altmarius

cultură şi spiritualitate

1781. október 25. | II. József kiadja türelmi rendeletét

Szerző: Tarján Tamás


„Szörnyü módon járnak el, hiszen ha török jobbágyot tartok, megkell néki engednem az Alkoránt, ha sidót, a Talmudot.”
(II. József véleménye arról, hogy a katolikus cenzorok visszatartják a protestáns Bibliákat)

1781. október 25-én adta ki II. József német-római császár és magyar király (ur. 1780-1790) – Magyarországra és Erdélyre vonatkozó – türelmi rendeletét, melyben a felvilágosult abszolutizmus elvei szerint rendezte a királyság vallásügyét. A rendelet szabadabb vallásgyakorlást biztosított a protestáns és görögkeleti alattvalóknak, egyúttal pedig engedélyezte számukra a hivatalviselést is; az intézkedés később egyike lett azon három pátensnek, melyeket József halálos ágyán sem volt hajlandó visszavonni.

Bár Magyarországon az erőszakos ellenreformációs törekvések kora I. Lipót (ur. 1657-1705) uralkodásával véget ért, a felszín alatt kevésbé látványos, ámde nagyon is komoly téttel bíró küzdelem folyt a katolikus államvallás és – elsősorban – a protestantizmus között. Az 1681. évi törvények csak az úgynevezett artikuláris helyeken és családi körben engedélyezték a más vallásúak hitéletét, ezen az állapoton pedig az 1731-es Carolina Resolutio, majd Mária Terézia királynő (ur. 1740-1780) szabályozása sem javított, hiszen az állam ellenőrzése alá vonta a protestáns egyházakat, idővel pedig a nem-katolikus fiatalok tanulmányainak ügyében is illetékessé vált. II. József, aki 1765 után császárként és – édesanyja mellett – társuralkodóként is befolyást nyert a politikában, amellett, hogy a felvilágosodás híveként a tolerancia ideáját követte, a birodalomban tett utazásai során is meggyőződött arról, hogy az életben lévő vallásjogi szabályozás egyfelől feszültséget szül az alattvalók között, másfelől pedig a kormányzat számára is hátrányos.

Az 1780-ban egyeduralomra jutó József számára ez a két érv kiemelten fontos volt, hiszen államközpontú, abszolutista szemléletében a vallás és az egyház mint a központosított birodalom támaszai szerepeltek, melyek haszontalan és szupranacionális „hajtásait” – elsősorban a pápától való függést – egyszerűen le akarta nyesni. Ez a „kertészmunka” a türelmi rendelet kiadásával kezdődött meg; 1781 áprilisában a magyarországi protestánsok közös panasziratot nyújtottak be II. Józsefnek, az uralkodó pedig – a koronás főktől szokatlan módon – nem tolta félre alattvalói beadványát, hanem még az év őszén – október 13-án Ausztria, illetve 25-én Magyarország számára – rendeletet adott ki, melyben addig nem tapasztalt engedékenységgel rendezte a vallásjogi kérdéseket. A hiedelemmel ellentétben ugyanakkor ez az intézkedés egy jottányit sem változtatott a katolicizmus államvallási státusán, a nyilvános vallásgyakorlást pedig ezután is kizárólag a „pápista” híveknek engedélyezték.

A császár rendelete nyomán az eddig családi hitéletre szorított protestánsok és görögkeletiek lehetőséget kaptak arra, hogy amennyiben egy településen 100 családnál többen élnek, építhessenek maguknak saját templomot, és szabadon gyakorolhassák vallásukat. II. József ugyanakkor kikötötte, hogy a felépülő imaház se haranggal, se toronnyal ne rendelkezzen – ezekre csak 1786-ban adott engedélyt –, tehát ne hívja fel magára a figyelmet, ajtaja pedig ne az utca felé nyíljon. A türelmi rendeletben az uralkodó megtiltotta, hogy bárkit hite miatt üldözzenek, egyúttal pedig a protestáns lelkészeket felszabadította a katolikus püspökök ellenőrzése – és egyben gyakori gáncsoskodása – alól.

II. József 18 pontos pátense a vegyes házasságból származó gyermekek ügyében is igazságot tett: korábban, ha az édesapa vagy az édesanya katolikus volt, a gyermekeket kötelező jelleggel ebben a hitben nevelték fel, erről pedig a protestáns lelkészeknek ígérvényt – reverzálist – kellett kiállítaniuk. A rendelettel mindez megváltozott, József ugyanis úgy határozott, hogy ezután a protestáns anyától származó leányok tarthassák meg édesanyjuk hitét, minden más esetben pedig az utódokat katolikus hitre kereszteljék. A 18 pontos rendelkezésnek az előbbieken túl az a kitétel is fontos része volt, melyben II. József megszüntette a protestánsok és görögkeletiek hivatalviselésére vonatkozó korlátozásokat, így azok hamarosan főispáni pozícióban, a Helytartótanácsban, vagy akár a hétszemélyes királyi táblán is megjelenhettek.

A türelmi rendelet tehát, mint láttuk, nem vallásszabadságot teremtett, hanem gyakorlati megfontolásból lebontotta azokat a korlátokat, melyek gátolták az uralkodó központosító törekvéseit. Ebből a szempontból hasznos, ha a 18 pontos pátenst követő rendelkezéseket is szemügyre vesszük, hiszen ezek együttesen megmutatják a jozefinista egyházpolitika lényegét: a türelmi rendelet kiadása után ugyanis az uralkodó néhány hónapon belül feloszlatta az úgynevezett szemlélődő szerzetesrendeket, az oktató, gyógyító és más közhasznú tevékenységeket végző rendeket, valamint az alsópapságot pedig állami felügyelet alá vonta.

Józsefet – akit a fordított Canossa-járásra vállalkozó VI. Pius pápa sem tudott lebeszélni terveiről – ezen intézkedései nyomán sokan a katolicizmus ellenségének festették le, mi viszont részrehajlás nélkül kijelenthetjük, hogy az 1781-ben meghozott, majd óvatosan továbbfejlesztett rendeletek valóban a modernizációt és a köz érdekét szolgálták. Jelzésértékű, hogy az uralkodó, aki halálos ágyán valószínűleg már maga is felismerte türelmetlen és erőszakos reformprogramjának hibáit, a jobbágyokra és az alsópapságra vonatkozó rendelettel együtt ezen intézkedését sem volt hajlandó visszavonni.

Vizualizări: 42

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor