altmarius

cultură şi spiritualitate

  In ultima vreme, se remarca o recrudescenta a site-urilor si blogurilor care proslavesc dacismul, care nu este decit leagan al civilizatiei umane, dacii fiind la originea tuturor fenomenelor culturale de pe intregul mapamond. Acest patriotism, daca nu ar fi decit o fatada sub care pot fi acoperite alte tare ale romanilor de astazi, ar fi suficient de ridicol pentru a ne face definitiv de ris. Oare cetatenii - subliniez, fara o pregatire istorica serioasa - care propaga aceste teorii nefundamentate de nimic, isi dau seama ca de fapt, nu se propaga decit manelele in stiinta istorica si in cultura?

Sa ma explic: Totul se bazeaza pe o singura afirmatie - e drept, de mare valoare - a lui Herodot: "Dacii sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci". Acesti daci au opus citeva decenii rezistenta legiunilor romane, dar in anul 106 d. Chr. au cedat, si timp de 165 de ani au inceput procesul de romanizare. Acest proces nu a incetat dupa retragerea aureliana, si a mai continuat sute de ani, pina la transformarea daco-romanilor intr-o populatie valaha, care folosea o limba neolatina, cu minuscule ramasite din disparuta limba daca. Ce legatura a exista intre dacii traitori din secolul I I.Chr. pina in secolul IV-V d. Chr. cu populatiile din epoca de fier a culturii Cucuteni (5000 de ani i.Chr)? Nici una! Cum s-a putut ca o populatie care a rezistat 5.000 de ani, sa dispara complet in 165 de ani? Este ilogic!

Transformarile succesive prin care au trecut populatiile aflate in spatiul carpato-danubiano-pontic sunt atestate atit de cercetarile arheologice, efectuate de specialisti recunoscuti in domeniu (incepind cu Xenopol, Grigore Tocilescu, Dumitru Tudor, D. Prodan), cit si de izvoarele istorice, publicate de istorici ca Nicolae Iorga, C.C.Giurescu, Constantin Daicoviciu, Liviu Stefanescu si intreaga pleiada de istorici din perioada interbelica.

Acestora li se opun oameni cu vagi cunostiinte de istorie, de cele mai multe ori cu mari posibilitati materiale si cu acceptul unor foruri politice.

Primul care a lansat teoria aceasta, extrem de controversata in mediile academice si istorice serioase a fost Nicolae Densusianu, in lucrarea de peste 1100 de pagini, "Dacia preistorica". Aceasta lucrare insa a fost publicata cu scopul de a trezi constiinta nationala a romanilor - cartea a aparut in anul 1913 - si nici nu avea o documentatie decit in cel mai bun caz fantezista. Un cetatean care a lansat aceste teorii abracadabrante privitoare la istoria dacilor a fost Iosif Constantin Dragan, un roman expatriat la Roma, care a publicat in anul 1973, un prim volum al unei "sinteze" de istorie, "Noi, tracii". Al doilea volum, a aparut in anul 1977.Ulterior aparitiei primului volum al lui Iosif Constantin Dragan, Edgar Papu - un foarte bun critic de arta, de altfel - lanseaza - cu voie de la C.C.al P.C.R. teoria protocronismului romanesc, teorie care si de aceasta data urmarea sa canalizeze atentia si energia populatiei spre teme care nu aveau legatura cu viata de zi cu zi. Teoria protocronismului a fost publicata intr-o revista extrem de respectabila in epoca, "Secolul 20". Aceste volume, scrise la comanda expresa a lui Ceausescu au creat multa vilva in public, dar si reactii extrem de ostile in lumea academica. In cele din urma, Ceausescu a renuntat la propagarea acestor idei, care insa au revenit dupa aparitia cartii lui Napoleon Savescu, un alt "ilustru" necunoscut care traieste la New-York.

Pina la urma, toate aceste teorii trebuie cumva si sustinute, si era aproape logic sa apara si codexuri, care, interesant, nu pot fi traduse, si sunt scrise de jos in sus...

Nota Bene. Recenziile publicate in ziare de mare tiraj (de pilda"New-York Times") nu reprezinta absolut nimic in lumea stiintifica. A te lauda cu asemenea recenzii (care, printre altele, pot fi comandate si platite) este o dovada de infantilism.

altmarius

Vizualizări: 180

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Acest articol este binevenit si necesar pt.ca ne conduce,din nou,la intrebarea fundamentala: "cine suntem noi.ca popor? Cateva posibile raspunsuri ar putea fi de-a dreptul injurioase: NOI (romanii) suntem o eroare istorica,un popor de hoti si de tradatori,oameni nesiguri,periculosi,lipsiti de onoare si cuvant,etc.Este adevarat,dar nu numai...Etnic,nu avem nimic din daci.De fapt,noi suntem niste corcituri complexe (pe fondul daco-roman s-au suprapus goti,huni,gepizi,avari,pecenegi,cumani si in mare parte,slavi.Ceea ce nu e rau,de plano.De aceea suntem buni sportivi.Ceea ce e grav este faptul ca suntem,mereu,gata de adaptare la orice regim.Va trebui sa invatam sa spunem "NU ! ",precum maimutele-fondatoare din filmul"Planeta maimutelor".Dar voi reveni cu un capitol (cel putin) in cartea ce a inceput sa se scrie (singura).Oricum,ii multumesc d-lui Marius pt.lansarea acestui subiect.Cu aceeasi calda prietenie si admiratie,Alex AMOQ.
Raspunsul dumneavoastra, desi foarte dur, este justificat de datele istorice cunoscute in cea mai mare parte. As nuanta insa oarecum, aratind ca totusi romanii s-au sedimentat ca popor in decurs de cel putin 7 veacuri (incepind de pe la 1300), si desi nu aveau constiinta apartenentei la daci sau la latini, isi spuneau vlahi, moldoveni, olteni., etc. Toate procesele de formare ale popoarelor au durat sute de ani, nu vad de ce al romanilor ar fi durat mai putin.
Ceea ce strica acestui popor este faptul ca nu si-a cristalizat o mentalitate, o conduita. Inca nu este cu adevarat un popor, ci mai mult o populatie. Ii criticam pe evrei si pe unguri, dar nu luam exemplul lor, de popoare care stiu sa se faca auzite in concertul natiunilor.
Cred ca din ce in ce mai mult ne aflam pe aceeasi lungime de unda, si va multumesc pentru asta
Domnule Marius IONESCU, Nu pot sa nu continui conversatia noastra de ieri pt.ca intampin dificultati cu functionarea calculatorului.Dupa data de 20.09.2010 voi avea acces la un calculator modern,performant.Mai intai,va rog sa-mi permiteti sa va multumesc,din nou,pt.raspunsul Dvs.prea politicos.Stiu ca este sincer ! ("pestisorii"simt pt.ca sunt intuitivi din nastere).Trebuie sa precizez,totusi,cateva aspecte fundamentale (sunt convins ca vor deveni astfel).Va trebui inteleasa o corelatie esentiala dintre PUTERE/FORTA,ETNIE,CIVILIZATIE...Ma voi stradui sa initiez (mai degraba sa propun-pt.ca sunt totusi un "laic") o viziune modulara,dinamica asupra acestor interrelatii.Acum nu doresc sa spun decat ca va trebui revalorificat filozoful german TONNIS (o cu 2 puncte-umlaut).El a "observat"evolutia dinamica a popoarelor (bazata initial pe triburi-etnii)si legatura transformatoare cu "civilizatia"-un termen imprecis care este o interfata dintre LIMBA (materna) si RELIGIE/cultura.Nici nu banuim cat de mult ii datoram lui Mihai EMINESCU ! In sfarsit,am avut sansa unor maestri extraordinari.Daca scrierile mele vor reusi sa schimbe infatisarea acestei lumi,meritul imens se datoreaza maestrilor mei,Dl.Emil OBREJAN si dl.Iosif UJVARI (coord.tezei mele de doctorat).Am inceput cercetarea "apelor"cu o tema marginala "Hidronimele in Oltenia de Vest".Imi cer scuze"am lungit-o imens ! As vrea sa va rog sa acceptati sa infiintam (mai exact sa transferam) revista HOLISTIQ pe Internet,patronata de site-urile culturale "Altmarius"si "RoGrup".Daca veti accepta sa deveniti C.E.O.(chief executiv officer=director) avandu-l ca redactor-sef pe dl.Ioan MUNTEAN si cooptand pe dl.Mihai Dragon NEDELCU-editor si dl.Alin NICOLICEA-producator T.V.s-ar putea sa scoatem o revista trimestrila de referinta ! (in spatiul cultural romanesc).Voi reveni in viitorul apropiat.Cu stima,A.A.
Propunerea dumneavoastra ma onoreaza si ma obliga in acelasi timp! Da, sunt de acord, cu atit mai mult cu cit sunt intr-o pauza fortata de activitate. Deja pe dl. Ioan Munteanu il cunosc de un numar de ani, pe ceilalti doi domni nu ii cunosc, dar am incredere in alegerea dumneavoastra - cred ca vom face o echipa excelenta.
Imi cer scuze pentru folosirea mai multor ID-uri - le folosesc pe cele unde sunt logat....
Domnule Marius IONESCU, Am reusit sa iau legatura tel.cu dl.Mihai Dragon NEDELCU (editorul cartilor mele-a II-a editie) si este,si el,de acord cu extinderea in plan national,deocamdata.a catorva initiative consemnate si oficializate prin STATUTUL si ACTUL CONSTITUTIV al CLUBULUI HOLISTIQ.Referitor la "Salonul refuzatilor"Editura Stef asteapta sa publice pe fiecare dintre solicitanti in editii minuscule,la un pret modic (poate 13 exemplare sau poate 7).Dupa data de 01.09.2010,doritorii vor putea lua legatura cu dl.NEDELCU.Cu dl Alin NICOLICEA voi povesti,pe larg saptamana viitoare cand vom inregistra al III-a episod.(Domnia sa este atat producator cat si patron al unui canal regional de T.V.).O problema dificila va fi,cred,de a-l convinge pe dl.Ioan MUNTEAN sa accepte sa devina redactor sef.Mi-am permis sa-i sugerez sa fie de acord cu cea mai nondirectiva forma posibila:coordonatorii rubricilor sa detina"dreptul discretionar"asupra rubricilor lor,redactorul sef avand rolul de a le accepta sau respinge in functie de audienta (desigur doar o parte,sa zicem 66% sau 75%).Intotdeauna elitele au fost aristocratice,cu atat mai mult in cultura.Cu obstinatie impotriva curentului dominant ! De aceea,cred ca nu ne putem permite"O.T.V.-izarea"revistei noastre.Va voi scrie in curand in sistem privat solicitandu-va nr.de tel.Din nefericire computerul de pe care va scriu are mari difiultati tehnice.Cu prietenie, Alex AMOQ.

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor