altmarius

cultură şi spiritualitate

1678. július 26. | I. József magyar király születése

Szerző: Tarján M. Tamás

1678. július 26-án született I. József magyar király és német-római császár, I. Lipót legidősebb fia. József hatéves uralkodását belpolitikai szempontból a lipóti abszolutizmus enyhülése és a Rákóczi-féle szabadságharc elleni küzdelem jellemezte, miközben Európában jelentős sikereket ért el a spanyol örökösödési háborúban.

József (ur. 1705-1711) enyhe és toleráns politikájában vélhetően komoly szerepet játszott, hogy gyermekkorában nem a jezsuita rend nevelte, hanem a bécsi udvari papság és Salm herceg formálta személyiségét. Lipót (ur. 1657-1705) 1687-ben, a híres "lemondó" soproni országgyűlést követően megkoronáztatta fiát, így az Aranybulla ellenállási záradéka már őt sem korlátozta. Mivel a betegeskedő II. Károly (ur. 1665-1700) gyermektelensége elővetítette a spanyol Habsburg-ág kihalását, Lipót fejében grandiózus tervek születtek: a birodalmat az osztrák ág kezében akarta egyesíteni, Józseffel a császári, kisebbik fiával, Károllyal a spanyol trónon. Ezzel szemben XIV. Lajos (ur. 1643-1715) a saját családjának - és unokájának, Bourbon Fülöpnek - akarta megszerezni az ibériai koronát, II. Károly esetleges halála tehát véres eseményeket tartogatott.

Az utolsó spanyol Habsburg 1700 novemberében elhunyt, majd pár hónappal később ki is tört a spanyol örökösödési háború, mely során - Landau 1702. évi ostrománál - József főherceg katonai tehetségét is megmutatta. Lipót abszolutisztikus módszerei nyomán közben Magyarországon 1703-ban Rákóczi Ferenc is kibontotta egy nemzeti felkelés zászlaját, mely során a kurucok - kihasználva, hogy a Habsburgok erejének nagy részét leköti a spanyol örökösödési háború - két éven belül az ország jelentős részét uralmuk alá hajtották, és egy ideig magát Bécset is fenyegették. Az 1705-ös - már József trónra lépése után tartott - szécsényi országgyűlésen lengyel mintára kialakított rendi konföderáció eközben egységfrontot teremtett a kurucok bázisát jelentő alsó társadalmi rétegek - bujdosók, jobbágyok, végváriak - és a magyar arisztokrácia között, ami újabb csapás volt a bécsi kormányzat számára. A 26 évesen trónra kerülő Józsefnek tehát egyszerre két fronton kellett helytállnia, bár - a későbbiek ismeretében elmondhatjuk - az 1704-es höchstädti angol-osztrák győzelem alapvetően már ekkor eldöntötte mindkét háború sorsát.

Lipót magyarországi politikájához képest József vallási téren jóval nagyobb toleranciát, az ország szuverenitása, a rendi hagyományok iránt pedig összehasonlíthatatlanul több megértést mutatott, mint apja. Erre - és a Rákóczival való megegyezésre - sarkallták egyébként az angol és holland szövetségesek is, akiknek az volt az érdekük, hogy József kiegyezzen a magyar főúrral, és a lehető legnagyobb erővel tudjon részt venni a XIV. Lajos elleni küzdelemben. Az új király ezért már az 1705-ös esztendő során számos békeajánlattal megkereste a kurucokat; lényegében ennek köszönhető, hogy az 1707. évi - Ónodon kimondott - trónfosztás már megosztotta Rákóczi táborát. Miután a háború során a Habsburgok és szövetségeseik felülkerekedtek a franciákon, József mind nagyobb erőt tudott átcsoportosítani a kurucok ellenében, ám 1710-ben, a biztos győzelem kapujában - Heister főparancsnok leváltásával, és gróf Pálffy János kinevezésével - mégis kompromisszumra törekedett.

A józsefi politika megkoronázása a Károlyi Sándorral folytatott alkudozások során tető alá hozott, 1711 májusában - már halála után - megkötött szatmári béke volt, mely a tartós nyugalmat és nem az erőszakos centralizációt kívánta szolgálni. József hasonló módszerekkel Európában is jelentős eredményeket ért el: legfontosabb külpolitikai sikere az északi háborút kirobbantó XII. Károly svéd királlyal (ur. 1697-1718) megkötött 1706-os altränstadti egyezmény volt. A megállapodás révén a XIV. Lajos elleni koalíció elkerülte, hogy a protestánsok védelmében - Bécs ellenében - Svédország is belépjen a háborúba, így Franciaország elszigetelődött, és az Oudenaarde és Malplaquet mellett elszenvedett vereségek már totális vereségét vetítették elő.

József 1711 áprilisában váratlanul himlőben elhunyt, halála pedig új fordulatot eredményezett a történelemben: bár a király által felajánlott nagylelkű szatmári béke az uralkodó nélkül is elérte a kívánt hatást - gyakorlatilag biztosította Magyarország 18. századi nyugodt fejlődését -, Európában a haláleset a Habsburg tervek bukását eredményezte. Miután III. Károly (ur. 1711-1740) került a magyar - és VI. Károly néven a német-római császári - trónra, a spanyol és osztrák birodalmak egyesítése már komolyabb fenyegetést jelentett a Habsburgokat támogató brit-holland koalíció számára, mint V. Bourbon Fülöp (ur. 1700-1724/1724-1746) királysága. A császári dinasztia kénytelen volt lemondani az ibériai trónról, és miután mind Józsefnek, mind Károlynak leánygyermekei születtek, a század közepén egy időre a dinasztia fennmaradása is veszélybe került. Mindennek dacára József uralkodói teljesítményét pozitívan kell - és szokás - értékelni, mert mérsékelt kormányzati módszerei pozitívan hatottak a Duna völgyében terjeszkedő birodalomra.

Vizualizări: 83

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic ieri.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor