altmarius

cultură şi spiritualitate

1592. augusztus 28. | Buckingham herceg születése

Szerző: Tarján M. Tamás

1592. augusztus 28-án született George Villiers, ismertebb nevén Buckingham hercege, Nagy-Britannia és a világ egyik leghíresebb kegyence. A férfi alakját idősebb Alexandre Dumas is megörökítette A három testőr című regényében, mindazonáltal Buckingham élete és jelleme számos ponton eltér attól, amit a nagyszerű regényből megismerhettünk.

A későbbi kegyenc egy alacsonyabb rangú vidéki nemesi család gyermeke volt, akit szülei a kezdetektől fogva az udvari életre neveltek: Villierst Franciaországba küldték tanulmányútra, megtanították vívni, táncolni és társalkodni is, mely „tudományok” az uralkodók környezetében ekkoriban nélkülözhetetlennek számítottak. A fiatalembert egyes nagyra törő főúri körök juttatták – 1614-ben – I. Jakab angol király (ur. 1603-1625) környezetébe, azzal a céllal, hogy kibuktassák a király korábbi kegyencét, Robert Carr somerseti grófot. Az első angliai Stuart uralkodó, Jakab udvartartásában a privilegizált férfiak jelenléte mondhatni gyermekkorától kezdve állandó volt; mióta a király 13 esztendősen közeli viszonyt alakított ki Lennox grófjával, a skóciai, majd – I. Erzsébet (ur. 1558-1603) halála után – a londoni udvarban megszokottá vált, hogy egyes férfiakat, majd fiatalembereket címekkel és ajándékokkal halmozott el.

A főúri körökben hamar szárnyra kelt a pletyka Jakab állítólagos homoszexualitásáról, amit némiképp megalapoz, hogy későbbi leveleiben „fiának és feleségének” titulálta Buckinghamet, és gyakran félreérthető nyilatkozatot tett arról, mennyire szereti kegyencét. Villiers mindenesetre kitúrta az udvarból Robert Carrt – aki egy időre börtönbe is került –, és hamarosan elkezdte építeni párját ritkító karrierjét. Jakab 1615-ben lovaggá ütötte a fiatalembert, majd őt is elhalmozta különféle rangokkal és ajándékokkal: Villiers-t 1617-ben már Buckingham grófjának szólították, nemsokára magkapta Coventryt, 1623-ban pedig hercegi rangra emelték, így – a királyi család tagjain kívül – ő lett Anglia legelőkelőbb nemes ura.


A kegyenc  sikeresen sütögette pecsenyéjét, kliensein és rokonain keresztül hatalmas befolyásra és anyagi haszonra tett szert Írországban. A visszaélésekkel tarkított vagyonszerzés az 1621. évi parlament figyelmét is felkeltette, Jakab azonban a törvényhozás idő előtti feloszlatásával megvédte kedvencét. Később Buckingham az angol külpolitikában is jelentős befolyásra tett szert, működése öt éve alatt azonban komoly károkat okozott az országnak: feltehetően az ő durvasága miatt hiúsult meg Károly walesi herceg – a későbbi I. Károly (ur. 1625-1648) – és egy spanyol infánsnő házassága, ami háborús konfliktust is eredményezett. Az 1625-ös, sikertelenül végződő cádizi portya, és a spanyol ezüstflotta elleni, kudarcba fulladt támadás egyaránt Buckingham lelkén száradt, ennek ellenére a népszerűtlen herceg volt az egyedüli, aki Jakab halála után is megtarthatta udvari pozícióját. I. Károly változatlanul megbízott a hercegben, és véleményén az sem változtatott, hogy a Buckingham által szervezett pfalzi hadjárat ugyancsak kudarcba fulladt.

A kegyenc időközben szövetséget kötött Richelieu bíborossal, Franciaország államminiszterével, és segítséget ígért a La Rochelle környékén berendezkedő hugenották kifüstölésére. Miután a franciabarát politika felháborította a protestáns Anglia lakosságát, Buckingham fordított egyet a köpönyegen; 1626-ban megindította a Ré szigete elleni hadjáratot, azonban egy váratlan húzással – népszerűsége megmentése érdekében – a protestánsok oldalán avatkozott közbe. A céltalan és értelmetlen háború csupán felesleges veszteségeket hozott az angolok számára, így Buckingham a szigetország leggyűlöltebb politikusa lett, és sokan csak mint az Antikrisztust emlegették. Az ellenszenv aztán a puritánokat tettlegességre sarkallta, és 1628. augusztus 23-án, a portsmouthi Greyhound Pubban egykori katonája, John Felton meggyilkolta Buckingham herceget. A szerencsétlenül járt kegyencet később a Westminster Apátságban helyezték végső nyugalomra.

Mint Buckingham életrajzából láthattuk, a valóság meglehetősen különbözik attól a képtől, amit a nagy francia író, az idősebbik Dumas ránk hagyott; A három testőrben ugyanis a herceg mint bátor angol gentleman jelenik meg, akit elsősorban a lovagiasság eszménye és Ausztriai Anna iránt érzett csillapíthatatlan szerelme vezérel. Bár kettejük viszonya „közismert”, a románcnak semmiféle valós alapja nincs, az egyedül az írók fantáziájának szüleménye. Ennek megfelelően ez a motívum nem csak Dumasnál, hanem az angol Charles Dickensnél is felbukkant, a realista szerző azonban rendkívül negatív képet alkotott Buckinghamről, a kegyencről, aki – szerinte – saját ambícióival és szertelenségével borzalmas károkat okozott Angliának. Bár e cikknek nem tiszte ítélkezni a valaha élt herceg felett, annyi biztos, hogy a dickensi megállapítás közelebb áll a valósághoz, mint a Dumas által alkotott – és sokkal szélesebb körben ismert – romantikus jellemrajz.

Vizualizări: 48

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusistoric Ian 17.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor