altmarius

cultură şi spiritualitate

1888. augusztus 31. | Megtalálják Hasfelmetsző Jack első áldozatát

Szerző: Tarján M. Tamás

1888. augusztus 31-én találták meg a londoni East End Whitechapel nevű kerületében egy Mary Ann Nichols nevű prostituált kizsigerelt holttestét; minden valószínűség szerint ő volt a Hasfelmetsző Jack néven elhíresült sorozatgyilkos első áldozata.

A 19. század közepétől rohamosan növekvő bevándorlás miatt London népessége az 1880-as évekre jelentőse felduzzadt. A brit fővárosba érkező szegények tömegei az East End nevű városrészben telepedtek le, mely a túlnépesedés, a munkalehetőség hiánya és a reménytelen életkörülmények következtében hamarosan a nyomor, a bűnözés és az alkoholizmus hírhedt fészke lett. Ugyanitt a prostitúció is ijesztő méreteket öltött, becslések szerint Londonnak eme városrészében hatvannál is több bordélyház működött, emellett pedig további ezrek űzték az utcákon a „legősibb mesterséget.”

A Hasfelmetsző Jack néven ismert gyilkos közülük választotta ki áldozatait, és az 1888-as esztendő során legalább öt nővel – Mary Ann Nicholsszal, Annie Chapmannel, Liz Stride-dal, Kate Eddowesszal és Mary Kellyvel – végzett. A történet elbeszélése előtt le kell szögeznünk, hogy a Hasfelmetsző kilétét, külsejét, és egyáltalán, bármilyen személyes jellemzőjét mindmáig csak találgatni lehet. A gyilkos sohasem került rendőrkézre, igaz, az akkori nyomozás technikai adottságai, valamint a szükséges kriminálpszichológiai ismeretek hiánya miatt – DNS-vizsgálat és megfelelő profil híján – erre eleve kevés esély volt.

A rejtélyes sorozatgyilkos első áldozatát, Mary Ann Nicholst 1888. augusztus 31-én hajnalban találták meg a Whitechapel kerületben; az idősödő prostituált torkát átvágták, testéből pedig sebészi pontossággal több szervet is eltávolítottak. Bár a vérontás az East Enden szinte mindennapos volt, a különös kegyetlenséggel végrehajtott gyilkosság mégis rettegéssel töltötte el a városrész lakóit. A tettes pedig nem állt meg, szeptember 8-án Annie Chapmannel, 30-án pedig két másik nővel, Liz Stride-dal és Kate Eddowes-szal is végzett. A hasonló rituálé nyomán a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy sorozatgyilkossal van dolguk, így a nyomozásba a kerület rendőrsége mellett hamarosan a Scotland Yard is beszállt. A keresés nehézségét mutatja, hogy Frederick Abberline felügyelő és társai mindössze a szemtanúk(nak vélt járókelők) ellentmondásos leírásai, és az elkövetési módból kikövetkeztethető foglalkozások – mészáros, orvos – alapján kutathattak a gyilkos után, a Whitechapel dzsungelszerű sikátoraiban.

Időközben a gyilkosságok beszámolói eljutottak a sajtóhoz, a félpennys londoni napilapok pedig önálló nyomozásba kezdtek, és hipotéziseikkel hamarosan elárasztották a rendőri szerveket. A whitechapeli kapitányságra naponta százával érkeztek a levelek, melyekben magánnyomozók, önjelölt látnokok írták meg tippjeiket, vagy éppen exhibicionista ismeretlenek vállalták magukra a rémtetteket. A küldemények között azonban volt három különleges írás – a „Kedves Főnök”, a „Pimasz Jack” és a „Pokolból”-levél –, melyek olyan részleteket közöltek a gyilkosságokról, amikről csak a gyilkos és a rendőrség tudhatott.

Az első, „Kedves Főnök” kezdetű levelet szeptember 27-én postázták az egyik londoni hírügynökségnek, és így került a Scotland Yard nyomozóinak kezébe. Ebben egy magát Hasfelmetsző Jacknek tituláló férfi magára vállalta Mary Ann Nichols és Annie Chapman megölését, a londoni sajtó pedig a levél nyomán hamarosan nevet is adott a kegyetlen sorozatgyilkosnak. A Hasfelmetsző október 1-jén küldte második üzenetét, melyben Eddowes és Stride halálára utalt, két héttel későbbi írásával pedig – egy dobozkában – egy fél emberi vesével is „megajándékozta” a hatóságokat. Természetesen a sajtó hírverése nyomán még számos levél érkezett Hasfelmetsző Jack aláírásával, de ezek hitelességére vajmi kevés esély van.

A sorozatgyilkos, az általános nézet szerint ezután még egyszer, novemberben lecsapott – ekkor a fiatal Mary Jane Kellyvel végzett –, majd nyomtalanul eltűnt. Bár a Scotland Yard a kikötők lezárásával, állandó házkutatásokkal és civil ruhás nyomozók bevetésével mindent megtett a férfi kézre kerítéséért, a nyomozás végül sikertelenül zárult. A rendőrség megfelelő bizonyítékok híján kudarcot vallott, és 1892-ben le is zárta a Hasfelmetsző ügyének aktáját.

A brutális gyilkosságokat máig – és vélhetően örökre – körbezárja a titokzatosság homálya, ami még 120 év után is arra sarkallja a kutatókat, hogy újabb és újabb gyanúsítottakat nevezzenek meg. Mindemellett, bár a londoni mészárosoktól a kikötő matrózain és a szabadkőműveseken át egészen Walter Richard Sickert festőig számos vádlott került már szóba, még azt sem tudjuk pontosan, hogy a Hasfelmetsző hányszor csapott le. A Whitechapelben gyakoriak voltak a gyilkosságok, ezek közül pedig a hasonló, vágószerszámmal elkövetett és kizsigereléssel végződő eseteket még hosszú évekig Jacknek tulajdonították. Mivel a levelek alapján beazonosított, különleges kegyetlenséggel végrehajtott gyilkosságokat – egy kivétellel – idősödő prostituáltak ellen hajtották végre, a kutatók többsége azon a véleményen van, hogy a sorozatgyilkosnak öt áldozata volt.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az ügy misztikuma sokat használt a Hasfelmetsző hírnevének, és komoly szerepet játszott abban, hogy manapság ő tekinthető minden idők legismertebb sorozatgyilkosának; tetteit regények, filmek, de még operák is megörökítették, sőt, egy időben külön folyóiratokat alapítottak azért, hogy a nyomozás fejleményeiről tudósítsanak. Hasfelmetsző Jack a kriminalisztikában is új korszakot hozott, hiszen ő volt az első gyilkos, akiről nyomozói profil maradt fenn, jóllehet, az ezernyi fantomkép mögött rejtőző igazi arc örökre rejtve maradt.

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusistoric Ian 17.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor