altmarius

cultură şi spiritualitate

Romanii ardeleni au folosit steagul Transilvaniei din 1848 pana la Unirea din 1918


In ciuda a ceea ce vor unii sa ascunda sau sa nu creada 


Nu de curand am publicat un articol in care afirmam ca in 1848 romanii ardeleni au luptat pentru autonomia Transilvaniei sub steagul acestei tari: albastru, rosu si galben

Adevarul este ca acest steag a devenit din 1848 simbol al romanilor ardeleni si a fost fluturat inclusiv in timpul ceremoniei de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Si nu este nici o rusine sau lipsa de patriotism sa acceptam acest adevar.

 

Afirmatia mea a fost comentata de cateva persoane, unele in mod civilizat (si le multumesc pentru acest lucru) dar doua persoane au inteles sa foloseasca insulte. Pentru cei care inteleg ca discutiile pe orice teme, inclusiv istorice, se poarta civilizat, ca un schimb de idei, revin asupra subiectului cu speranta ca orice discutie ulterioara va fi purtata in limitele bunului simt.

 

Incepem cu anul 1848. O parte a istoricilor nationalisti, in special dupa 1965 au fortat ideea falsa ca romanii ardeleni au luptat sub tricolorul romanesc (rosu/galben/albastru) sugerand o legatura nereala intre revolutionarii ardeleni si revolutionarii munteni.

 

In realitate, la inceputul revolutiei,  romanii ardeleni se aflau in confuzie, nu stiau ce simbol sa adopte. In pregatirea adunarii de la Blaj din 3/15 mai 1848 , cu 7 zile inaintea acesteia, Simion Barnutiu si un grup de tineri revolutionari  si-au pus problema unui steag national al ardelenilor. Revolutionarul Ioan cavaler de Puscariu a propus steagul Trasilvaniei: albastru, rosu si galben dar pana la urma s-a ales varianta unui steag alb albastru si rosu doar pentru considerentul ca steagul fiind cu bordura si ciucuri galbeni nu s-ar fi potrivit cu culoarea galbena din steagul Transilvaniei. (Ioan cavaler de Puscariu, “Notite despre intimplari contemporane” Sibiu 1913, reeditat 2006) Deci romanii ardeleni nu aveau deloc aversiune fata de steagul Transilvaniei (cum afirma  incorect cineva ca ardelenii considerau steagul Transilvaniei un simbol al opresiunii). Revolutionarii ardeleni au denumit aceste culori ca fiind “nationale” intrucat se regaseau in portul popular national romanesc.

 

Acest steag alb, albastru si rosu a fost fluturat de catre Ioan cavaler de Puscariu in timpul adunarii de la Blaj din 3/15 mai 1848 dar nu a fost singurul steag purtat acolo.

 

Culmea, unul dintre ele sa pastreaza si astazi si este putin cunoscut: In biserica Sfantul apostol si evanghelist Luca din Sibiu se pastreaza inca din secolul 19 un steag albastru-alb-rosu despre care exista marturii orale perpetuate de-a lungul timpului conform carora steagul respectiv ar fi fost purtat de delegatii sibieni condusi de episcopul Andrei Saguna la adunarea de la Blaj.02 Culorile acestui steag (albastru-alb-rosu) chiar daca in ordine diferita, coincid cu culorile alese de Simion Barnutiu si fluturate in fata adunarii si intaresc parerea ca este un steag original de la 1848.

(foto: drapelul din Biserica Sfantul apostol si evanghelist Luca din Sibiu sursa basilica.ro)

Tot la Blaj se spune ca a fost folosit si un steag adus din Tara Romaneasca, steag care, banuiesc eu, a ajuns in Muntii Apuseni la Avram Iancu  si apoi ascuns in podul casei familiei Iancu unde a fost regasit de familia Gombos. Este de altfel singura mentiune a existentei unui steag rosu-galben-albastru in perioada revolutiei ardelene. Dupa Adunarea de la Blaj nu mai exista mentiune despre vreun steag rosu-galben si albastru in perioada 1848-1849 cu exceptia celui din podul casei lui Avram Iancu.

 

Desi adunarea de la Blaj a fluturat in fata prezidiului un steag alb-albastru-rosu,  constinta participantilor la aceasta adunare a ramas atasata de steagul albastru-rosu-galben (steagul national al Transilvaniei, tara pe care romanii o considerau in mod justificat a lor, ca populatie majoritara) Astfel, cu ocazia unui incident legat de  arborarea  unui steag la Blaj in 9 mai 1914 s-a iscat o controversa legata de culorile acestuia fapt ce ne aduce insa noi informatii:

-Gazeta Transilvaniei din Brasov in numarul din 13/26 mai arata ca acest steag tricolor “era in culorile Ardealului” (deci albastru, rosu,galben) repetand acest lucru in numarul din 15/28 mai si aratand din nou ca acel steag era in culorile Principatului Transilvaniei, culori mostenite de la daco-romani invocand dreptul romanilor sa arboreze la aniversarea evenimentelor importante “Drapelul tricolor, drapelul  Ardealului “!! (s.n.)

-Tot in acelasi sens ziarul Unirea din Blaj in nr 58 din 13 iunie 1914 arata ca “mai in fiecare an aceste steaguri ( steagurile Ardealului, nota noastra) apareau in Blaj cu prilejul amintirii evenimentelor de pe Campia Libertatii”

Rezulta de aici ca Adunarea de la Blaj a ramas legata in amintirea romanilor ardeleni de steagul Transilvaniei

Revenind strict la perioada razboiului civil din Transilvania trebuie sa spunem ca tricolorul rosu galben si albastru nu a fost folosit aproape niciodata (fara sa excludem posibilitatea unor folosiri izolate despre care nu avem cunostinta) . Calatorind prin Transilvania si Banat, Nicolae Balcescu constata ca “cetele rasculatilor romani alergau pretutindeni [ in Transilvania n.n.] si in Banat , aproape fara de exceptie sub steagurile pajurei imparatesti” (Silviu Dragomir “ Nicolae Balcescu in Ardeal” in Anuarul Institutului de istorie nationala a Universitatii din Cluj 1928-1930) Deci nici vorba de steag rosu-galben-si albastru.

Trecand la judecarea in ansamblu a situatiei trebuie sa reamintim ca revolutionarii ardeleni au luptat pentru autonomia Transilvaniei si impotriva unirii acesteia cu Ungaria. Deci era logic ca Romanii sa lupte sub insemnele formale (chiar fara sa le fluture permanent sub forma steagurilor) ale statului Transilvania si in primul rand sa se simta reprezentati de culorile albastru-rosu-galben.

Afirmand acest lucru nu spunem ca ardelenii aveau desconsiderare pentru tricolorul Tarii Romanesti, dar la momentul respectiv ei jurasera credinta tarii lor de la acea vreme, Transilvania, si imparatului austriac. Este aproape cert ca ardelenii priveau cu simpatie tricolorul Tarii Romanesti avand in vedere culorile surori (chiar daca erau dispuse altfel) dar ei opuneau tricolorului maghiar  purtat de rebelii ungurii tricolorul transilvan cu mesajul evident “ Nu vom ceda Transilvania Ungariei !”. Era un non sens sa opuna tricolorului maghiar tricolorul Tarii Romanesti pentru ca acest fapt nu ar fi transmis nici un mesaj.

In consecinta, toate argumentele converg spre faptul ca revolutionarii ardeleni au luptat pentru Transilvania si pentru steagul acesteia: albastru-rosu-galben. Cine sustine contrariul, este lipsit total de argumente.

 

Am vazut in cele de mai sus ca pana in 1914 steagul Transilvaniei era folosit de catre ardelenii romani ca simbol national opus insemnelor nationale maghiare (in ciuda opozitie romanilor, dar prin tradarea imparatului,  in 1867 Ungaria anexeaza Transilvania care inceteaza a mai fi stat autonom, cu urmarea incalcarii grave a drepturilor populatiei romanesti)

 

In mai 1867, in imediata apropiere a unirii fortate a Transilvaniei cu Ungaria, Ilie Macelaru afiseaza ostentativ tricolorul (evident al Transilvaniei) pe balconul casei in care locuia in Cluj, ca protest impotriva acestei uniri samavolnice exact in momentul in care comisarul ungar Pechny soseste in oras pentru a impune unirea impotriva romanilor si sasilor din Transilvania.

 

O mentiune: dupa 1867, steagul Transilvaiei nu a mai fost folosit oficial iar culorile acestuia fiind folosite de catre romani au fost denumite si de maghiari si de romani “culori romanesti” sau “drapel romanesc” fara a se face neaparat legatura directa cu drapelul Principatelor Unite.

 

In 1872 inmormantarea lui Avram Iancu s-a desfasurat cu “funeralii nationale”. Este evident ca aceste funeralii nationale nu au fost organizate de statul maghiar ci de catre romanii ardeleni. Ca atare, prin expresia funeralii nationale trebuie sa intelegem funeraliile organizate de natiunea romana transilvana, pentru care a luptat Avram Iancu. Este foarte posibil ca la aceasta inmormantare sa fi fost arborat si drapelul Transilvaniei.

 

La 31 decembrie 1899, trei studenti romani, Ioan Scurtu, Coriolan Steer și George Novacovici, depun la mormantul lui Avram Iancu o cocarda tricolora, motiv pentru care sant arestati, condamnati si exmatriculati din facultate. bjc_cs_fei_foto_12071_plic2_003_fIn cercetarea faptelor, un oficial maghiar vorbeste despre ‘insemnele unui stat strain” dar nu se stie daca se referea la tricolorul ardelenesc sau cel romanesc. Cocarda a fost confiscata si nu se mai poate verifica aspectul ei.

(foto: cei trei studenti Scurtu, Steer si Novacovici, sursa colectia Emil Isac)

 

 

In 1914 am spus deja ca la Blaj s-a arborat cu foarte multa valva drapelul Transilvaniei si nu mai revenim asupra acestei probleme

 

Dar dovada cea mai clara a folosirii drapelului Transilvaniei ca simbol al romanilor ardeleni dupa 1848 vine chiar din cel mai important eveniment de dupa primul razboi mondial: Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1918.

Se stie ca la aceasta adunare nationala  Samoila Marza a realizat cateva fotografii. Ei bine, aceste fotografii dovedesc clar faptul ca majoritatea steagurilor fluturate de catre participanti erau albastru rosu galben, culorile Transilvaniei. Se observa din fotografiile originale, chiar daca acestea sant alb negru, dispunerea pe nuante a culorilor steagurilor : culoare inchisa (albastru) culoare mai putin inchisa (rosu) si culoare deschisa (galben). Daca ar fi fost alte culori, de exemplu rosu galben si albastru, dispunerea nuantelor ar fi fost diferita: “mai putin inchis-deschis-inchis”

In 1968, din ridicole considerente nationalist comuniste sau pur si simplu din prostie, una dintre fotografii este colorizata pentru coperta revistei Magazin Istoric si falsificata prin colorarea steagurilor in rosu-galben-albastru.  Acest fals este evident daca la fotografia colorata reducem saturatia de culoare si vedem ca nuantele steagurilor au fost inversate fata de fotografia originala. Un fals ridicol si de neinteles. Pe aceeasi tema se poate consulta si articolul de AICI . In decursul timpului a mai fost falsificata grosolan o fotografie, dar falsul nu a circulat foarte mult.

Mai mult, ca o recunostere a valorii drapelului Transilvaniei, la sfarsitul primului razboi mondial trupele romane intra in Timisoara in frunte cu……drapelul Transilvaniei !!!! Vezi AICI

De ce sa ne fie teama sa spunem ca la Alba Iulia au venit romanii ardeleni cu steagul lor, al Ardealului, din moment ce Ardealul era al lor? Aceasta nu stirbeste cu nimic din  semnificatia momentului. Romanii au venit cu steagul Transilvaniei ca sa inchine Transilvania Romaniei Mari. Cu alte cuvinte, simbolul gestului lor este “Transilvania este a noastra, este in mainile noastre, o aducem patriei mama pentru reintregirea ei!” Ce poate fi antiromanesc in acest lucru? Nimic.

De aceea cei care vor sa ascunda existenta tricolorului Transilvaniei si a valorii sale simbolice pentru ardeleni pana la unirea din 1918 comit o mare greseala. Tricolorul Transilvaniei a fost simbolul luptei nationale impotriva incercarilor maghiarilor de a uni Transilvania cu Ungaria si impotriva eforturilor de maghiarizare. Si ca orice simbol, trebuie recunoscut ca atare si nu ascuns, pentru ca nu avem motive sa-l ascundem.

BU-F-01073-6-00005-07, Locuitori din mun?ii Apuseni la adunarea de la Alba Iulia, 1918, Artist:Imagine originala din Alba Iulia 1 decembrie 1918 (Sursa: Arhivele nationale) se observa nuantele steagurilor (nuanta inchisa-mai putin inchisa-deschisa) corespunzator culorilor albastru-rosu-galben

unirea colorata

 

 

 

Imaginea falsificata prin colorizare  in 1968 pentru coperta revistei  Magazin Istoric

 

unirea decolorata Imaginea falsificata in 1968 dupa inlaturarea saturatiei de culoare. Se observa diferenta  de nuanta a steagurilor fata de originalul de la Arhivele nationale, urmare a interventiei de falsificare

1918 steaguri transilvania biblioteca academiei romaneO alta imagine originala de la 1 decembrie 1918 (sursa Biblioteca Academiei Romane) Se observa nuantele steagurilor transilvanene

galtiu

Delegatia comunei Galtiu la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia (Sursa, Biblioteca Academiei) Se observa culoarea deschisa (asociata culorii galbene) in partea de jos a steagului. Categoric, este vorba de steagul Transilvaniei.

 

Vizualizări: 340

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor