki kétéves uralma ellenére is jelentős nyomot hagyott a Római Birodalomban.

Vizualizări: 61

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor