altmarius

cultură şi spiritualitate

1918. április 28. | Gavrilo Princip halála

Imagini pentru gavrilo princip

Szerző: Tarján M. Tamás

„Az árnyékunk végigvonul majd Bécsen, bejárja az udvart és halálra rémíti az urakat.”
(Gavrilo Princip)

1918. április 28-án halt meg Theresienstadt börtönében Gavrilo Princip boszniai szerb terrorista, aki Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökös meggyilkolásával kulcsszerepet játszott az első világháború kirobbantásában.

A fiatalember, aki végzetes pisztolylövéseivel – tudtán kívül – egy egész kontinens sorsáról döntött, a horvát határ közelében fekvő Obljaj falucskában, az ottani postamester fiaként látta meg a napvilágot, 1894-ben. Gavrilo Princip rendkívül nyomorúságos körülmények között nőtt fel: nyolc testvéréből hat még csecsemőkorában elhunyt, gyermekként pedig őt is megfertőzte a tuberkulózis. Princip Szarajevóban és Tuzlában végezte iskoláit, majd 1912 májusában elhagyta az Osztrák–Magyar Monarchia területét, és Belgrádba utazott. A fiatalember vélhetően már gimnazistaként kapcsolatba került a délszláv nacionalista mozgalmakkal, melyek Bosznia-Hercegovina 1908. évi annexiója után egyre erőszakosabban léptek fel, és nyíltan a Habsburgok kiűzését hirdették. Az országhatárokon átívelő szervezetek között a Fekete Kéz – másik nevén: Egyesülés vagy Halál – volt a legjelentősebb, mely az 1911-es esztendő során már megpróbálta meggyilkoltatni Ferenc József császárt (ur. 1848-1916).

A közhiedelemmel ellentétben azonban Gavrilo Princip sohasem lehetett a Fekete Kéz tagja, hiszen ez a csoport a szerb hadseregből, főként a tisztek közül toborozta tagjait. A diákot belgrádi tartózkodása idején az Ifjú Bosznia fogadta soraiba, igaz, ezzel egy időben Princip a Dragutin Dimitrijević ezredes vezette társasághoz is igyekezett közel kerülni. Az első balkáni háború kirobbanásakor jelentkezett a Fekete Kéz által szervezett gerillaosztagba, majd a siker érdekében egészen a frontig utazott, ám Vojiszlav Tankosić őrnagy, Dimitrijević közeli bizalmasa is úgy ítélte meg, hogy a fiatalember törékeny egészsége miatt alkalmatlan a feladatra. Sokak szerint Gavrilo Principet ez a kudarc tette annyira elszánttá, hogy 1914. június 28-án képes volt végrehajtani végzetes tettét.

A trónörökös meggyilkolásának terve a szerb titkosszolgálatnál magas beosztásban tevékenykedő Dimitrijević fejéből pattant ki, és ő választotta ki a merénylet későbbi végrehajtóit is. Gavrilo Principben, Nedjelko Cabrinovićban és Trifko Grabežben nem csak az volt a közös, hogy mindhárman fanatikusan hittek a délszláv nacionalista törekvésekben, hanem az is, hogy mindannyian tuberkulózisban szenvedtek. A három terroristának tehát nem sok veszítenivalója volt, így készségesen vállalták a több hónapos kiképzést, majd 1914 tavaszán Dimitrijević segítségével visszatértek Boszniába. Nicola Pasić szerb miniszterelnök tudomást szerzett a készülő akcióról, és az esetleges háborús konfliktus elkerülése érdekében a három fiatalember visszahívására utasította a Fekete Kéz vezetőit, Dimitrijević azonban csak látszatintézkedéseket tett ennek érdekében. Üzenete heteket késett, és már Szarajevóban, gyakorlatilag a merénylet előestéjén érte utol Principet és társait.

A végeredmény, az 1914. június 28-i Ferenc Ferdinánd elleni támadás története mindenki előtt ismeretes: ezen a napon összesen hét terrorista várta a Szarajevóba érkező trónörököst és Hohenberg Zsófia főhercegnét, közülük pedig három személynek adatott meg a lehetőség, hogy meggyilkolja a főherceget. Ferenc Ferdinánd konvoja először Mohamed Mehmedbasić előtt haladt el, az Osztrák–Magyar Banknál várakozó férfi azonban tétlenül figyelte a felvonulást; a terrorista később azt vallotta, hogy attól tartott, a mögötte álló rendőr megakadályozza majd a merényletkísérletet. Másodszor a 19 esztendős Nedjelko Cabrinović előtt nyílt lehetőség a trónörökös életének kioltására, aki egy gránátot hajított Ferenc Ferdinánd autójára, a bomba azonban késve lépett működésbe, és csak a főhercegi párt követő autó alatt robbant fel. A sikertelen merénylet után Cabrinović bevette a Belgrádban kapott ciánkapszulát és a Miljacka folyóba vetette magát, ám a hatóságok megmentették és előállították a terroristát.

A fiatalember támadása után az akció látszólag kudarcba fulladt, a szerencse azonban később Gavrilo Princip mellé állt. Bár Oskar Potiorek, Bosznia-Hercegovina katonai kormányzója biztonsági okokból utasítást adott a főhercegi pár útvonalának módosítására, a sofőr valamilyen okból nem követte a parancsot, és – az eredeti tervnek megfelelően – rákanyarodott a Ferenc Józsefről elnevezett utcácskára. A tábornok dühösen követelte a konvoj azonnali megállítását, a zűrzavar pedig kiváló alkalmat szolgáltatott az éppen ott várakozó Principnek ahhoz, hogy a gépkocsi közelébe kerüljön és több lövéssel meggyilkolja a főhercegi párt. A merénylet után a fiatalember önmagával is végezni próbált, az elfogására érkező rendőrök azonban kicsavarták a kezéből a gyilkos fegyvert, a Dimitrijevićtől kapott cián pedig az ő esetében is hatástalannak bizonyult.

Gavrilo Princip és Nedjelko Cabrinović mellett még hat főt állítottak bíróság elé, akiket gyilkosság és árulás vádjában egyaránt bűnösnek találtak. Egy ilyen súlyos bűncselekményt természetesen halállal büntettek volna, Princip és társai azonban a merénylet elkövetésekor még nem töltötték be 20. életévüket, így a Monarchia törvényei értelmében nem végezhették ki őket. Alacsony életkoruk miatt a terroristákat végül húszéves fegyházbüntetésre ítélték, a tuberkulózis lassú pusztítása miatt azonban a Belgrádból küldött merénylők már a világháború befejezését sem érték meg: Cabrinović 1916 januárjában, Grabež 1918 februárjában, Princip pedig 1918. április 28-án fejezte be életét Theresienstadt börtönében.

Néhány hónappal ezután teljesült a terroristák álma, és megszületett az egységes délszláv állam, mely valóságos kultuszt épített a merénylők köré. Gavrilo Princip földi maradványait ereklyeként tisztelték, egykori szarajevói otthonából pedig múzeumot alakítottak ki, melynek sorsa a délszláv népek 20. századi történetéről is híven tanúskodik. Miután az usztasák 1941-ben kikiáltották Horvátország függetlenségét, és megszállták Boszniát, Princip otthonát földig rombolták, a Tito-féle Jugoszláviában azonban újjáéledt a „hős” tisztelete. Az 1990-es években, a boszniai háború idején viszont a horvátok és a bosnyákok számára Gavrilo Princip már a szerb nacionalizmust testesítette meg, ezért a szarajevói házat ismét elpusztították. Napjainkban ezen a helyen mindössze egy tábla őrzi a történelem egyik legismertebb merénylőjének emlékét, mely – tanulságos módon – békét hirdet a világ számára.

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor