altmarius

cultură şi spiritualitate

1892. február 29. | Apor Vilmos vértanú püspök születése

Szerző: Tarján Tamás

„A sokféle képesség közül, melyekkel felruházta Isten az emberi lelket, kétségtelenül a legértékesebbek egyike a szeretet. Hogy nemcsak megismerni tudjuk a dolgokat, de a bennük megtalált jóság és szépség, miatt vonzódunk feléjük, megszerzésükért küzdünk s ha elértük, öröm és boldogság árad szét bensőnkben…”

(Boldog Apor Vilmos)

1892. február 29-én született Boldog Apor Vilmos győri püspök, aki karitatív tevékenységével, a második világháború idején végrehajtott mentőakcióival és vértanúságával örök példát szolgáltatott az igazi keresztényi szeretetre.

Apor Vilmos az egyik legelőkelőbb és leggazdagabb erdélyi arisztokrata család fiaként, Segesváron látta meg a napvilágot. Édesapját korán elvesztette, édesanyja, Pálffy Fidélia azonban hatalmas lelkierejének köszönhetően mind a hét gyermeke jövőjéről gondoskodott: Vilmos, aki állítólag már kisgyermekként tanúbizonyságot tett arról, hogy a papi hivatás iránt vonzódik, előbb a kalocsai jezsuitáknál tanult, majd teológiát hallgatott az innsbrucki egyetemen, ahol 1916-ban a doktori címet is megszerezte. Apor Vilmost 1915-ben, Nagyváradon szentelték fel, ami azzal magyarázható, hogy rokonát és pártfogóját, Széchenyi Miklós egykori győri püspököt egyetemi évei alatt ebbe az egyházmegyébe helyezték át. Ennek következtében a klerikus a délkeleti országrészben, Gyulán kezdhette meg szolgálatát, ahol először segédlelkészként, majd 1918-tól plébánosként tevékenykedett. Jóllehet, Apor Vilmos a második világháború végén elszenvedett mártíromsága miatt vált ismertté, el kell mondanunk, hogy már egyszerű papként sem bizonyult kevésbé bátornak, ugyanis a Gyulát megszálló románoknál például személyesen járt közben a túszul ejtett városi polgárok érdekében. A később boldoggá avatott püspök 23 évig szolgált a békési városban, ez idő alatt pedig nem csak templomi feladatait látta el, hanem karitatív és művelődésszervező tevékenységével is sokat tett a gyulai közösségért.

Apor Vilmost 1941-ben nevezték ki Győr püspökének, majd 1944-ben Serédi Jusztinián esztergomi érsek őrá bízta a Magyar Szent Kereszt Egyesület – egy, a keresztény hitre tért zsidók megoltalmazására alakult szervezet – vezetését. A klerikus a Rába-parti városban is folytatta humanitárius munkáját, a segítő kézre pedig egyre több helyen volt szükség, hiszen 1941-ben Magyarország belépett a második világháborúba, mely során az élelmiszerhiány mellett a bombázások, majd a front átvonulása is sújtották hazánkat. Az adakozáson túl a fáradhatatlan püspök Győrben népfőiskolát szervezett a szegényebb fiatalok számára és a keresztény erkölcs erejével próbált harcolni a szélsőséges eszmék ellen. Nem véletlen tehát, hogy Apor Vilmos a német megszállás, majd a hungarista diktatúra idején egyre inkább persona non grata lett a hatalom szemében: csupán kis híja volt, hogy a Mindszenty József által megfogalmazott memorandum aláírása miatt nem került Sopronkőhidára, 1945 márciusában pedig ugyancsak napokon múlt, hogy Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezető nem vetette őt őrizetbe. Apor úgy kerülhette el a fogságot, hogy március 28-án a Vörös Hadsereg egységei elérték Győrt, azt azonban nem mondhatnánk, hogy a püspöknek szerencséje volt, hiszen az újabb megszállás során már az életét is fel kellett áldoznia híveiért.

Apor Vilmos önzetlenségével hívta ki maga ellen a sorsot, nevezetesen azzal, hogy püspöki palotájában több száz embernek nyújtott védelmet előbb a nyilasok és a németek, majd a várost elfoglaló szovjetek elől. Ezzel a Püspökvár körül sokat forgolódó megszállók is tisztában voltak, akikkel – éppen a bujkáló nők és gyermekek megóvása érdekében – Apor meglehetősen távolságtartó módon viselkedett. Március 30-án este részeg katonák mégis megkísérelték a bejutást a püspöki palotába, hogy magukkal vigyék az ott bujkáló nőket, a főpap azonban személyesen állt a fegyveresek útjába. Szóváltás kezdődött, előkerültek a pisztolyok, és miután a szovjet katonák megfélemlítésül négyszer a plafonba lőttek, Apor Vilmost is megsebesítették, majd hanyatt-homlok elmenekültek a helyszínről. A püspök tehát megvédte a nála rejtőzőket, ezért azonban később drága árát fizetett: a három lövés közül az egyik, amelyik a hasán találta el, halálosnak bizonyult. A klerikust hiába vitték még aznap éjjel a város romos kórházába, a háborús pusztítás miatt csak kezdetleges körülmények között tudták őt megműteni, így orvosai kudarcot vallottak. Apor Vilmos 1945. április 2-án, húsvéthétfőn befejezte életét.

Apor püspök holttestét ideiglenesen a Karmelita templom kriptájában helyezték el, boldoggá avatási eljárását pedig már az 1946-os esztendőben megkezdték, a történelem viharai miatt azonban a mártír klerikus hosszú ideig mégsem kerülhetett az őt megillető helyre. A kommunista befolyás eredményeként 1948 novemberében a város vezetése megtiltotta, hogy a főpapot a város székesegyházában temessék újra, 1949-ben pedig a boldoggá avatási eljárást is felfüggesztették. Apor Vilmost végül csak 1986-ban helyezték végső nyugalomra, alig több mint egy évtizeddel később, 1997-ben pedig II. János Pál pápa boldoggá nyilvánította őt. Apor püspök máig egyike a 20. század legnépszerűbb magyar egyházi vezetőinek, akinek mártíromsága előtt Izrael Állam később a Világ Igaza kitüntetéssel tisztelgett.

Vizualizări: 50

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor