Infobuletin Muzical - 11 octombrie 2021

Ştiri muzicale din Bucuresti

Debut în şcoli pentru proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică', ediţia 2021-2022

În anul școlar 2021-2022, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică organizat de Radio România Muzical se derulează în școli începând cu data de 11 octombrie, când va deveni activ și concursul pentru elevi.

Săptămânal, Radio România Muzical pune la dispoziția școlilor câte două lucrări muzicale însoțite de explicații, disponibile și pe site-ul proiectului de pe pagina romaniamuzical.ro.

Din 2014, Ascultă 5 minute de muzică clasică este program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul facilitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical. În anul școlar anterior, peste 230.000 de elevi din București și 31 județe ale țării au participat la acest proiect.

Mai multe detalii sunt diponibile pe site-ul https://www.romania-muzical.ro/5-minute.


 
Începe noua Stagiune de marţi seara, la Ateneul Român

Marţi, 12 octombrie, se va deschide Stagiunea de marţi seara, ediţia 2021-2022. Seria organizată de Filarmonica George Enescu la Ateneul Român începe cu un recital de pian: în prim-plan se va afla Nicon Mladin, muzician în vârstă de 26 de ani, care studiază la Universitatea de Muzică și Artele spectacolului din Viena cu prof. Jasminka Stančul. Este laureat al unor concursuri naționale și internaționale precum Pro Piano, Simone Delbert-Février şi Concursul Internațional de Muzică de la Viena. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Dan Grigore, Dana Borșan, Viniciu Moroianu şi Martin Hughes şi a evoluat pe scene din România, Austria, Cehia, Germania și Franța.

În cadrul recitalului din Sala mică a Ateneului Român, pianistul Nicon Mladin va interpreta Sonata 1.X.1905 de Leoš Janáček, Suita Oglinzi de Maurice Ravel şi Sonata în fa minor Appassionata de Ludwig van Beethoven.

Recitalul se desfășoară fără public și poate fi urmărit, de la ora 19.00, pe conturile facebook ale Filarmonicii George Enescu și Radio România Muzical și pe contul youtube al filarmonicii bucureștene.


 
Calendarul muzical al zilei - 11 octombrie 2021

  • 1896 Comemorarea compozitorului austriac Anton Bruckner 125 ani
  • 1911 S-a născut tenorul român Ion Dacian (decedat 8.12.1981) 110 ani
  • 1973 S-a născut violonistul român Dan Claudiu Vornicelu (decedat 14.06.2010) 48 ani
  • 1986 Comemorarea compozitoarei românce Mansi Barberis 35 ani

 


 

Ştiri muzicale din ţară

Luminiţa Petre, în concert la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea
Violonista Luminiţa Petre concertează luni, 11 octombrie 2021, la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea. Muziciana va interpreta partitura solistică a Concertului op. 77 în re major de Johannes Brahms, urmând ca după această lucrare, Orchestra Filarmonicii vâlcene să prezinte o altă capodoperă romantică - Simfonia a III-a Scoţiana de Felix Mendelssohn. La pupitrul dirijoral - Daniel Manasi. Concertul are loc la Sala Lahovari, de la ora 19,00.
 
'Transylvanian Piano Trio' cântă la Filarmonica din Braşov
La Sala Patria din Braşov are loc luni, 11 octombrie 2021, un recital cameral organizat de Filarmonica din oraş. Transylvanian Piano Trio, ansamblu alcătuit din violonistul Vlad Răceu, violoncelistul Octavian Lup şi pianista Aurelia Vişovan, va interpreta Trioul în la minor de Maurice Ravel şi Anotimpurile din Buenos Aires de Astor Piazzolla. Ora de începere: 19,00.
 
'My fair lady', la Opera din Cluj-Napoca
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă muzicalul My fair lady de Frederick Loewe, în regia lui George Zaharescu. Din distribuţie fac parte, între alţii, mezzo-soprana Iulia Merca, başii Cristian Hodrea, Simonfi Sándor şi Petru Burcă, acompaniaţi de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei clujene. Conducerea muzicală - Adrian Morar. Spectacolul se desfăşoară luni, 11 octombrie 2021, de la ora 19,00.
 
Turneul 'Clasic la puterea a treia' ajunge la final
Luni, 11 octombrie 2021, se încheie ediţia a III-a a turneului Clasic la puterea a treia susţinut de ansamblul Violoncellissimo. Cu profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu la conducere, formaţia va prezenta ultimul său concert din seria amintită la Sala Ion Baciu a Filarmonicii din Ploieşti. În program sunt incluse piese din creaţia unor compozitori precum Johann Schrammel, Georg Friedrich Händel, Constantin Dimitrescu, Andrew Lloyd Webber şi Astor Piazzolla. Concertul începe la ora 19,00.
 

Actualitatea internaţională

Premiile Opus Klassik, decernate în 10 octombrie 2021, la Konzerthaus Berlin
Duminică, 10 octombrie 2021, a avut loc Gala Premiilor Opus Klassik, cele mai prestigioase distincţii acordate în Germania, pentru realizări discografice în domeniul muzicii clasice. Iată câştigătorii:
Categoria Interpreta vocală a anului - soprana Sonya Yoncheva, pentru albumul Rebirth;
Categoria Interpretul vocal al anului - tenorul Piotr Beczala, pentru albumul Vincerò!;
Muzică instrumentală - pianistul Daniil Trifonov (Silver Age), violonistul Augustin Hadelich (Bohemian tales) şi clarinetistul Martin Fröst (Vivaldi);
Dirijorul anului - Marc Albrecht (Zemlinsky - The Mermaid);
Compozitorul anului - Olga Neuwirth (The city without Jews);
Premiul pentru întrega activitate - soprana Reri Grist;
Tânărul artist al anului - soprana Fatma Said (albumul El Nour النور), violoncelistul Pablo Ferrández (Reflections), pianistul Robert Neumann (SWR 2 New Talent-Robert Neumann) şi trompetista Lucienne Renaudin Vary (Piazzolla Stories).
Lista completă a artiştilor premiaţi este disponibilă pe site-ul https://www.opusklassik.de/.
 
Recital vocal-instrumental, în cadrul Întâlnirilor Muzicale 'Enescu' de la Paris
La Paris continuă ediţia a 8-a a Întâlnirilor Muzicale Enescu, ediţie prilejuită de împlinirea a 140 de ani de la naşterea lui George Enescu. În cadrul acestui eveniment, luni, 11 octombrie 2021, are loc un recital de lieduri compuse de George Enescu. La Sala Bizantină Behague, vor evolua laureatele concursului de canto George Enescu de la Paris, ediţia 2020: sopranele Kumi Sakamoto, Jeanne Mandoche şi Jeanne Lefort, acompaniate la pian de Alina Pavalache.
Festivalul, organizat de Institutul Cultural Român de la Paris împreună cu Societatea Muzicală Franceză George Enescu şi Ambasada României la Paris, se va încheia în 15 octombrie 2021, la Sala Colonne, cu Finala actualei ediţii a concursului de canto George Enescu.
 
Pianista Dana Ciocârlie cântă la Auditoriumul SACD din capitala Franţei
Pianista Dana Ciocârlie cântă luni, 11 octombrie 2021, la Sala Auditorium a Societăţii Autorilor şi Compozitorilor din Paris (SACD). Muziciana română stabilită în Franţa face parte din distribuţia spectacolului Fort, pe textele autoarei Catherine Anne, muzica fiind semnată de compozitorul contemporan Benoît Menut. În cadrul spectacolului, pianista interpretează şi piese de Chopin, Schumann şi Ravel.
În această săptămână Dana Ciocârlie va mai susţine un recital în cadrul stagiunii muzicale a Conservatorului din Rambouillet. Va prezenta creaţii de Beethoven, Ravel şi Bartok împreună cu violonista Sarah Nemţanu. Recitalul va avea loc în 15 octombrie, aceeaşi dată în care pianista Dana Ciocârlie îşi va lansa noul album, intitulat Bubles.