altmarius

cultură şi spiritualitate

1941. június 22. | Hitler megtámadja a Szovjetuniót

Szerző: Tarján M. Tamás

1941. június 22-én indította meg Adolf Hitler hadserege a Szovjetunió elleni hadjáratot, melynek célja – a Barbarossa-terv alapján – a szovjet-orosz állam megsemmisítése, a „keleti német élettér” elfoglalása volt, messze egészen az Urál vonaláig. A korábbi években megszokott villámháború helyett azonban a szovjet hadjárat elhúzódott: a keleti front védői megfordították a második világháború sorsát, és előkészítették a náci Németország bukását.

Hitler és Sztálin 1939. augusztus 23-án megnemtámadási egyezményt kötött Molotov és Ribbentrop külügyminiszterek révén, melynek titkos záradékában a két fél érdekszférákra osztotta fel Lengyelországot és a balti államok területét. Ennek megfelelően a lengyel invázió idején a szovjet Vörös Hadsereg megszállta az ország keleti részét, 1939 novemberében háborút indított Finnország ellen, majd 1940-ben bekebelezte a Baltikumot. A paktum ellenére azonban a két nagyhatalom kölcsönös bizalmatlansága nem múlt el, Hitlert például kifejezetten nyugtalanították a – Besszarábiáért folytatott – román-szovjet háború fejleményei. A náci diktátor attól tartott, hogy az eredménytelen angliai csata után Churchill összefog majd Sztálinnal, és két tűz közé szorítja birodalmát. A határ mentén zajló szovjet mozgósítások hatására aztán 1940 decemberében elrendelte a keleti villámháborúról szóló 21. számú Hadműveleti Utasítás kidolgozását, mely fedőnevét Barbarossa Frigyes (ur. 1152-1190) német-római császártól kapta.

Bár Sztálin a támadás kezdetéig kételkedett Hitler szándékában, tanácsadói hosszú ideje tartottak a nácik ezen lépésétől, aminek szükségességét a náci vezér már Mein Kampf című művében részletesen kifejtette. A német diktátor vízióiban a Szovjetunió elleni harc keresztes háború volt a „bolsevizmus réme” ellen, melyben önmagát mint Európa megmentőjét, a gonosz elleni küzdelem bajnokát látta(tta), győzelmével pedig – az Urál-hegységig bezárólag – gyarmatosítható „életteret” kívánt teremteni Németország számára.

A Barbarossa-terv végső formájában 1941. február 15-én került Hitler asztalára, három hónappal a támadás tervezett megindítása előtt. A stratégiát kidolgozó hadvezérek az offenzívát a főbb orosz iparterületek irányában, három hadsereggel képzelték el, és a hadjárat csúcspontját Leningrád és Moszkva elfoglalásában határozták meg. Bár az indulás időpontját eredetileg 1941. május 15-re tűzték ki, a terv megvalósítása Mussolini sikertelen görögországi hadjárata miatt egy hónapos késést szenvedett, ugyanis Metaxasz, a hellén állam vezetője és katonai parancsnoka visszaverte az olasz erőket, és előrenyomult Albániába. Emellett áprilisban Szerbiában is kedvezőtlen változások mentek végbe, miután Szimovics tábornok megdöntötte a németbarát kormányt Belgrádban. Hitler nem vállalhatta azt a kockázatot, hogy a szövetségesek a Balkánon, legközelebbi hátországában vessék meg a lábukat, ezért – a Marita-terv keretében – a Wehrmacht másfél hónap alatt megszállta a félszigetet, majd Kréta szigetét is. A hadművelet során fokozatosan csoportosították át a német erőket a szovjet határra, ahol 1941. június 22-én indulhatott meg a történelem legnagyobb méretű offenzívája a Szovjetunió ellen.

A Barbarossa-terv alapján végrehajtott akcióban – kezdetben – körülbelül 3 millió katona, 3000 harckocsi és 2500 repülőgép vett részt, ez a gigantikus sereg aztán von Leeb tábornok vezetésével Leningrád, von Bock irányításával Moszkva, Gerd von Rundstedt vezényletével pedig a Fekete-tenger irányában tört előre. A szovjet Vörös Hadsereg létszámát tekintve alulmaradt a Wehrmachttal szemben, repülőgépek és tankok terén azonban messze felülmúlta a támadókat, de eleinte ez nem sokat nyomott a latban. A német légierő villámgyorsan fölénybe került a frontvonal felett, és az ellenséges repülőgépek java részét még a földön megsemmisítette. Sztálin – 1937–38 során lefejezett – vezérkarában június 22-e után teljes fejetlenség lett úrrá, aminek következtében a Wehrmacht néhány nap alatt majdnem 500 kilométert nyomult előre.

Az első tapasztalatok tehát azt mutatták, hogy a németek az 1940-es franciaországi hadjárathoz hasonlóan villámgyors győzelmet aratnak, ezért a Harmadik Birodalom szövetségesei – Hitler jóindulatának elnyerése érdekében – a következő napokban sorra beléptek a háborúba: Olaszország és Románia még aznap bejelentette a hadiállapotot, Szlovákia 23-án, Finnország 25-én, Magyarország képviseletében Bárdossy László miniszterelnök pedig 27-én üzent hadat a Szovjetuniónak. Moszkvában 1941. június 30-án megalakult a Sztálin vezette Állami Honvédelmi Bizottság, mely lassan úrrá lett a fejetlenségen, és megszervezte a kaotikus állapotba került ország védelmét.

Az 1812-es, Napóleon által indított hadjárathoz hasonlóan végül Hitler hadseregének is gondot okozott a végtelen orosz puszták meghódítása; a hadtörténészek körében máig éles vita zajlik attól, hogy az egy hónapos késlekedés mennyiben járult hozzá a német hadvezetés kudarcához, mindenesetre tény, hogy a villámgyors offenzíva éppen a kulcsfontosságú városok, Leningrád és Moszkva közelében halt el 1941 őszén. A Barbarossa-terv minden siker ellenére eredménytelenül zárult, a front megmerevedett, ezzel – és Churchill hathatós diplomáciai és anyagi segítségével – pedig a Szovjetunió esélyt nyert az erőgyűjtésre, és elkeseredett küzdelemben később a világháború esélyeit is megfordította.

A Barbarossa-terv részletes bemutatását lásd a Rubicon 2011/6. számában.

Vizualizări: 39

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor