altmarius

cultură şi spiritualitate

1890. február 25. | Molotov születése

Szerző: Tarján M. Tamás

„Molotovnak finom homloka van és úgy néz ki, úgy cselekszik, mint egy francia orvosprofesszor – rendezett, precíz, pedáns […] Elsőrangú intelligenciájú és befolyású ember. Molotov vegetáriánus és nem iszik. Ő kapja Sztálintól a piszkos munka javát.”
(John Gunther amerikai újságíró)

1890. február 25-én született Vjacseszlav Molotov szovjet diplomata, Sztálin egyik legbefolyásosabb híve, aki elsősorban a németekkel kötött megnemtámadási egyezmény és a második világháborús moszkvai külpolitika irányítása kapcsán vált világhírűvé.

Molotov eredetileg Vjacseszlav Mihajlovics Szkrjabin néven, a Kirovi területen látta meg a napvilágot, egy bolti alkalmazott gyermekeként. A politikus ma ismert vezetéknevét azután vette fel, hogy – még kazanyi gimnazistaként – 1906-ban belépett az Oroszországi Szociáldemokrata Pártba, ahol a molot, azaz kalapács szó után választott magának fedőnevet. Molotov a párt bolsevik frakciójához csatlakozott, és miután 1911-ben a szentpétervári műszaki főiskola hallgatója lett, komoly szerepet vállalt a Pravda szerkesztésében, mely neki köszönhetően kötelezte el magát a vörösök mellett. A februári forradalomig a fiatalembert II. Miklós cár (ur. 1894-1917) rendőrsége két alkalommal is száműzte Szibériába, Molotov azonban 1911-ben és 1915-ben is visszaszökött az orosz fővárosba. A forradalmár 1917-től Sztálin hívéül szegődött, és az elkövetkezendő három évtizedben egy tapodtat sem mozdított álláspontján, amivel a túlélés mellett fényes karriert is biztosított magának: a grúz származású politikusnak köszönhetően 1921-ben párttitkár, majd egy évvel később – Lenin visszavonulása után – az állampárt második embere lett.

Molotov az 1920-as évek során Trockijjal, a Kamenyev-Zinovjev-Sztálin trojka másik két tagjával és Buharinnal szemben is Sztálint támogatta, így 1930 decemberében ő került a Népbiztosok Tanácsának elnöki székébe (kvázi ő lett a miniszterelnök). A történészek máig vitáznak arról, hogy a politikus vajon a túlélés érdekében úszott az árral, vagy meggyőződésből szolgálta ki a diktátort, ahhoz azonban kétség sem fér, hogy Molotov felelős volt a harmincas évek katasztrofális gazdaságpolitikájáért, a több millió emberéletet követelő ukrajnai éhínségért és az első ötéves terv nyomán megvalósuló erőszakos iparosításért. A férfi emellett aktívan közreműködött az 1936–38 közötti „nagy tisztogatásban” is, ami a bolsevik párt mellett a Vörös Hadsereget is lefejezte, és nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 1941 nyarán a Szovjetunió bénultan fogadta a hitleri Németország támadását

Szolgálatai eredményeképpen 1939 májusában Molotov került a leváltott Maxim Litvinov külügyi népbiztos helyére, pozícióját pedig – külügyminiszteri megbízatásával együttvéve – egy évtizeden át megőrizte. Ennek megfelelően Joachim von Ribbentrop mellett Vjacseszlav Molotov írta alá az 1939. augusztus 23-i szovjet-német megnemtámadási egyezményt, melyben a két nagyhatalom érdekszférákra osztotta Kelet-Európát, és lehetőséget teremtett Hitler számára a második világháború kirobbantására. Bár a szovjet népbiztos neve elsősorban a fenti „Molotov-Ribbentrop-paktum” és a finnek ellen vívott 1939-40-es téli háborúban elterjedt „Molotov-koktél” nyomán maradt meg a köztudatban, a diplomata 1945-ig kulcsszerepet játszott a sztálini külpolitika alakításában.

Molotov Németország után 1941 tavaszán Japánnal is megnemtámadási egyezményt kötött, ez azonban már nem a tengelyhatalmakhoz való közeledést szolgálta. Épp ellenkezőleg: miután Sztálin Tokiótól biztosítékot nyert a békére, Hitler 1941. június 22-én megindított támadásakor esélyt szerzett a túlélésre, majd a háború megfordítására. A diplomácia terén a külügyi népbiztos még számos alkalommal nyújtott jó szolgálatot a diktátornak, így például 1942-ben ő írta alá a szovjet-angol szövetségi szerződést, majd kulcsszerepet játszott a „három nagy” együttműködésének megszervezésében, a Teheránban, Jaltában és Potsdamban megszülető kétpólusú világ felépítésében. Bár sokan középszerű, önállótlan párthivatalnoknak tartották Molotovot, ezeken a konferenciákon tehetséges és kemény tárgyalópartnernek bizonyult, fellépésével pedig – a brit miniszterelnök ellenérzései dacára – még Winston Churchill tiszteletét is kivívta

Bár Molotov a bolsevik hatalomátvétel óta Sztálin egyik leghűségesebb támogatója volt, a második világháború után pozíciója végzetesen meggyengült: 1948-ban felesége a Gulágra került, egy évvel később pedig Visinszkij váltotta őt a külügyminiszteri székben. Paradox módon a diplomatát éppen Sztálin 1953-ban bekövetkező halála mentette meg attól, hogy a tisztogatások áldozatává váljon, ezután pedig egy rövid időre ismét felívelt karrierje: Hruscsov alatt visszakapta a külügyi népbiztosságot, az új szovjet vezető desztalinizációs törekvései miatt azonban 1956-ban ismét elbukott.

Molotov előbb Mongóliába került nagykövetnek – tehát gyakorlatilag száműzték őt Moszkvából –, majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szovjet delegáltja lett, egy újabb desztalinizációs hullám pedig véget vetett pályafutásának. A politikust 1962-ben minden tisztségétől megfosztották, majd kizárták a pártból, melyet – a keményvonalas frakció kivételével – később gyakran revizionistának és megalkuvónak bélyegzett. A diplomata egyébként még a brezsnyevi stagnálást, sőt, a gorbacsovi enyhülés időszakát, a széthullás előszelét is megtapasztalhatta; Vjacseszlav Molotov 96 esztendősen, 1986 novemberében fejezte be hosszú életét.

Vizualizări: 41

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor