altmarius

cultură şi spiritualitate

Timp liber
Personaje celebre din desenele animate şi creatorii lor

Poate pentru că toţi am fost copii şi am iubit desenele animate, unele personaje din aceste adevărate capodopere pentru copii au ajuns, în timp, celebre pe întreg pământul. Este greu de găsit vreun loc de pe planetă unde oamenii să nu recunoască figuri precum ale lui Tom şi Jerry, Popeye Marinarul, Fred şi Barney sau Mickey Mouse. Simpla lor evocare duce la apariţia unei întregi istorii personale pe care o avem cu eroii cei mai cunoscuţi ai desenelor animate, ne amintim despre cum ne‑au înfrumuseţat copilăria şi ne‑au învăţat diverse lucruri prin interacţiunile dintre ele.

Tom şi Jerry, clasicii duşmani din lumea şoarecilor şi pisicilor, au apărut în 1940 din mâinile lui William Hanna (1910-2001), animator, scenarist şi producător de desene animate, american de origine irlandeză, şi ale lui Joseph Barbera (1911‑2006), de asemenea animator, regizor, scenarist şi producător de filme de animaţie, dar american de origine siciliană. Cei doi creatori ai lui Tom şi Jerry au lucrat 17 ani la studiourile americane Metro‑Goldwyn‑Mayer, realizând 114 scurtmetraje, dar în anul 1957 studiourile au închis proiectul din cauza nerentabilităţii. Costurile erau de 35.000 de dolari pentru un filmuleţ de 7 minute. Viaţa celor doi eroi nu s‑a oprit aici însă, în anul 1960 MGM a semnat un contract cu un studio cehoslovac, iar Gene Deitch a mai realizat o serie de 13 scurtmetraje. A urmat în 1963 o altă colaborare între MGM şi Sib Tower 12, în care s‑au realizat 34 de filmuleţe, regizate de Chuck Jones, cel care introduce desenele atât de cunoscute cu turnarea unei băuturi carbogazoase pe gât lui Tom, ca pedeapsă, de stăpânul său, un bărbat care a înlocuit‑o pe „Mami doi Pantofi”, stăpâna anterioară a lui Tom. În 1965 s‑a trecut la scoaterea scenelor care făceau referiri rasiale. De atunci, Tom şi Jerry au făcut ocolul pământului, fiind unele dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite personaje.

Popeye Marinarul

Orice copil ştie că spanacul conţine fier şi te ajută să creşti mare şi puternic, iar acest lucru i se datorează și simpaticului Popeye Marinarul, cel care se alimenta cu câte o conservă de spanac înaintea fiecărei confruntări cu mult mai musculosul Brutus. Popeye este destul de bătrân, el apărând prima oară în anul 1929, într‑o revistă de benzi desenate, Timble Theatre, şi era doar un personaj secundar, ieşit din mâna creatorului de desene animate E.C. Seagar (1894-1938). Popeye fuma o pipă grosolană, iar succesul său la public a făcut ca, în 1933, Max Fleischer să facă din marinar un personaj central în desenele animate create de Paramount Pictures. A fost începutul carierei internaţionale a lui Popeye, cel căruia mulţi părinţi din întreaga lume îi datorează mulţumiri, pentru că „i‑a convins” pe copiii lor să mănânce spanac. Au apărut personajele celelalte, Olive şi Brutus, iar începând cu anul 1942, când personajul a trecut de la fraţii Dave şi Max Fleischer la Famous Studios (1942‑1957), a putut fi auzit cântecul celebru astăzi „Iâm Popeye the Sailor Man”, compus special pentru acest personaj care a trăit vreme de 230 de episoade, împărţite în trei serii.

În anul 2002, importanta revistă americană "TV Guide" l‑a desemnat pe Popeye Marinarul pe locul 20 din topul celor 50 de mari personaje de desen animat ale tuturor timpurilor. Deci, pe Popeye, spanacul chiar l‑a făcut puternic.

Ciocănitoarea Woody

Când erai mic, dacă nu ai avut şansa să vezi în realitate o ciocănitoare înainte de a vedea desenele animate cu Woody, ciocănitoarea buclucaşă, erai convins că aşa arată şi, mai ales, când se bucură după o trăsnaie reuşită scoate acel râs inconfundabil, deja marcă planetară. Personajul Woody Woodpecker a fost creat la studioul american Walter Lantz Productions, în anul 1940, de Walter Benjamin Lantz (1899‑1994), animator, producător de filme, şi de Ben „Hugs” Hardway, artist comic, scriitor, creator de voci pentru personaje, cel care mai târziu a creat şi alte personaje de anvergură mondială - Bugs Bunny şi Daffy Duck. Vocea simpaticei şi buclucaşei ciocănitoare a fost „împrumutată”, pe rând, de la Mel Blanc, apoi Ben Hardway, iar mai târziu chiar de la soţia „mogulului”, Walter Lanz. Viaţa lui Woody a cunoscut suişuri şi coborâşuri, a fost prezentă pe ecranele televizoarelor cu propriile ei show‑uri, are o stea pe Hollywood Walk of Fame, alături de alte personaje celebre.

Mickey Mouse

Creat de o legendă a desenelor animate, Walt Disney (1901‑1966), Mickey Mouse ar fi trebuit să aibă un alt nume - Mortimer Mouse, dar la sugestia soţiei lui Walt, numele a devenit cel cunoscut astăzi în întreaga lume. Se pare că acest personaj - şoarecele în pantaloni roşii - a avut chiar un fel de rol curativ pentru Walt Disney, acestuia fiindu‑i în realitate frică de şoareci. Un fel de exorcizare a fricii, prin veselia desenului animat, probabil, iar de la prima apariţie a lui Mickey în anul 1928, în filmul de animaţie „Plane Crazy”, până astăzi, personajul a căpătat recunoaştere mondială. Tot el, Mickey Mouse, este prezent în istoria cinematografiei mondiale şi pentru că a apărut în primul desen animat care a avut sunetul sincronizat cu animaţia, în „Steamboat Willie”, tot în anul 1928.

Familia Flinstone

Societatea americană a anilor â60 a fost dusă în „epoca de piatră”, prin aventurile Familiei Flinstone, desen animat celebru creat de Studioul Hanna‑Barbera, părinţii lui Tom şi Jerry, studio creat în 1957, care a fost primul furnizor de desene animate pentru televiziuni. În „The Flinstones” (numele original al filmului în 166 de episoade) - Aventuri în Epoca de Piatră, prezentat de compania de televiziune ABC între anii 1960-1966, două familii de prieteni trăiesc în preistorie, dar au toate obiectele şi apucăturile moderne (ale anilor â60, desigur): animal de companie, care nu este un câine, ci haiosul dinozaur Dino, au telefoane şi veioze de piatră, ba chiar şi o maşină în care ocupanţii ajung cu picioarele pe jos, pentru a putea alerga. Fred și Wilma Flinstone, Barney și Betty Ruble sunt vecini în Bedrock, au tot felul de aventuri hazlii, din care în general îi scoate Wilma.

Şi noi avem eroii noştri din desenele animate

La o altă scară, cu resursele materiale şi tehnice pe care le aveam, şi noi, românii, am construit eroi naţionali ai desenului animat. Omuleţul lui Gopo, Bălănel şi Miaunel şi Mihaela sunt câţiva care au bucurat generaţii de copii. Un cap oval, câteva fire de păr, un corp schematic, dar multă inteligenţă în spatele lui şi iată‑l pe omuleţul creat de Gopo care în anul 1957 a luat Premiul Palme d'or la Cannes, pentru „Scurtă istorie”. Ion Popescu - Gopo (1923-1989) a fost un artist complex, creând nu doar filme de animaţie, el regizând filme, printre care cunoscutele „Maria Mirabela” şi „Maria Mirabela în Tranzistoria”, a scris scenarii atât la filmele amintite, cât şi la altele, ba chiar a jucat în filme, precum „Dimitrie Cantemir” (1973), „Povestea dragostei” (1977), „Maria Mirabela” (1981).

Mihaela şi căţelul Azorel, creaţie a regizorului de filme de animaţie şi caricaturistului Nell Cobar (1915-1993), a fost difuzat între anii 1970-1980, făcând generaţii de fani ai acestor personaje. Fetiţa cu codiţe, pe nume Mihaela, trecea împreună cu căţelul său prin diverse situaţii, iar episoadele de 10 minute erau difuzate în cadrul rubricii „1001 de seri”, înainte de Telejurnal, dar odată cu scurtarea tipului de emisie de la mijlocul anilor '80 s‑a renunţat şi la această mică bucurie oferită copiilor.

În 1974, Zaharia Buzea a decis să renunţe la un clişeu, cel care pune în opoziţie ireconciliabilă căţelul cu pisica, şi a apărut filmul de animaţie „Baloane vrăjite”, în care personaje erau Bălănel şi Miaunel, doi naivi care se mirau de răutatea lumii, de lăcomie şi erau prieteni, între ei neexistând lupta dintre perechea hollywoodiană Tom şi Jerry. Până în 1985 au fost create 60 de filmuleţe, la ele colaborând întreg personalul Animafilm, din care amintim pe Horia Ştefănescu şi Artin Badea.

Galerie foto:
 

Vizualizări: 103

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor