altmarius

cultură şi spiritualitate

1789. április 28. | Lázadás tör ki a Bounty fedélzetén

Szerző: Tarján M. Tamás

1789. április 28-án tört ki a történelem egyik leghíresebb lázadása a Bounty hajó fedélzetén, melyet Christian Fletcher első tiszt vezetett a hajó parancsnoka, William Bligh kapitány ellen.

A Bounty egy 1787-ben, az angliai Hull hajógyárában épült háromárbocos hajó volt, mely 220 tonna súlyával egyébként kicsinek számított társai között. A hajó első és egyetlen küldetése során azt a feladatot kapta, hogy kenyérgyümölcsöt, egy a burgonyához hasonló termést szolgáltató növényt szállítson Polinéziából a karibi angol gyarmatokra, hogy új élelmiszerforrást teremtsen az ott dolgoztatott rabszolgáknak. Sir Joseph Banks botanikus javaslatára a Királyi Haditengerészet a 32 esztendős William Bligh kapitányt bízta meg a feladattal, aki négyéves kora óta a tengeren szolgált és részt vett többek között Cook kapitánynak a Resolution hajóval végrehajtott 1776-79-es expedícióján, vagyis rutinos tengerésznek számított. A Bounty és 45 fős legénysége 1787. december 23-án hajózott ki a Temze torkolatából, hogy a dél-amerikai Horn-fokot megkerülve jusson el a Csendes-óceánra. Mivel a tenger rendkívül viharos volt, egy hónapos várakozás után Bligh kelet felé indult és a Jóreménység foka mellett elhaladva, az Indiai-óceánon át hajózott Tahitire, 1788 októberében kötve ki a szigeten.

A kapitányt számos későbbi, a lázadásról szóló alkotás szigorú és durva emberként örökítette meg, a valóságban azonban Bligh rendkívül engedékenynek bizonyult, amikor embereinek öt hónapos tartózkodást engedélyezett Tahitin – a kenyérgyümölcsöt biztosító növény termesztésének ürügyén – mely során tengerészei közül páran megházasodtak és letelepedtek a szigeten. Lehet, hogy ez az engedékenység okozta a kapitány vesztét, a legénység ugyanis meglehetősen kelletlenül bontott vitorlát 1789. április 4-én, hogy küldetését befejezve a karibi szigetvilágba hajózzon. A lázadás kirobbanásában szerepet játszhatott a Bligh és első tisztje, Christian Fletcher között kialakuló konfliktus – Fletchert az út első felében a kapitány állította a leváltott John Fryar helyére – mely során a kapitány gyakran a legénység és a bennszülöttek előtt alázta meg beosztottját.

Április 4-e után a Bounty nyugati irányban hajózott, és Bligh beszámolója alapján Tofua szigete környékén, április 28-án robbant ki a Fletcher vezette lázadás, mely során éjjel az alvó kapitányt fogságba ejtették és a zendülő első tiszt kezébe adták. A vérontás nélküli konfliktus során a fedélzeten tartózkodó 40 főből 18-an lázadtak fel, arra kényszerítve Bligh-t és négy fő kivételével a pártján állókat, hogy szálljanak csónakba, és hagyják el a Bountyt. A fellázadt hajó ezután visszatért Tahitire, de Fletcher tartott attól, hogy a haditengerészet a nyomukra akad, ezért nyolc társával és hat, gyakorlatilag fogságba ejtett tahiti bennszülöttel – nagyrészt nőkkel – 1789 végén ismét hajóra szállt, és a térképeken hibásan szereplő Pitcairn-szigeteken telepedett le.

A biztos halálba küldött Bligh és társai eposzba illő utat tettek meg a Bounty csónakjában, miután áthajóztak a Torres-szoroson és a Jáva-tengeren, 47 nap után elérték Timor szigetét. A kapitányt dicséri, hogy a navigációs eszközök hiánya ellenére az útnak mindössze egyetlen halálos áldozata volt, egy Norton nevű tengerész, aki egy balszerencsés partra szállás után esett el a bennszülöttek elleni küzdelemben. A kapitány 1790 márciusában már Londonban volt, tájékoztatta az admiralitást a lázadásról, ezért a zendülők felkutatására a Pandora nevű hajó még abban az évben útra kelt. Az Edwards kapitány által irányított hajó 1791 márciusában kötött ki Tahiti szigetén, majd hamarosan kézre is kerítette azt a tizennégy lázadót (közülük négyen Bligh hívei voltak, csak nem fértek be a csónakba), akik a szigeten maradtak. Ezután Edwards a Bounty nyomába eredt, melyet Fletcherék előrelátó módon 1790 márciusában, a Pitcairn-szigetek elérése után elpusztítottak. A Pandora kutatása nem járt sikerrel, ezért visszaindult Európába, a Torres-szorosban azonban a hajó zátonyra futott, elsüllyedt, az életben maradt 89 fő (köztük tíz lázadó) Bligh kapitányékhoz hasonló úton jutott el Timorra, majd Angliába.

Az 1792 során megindított eljárás során a lázadók közül hármat felkötöttek, ketten, Heywood és Morrison bűnbocsánatot nyertek, sőt, a későbbiekben kapitányi rangig jutottak el. Bligh a zendülés után folytatta karrierjét, altengernagyi rangban fejezte be pályáját, melyet még egy híres zendülés, a Rum-lázadás is tarkított, ezt az ausztráliai Új-Dél-Wales kormányzójaként verte le, 1808-ban. Ami a Pitcairn-szigetekre jutott lázadókat illeti, kolóniájuk egy ideig békében élt, Fletcher úgy rendezte be önkormányzatukat, hogy a tahiti bennszülöttek is azonos jogokat kapjanak. Mindez azonban nem ért fel az elrablás okozta dühvel, így 1793 szeptemberében a polinéziaiak véres felkelést indítottak, melyben Fletcher is életét vesztette. Az egykori lázadók közben családot alapítottak, utódaik még ma is élnek a szigeteken, az utolsó életben maradt lázadóról, John Adamsről az 1808-ban odalátogató amerikai Topaz hajó adott hírt.

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor