altmarius

cultură şi spiritualitate

1426. december 27. | Ozorai Pipo halála

Szerző: Tarján M. Tamás

„A törököket rákényszerítette [ti. Luxemburgi Zsigmond], hogy saját hazájukban békén maradjanak, ezeket a firenzei Pipo lovaskapitány révén húsz ütközetben győzte le.”
(Antonio Bonfini: A magyar történelem tizedei)


1426. december 27-én fejezte be életét az itáliai származású Ozorai Pipo, Luxemburgi Zsigmond magyar király (ur. 1387-1437) egyik legkiválóbb bizalmasa, aki fényes pályafutása során a hadászat, a pénzügyek és a diplomácia terén is tanúbizonyságot tett kivételes kvalitásairól.


A kalandos életű férfi 1369-ben, Firenze városában látta meg a napvilágot a szerény körülmények között élő Scolari család gyermekeként. Eredeti neve Filippo volt, ami a magyar környezetben aztán Pipo alakban rögzült; később, amikor Zsigmond háborút viselt a velenceiek ellen, és bizalmasa a királyi hadak élén visszatért szülőföldjére, már az itáliaiak is Pippo Spanoként – azaz Pipo ispánként – emlegették őt, a bolgár és szerb hősköltemények pedig Magyar Fülöpként hivatkoznak rá. Filippo Scolari fiatalon, körülbelül 13 évesen került Magyarországra, édesapja ugyanis egy firenzei kalmár szolgálatába ajánlotta a fiút, aki budai kereskedőházába küldte tanulni pártfogoltját. Pipo rendkívüli tehetséget mutatott a pénzügyek iránt, így előbb Demeter esztergomi érsek vette őt alkalmazásába, majd – a legenda szerint azután, hogy tanúbizonyságot tett gyors fejszámolási képességéről – Luxemburgi Zsigmond szolgálatába került.

Akármennyi legyen is e közismert történet valóságtartalma, annyi bizonyos, hogy Filippo Scolari szakértelmének köszönhetően hamarosan bizalmi pozícióba jutott: egyike lett Zsigmond azon szövetségeseinek, akikre támaszkodva a király meg akarta törni az Anjouk alatt felemelkedett – és az országlása kezdetén tett könnyelmű birtokadományokkal általa is erősített – bárók hatalmát. Pipo fényes karrierjében ugyanakkor a tudásnál is jelentősebb szerepet játszott az a feltétlen lojalitás és keménység, ami az itáliai származású férfit egész életében jellemezte. Luxemburgi Zsigmond 1394-ben például az ő javaslatára számolt le a Horvátiak által vezetett felkelésben részt vevő főurakkal, de Scolari a vesztes nikápolyi csatában, majd – 1401-ben – a siklósi fogság idején is kitartott a király mellett.


Feltétlen hűségének köszönhetően Pipo az 1400-as évek elejére hatalmas befolyásra tett szert a Magyar Királyság gazdasági ügyeiben: Zsigmond 1397-ben kamaraispánná, majd két évvel később a – pénzverésért felelős – körmöci kamaraispánság vezetőjévé nevezte ki itáliai származású bizalmasát, aki 1403-ban – életre szólóan – a sókamaraispáni tisztséget is elnyerte. A királyi kegynek köszönhetően a férfi rövid időn belül óriási vagyonra tett szert, melyet házassága révén is sikerült gyarapítania. Scolari 1398-ban feleségül vette Ozorai András egyetlen leányát és örökösét, Borbálát, e frigy révén pedig idővel megszerezte a família Tolna megyei – névadó – uradalmát.

Az említett falucska új birtokosa bőkezűségének köszönhetően mezővárossá fejlődött, sőt, Ozorán még Pipo életében olasz stílusú várkastély és ferences kolostor épült, a földesúr azonban kevés időt tölthetett kedvenc fészkében. Miután kitüntette magát a Nápolyi László trónkövetelő elleni 1403. évi hadjáratban, az uralkodó őt állította a temesi ispánság élére, hogy védelmezze a déli határvonalat a török betörések ellen. Ozorai Pipo több mint két évtizedes irányítása során elévülhetetlen érdemeket szerzett a Luxemburgi Zsigmond által megálmodott végvárrendszer kiépítésében, több hadjáratban visszaverte a Délvidéken portyázó oszmán erőket, és eredményes katonai expedíciókat vezetett a balkáni ütközőállamok – például Szerbia és Havasalföld – területére. E küzdelmek idején kezdte meg végvidéki szolgálatát az ifjú Hunyadi János, aki néhány évtizeddel később parancsnokánál is félelmetesebb hírnevet szerzett a törökök körében.


Ozorai Pipo Zsigmond hadvezéreként végül politikusi pályájánál is fényesebb karriert futott be: délvidéki győzelmei nyomán az uralkodó az 1411-12. évi velencei háború idején, majd a husziták elleni küzdelmek során is őt bízta meg a magyar sereg főparancsnokságával, az oszmánok elleni sikereit azonban nyugaton ritkán tudta megismételni. A firenzei származású férfi Itáliában, majd Jan Zizka ellen is több vereséget könyvelhetett el; az előbbi kudarcot a későbbi történetírók – köztük a fent idézett Bonfini is – Ozorai Pipo megvesztegetésével hozták összefüggésbe, sőt, azt is tudni vélték, hogy a pénzéhes férfi később szörnyű kínhalállal lakolt bűnéért, Zsigmond állítólagos bosszújának azonban nincsen valóságalapja.

A hadvezérnek sohasem kellett olvasztott aranyat innia, bár az uralkodó annyi adománnyal halmozta el őt, hogy ha szándékában áll, bizonyosan megtehette volna. Szolgálata évtizedei alatt a kincstartói tisztséget, majd a szörényi báni címet is elnyerte, és 1408-ban egyike volt a Sárkányrend alapító tagjainak. Időközben Zsigmond diplomataként is „kipróbálta” régi bizalmasát, így Ozorai Pipo részt vett a XXIII. János ellenpápával tárgyaló delegáció pisai útján, a nyugati egyházszakadást megszüntető konstanzi zsinat (1414-18) idején pedig a fent említett – akkor már lemondásra kényszerített – egyházfő őrizetét kapta feladatul.


Élete utolsó éveiben aztán Ozorai Pipo visszatért a temesi bánság élére: 1423-ban és 1425-ben Havasalföldön háborúzott a Luxemburgi Zsigmond pártfogását kereső II. Dan vajda uralmának biztosítása érdekében, 1426-ban pedig Galambócnál mért súlyos vereséget a törökökre. A kalandos életű férfi, aki fényes pályafutása során az államügyek szinte minden terén hathatós segítséget nyújtott királyának, néhány hónappal galambóci diadala után, 1426. december 27-én hunyt el Lippa várában. Ozorai Pipo érdemeit és a Zsigmond korabeli politikai életben betöltött szerepét talán az mutatja meg a legkiválóbban, hogy Fehérváron helyezték őt végső nyugalomra, és temetésén maga az uralkodó is lerótta kegyeletét.

Vizualizări: 49

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusistoric Ian 17.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor