altmarius

cultură şi spiritualitate

1985. május 29. | Tragédia a Heysel Stadionban

Szerző: Tarján M. Tamás

„Először itthon kell megtisztítanunk a játékot a huliganizmustól, és azután talán képesek leszünk arra, hogy visszatérjünk külföldre.”
(Margaret Thatcher brit miniszterelnök a tragédia után)

1985. május 29-én rendezték meg a brüsszeli Heysel Stadionban a bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK) az évi döntőjét, mely – a Liverpool felett aratott 1:0 arányú Juventus-győzelem ellenére – utóbb egy szörnyű tragédia miatt került be a sporttörténelembe. A mérkőzés előtt az angol csapat szurkolói megtámadták az olasz szimpatizánsokat, az összecsapás és a tömegpánik pedig összesen 39 halálos áldozatot és több száz sérültet követelt.

A futballszerető közönség részéről komoly várakozás előzte meg az 1985. évi BEK-döntőt, ugyanis a mérkőzés a titánok csatájának ígérkezett: a Liverpool az előző nyolc szezonban négyszer hódította el a legrangosabb európai klubtrófeát, és címvédésre készült, a Juventus pedig világbajnokokkal teletűzdelve és a kétszeres aranylabdás Michel Platinivel felállva igyekezett megtörni az angol csapat hegemóniáját. Az UEFA kisebb meglepetésre Belgium nemzeti stadionját, a brüsszeli Heyselt jelölte ki a mérkőzés lebonyolítására, ami élénk tiltakozást váltott ki a döntőbe jutott csapatok – például Peter Robinson liverpooli vezérigazgató – és a szakértők részéről.

A döntés mindenekelőtt annak fényében tűnt érthetetlennek, hogy az 1930-ban átadott létesítmény borzasztó állapotban volt, a meccs időpontjában pedig számos más kiváló stadion – például a madridi Santiago Bernabéu, vagy a barcelonai Camp Nou – is a csapatok rendelkezésre állhatott volna. A szervezők ezenfelül a Heysel Stadion szektorainak kijelölése során is komoly hibát vétettek, ugyanis a mintegy 60 000 fő befogadására képes nézőteret úgy osztották fel, hogy közvetlenül a liverpooli tábor mellett egy „semleges zónát” alakítottak ki a helyi szurkolók számára.

Tekintve, hogy ebben az időszakban Brüsszelben tekintélyes létszámú olasz közösség élt, már idejekorán sejteni lehetett, hogy a szektorban – melyet csupán egy fémkerítés választott el az angoloktól – döntően a Juventus szimpatizánsai foglalnak majd helyet. A különböző ügynökségek és a jegyüzérek egyébként a két csapat vendégszurkolóinak is árusítottak jegyet a „semleges zónába”, tehát a két tábor itt gyakorlatilag összekeveredett, de a helyzetet még tovább súlyosbította, hogy a mérkőzés előtt a beléptetőrendszer sem tudott megbirkózni a Heysel Stadionba özönlő tömeggel.

A szurkolói rendbontás több mint egy órával a döntő kezdőrúgása előtt, 19:10 körül kezdődött, amikor a pályán még a belga ifjúsági válogatott tagjai játszottak barátságos mérkőzést a Juventus és a Liverpool szerelésében. A meccs első félidejében a „liverpooliak” három gólt is rúgtak, amit a vörösök szurkolótábora kitörő lelkesedéssel fogadott, a második játékrészben azonban a zebracsíkos mezesek is betaláltak, ami már éktelen haragot váltott ki a szigetországiakból.

Az angol drukkerek egy csoportja a gólt követően megrohamozta és könnyűszerrel áttörte a semleges zónát határoló fémkerítést, amely mögött a Juventus szimpatizánsai csapdába estek. Az olasz szurkolók többsége egy falon át próbált menekülni a szektorból, ám a fokozott terhelés alatt a betonszerkezet összetört, és maga alá temette a sokaságot. A zavargás 39 halálos áldozatának és több száz sebesültjének döntő többsége itt és ekkor szerezte sérülését, a tragédiát látva azonban a túloldali Juventus-tábor is akcióba lépett, és a káosz a tetőfokára hágott a stadionban.

A rendőri erők csak a két futballcsapat kapitányának segítségével tudták lecsendesíteni a dühöngő szimpatizánsokat, ám a rendezők mégis úgy döntöttek, hogy – a további zavargások és a vérontás elkerülése érdekében – megtartják a mérkőzést. Azt a tényt, hogy az incidens halálos áldozatokat is követelt, egészen a lefújásig titokban tartották a játékosok előtt. A gyászos emlékű döntőn végül – Michel Platini büntetőből szerzett találatával – 1:0 arányban a Juventus diadalmaskodott.

A Heysel-tragédia másnapján kiadott UEFA-jelentés a Liverpool drukkereit hibáztatta a szerencsétlenségért, a későbbi nyomozás azonban a futballszervezet, a biztonsági szervek és a stadion tulajdonosainak felelősségét is vizsgálta. Az 1989-ben lezáruló eljárás végén – emberölés vádjával – 14 angol szurkolót ítéltek börtönbüntetésre, akiknek többsége futballhuligánként korábban már szembetalálkozott a törvény szigorával. A Liverpoolt és az angol klubfutballt ennél jóval súlyosabb retorzió érte: Margaret Thatcher brit miniszterelnök nyomására az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) 1985. május 31-én valamennyi csapatát visszaléptette az európai kupaküzdelmektől, néhány nappal később pedig az UEFA határozatlan időre eltiltotta az FA alá tartozó klubokat az indulástól.

A FIFA ezt a tilalmat valamennyi nemzetközi mérkőzésre ki akarta terjeszteni, de a szankció a barátságos meccseket végül nem érintette; a retorzió a szigetországi válogatott szereplését sem korlátozta. Az angliai csapatok teljes „száműzetése” öt esztendeig tartott: az 1990/91-es szezonban az Aston Villa és a Manchester United már megmérettethette magát a KEK-ben, illetőleg az UEFA-kupában, az FA klubjai azonban a korábbi létszámban csak 1994-től térhettek vissza a nemzetközi porondra.

Az 1985. május 29-én történt szerencsétlenség után soha többé nem játszottak futballmérkőzést a Heysel Stadionban. A létesítményt 1993-ban lebontották, és a helyén a következő évben egy új arénát adtak át, melyet Balduin belga királyról (ur. 1951-1993) kereszteltek el. Nagy-Britanniában a brüsszeli BEK-döntő után próbáltak szigorúbban fellépni a futballhuliganizmus ellen, ám az 1989. évi hillsborough-i katasztrófa – mely 96 halálos áldozatot követelt – is ékes bizonyítékul szolgál arra, hogy a hatóságok sokáig tehetetlenek maradtak. A Liverpool és a Juventus 20 esztendővel később, a Bajnokok Ligájában találkozott először a Heysel-tragédia után: az angol szurkolók bocsánatkérő transzparenssel készültek a mérkőzésre, de az olaszok viselkedése azt mutatta, hogy az idő még nem tudta begyógyítani a sebeket.

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic ieri.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor