altmarius

cultură şi spiritualitate

1671. április 30. | Kivégzik a Wesselényi-féle összeesküvés vezetőit

Szerző: Tarján M. Tamás

„Zrínyi vére mosta Bécset,
S senki bosszút nem állt…”
(Kölcsey Ferenc: Rebellis vers)

1671. április 30-án végezték ki Bécsújhelyen a Wesselényi Ferenc-féle főúri összeesküvés három vezetőjét, Zrínyi Péter horvát bánt, Nádasdy Ferenc országbírót és Frangepán Ferencet. A főurak halála után egy rövid abszolutisztikus kísérlet vette kezdetét, mely során I. Lipót (ur. 1657-1705) – a jogeljátszás elméletére hivatkozva – megpróbálta beolvasztani Magyarországot a Habsburg tartományok közé.

Annak eredményeként, hogy XIV. Lajos (ur. 1643-1715) vezetésével Franciaország újabb kísérletet tett a „természetes határok” – vagyis a Rajna és az Alpok hegyláncainak – elérésére és a kontinentális hegemónia megszerzésére, a Habsburgok a 17. század második felében arra kényszerültek, hogy mind jelentősebb erőt koncentráljanak nyugaton. Bécs el akarta kerülni a kétfrontos háborút, ezért a Portával időközben békés viszonyra törekedett, ami odáig vezetett, hogy a Köprülük alatt reneszánszát élő Oszmán Birodalom újabb hódításokat eszközölhetett Magyarországon. A konfliktus elkerülése érdekében I. Lipót tábornokai 1660-ban tétlenül figyelték Várad elestét, de az 1663-64. évi háború mérlege is botrányosan alakult, hiszen Érsekújvárral egy újabb fontos erősség esett ki a végvárrendszerből, a szentgotthárdi diadal után megkötött vasvári béke pedig indokolatlanul enyhe feltételeket támasztott a török féllel szemben.

Érthető módon a magyar főurakat felháborította I. Lipót politikája, és csalódottságukban annak a lehetőségét kezdték el latolgatni, hogy miként tudnák a Habsburgok nélkül, vagy akár Bécs ellenében felszabadítani Magyarországot. Az összeesküvők élén valószínűleg a téli hadjárat hőse, Zrínyi Miklós horvát bán állt volna, a költő-hadvezér azonban 1664 novemberében vadászbalesetben elhunyt, így a főurak Wesselényi Ferenc nádort választották meg vezetőjüknek.

A mintegy hét évig fennálló főúri szövetségről általánosságban elmondhatjuk, hogy jóval merészebb álmokat kergetett, mint amelyek megvalósítására valaha is képes volt. A Wesselényi Ferenc nádor, Zrínyi Péter horvát bán, Nádasdy Ferenc vezette összeesküvők kezdeti súlytalanságát mutatja, hogy 1665-ben, Murány várában kalandregényekbe illő tervekkel, a Habsburg-barát Lubomirski lengyel marsall meggyilkolása, vagy Lipót elrablása és megzsarolása révén akarták helyreállítani Magyarország egységét és szuverenitását.

A konspirációhoz idővel Frangepán Ferenc, I. Rákóczi Ferenc és Apafi Mihály erdélyi fejedelem (ur. 1661-1690) is csatlakozott, tehát az összeesküvés egybekapcsolta a három részre szakadt Magyarországot, a szövetség azonban mégsem önnön jogán, csupán eszközként kapott szerepet a nagypolitikában. Wesselényiék kezdettől fogva I. Lipót legfőbb ellenfelének, XIV. Lajosnak a támogatását próbálták megszerezni, a Napkirálytól azonban csupán ígéreteket kaptak; a francia diplomácia mindössze annyiban volt érdekelt a magyar főurak ügyében, hogy bizonytalanságot támaszthasson a császár hátországában, így, miután a devolúciós háború végén – 1668-ban – Lajos békét kötött a Habsburgokkal, el is fordult az összeesküvőktől.

A főurakat ezzel egy időben más szerencsétlenség is sújtotta, ugyanis 1667-ben elhunyt a szervezkedés feje, Wesselényi Ferenc, az ő halálával pedig felszínre kerültek a tagok ellentétei. Az összeesküvést maga Széchy Mária, a nádor özvegye kezdte felgöngyölíteni, a terjedő hírek miatt kölcsönösen egymásra gyanakvó Zrínyi Péter és Nádasdy Ferenc pedig 1669-ben mindent felfedett Lipót előtt.

Az uralkodó nagyon kegyesnek mutatkozott és megbocsátott az ellene szervezkedő főuraknak, ezután azonban arról is gondoskodott, hogy a résztvevők minden lépéséről tudomása legyen. Lipótnak volt is oka a gyanúra, ugyanis Zrínyi Péterék hamarosan újabb szervezkedésbe fogtak, mely már jóval ígéretesebbnek tűnt, hiszen az ország két pontján egyszerre próbáltak fegyveres felkelést kirobbantani. Ennek a tervnek csupán egyetlen hibája akadt: az, hogy Bécsben az első perctől tudtak róla, és ennek köszönhetően kézben is tartották az eseményeket.

Lipótot a Portánál tett puhatolózások mellett Zrínyi Péter horvátországi és Rákóczi Ferenc felvidéki előkészületeiről is részletesen informálták, így lehetősége nyílt a felkelés megelőzésére. Az uralkodó Lobkowitz herceg segítségével 1670. április 13-án Bécsbe csalta a bánt és Frangepánt, majd egy levelet íratott Zrínyivel, melynek hatására május elejéig I. Rákóczi Ferenc is beszüntette a fegyveres harcot. Lipót megfelelő katonai erő nélkül is gyorsan és hatékonyan számolta fel az összeesküvést, a Zrínyi Péternek tett ígéret dacára pedig kegyetlenül megtorolta a fő szervezők újabb hűtlenségét. A bánt, Frangepánt és az augusztusban elfogott Nádasdyt a bíróság fő- és jószágvesztésre ítélte, és hasonló sorsra jutott volna Rákóczi is, ha édesanyja, Báthory Zsófia, a katolicizmus egyik legjelentősebb magyarországi támogatója nem váltja meg fia életét.

A három főurat 1671. április 30-án végezték ki Bécsújhelyen, az uralkodó pedig a horvát bán egyetlen fián, Jánoson is kegyetlen bosszút állt, akit álnéven besoroztatott, majd 1683-ban tömlöcbe záratott. Zrínyiék halálakor még működtek a Johann Rottal által felállított lőcsei és pozsonyi bizottságok, melyek 1670–71 során összesen mintegy 300 nemest találtak bűnösnek a felkelésben való részvételben. Az ítélet minden esetben teljes birtokelkobzás volt, aminek révén Lipót megrendítő csapást mért a nemességre, az összeesküvést azonban igyekezett más módon is a javára fordítani: a „jogeljátszás” elméletére hivatkozva hamarosan megfosztotta Magyarországot a rendi kormányzattól, és Ampringen Gáspár gubernátori kinevezésével kísérletet tett az abszolutisztikus irányításra, a centralizáció és a rekatolizáció erőszakos megvalósítására.

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor