altmarius

cultură şi spiritualitate

1942. november 27. | A franciák elsüllyesztik flottájukat a Touloni-öbölben

Szerző: Tarján M. Tamás

1942. november 27-én, Jean de Laborde admirális utasítására süllyesztették el a Touloni-öbölben horgonyzó francia flottát, így akadályozva meg, hogy a náci Németország megkaparintsa a legyőzött nagyhatalom értékes hadihajóit.

Miután Franciaország totális vereséget szenvedett az 1940 tavaszán nyugat-európai villámháborút indító Wehrmacht ellenében, június 22-én, Compiégne-ben kénytelen volt fegyverszünetet kötni, amiben a németek a köztársaságot – Elzász-Lotaringia elcsatolása mellett – egy megszállt északi és egy „szabad” déli zónára osztották fel. A Vichy központú bábállam, melynek élére az idős Pétain marsall került, a compiégne-i megállapodás értelmében szinte teljesen leszerelte flottáját, a hadihajókat pedig visszavonta a francia kikötőkbe. Ezzel együtt olyan tilalom is érvénybe lépett, miszerint a bábállam maradék egységei nem hajózhattak brit vagy semleges vizekre. Nyilvánvalóan ennek a rendelkezésnek az volt a célja, hogy megakadályozza a flotta dezertálását.

Hitler egyetlen háborúban maradt ellenfele, Nagy-Britannia ugyanakkor komolyan tartott tőle, hogy a nácik előbb-utóbb saját céljaikra sajátítják majd ki a megszállt állam hajóit, ezért 1940 nyarán – Mers-el-Kebir mellett – súlyos csapást mértek a franciákra, majd az ősz során Dakar mellett is megütköztek velük. Vichy és London – illetve a kollaboránsok és a Charles De Gaulle-féle Szabad Franciaország – viszonya ezzel meglehetősen feszültté vált, a britek ugyanakkor mégis elérték céljukat, hiszen a németek nem olvasztották be a Kriegsmarine hadrendjébe a megszállt ország hajóit.

A Jean Darlan által parancsnokolt flotta jelentősége aztán 1942 novemberében ismét megnőtt, ugyanis e hónap 8-án Dwight D. Eisenhower vezetésével a szövetségesek Észak-Afrikában megindították a Fáklya-hadműveletet. Az amerikai tábornok és a francia admirális november 8-án megegyeztek arról, hogy megfelelő pillanatban Darlan átjátssza majd a hajókat a szövetségesek kezére, a német hírszerzés azonban tudomást szerzett a tervről, és válaszul november 10-e után megszállta a Vichy-Franciaországot. Eközben, november 11-én egy német küldöttség tárgyalásokat folytatott a kollaboráns vezetőkkel, melyek során a bábállam azt a feladatot kapta, hogy a touloni erődítmény körül koncentrálja tengeri haderejét, és akadályozzon meg egy esetleges szövetséges partraszállást.

A terv ésszerűsége ellenére a kérés egyértelműen a németek bizalmatlanságát tükrözte, de a valós helyzetről a flottaparancsnokságot később körülzáró olasz–német katonai gyűrű is híven tanúskodott. Hitler – Raeder főadmirális ellenkezése dacára – ezekben a napokban már elszánta magát, hogy erővel szerzi meg a megbízhatatlannak talált franciák hajóhadát, miközben Auphan, Laborde és Marquis admirálisok épp arra törekedtek, hogy a német diktátor tervét mindenáron meghiúsítsák. Auphan admirális már november 11-én arra utasította beosztottjait, hogy végszükség esetén süllyesszék el a hajókat, miután pedig november 27-én a nácik megindították a Lila-hadműveletet, erre sor is került.

A hajnali négykor kezdődő német akcióban 4 SS-osztag és egy motoros zászlóalj vett részt, melyek sikeresen megszállták a Toulon környéki erődöket, Marquis elfogását azonban már nem tudták tökéletesen kivitelezni. A foglyul ejtett admirális tisztjei ugyanis még időben értesítették a Strasbourg zászlóshajó fedélzetén tartózkodó Laborde-ot a támadásról, így a parancsnok hamarosan parancsot adott a flotta elsüllyesztésére, illetve tűzparancsot léptetett életbe a kikötőbe érkező német egységek ellen. Az SS-osztagok ütemterve aztán még egy ponton meghiúsult, ugyanis a hadművelet szempontjából kulcsfontosságú fegyverraktár okkupációja egy órás késést szenvedett, ez az idő pedig elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy lényegében az egész földközi-tengeri hadszíntér sorsa eldőljön.

Már háromnegyed hetet ütött az óra, mire a német egységek elérték a Strasbourgot, a zászlóshajót azonban fegyverrel, majd alkudozással sem sikerült megkaparintaniuk. Laborde utasítása nyomán a hadihajót hamarosan felrobbantották, a monstrumot pedig rövid időn belül a Colbert, az Algérie, majd további 74 hajó is követte a mélybe; számos vízi és víz alatti jármű ugyan megpróbálkozott a szökéssel, ám a kikötőt körülvevő aknazár miatt ezek nagyrészt hasonló sorsra jutottak, mint az öbölben megsemmisült társaik. Végül mindösszesen 4 tengeralattjáró és 1 hajó tudott elmenekülni Toulon alól, tehát egyetlen délelőtt alatt megsemmisült a francia flotta színe-virága. 3 hadihajó, 7 cirkáló, 15 romboló, valamint számos más vízi és víz alatti jármű pusztult el, melyeknek a roncsai napokig – sőt, egyes hajók hetekig – égtek, miközben a kiömlött olaj évtizedekre tönkretette a tengerrész élővilágát.

Az erőszakos fellépést ellenző Raeder admirális aggályai tehát valóra váltak: a Lila-hadművelet teljes kudarccal zárult, a Vichy-Franciaországot megszálló németek és olaszok pedig a remélt flotta helyett csupán kisebb hajókat, valamint roncsokat zsákmányoltak, aminek következtében helyzetük a Földközi-tengeren idővel reménytelenné vált.

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor