altmarius

cultură şi spiritualitate

Piata Sfanta Vineri, ieri si azi

http://www.rezistenta.net/2009/08/piata-sfanta-vineri-ieri-si-azi.html


De multe ori mi s-a intamplat sa astept tramvaiul la Sfanta Vineri uitandu-ma la blocurile anoste dimprejur, la Circul Foamei si apoi din nou la ceas. Cum se face ca intr-una din cele mai istorice zone ale Bucurestilor, nu e nimic care sa-mi capteze atentia cat astept tramvaiul?

Piata Sfanta Vineri de astazi mai pastreaza doar in nume faima de altadata: o biserica celebra, un Tribunal impunator si case mustind de istorie. M-am hotarat sa scriu nu atat povestea ei, cat sa evidentiez niste episoade, cu ajutorul imaginilor vechi si nu numai! -->

Piata Sfanta Vineri se situeaza langa Rondul Udricani. Este mentionata inca din secolul 17 si face parte din "nucleul" orasului. Era delimitata de Calea Calarasilor, strada Sf. Ioan-Nou, strada Mamulari, strada Sf. Vineri, iar ca "diagonala" avea Calea Vacaresti. Punctul de reper al Pietei il constituia, evident, faimoasa biserica Sfanta Vineri-Hereasca.

Dupa razboi, Sfanta Vineri a continuat sa fie un capat important al liniilor de tramvai. Tot aici se gasea si o cladire administrativa impunatoare, Tribunalul sectorului 3.

Poza din dreapta: Dan Vartanian.

Urcand Calea Calarasilor de la Piata Unirii, se mergea catre intersectia cu strada Baratiei. Pe dreapta, case modeste, iar pe stanga, imobile mai trainice. Erau vizibile deja cupolele bisericii.

Intersectia cu strada Baratiei era importanta deoarece de aici pornea Calea Vacaresti istorica. Pe coltul Calarasi-Baratiei erau niste case negustoresti (nr. 11 pe schema de mai jos) care aminteau de Centrul Istoric.

Toata zona a fost distrusa in 1985-86, biserica - demolata in 1987. Este foarte greu astazi de imaginat vechea configuratie stradala, de aceea am incercat o suprapunere peste situatia actuala. Numerele reprezinta obiective pe care le-am considerat importante in definirea spatiului.

Dupa casele negustoresti de pe Calarasi colt cu Baratiei se gasea un imobil interesant (nr. 10), cu fatada mai lata, care din 1973 (sus, dinspre str. Sf. Vineri) pana in 1978 (jos, dispre Calea Vacaresti) a suferit o simplificare a frontonului, cel mai probabil in urma cutremurului din 1977. Pe locul acestei case, dar si a vecinelor ei din dreapta si din stanga, se gaseste astazi un bloc masiv.

Tot la intersectia Calarasi cu Baratiei se gasea un imobil pe colt, cu cupola (nr. 4). Mai exista si astazi, insa foarte neingrijit. Este singura cladire bucuresteana care are berze ca ornament.

Centrul Pietei Sf. Vineri era dominat de Tribunalul (Judecatoria) sectorului 3, fost sector 4, fost Raion Tudor Vladimirescu. In interbelic, adapostise Primaria Sectorului II Negru. Era vizibila din orice unghi al Pietei. A fost demolata in 1986. In imagine, frontul de case de pe Calea Vacaresti disparuse deja (dreapta jos).

Noua Hala a Unirii, singura gata in 1987 pentru vizita liderului sovietic Mihail Gorbaciov. De asemenea, printre putinele netransformate inca in Mall (mai e si cea din Pantelimon).

Pe locul vechiului Tribunal se gasesc azi o parte din Circul Foamei - oficial "noua Hala a Unirii", asfalt si un spatiu verde cu un monument dubios.

Intrand in Piata pe Calea Vacaresti, a patra cladire pe dreapta era un imobil-unicat deosebit (nr. 6), cu curte interioara si balcon in forma de potcoava, disparut spre finele lui 1985.

Mergand mai departe pe Vacaresti si privind inapoi spre Calarasi, se vede, in capatul perspectivei, cladirea cu cupola (nr. 4) de la intersectia cu str. Baratiei.

Din Calea Vacaresti se facea, exact inainte de intersectia cu str. Sf. Vineri, Fundatura (Intrarea) Sticlarilor, un loc foarte pitoresc, cu vechi ateliere mestesugaresti. Casele de aici au fost demolate tot spre finele lui 1985. In panorama, Fundatura Sticlarilor incepe dupa primul imobil din stanga.

Se observa cum era dispus Tribunalul de sector, dar si strada Sf. Vineri mergand spre Calea Calarasilor, in dreapta. Pe spatiul verde central se gaseau si toalete publice interbelice, de genul carora gasiti fotografiate pe Simply Bucharest. In dreapta panoramei, se deschidea strada Vasile Adamache, ducand spre Sinagoga Mare.

O vedere din intersectia Vacaresti-Sf. Vineri, intre anii 1978-2009. Lucrurile stau cu totul altfel si singurul reper pentru reconstituirea perspectivei a fost casa maronie de pe str. Sf. Vineri (dreapta, plan indepartat, nr. 5).

In continuare, Calea Vacaresti cobora catre strada Cauzasi si mai departe, catre Splai. Dupa intersectia cu Sf. Vineri, pe partea stanga, in apropiere de intersectia cu strada Macin, se gasea vestitul cinematograf Tomis (nr. 7), disparut si el.

Dupa Macin, se ajungea pe Calea Vacaresti la o cladire foarte frumoasa, cu interesante decoratiuni exterioare si bine ingrijita (nr. 9), inspre intersectia cu strada Haiducu Bujor. La parterul imobilului erau magazine alimentare. Casa este pozata inainte de demolari si de catre unul din contributorii lui Alex Galmeanu pe Muzeul de Fotografie.

Urma intersectia cu strada Nicolae-Jitnita (sau Jignita), dupa biserica omonima situata in capatul ei, rasa de Ceausescu. Biserica se gasea pe dreapta, sensul pe Vacaresti spre Splai. Strada Nicolae-Jitnita venea ca o continuare a strazii Sf. Ioan (Ion) Nou, care incepea de langa Unirii, de langa biserica translata in anii '80, si pana in strada Negru-Voda.

Vacarestii se continuau spre intersectia cu strazile Cauzasi si Labirint, la Piata Cauzasi. In poza din stanga, pe langa blocul de pe colt cu libraria "Anton Pann" se intra pe strada Avram Goldfaden (directia Calea Dudesti). Directia inainte, ducea la Timpuri Noi. In poza din dreapta, imaginea Caii Vacaresti mergand spre Sfanta Vineri. Aici, in stanga, se mergea pe strada Cauzasi, care cobora in Splaiul Unirii, la fostul Institut Medico-Legal.

Pe planul cadastral al Capitalei dinainte de marile demolari, am marcat principalele repere ale Pietei Sfanta Vineri. Se observa cum strada Sfanta Vineri este preluata de Calea Vacaresti, dar sa incepem de la intersectia cu Calea Calarasilor.

Biserica Sfanta Vineri, 1986 (poza apartine lui Alex Galmeanu).

Venind dinspre Unirii pe Calarasi, trecand de intersectia cu Baratiei, se deschidea perspectiva spre strada si biserica Sfanta Vineri.

Biserica, situata pe partea dreapta a Caii Calarasilor, era inconjurata in lateral si in spate de Asezamintele Nasturel-Herescu, denumite dupa boierii Nasturel Udriste si Herescu.

Biserica Sf. Vineri vazuta din str. Sf. Vineri, in anii '70 (foto: Dan Vartanian).

Lacasul de cult a fost demolat in 1987, din ordinul expres al Elenei Ceausescu, dupa celebra ei expresie: "Ce translare?? Jos porcaria!".

Statia de tramvai de la biserica, sensul de mers spre Unirii pe Calarasi, era langa o cladire foarte veche, un fost han (nr. 3) - in plan indepartat in poza de sus, in plan apropiat in cea de jos. Hanul, datand din secolul 19, fusese, in timpul monarhiei, Scoala Arhiepiscopiei Catolice. In anii comunismului, devenise o sectie a Electrecord. Dupa demolari, pe locul sau si al cladirii deloc de neglijat de langa, a aparut un bloc inalt.

Spre strada Sf. Vineri din fata bisericii omonime in anul 1973, privirea intersecta o cladire foarte interesanta (nr. 1), cu 4 etaje. Dupa 1977, imobilul a disparut (prabusire sau demolare), servind planului de sistematizare care viza largirea strazii (este astazi dubla in latime).

Cladirea cu acoperis verzui (nr. 2) din stanga pozei vechi inca exista, numai ca din Calea Calarasilor nu se mai vede, blocul acoperind-o. Disparitia casei care ingusta strada Sf. Vineri a creat o perspectiva mai larga spre biserica Sf. Gheorghe-Vechi si spre blocul modernist rosiatic de la intersectia cu str. Baia de Fier.

Traversand pana vis-a-vis de biserica, pe strada Sf. Vineri, o alta comparatie arata cat de ingusta era strada aceasta inainte. Imobilul cu 4 etaje este vizibil in extrema stanga. In zilele noastre, pe locul casei galbui care intr-o vreme a adapostit un coafor, se ridica un bloc socialist.

Comparatiile nu ar fi iesit la fel de exacte daca nu ar fi existat micuta casa de pe str. Sf. Vineri, langa Templul Mozaic si blocul modernist de langa ea, din anii '30 (intersectie cu str. Stelea Spatarul). Casa maronie este intr-o paragina totala si probabil nu va mai rezista mult.

Privind dincolo de biserica Sf. Vineri spre Calea Vacaresti in 1973, se observa frumosul front de case, intrerupt de strazile Gheorghe Cristescu (fosta Nasturel-Herescu sau Gral. Nasturel Udriste) si Vasile Adamache.

Mergand mai departe, o comparatie intre inceputul si sfarsitul deceniului 8 al secolului trecut este necesara. In poza de jos, se observa ca au disparut trei imobile, cele de dupa casa galbuie din stanga, in fata careia este tramvaiul. Diferenta se datoreaza cutremurului din 1977, care a distrus/avariat sever cele doua cladiri mai inalte si casa mai mica sau sistematizarii.

Vederea din 1985, de la intersectia Sf. Vineri cu str. Nasturel-Herescu, ofera o perspectiva spre imobilul cu 4 etaje (nr. 8) de pe coltul Caii Vacaresti cu strada Mamulari. Calea Vacaresti venea din dreapta.

"Curatarea" s-a terminat in 1986, nemairamanand decat cateva case pe str. Clucerul Udricani. Strada Mamulari a avut un regim diferit, frontul de cladiri adiacent Muzeului Comunitatii Evreiesti scapand intact. Este o "enclava" intr-o mare de blocuri ceausiste. Din "enclava" face parte si imobilul cu 4 etaje, care mai exista si astazi.

Str. Sf. Vineri, fosta Calea Vacaresti, cam in dreptul fostului Cinema Tomis, in zilele noastre.

Ce s-a intamplat dupa demolari? Au aparut blocuri anonime care depersonalizeaza acut zona. Calea Vacaresti, segmentul intre Sf. Vineri si Splai, a fost distrusa total. Portiunea de la Piata Sf. Vineri din Calea Vacaresti a fost preluata de str. Sf. Vineri, care dupa ce trece de intersectia cu Clucerul Udricani si Mamulari, ia alt traseu decat cel al fostei Cai Vacaresti.

Calea Calarasilor a fost scurtata brutal. Portiunea sistematizata, intre Piata Unirii si intersectia cu bd. Mircea-Voda si str. Mantuleasa, poarta denumirea de bulevardul Corneliu Coposu. Calea Calarasilor incepe numai de la Mantuleasa.

In spatele blocurilor ridicate pe Calea Calarasilor, intre Baratiei si Sf. Vineri, se gasesc inca urmele dureroase ale demolarii. Conturul vechilor case este inca vizibil pe zidurile imobilelor supravietuitoare.

Insusi centrul Pietei Sf. Vineri, reconvertit recent in terminal multifunctional (tramvaie si autobuze), este o batjocura. Daca inainte, locul fostului Tribunal era luat de o parcare lunga, acum, pe centru, este un spatiu verde amenajat in timpul ilustrului Primar General Adriean Videanu.

Nu era de ajuns ca blocul de pe locul fostei biserici urateste Piata. Pe spatiul verde a aparut "Memorialul Bisericii Sf. Vineri", o hidosenie cunoscuta si sub denumirea de "coada de balaur". Un zig-zag cu o cruce sapata in el, care nu spune nimic. Finisaje de mantuiala, cheltuiala maxima, inutilitate infinita.

Singurul lucru normal este o cruce care aminteste de fosta biserica, insa oamenii care au ridicat-o acolo au gresit locul. Amplasamentul era exact vis-a-vis, peste str. Sf. Vineri.

Cu rosu punctat - vechiul traseu al Caii Vacaresti (aproximativ).

In fine, o privire din satelit asupra Pietei Sfanta Vineri in prezent arata cu adevarat cat de mult a lovit sistematizarea in vechiul cartier evreiesc. Ne-au mai ramas doar pozele facute de oameni vizionari, precum Dan Vartanian, sau iubitori de tramvaie, precum Serban Lacriteanu sau olandezul Hans Oerlemans. Fara sa vrea, ei au prins, pe langa tramvaie, si aspecte dintr-un oras care nu va mai fi la fel.

Nu trebuie neglijat nici Cristian Popescu. In cartea sa "Bucuresti-arhipelag - Demolarile anilor '80 - stergeri, urme, reveniri", arata intr-adevar schimbarile majore petrecute in deceniul 9 al secolului 20 in Capitala unei tari conduse de un bolnav de megalomanie.

O veste buna: biserica Sf. Vineri-Hereasca va fi reconstruita intocmai, la mica distanta de amplasamentul original: pe strada Olteni.
O veste proasta: fiind o lucrare patronata de PF Daniel, cel mai probabil vom avea finisaje cu materiale de bricolaj, termopane, aer conditionat si balustrade moderne.

Update: Poze cu strada Sfanta Vineri la intersectia cu strada Stelea Spatarul in 1970, 1982, 1989 - o comparatie foarte interesanta, pe Muzeul de Fotografie al lui Alex Galmeanu.

Update 2: Popescu propune o revigorare interesanta a Pietei. Puteti vedea propunerea sa indrazneata aici.

Update 3 - Tot Alex Galmeanu scoate la lumina o fotografie-document cu biserica Sf. Vineri in preziua demolarii si Asezamintele Nasturel Herescu in plina distrugere. Vederea este luata dinspre "Circul Foamei" in constructie spre strada Sf. Vineri.

Vizualizări: 2308

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor